FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vážený pane doktore, na ř. 42 DP vychází částka 94 077,- 1/06 podnikání (pak přerušení činnosti), 2/06 nástup do zaměstnání a od 3/06 nemocenská - na ř. 45 bude hodnota ř. 42, nebo se musí na ř. 44 vyplnit min.daň 112950,-? Moc děkuji a přeji si pro nás, abyste měl s námi hodně trpělivosti.
Dobrý den pane doktore.Velice oceňuji Vaši práci, která pomáhá dań.poplatníkům.Můj dotaz se týká daň.přiznání FO ř.105 a 106 a jejich vazbu na Přehledy zdr.a soc.pojištění: ř.105 10 ř.106 60 Příjmy ř.101 100 Výdaje ř.102 50 Přehledy-příjmy 100 Přehledy-výdaje 100 rozdíl 0 Je tato úvaha správná, nebo je jiný postup? Děkuji za odpověď.
DOBRÝ DEN,VYPLŇUJI SPOLEČNÉ ZDANĚNÍ MANŽELŮ A MATOU MĚ POSKYTNUTÉ SLEVY A BONUSY. MANŽEL MÁ ÚHRN PŘÍJMŮ 102423, ÚHRN POJISTNÉHO 12869, SRAŽENÁ ZÁLOHA 1056(Ř.84), ÚHRN POSKYTNUTÝCH SLEV 9924, ÚHRN UPLATNĚNÝCH BONUSŮ 996(Ř.76). MÁME 1 DÍTĚ(10 LET) PO CELÝ ROK, JÁ JSEM NA ÚŘADU PRÁCE,ALE POBÍRÁM 7726(PŘÍSPĚVEK NA DÍTĚ,PŘÍDAVKY,ODMĚNA PĚSTOUNA) VYŠLO MI, ŽE BY NÁM FÚ MĚL VRÁTIT 6060,- KČ. ZAJÍMALO BY MNE,JESTLI JE VÝSLEDEK DOBŘE.MOC VÁM DĚKUJI
Dobrý den, na jaký účet zaúčtovat pořízení softwaru, když jeho cena byla pouze cca.2500,- Kč?? Jedná se o program na výpočet úroků z prodlení.V tom případě se jedná o DDNM a lze jej zaúčtovat přímo do nákladů,že?? Jaký účet použít však nevím. Děkuji
Manžel pracoval od září 2006 do prosince (ostatní měsíce byl veden na Úřadu práce), vydělal si 31518,- Kč. Já jsem pracovala od listopadu do prosince (ostatní měsíce jsem byla také vedena na Úřadu práce), vydělala jsem si 21280,- Kč. Budeme si dělat společné zdanění manželů, vyživujeme 1 dítě. Můžeme si oba uplatnit odpočet na manžela (manželku), když jsme si oba za rok 2006 nevydělali 38040,- Kč? Nebo si tuto částku může uplatnit jen jeden z nás? Odpočty na dítě si uplatňuje manžel.
Jestliže FO koupí nemovitost na RČ, je možné tuto pronajmout FO-podnikateli s ŽL, v podstatě sám sobě s tím, že v nájemní smlouvě bude pověřena firma prováděním údržby a oprav, tech. zhodnocení a příp. tvorby rezervy na opravy? Fo-nepodnikatel by platila daň z pronájmu budovy, uplatnila výdaje 30% nebo odpisy původní hodnoty budovy dle kupní ceny a FO-podnikatel s ŽL by mohl opravovat budovu a jako plátce DPH nakupovat za cenu bez DPH, příp. odepisovat tech. zhodnocení budovy. Uvažuji, prosím, správně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, při zakládání s.r.o. dvěma společníky se na účet skládá 200 000 Kč. Jak se s těmi to penězi potom nakládá? Lze je pak využít jako osobní spotřebu, nebo musejí zůstat na účtu jako "jistina"? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda peněžitá pomoc v mateřství (do 28. týdne) je od daně z příjmů FO osvobozena nebo zda je nutné ji zahrnout do přiznání k dani z příjmů. A dále kdo tuto pomoc v mateřství vyplácí.Děkuji za odpověď
Dobrý den, v současné době jsem na rodičovské dovolené a proto bychom s manželem chtěli podat společné zdanění manželů s tím, že by na mě měl slevu. V minulém roce jsem si přivydělala překlady pro dvě firmy. Z jedné firmy mám potvrzení, že příjem mi danili srážkovou daní a tudíž příjem je 0,- Kč. U druhé firmy jsem si jednorázově vydělala 228,- Kč hrubého a danili mi to taktéž srážkovou daní ve výši 15% (mám pouze v ruce Dohodu o provedení práce). Musím tento příjem někde uvádět v daňovém přiznání? Popř. potřebuji od obou firem potvrzení o zdanitelných příjmech, i když uvedou, že mi to danili srážkovou daní? A když budu přikládat čestné prohlášení, že jsem neměla příjem větší než 38.040,- Kč, mám zde uvádět kolik jsem si přivydělala na obou Dohodou o provedení práce, nebo mám uvést, že jsem neměla žádný příjem? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore. Je možné, aby si fyzická osoba uplatnila jako výdaj nákup dárkových poukázek, které pak věnuje jiné fyzické osobě jako pozornost za nějakou službu? Přeji hezký den a děkuji za odpověď
Dobrý den. Jako zaměstnanec si přivydělávám správou počítačových sítí na vedlejší pracovní poměr. Mohu použít při výpočtu daně z příjmu výdaje 50%? Mohu k výdajům připočíst zaplacené zdravotní a sociální pojištění pouze to, co jsem si zaplatil sám nebo i částku, kterou mi strhává zaměstnavatel v hlavním pracovním poměru?
