FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý večer, jsem OSVČ, která podnikala celý rok …

Dobrý večer, jsem OSVČ, která podnikala celý rok (nepřerušila jsem živnost), vztahuje se na mně minimální základ daně, v době od 25.6 . do 9.8. jsem měla nemocenskou. Chci si ověřit následující: 1) mohu krátit minimální základ daně o 1/12 za červenec, kdy jsem nepobírala příjmy ze živnosti? 2) kolik měsíců činnosti uvedu v Přehledech pro OSSz a ZP, taky 11? Děkuji

Dobrý den,prosím Vás jsme s.r.o. a minulý rok…

Dobrý den,prosím Vás jsme s.r.o. a minulý rok jsme platili daně větší než 30.000,-.Automaticky jsme spadli do placení pololetních záloh.Požádala jsem Fú o prominutí těchto záloh a Fú vyhověl na první polovinu roku .Druhou polovinu roku jsme už měli platit,ale zapoměla jsem ji zaplatit a platila jsem ji až v polovině ledna roku 2007.Jak to mám zaúčtovat,aby mě to spadlo do roku 2006 kam to patří.Děkuji mnohokrát

Dobrý den, pokud obdrží poplatník (příjmy pouze…

Dobrý den, pokud obdrží poplatník (příjmy pouze jako zaměstnanec)nějaké peníze jako odměnu za členství ve výboru sdružení vlastníků bytů, z které byla stržena záloha na daň ve výši 20%, musí si podat daň.přiznání a tento příjem do něj zahrnout? Děkuji za odpověď. M.Šimek

Dobrý den, v důsledku nekvalitního materiálu…

Dobrý den, v důsledku nekvalitního materiálu jsme byli nuceni poskytnout zákazníkovi slevu z ceny na náš výrobek. Tuto slevu bychom rádi vyfakturovali našemu dodavateli materiálu.Podléhá DPH? Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore,prosím o radu,firma…

Dobrý den pane doktore,prosím o radu,firma účtuje v DE.Jedná se o zpětný leasing.Dne 1.března 2007 končí leasingova smlouva na nakl.vozidlo.Firma 19.2.2007 uhradila 2 splátky tj.za únor i březen, tudiž se jedná o předčasné ukončení leasingové smlouvy.Dne 19.2.2007 vystavila fakturu na 2 mil.Kč včetně DPH a zaroveň uzavřela novou smlouvu na zpětný leasing.Dotaz: je částka 2 mil Kč zdanitelným příjmem a lze obě splátky zaučtovat v únoru 2007.?Je to správně z hlediska daně a DPH ? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Irena

Dobrý den, mám následující dotaz. Fyzická osoba…

Dobrý den, mám následující dotaz. Fyzická osoba nepodnikající- přerušen živnostenský list má během roku příjmy pouze ze zemědělských dotací ( údržba trvalých travních porostů, dotace na méně příznivé oblasti, dotace na chov přežvýkavců, dotace na obhospodařovanou plochu pozemků.Tyto dotace činily 180000,-. Patří tyto dotace do ostatních příjmů nebo jsou to příjmy podle par. 7? Může si uplatnit výdaje procentem z příjmů a v jaké výši? Děkuji za odpověď.

Jsem OSVČ a sn byl mou spolupracující osobou, k…

Jsem OSVČ a sn byl mou spolupracující osobou, k 31.12.2006 jsem ho odhlásil. Nyní se chce zaregistrovat na úřadu práce a tam po něm chcou pracovní smlouvu a jsem četl, že stačí odhláška ze sociálního pojištění a potvrzení že v roce 2006 platil sociální pojištění. Kdo má pravdu? Děkuji

Dobrý den pane doktore. Prosím o doporučení-radu…

Dobrý den pane doktore. Prosím o doporučení-radu jak postupovat v tomto případě: Vlastním nemovitost(kterou jsem zhodnotil-ÚP,ÚR, IS)-pozemek méně než 5 let, kterou chci nyní prodat. Jelikož jsem vše zařizoval osobně, jak prokáži mé vlastní náklady (práce,cestovné, režie atd)? V kupní smlouvě bude uvedena částka za pozemek a částka za IS. Děkuji za Váš čas a přeji příjemný den.

Dobrý den, mám takoví dotaz. Jsem zaměstnancem…

Dobrý den, mám takoví dotaz. Jsem zaměstnancem ale zároveň i OSVČ od 6.2006 moje příjmy na OSVČ nepřesáhli 10 000,-Kč musím podat daňové přiznání jako OSVČ anebo stačí jen jako zaměstnanec. Předem děkuji.

Dobrý den, mám takoví dotaz. Jsem zaměstnancem…

Dobrý den, mám takoví dotaz. Jsem zaměstnancem ale zároveň i OSVČ od 6.2006 moje příjmy na OSVČ nepřesáhli 10 000,-Kč musím podat daňové přiznání jako OSVČ anebo stačí jen jako zaměstnanec. Předem děkuji.

