FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážený pane doktore! Máme příjem jen z § 6 já…

Vážený pane doktore! Máme příjem jen z § 6 já ještě § 10 za předčasné ukončení smlouvy životního p. Děláme SZM. Já mám od svého zam. v potvrzení uvedeny vyživované dvě děti 8 a 11 let( v 2006 po celou dobu ve společné domácnosti) jen za 11 měsíců. Mám vyplacený daň. bonus 1 000 Kč. Předpokládám, že byl vyplacen a současně neuveden odpočet na děti v měsíci, kdy jsem byl v pracovní neschopnosti. Nevím, který z níže uvedených postupů, je správný. 1. varianta:12 měs.odpočet na děti ř.60 15 722 ř.70 7 200 ř.71 8 522 ř.72 12 000 ř.73 8 522 ř.75 3 478 ř.76 1 000 ř.77 2 478 ř.84 7 121 ř.90 -9 599 !!! 2. varianta: odpočet na děti 11 měsíců (od ř. 72) ř.72 11 000 ř.72 8 522 ř.75 2 478 ř.76 1 000 ř.77 1 478 ř.84 7 121 ř.90 -8 599 !!! Otázka 2, je možnost při SZM uplatnit si,za dané situace,každý z manželů jedno dítě? Individuální záležitosti asi v oblibě nemáte, ale i tak prosím o pomoc za níž děkuji!

Vážený pane doktore! Máme příjem jen z § 6 já…

Vážený pane doktore! Máme příjem jen z § 6 já ještě § 10 za předčasné ukončení smlouvy životního p. Děláme SZM. Já mám od svého zam. v potvrzení uvedeny vyživované dvě děti 8 a 11 let( v 2006 po celou dobu ve společné domácnosti) jen za 11 měsíců. Mám vyplacený daň. bonus 1 000 Kč. Předpokládám, že byl vyplacen a současně neuveden odpočet na děti v měsíci, kdy jsem byl v pracovní neschopnosti. Nevím, který z níže uvedených postupů, je správný. 1. varianta:12 měs.odpočet na děti ř.60 15 722 ř.70 7 200 ř.71 8 522 ř.72 12 000 ř.73 8 522 ř.75 3 478 ř.76 1 000 ř.77 2 478 ř.84 7 121 ř.90 -9 599 !!! 2. varianta: odpočet na děti 11 měsíců (od ř. 72) ř.72 11 000 ř.72 8 522 ř.75 2 478 ř.76 1 000 ř.77 1 478 ř.84 7 121 ř.90 -8 599 !!! Otázka 2, je možnost při SZM uplatnit si,za dané situace,každý z manželů jedno dítě? Individuální záležitosti asi v oblibě nemáte, ale i tak prosím o pomoc za níž děkuji!

Dobrý den, jsem FO nepodnikatel a pronajímám byty…

Dobrý den, jsem FO nepodnikatel a pronajímám byty, které mám ve vlastnictví. Mohu si uplatnit do nákladů i odpisy z těchto bytů? Budu danit dle §9 - lze nebo mohu odpisy uplatnit pouze jako podnikatel - tedy se ŽL? Děkuji

Vážený pane doktore, potřebovala bych poradit…

Vážený pane doktore, potřebovala bych poradit ohledně daňového přiznání. OSVČ, zahájila činnost 1.3.2006 (řemeslná živnost), vede daňovou evidenci.Mimoto má příjmy ze závislé činnosti. Může uplatnit výdaje procentem ?, Musí to předem někde nahlásit nebo to stačí přímo uvést v daňovém přiznání?Je třeba kvůli tomu přepracovat daňovou evidenci?Jak přesně se to zapisuje v příloze č.1 DAP ?Dále má potvrzení o zaplacených částkách na životní pojištění, ale z roku 2005. Loni to neuplatnil.Je možné to použít v letošním DAP? Děkuji

Dobrý den, rád bych se zeptal kam v daňovém…

Dobrý den, rád bych se zeptal kam v daňovém přiznání patří příjmy studenta, který na základě smlouvy o dílo pracuje příležitostně pro zahraniční společnost (v EU). Jde o překládání, administrativní práce, doprovody na jednáních v CZ apod. jde o příjmy z podnikání v příloze 1 daň. přiznání? Roční částka je nad 40.000,- děkuji TS

Dobrý den pane doktore, přerušil jsem podnikání…

Dobrý den pane doktore, přerušil jsem podnikání ke dni 31.12.2006. Chci si dát účetnictví zpracovat externí účetní, a tak se ptám, zda si úhradu za zpr.účet. mohu dát do nákladů za rok 2006, když budu fa platit až v roce 2007. (vedu DE).Jest-li ano,tak asi na ř.106, přílohy č.1. Činnost do konce března neobnovím. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem studentka VŠ a nepodnikám a nemám…

