FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, byl jsem pres 2 roky zamestnan v…

Dobry den, byl jsem pres 2 roky zamestnan v Polsku, kde jsem byl i placen a odvadel jsem dane (byl jsem veden jako normalni polsky danovy poplatnik - spolecne zdaneni manzelu atd.) K srpnu 2006 jsem svoji misi v Polsku zakoncil a od zari 2006 jsem jiz mel prijem jako zamestnanec ceske firmy zde v Cechach. Jak ma vypadat moje danove priznani za rok 2006 zde v Cechach? (po porade s polskymi danovymi poradci mi bylo sdeleno, ze polsky prijem zdanim v Polsku, ten cesky je vubec nezajima.) diky moc.

V roce 2006 jsem obdržel přeplatek za nájemné a…

V roce 2006 jsem obdržel přeplatek za nájemné a služby za kancelář, kterou využívám ke svému ponikání. Přeplatek se týkal vyúčtování služeb-energie. Tento přeplatek budu brát jako příjem z hlediska výpočtu daně za rok 2006.Domnívám se, že do obratu, který je rozhodný pro zahájení placení DPH se tato vratka nezapočítává. Vedu DE. Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore,při přerušení podnikání…

Dobrý den pane doktore,při přerušení podnikání uvedu do tabulky E:úpravy zvyšující základ daně - ZC HIM (po odpisech 2006)a stav zásob(potraviny)k 31.12.06. úpravy snižující základ daně -odpis HIM, ZC HIM, závazky zaplacené po 31.12.06. Do tabulky D uvedu ke konci roku nulové stavy anebo musím uvést stav BÚ (byl uzavřen až v 01/06),stav zásob i nezaplacené závazky. Mnohokrát Vám děkuji

Dobrý deň! môže si zamestnanec s trvalým pobytom…

Dobrý deň! môže si zamestnanec s trvalým pobytom v SR, ktorý pracuje celý rok v ČR, v SR nemá príjem, má manželku bez príjmu s trvalým pobytom v SR a jedno dieťa použiť spoločné zdanenie manželov? Ak áno, musí si aj manželka podať v ČR daňové priznanie? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý den, jsem OSVČ a v roce 07,2005 jsem…

Dobrý den, jsem OSVČ a v roce 07,2005 jsem zařadila auto do majetku a uplatnila jsem odpis. Mohu ho v roce 2006 z majetku vyřadit a přestat uplatňovat odpisy? Chtěla bych uplatňovat výdaje tzv. 3,80 kč/km.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné uplatnit…

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné uplatnit nezd.část na zaplacené životní pojištění podle smlouvy, která splňuje podmínky zákona o daních z příjmu, ale v průběhu roku z této smlouvy byla vybrána část fin. prostředků. Poj. smlouva dále trvá, odbytné nebylo vyplaceno, pojišťovna potvrzení o zapl. pojistného dodala. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, potřebuji poradit s následujícím…

Dobrý den, potřebuji poradit s následujícím problémem. Do osobního vlastnictví byl koupen dům s 3 nájemníky v 10/2005, zapsán v KN byl 11/2005. V roce 2006 byl rekonstruován. Nevím, zda je možné začít dům i s rekonstrukcí odepisovat v roce 2006 a půjde-li o zhodnocení nebo navýšení vstupní ceny, i když se v roce 2005 dům neodepisoval. V roce 2005 byl pouze zdaněn příjem za nájem, který činil asi 10000.-. Dále nevím, zda je nutné v DE odlišovat příjmy a výdaje (např. udělat zvláštní sloupec) na podnikání a na související s nájmem, jelikož se jedná o příjmy plynoucí podle odlišných paragrafů. Velice děkuji za cenné rady

Dobrý den, může si Slovák, který zde pracuje a má…

Dobrý den, může si Slovák, který zde pracuje a má příjmy pouze v ČR dát do slevy na daň manželku, která pobírá na Slovensku příspěvek za opatrování blízké osoby ve výši 63 400Sk za rok? pak mám ještě jeden dotaz, může-li Slovák A uplatnit společné zdanění manželů, manželka-Slovenka zde v ČR pobírá rodičovský přízpěvek a on má příjmy také pouze v ČR. Předem děkuji za odpověd.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda se do…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda se do nákladů pro rok 2006 započítává i částka uhrazená za daň z příjmu z daňového přiznání za rok 2005. Děkuji

Dobrý den p. Dytrich, chtěl bych se ubezpečit, že…

Dobrý den p. Dytrich, chtěl bych se ubezpečit, že TJ Sokol vede Daňovou evidenci v roce 2007, když ji vedlo před rokem 2004 a podává přiznání k dani darovací pokud dostane dary 2x ročně ke kterému datu, sice §20 odst.4a říká, že se nemusí podat daňové přiznání při bezúplatném nabytí majetku, ale peníze majetek nejsou ne? Nebo se mylím. Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o objasnění náplně položky…

Dobrý den, prosím o objasnění náplně položky výdaje pro OSVČ, která vede daňovou evidenci. V DPFO na ř. 102 uvedu výdaje bez odpisů, na ř. 106 odpisy. V přehledu pro sociální pojištění se ve výdajích tj. na ř. 23 uvede stejná hodnota jako v ř. 102 nebo je zde možno odpisy přičíst, tj. uplatnit je i zde jako výdaj, i když nepeněžní? děkuji

FO provozující maloobchodní činnost/má 1…

FO provozující maloobchodní činnost/má 1 zaměstnance/ je 10 měsíců v roce v prac.neschopnosti.Činnost je vykonávána prostřednictvím zaměstnance v omezené míře,výsledkem hospodaření je ztráta.Je správný postup v daňovém přiznání minimální daňový základ pokrátit o poměrnou část odpovídající době nemoci(tedy o 10/12)?Děkuji.