Dobrý den, chtěla bych se optat, zda můžeme s manželem použít společné zdanění manželů. Máme jedno dítě. Manžel je OSVČ a má základ daně vyšší než je minimální vyměřovací základ. Já jsem zaměstnána. Předem děkuji za odpověď
Mám dotaz ohledně slevy na dani u studenta. Lze uplatnit slevu na dani u studenta, který ukončil studium na střední škole 30.6.2006 a 1.7.2006 začal podnikat, ve výši 1200,- Kč (tj. za první pololetí, ve kterém ale nepodnikal)? Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den pane doktore, chci se Vás zeptat, jak správně postupovat v tomto případě: vedu učetnictví a uplatňuji výdaje procentem. V letošním roce jsem obdržel přeplatek soc.poj. za rok 2005. Nevím, jak správně tento přeplatek zaúčtovat. Jest-li mínusem na účet 524 nebo jako mimořádný výnos a pak si uplatnit všechny platby poj. za celý rok 2006 k pauš.výdajům, nebo tento přeplatek odečíst od letošního zaplaceného pojistného a zbytek uplatnit jako pojistné? Pokaždé mě vyjde jiný základ daně a tak nevím, jak to má být správně. Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne.
Dobrý den,chci se zeptat,jaký kurz použít při pořízení zboží ze zahraničí.Osobně si myslím, že kurz dne, kdy jsem fakturu (nebo zboží) fakticky přijala,kolega však tvrdí,že rozhodující je teprve den,kdy o faktuře účtuji.Děkuji za odpověď
Dobrý den,děkuji za vaši odpověď na moji otázku,ptala jsem se na používání průměrných cen PHM používaných OSVČ. Napsal jste, že % ceny vyhl.MF se mohou používat jen u soukromých vozidel.Hodně mě to zaskočilo,protože když jsem to již dříve zjišťovala,v publikaci jsem našla, že tuto cenu může používat i OSVČ u auta v majetku,takže jsme neschovávali paragony od PHM a na ujeté km jsme si brali zálohu s tím, ze až vyjde %cena na zač roku, km přepočítáme, zálohy odečteme a srovnáme.Navíc jste mi napsal, že BA-95 pro r.06 a 07 je 28,10 ve vyhl.č.577/2006 Sb. A co je tedy Pokyn D-306, kde je % cena za rok 2006 i pro OSVČ, ale je tam napsáno, že je i pro vozidla nezahrnutých do majetku a cena je 29,82. Teď nevím, co jak. Prosím, poraďte.
Dobrý den. Moc Vás prosím o vysvětlení následující záležitosti. V roce 2006 jsem pronajímala byt, roční nájemné činilo 100 tis. Kč. Tento příjem po odečtení nákladů v paušální výši 30%, t. zn. 70.000,- Kč bude součástí mého daňového přiznání za tento rok. Tomu rozumím. Nájemník však zároveň uhradil 30 tis. Kč jako zálohu na služby spojené s užíváním bytu. Po vyúčtování služeb za rok 2006 dojde mezi námi k vyrovnání těchto záloh, t.zn. že buď já nájemníkovi vrátím přeplatek služeb, nebo on mně doplatí nedoplatek. Má pro nás toto vzájemné vyúčtování služeb nějaký daňový dopad?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující: pokud jsou byty vedeny jako podíly v s.r.o. a podíly jsou splaceny, je možný po dohodě valné hromady převod bytů do osobního vlastnictví a je-li tento převod nějak zpoplatněn. Velice Vám děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně společného zdanění manželů.Dítě se narodilo 5.10.2005.Manželka nastoupila do práce od září 2006 a rodičovský příspěvek od té doby pobíral otec.Chci se zeptat jaké příjmy je nutné zdanit u obou rodičů za rok 2006. Děkuji
S manželkou máme uzavřenou hypotéku na byt. Chci využít společného zdanění manželů, protože je žena na meteřské dovolené. Je možné uplatnit úroky z hypotéky u manželky? Na smlouvě jsme oba. Děkuji.