Dobrý den, jsem studentka VŠ a nepodnikám a nemám ŽL. V loňském roce jsem si během studia vydělala jednorázově 25.000 Kč překladem z angličtiny. Část honoráře jsem dostala zdaněnou a zbytek - 10.000 Kč mi byl vyplacen s tím, že si mám podat daňové přiznání. Vzhledem k minimálnímu daňovému základu mi z této částky vychází daň cca 3900,-, což se mi zdá hodně. Dělám někde chybu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Musím uvádět na faktuře za zednické…

Dobrý den. Musím uvádět na faktuře za zednické práce číslo stavebního povolení, pokud chci uplatnit DPH ve výši 5%. Jedná se stavbu rodinného domku. A jaké DPH se uplatňuje u oprav rodinného domku. Děkuji.

Dobrý den, prosím o radu, dělám daň. příznání k…

Dobrý den, prosím o radu, dělám daň. příznání k SZM. Manžel si uplatňuje 2 děti, došla jsem k řádku 73 v daň. přiznání a nevím, co tam napsat. ř. 71 mi vyšel 7296, na ř. 72 jsem zadala 12 000,-. Můžete mi poradit, co přesně tento ř.73 znamená a jakou částku mám napsat. Děkuji

Pohledávka z pojistného plnění ze škody na…

Pohledávka z pojistného plnění ze škody na majetku právnické osoby (povodně) byla postoupena na fyzickou osobu a posléze touto vysouzena a pojišťovnou uhrazena této fyzické osobě. Jedná se o příjem osvobozený od daně z příjmů?

Dobrý den.Mám HPP a na ŽL VPP.Náklady budu…

Dobrý den.Mám HPP a na ŽL VPP.Náklady budu vykazovat formou paušálu 50%.Z odpovědí jsem pochopil, že výdaje takto vypočtené si mohu ještě zvýšit o zaplacené zálohy ZP a SP. Veškeré tyto výdaje lze potom zahrnout i do výdajů v přehledu pro OSSZ a ZP.Jak je to s dary, na které mám potvrzení? Jaká je max. hodnota darů?A lze dary zahrnout do výdajů v přehledu pro OSSZ a ZP?A ještě dotaz, mohu zahrnout zálohy ZP a SP zaplacené začátkem roku 2007 (příkaz k převodu byl dán poslední pracovní den r.2006)?

Dobry den, mam dotaz ohledne spolecneho zdaneni…

Dobry den, mam dotaz ohledne spolecneho zdaneni manzelu. V jakem pripade neni vyhodne? Konkretne je vyhodne pro manzele, kde manzela jako zamestnanec ma hrubou mesicni mzdu 15.000 Kc a manzel jako osoba samostatne vydelecne cinna ma dilci zaklad dane 4 mil.Manzel uplatnuje jeste ztratu z pronajmu.Dekuji za odpoved

Dobrý večer, dovoluji si Vás zeptat na…

Dobrý večer, dovoluji si Vás zeptat na následující informace: 1.vedu účetní evidenci -jak dlouho můžu uplatnit odpisy. Auto odpisuji, ale neuplatňuji. Co uvést do DAP zůstatkovou cenu včetně odpisu, nebo bez odepsané částky, kterou jsem odepsala, ale neuplatnila. - odepisovat počítač za 18000,- Kč - v roce 2006 máme ztrátu 20.000,- uplatnim minimální daň, mohu příští rok uplatnit ztrátu pokud neuplatním minimální daň - počítá se do obratu zdanění vyřazených zásob - v jaké ceně zdanit vyřazení zásob - dovoz automobilu: - kolik mohu ročně dovézt aby jsem nemusela platiti DPH a přejít k podvojnému uč. - musí OSVČ platit zálohy na důchod i pojistné na nemocenské , kolik je minimum platby na OSVČ - jak zaúčtovat zpětně úvěr a jak účtovat dál + výběr z karty na běžném účtu do -. Děkuji Michaela Výchpeňová

dobrý den,chci se zeptat,když přítel má na…

dobrý den,chci se zeptat,když přítel má na živnostenském listu přípravné práce pro stavby a uplatňuje výdaje procenty,do které kategorie spadá?Do řemeslné nebo neřemeslné živnosti?