Dobrý den,velmi Vám děkuji za dříve zodpovězené…

Dobrý den,velmi Vám děkuji za dříve zodpovězené dotazy,Vaše odpovědi mi ulehčují při nejistotě, kterou stále mám při čtení zákonů.. Dnes se chci ještě ujistit,jak je to s přerušením (nebo neuplatněním) odpisů. 1) Podnikatel se rozhodl účtovat skutečné výdaje,ale bude navyšovat ZD na minimální ZD, zdá se mi tedy zbytečné uplatnit (a ztratit tak) rok odpisů auta,jedná se však o první rok, nejde tedy o přerušení. Může se rozhodnout 1.odpis neuplatnit, ale za r.2007 nebo AŽ r.2008 pak může normálně započít odpisování? 2) A jde jen o konkrétní odpis, přičemž jiný odpis (a ZC prodaného IM) si uplatnit v tomto roce může? 3) V případě "neuplatnění" odpisu má být normálně zavedena karta IM, jen s "nulovým" odpisem, že ano? 4) Musí být podloženo nějakým písemným odůvodněním, že odpisy nejsou započaty? Děkuji mnohokrát a již předem za Vaši odpověď. Přeji hezký den. K.M.

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně úhrady faktury…

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně úhrady faktury na chybné číslo účtu. Firma, se kterou jsme delší dobu obchodovali, byla dána do konkurzu a vznikla nová firma. Přišla nám k úhradě faktura na částku 41 000,- Kč od nové firmy. Účetní fakturu chybně uhradila na staré číslo účtu firmy v konkurzu. Ze starého bankovního účtu nám firma na naši žádost vrátila jenom 5 000,-Kč a tuto částku jsme uhradili na nový účet. Další úhrady neproběhly. Částka 36 000,-Kč zůstala zaúčtována na účtech 321 a 314. 1) můžu tyto účty zrušit přes vnitřní zúčtování - účet č. 395 2) na jaký zákon se můžu odvolat?

dobrý den, rád bych sestře daroval 1/2 bytu do…

dobrý den, rád bych sestře daroval 1/2 bytu do podílového spoluvlastnictví a nevím jak se vypořádat s daní darovací.u daně darovací a z převodu nemovitostí(tu snad platit nemusím, nejde o úplatný převod)se výše daně vypočítává ze základu, což je cena převáděného majetku. Jak se počítá jeho cena? Jaký mám zvolit postup? děkuji.jirka

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat u…

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat u fyzické osoby (jedná se o Ukrajince, který je zapsán u obchodního rejstříku) a chce uplatňovat výdaje paušálem. Je nutné začít účtovat v podvojném účetnictví, tzn,. počáteční rozvahu, jakým způsobem účtovat o nákladech? , uvést náklady v souladu s daňovým přiznáním nebo se pouze ve výkazech projeví pohyb peněz za tržby, žádný majetek se nekupoval. A je povinnost předložit výkazy do obchodního rejstříku, není nějaká vyjímka? Děkuji za popsání správného postupu.

dobrý den, rád bych sestře daroval 1/2 bytu do…

dobrý den, rád bych sestře daroval 1/2 bytu do podílového spoluvlastnictví a nevím jak se vypořádat s daní darovací.u daně darovací a z převodu nemovitostí(tu snad platit nemusím, nejde o úplatný převod)se výše daně vypočítává ze základu, což je cena převáděného majetku. Jak se počítá jeho cena? Jaký mám zvolit postup? děkuji.jirka

Dobrý den.Od 1.1.2006do 30.8.2006 jsem pobíral…

Dobrý den.Od 1.1.2006do 30.8.2006 jsem pobíral podporu v nezaměstnanosti. Od1.9.2006 do 31.12.2006 jsem pracoval. Mimo to jsem měl příjem z pronájmu. Co budu zdaňovat? Vylučuje příjem z pronájmu nárok na podporu v nezaměstnanosti?Děkuji

Dobrý den, mám dotaz týkající se uplatnění…

Dobrý den, mám dotaz týkající se uplatnění nezdanitelné částky základu daně - výše životního pojištění. Na potvrzení od pojišťovny je vyčíslena celková zaplacená částka a z toho částka pojistného za pojištění pro případ smrtu nebo dožití. Jaká částka bude uplatněna jako nezdanitelná částka základu daně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, zajímalo by mne, jak je…

Dobrý den pane doktore, zajímalo by mne, jak je to s platbou DPFO u podnikatele za rok 2006. Podnikatel zacal provozovat zivnost v dubnu 06. Vztahuje se na nej ona minimalni dan nebo nikoliv? A jaky je postup vypoctu? Vypocte se rozdil mezi prijmy a vydaji a kdyz nevyjde ono minimum, kt. je na rok 06 112 900,- musi se dan pocitat ve vysi 12 % z teto castky-tedy dan 13548,- a pote se muze odecist sleva na dani na poplatnika ve vysi 7200,tedy danova povinnost je 6348,-Kc?!Dekuji moc za odpoved.M.Semorádová

Dorý den, paen doktore, prosím o zodpovězení…

Dorý den, paen doktore, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Pokud uplatňuji společné zdanění manželů. počítám do příjmů manželky částečný invalidní důchod a podporu v nezaměstnanosti vyplácenou úřadem práce? Nebo se do příjmů manželky pro společné zdanění tyto příjmy nezpaočítávají? Děkuji mockrát za odpověď.

Vážený pane doktore, co všechno se musí udělat,…

Vážený pane doktore, co všechno se musí udělat, když OSVČ (daňová evidence) v lednu 2007 ukončila podnikání? Na živnostenském úřadě je ŽL ukončen, na podnikatel.účtě zbývá necelých 500,-Kč. Závazky, pohledávky, dlouhodobý ani drobný majetek není.Děkuji