Dobry den, manzelka je plne invalidni. Zaroven…

Dobry den, manzelka je plne invalidni. Zaroven se vrátila loni k podnikání jako OSVC s prijmy necelych 300.000 Kc za rok 2006. Zisk je minimalni. Musi platit v letošním roce socialni pojisteni? Existuje nejaka hranice rocniho prijmu, ci zisku od ktere jiz vznika povinost platit pojisteni? Dekuji

Dobrý den. Jsem OSVČ projektant a vedl jsem DE. V…

Dobrý den. Jsem OSVČ projektant a vedl jsem DE. V r. 2007 chci přejít na paušál. Abych nemusel podávat dodatečné DAP za rok 2006, chci zdanit všechny pohledávky (čili i za rok 2006) v daň. přiznání za rok 2006. Pohledávky se mi táhnou od r. 2003. Je správné, když je všechny sečtu a připočtu k příjmům za rok 2006 a tím je zdaním? Jakým způsobem to uvedu ve formuláři daň. přiznání? Děkuji za odpověď.

Obdrželi jsme daňový doklad za dodávku a montáž…

Obdrželi jsme daňový doklad za dodávku a montáž regálových systémů v celkové výši 176000 Kč. Máme zařadit regálový systém do dlouhodobého hmotného majetku a odepisovat ho. Do jaké odpisové skupiny ho máme případně zařadit. Nebo můžeme zaúčtovat jako režijní náklad. Vedeme daňovou evidenci. Děkujeme za odpověď.

Vážený pane doktore, prosím, poraďte, jakou daň…

Vážený pane doktore, prosím, poraďte, jakou daň bude platit za rok 2006 podnikatel, který 10.května onemocněl, marodil do konce roku a k 31.12.2006 ukončil činnost, protože mu v lednu 07 byl přiznán částečný invalidní důchod. Bude platit minimální daň a za kolik měsíců anebo tím, že končí, se na něj nevztahuje? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, od 1.8.2006 mám ŽL. Od 1.7.2006 mám…

Dobrý den, od 1.8.2006 mám ŽL. Od 1.7.2006 mám smlouvu na pronájem kiosku a také předepsanou úhradu za tento měsíc za pronájem. Mohu si toto dát již do nákladů, když ŽL mám až od srpna? Děkuji.

Dobrý den, Jsem starobní důchodce a pracuji jako…

Dobrý den, Jsem starobní důchodce a pracuji jako spolupracující osoba s manželem.Vztahuje se na SD platba záloh na SP a ZP a nebo jsou nějaké limity od kdy se zálohy platí? Děkuji

Dobrý den. V únoru jsem s manželkou zakoupil…

Dobrý den. V únoru jsem s manželkou zakoupil nemovitost a mám dotaz,jaké mám povinnosti vůči FÚ a jaké jsou termíny.A dle čeho poznám, že nájemci v domě patří bytová náhrada při výpovědi za hrubé porušení povinností nájemníka.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Obracím se na Vás s prosbou, chtěla…

Dobrý den, Obracím se na Vás s prosbou, chtěla bych vědět, jaký bude můj čistý příjem po zdanění, ale nějak se k tomu nemůžu dopracovat. Můžete mi, prosím, upřesnit, jestli je částka, ke které jsem se dopracovala správná: Budu pracovat na základě ŽL pouze po dobu 3 měsíců (od března do května) Za provedené služby budu mít příjmy 25 000 Kč měsíčně tedy 75 000 Kč za celé období. Chtěla bych si uplatnit výdaje přes paušál 50%. Příjem: 75000 Kč 50% výdaje paušál: 37500 Kč Dílčí základ daně: 37500 Kč Výdaje na zdravotní poj. OSVČ: 13,5% z 37500 = 5062,50 Výdaje na soc. poj. OSVČ: 34% z 37500 = 17812,50 Základ daně: 37500 - 5062,50 - 17812,50 14625 Kč - 1800 na poplatníka (600x3 měsíce) 12825,- Kč základ daně Jaká bude sazba zdanění? Jaká bude výše daně? Platí se nějaké měsíční zálohy? Platby zdr. a soc. probíhají jako měsíční zálohy v min. hodnotě na zdravotní 1360 měs. a soc. 1602, a na konci roku pak provádím vyúčtování a doplácím do skutečné výše? Předem Vám velmi děkuji za zodpovězení, S přátelským pozdravem, Slezarová Kamila