Dobrý den, byl jsem OSVČ, pouze jako vedlejší…

Dobrý den, byl jsem OSVČ, pouze jako vedlejší činnost, nebyl jsem plátce DPH, vedl jsem DE, od 1.10.2006 jsem podnikání přerušil. Na živnost vlastním osobní automobil který jsem odpisoval, ale poslední odpis měl být v roce 2007. Za rok 2006 jsem uplatnil pouze poměrnou část odpisu (tj. za 9 měsíců). Nyní bych chtěl auto prodat. Musím příjem z prodeje danit? Pokud ano, stačí ho zdanit na začátku příštího roku? Použít pak standardní formulář pro fyzické osoby s přílohou pro OSVČ i když už nepodnikám? Za rok 2006 jsem skončil ve ztrátě. Můžu tuto ztrátu uplatnit při danění příjmu z prodeje auta a snížit tak případnou daň? Děkuji za odpověď na moje dotazy.

Dobrý den, nemůžu nikde vypátrat následující věc.…

Dobrý den, nemůžu nikde vypátrat následující věc. Uplatňujeme s manželem společné zdanění manželů. Já jsem ale neměla žádné příjmy, pobírám rodičovský příspěvek. V loňském roce jsme oba s manželem darovali krev, mohu si uplatnit i já odpočet na dar ze základu daně? Nebo bych musela splnit podmínku 2% z té polovičky, která na mě připadne? Ta se ale stanoví až po odečtení nezdanitelných částek, ne? Jak to vlastně je? Děkuji vám za odpověď.

dobrý den, mám trošku kombinovaný dotaz. Zajímalo…

dobrý den, mám trošku kombinovaný dotaz. Zajímalo by mě, zda je možný nějaký přivýdělek k podpoře v nezaměstnanosti (dohoda o provedení práce), jak se takový přivýdělek případně zdaní? V případě, že podávám daňové přiznání za část roku (obnovila jsem živnost v červenci 2006 a přivýdělek k podpoře se uskutečnil v době nězaměstnanosti v březnu 2006), kam onen přivýdělek začlenit? děkuji

Vážený pane doktore, potřebovala bych poradit…

Vážený pane doktore, potřebovala bych poradit jaké náležitosti musí obsahovat pracovní smlouva na dobu neurčitou podle Zákoníku práce od l.l.2007. § 34 a)druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstna- vatele vykonávat b)místo výkonu práce c)den nástupu do práce Dále bych potřebovala získat následující infor- mace o pracovní smlouvě na dobu neurčitou: a)musí být v prac. smlouvě uveden nárok na řád. dovolenou v kalendářním roce, b)informace o rozvázání pracovního poměru, c)informace o cestovních náhradách, d)stanovená týdenní pracovní doba 40 hodin, začátek a konec prac.doby e)přestávka 0,30 minut na oddech(obědy) f)datum o proškolení zaměstnance o dodržování bezpečnosti práce, nebo stačí jen odvolání na příslušné § Zákoníku práce platného od l.l.2007? Sdělte mě prosím,jaké další podmínky musí obsaho- vat nové pracovní smlouvy. V § 123 ZP,pís.g) jsou uvedeny platové tarify. Musí zaměstnavatel změnit pracovní smluvy,podle těchto tarifů a příslušnou třídu uvést v pra-covní smlouvě, nebo v platebním výměru? My máme ve stávajících pracovních smlouvách: 1) sjednanou odměnu(základní plat) 2)+ prémie(odměny) tyto měsíční prémie jsou závislé na plnění ukazatelů-na příklad splnění plánovaného obratu (tržeb). Ukazatele má každý zaměstnanec uvedeny v pracovní smlouvě. Může být používána i nyní smluvní mzda? Stačí ke stávajícím pracovním smlouvám jen písemnné dodatky, nebo budou muset být vystaveny nové pracovní smluvy? Předem děkuji za odpověď, a přeji Vám a celému kolektivu pěkné dny. Volfová Marie

dobrý den, od 8.2.2006 jsem na mateřské, resp.…

dobrý den, od 8.2.2006 jsem na mateřské, resp. rodičovské dovolené. Za rok 2006 mám úhrn příjmů od všech zam. nad 90.000 Kč. Jakou částku mohu využít jako slevu na poplatníka (z max. 7200,-) pokud mám od zaměstnavatele zúčtováno v měsících 1-10 včetně. Je to tak, že za poplatníka odečtu 7200 : 12 x 10 a manžel si může ve svém daň. přiznání na mě odečíst 4200 : 12 x 2 (za listopad a prosinec)? Nebo já mohu využít celých 7200 a manžel letos neodečte za mě nic? Pozn. Využijeme spol. zdanění manželů. Děkuji K.M.

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: PO, vede…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: PO, vede PÚ, zásoby účtuje zp.B.Provádí pokrývačské práce.Nakupovaný materiál spotřebuje v zakázce, popřípadě prodá na prodejně.Je správné účtování spotřeby tohoto materiálu na ú 501 nebo 504? Děkuji za odpověď.