FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám dotaz ohledně společného zdanění…

Dobrý den, mám dotaz ohledně společného zdanění manželů: v 1.polovině roku 2006 jsem pobírala nemocenskou a v 2.polovině roku jsem pobírala mateřskou. Jaké příjmy uvádím do daňového přiznání? Slyšela jsem, že se nemocenská ani mateřská do příjmů neuvádí, je to pravda? Děkuji za odpověď a přeju krásný den.

Dobrý den, prosím o radu. Manželovi je měsíčně…

Dobrý den, prosím o radu. Manželovi je měsíčně strhávána určitá částka ze mzdy, která se ukládá na účet u zaměstnavatele (tzv.depozitum). Z těchto peněz mu plynou úroky, které ročně dělají kolem 15 000 Kč. Loni manžel musel podávat daňové přiznání, protože tyto úroky se mu započetly do základu daně, představovaly ostatní příjem. Letos chceme podávat společné zdanění manželů. V daňovém přiznání za rok 2006 jsem se dočetla, že ostatní příjmy do 20 000 Kč jsou osvobozeny, tudíž je do daňového přiznání neuvádím. Domnívám se, že tyto úroky představují ostatní příjem, a daňového přiznání bych je LETOS nezahrnovala. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v roce 2006 jsem rekonstruoval byt,…

Dobrý den, v roce 2006 jsem rekonstruoval byt, který od roku 2007 pronajímám (bez živnostenského listu).Lze v letošním roce nějakým způsobem uplatnit náklady na rekonstrukci provedenou v loňském roce? Děkuji

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující…

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující:Naše firma má smlouvu o spolupráci s ČSOB PF Stabilita, nyní nám přišel dopis, že nám na základě této smlouvy byla zaslaná částka 970 za období 1-12/2006.Potřebuji vědět, jak to zaúčtovat - bude to výnos roku 2006, takže asi provozní výnosy a protiúčet?Může to být příjem příštího období?Ale v roce 2006 jsme nevěděli, že tato částka příde. Navíc už mám hotovou inventuru účtů za rok 2006. Děkuji Vám. M.S.

Dobrý večer, prosím Vás o radu. Sestřenice…

Dobrý večer, prosím Vás o radu. Sestřenice koupila koncem roku 2006 byt na hypotéku, který pronajímá. V loňském roce ještě něměla z pronájmu žádné příjmy, hledala zájemce. Byt zařídila a provedla různé opravy. Může si podle §9 uplatnit náklady tj. odpisy, opravy, úrok z hypotéky, náklady na zařízení i když měla příjem 0 a bude tak ve ztrátě? A tuto ztrátu by pak uplatnila v dalším roce. Moc děkuji za odpověď. Sekyrová

Dobrý den, je podpora v nezaměstnanosti…

Dobrý den, je podpora v nezaměstnanosti zahrnována do základu daně? Pokud jsem byl jeden měsíc registrován na pracovním úřadě a pobíral podporu v nezaměstnanosti mohu nyní v daňovém přiznání uplatnit celou odečitatelnou položku na poplatníka ve výši 7200Kč (zbývajících 11 měsíců jsem byl u jednoho zaměstnavatele)? Mohu v tomto případě také uplatnit odečitatelnou položku 6000Kč na dítě v plné výši?

Dobrý den,dotyčný hraje lední hokej profesionálně…

Dobrý den,dotyčný hraje lední hokej profesionálně tudíž jsou to jeho jediné příjmy.Kolik % výdajů z příjmů si může uplatnít v DzP. Pokud jeho základ daně bude nižší než min.ZD musí uvést částku 112.950,-. Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěl bych vědět když jsem plátcem DPH…

Dobrý den, chtěl bych vědět když jsem plátcem DPH a přeruším živnost na 2 roky. Je to stejné, jako kdybych přestal být platcem DPH nebo nebudu muset DPH řešit. Děkuji.

Dobrý den, zaměstnavatel mi vystavil potvrzení…

Dobrý den, zaměstnavatel mi vystavil potvrzení o vyplacených úrocích ve vnitropodnikové spořitelně ve výši 4 500,-Kč a na výpisu uvádí, že se jedná o ostatní přijmy dle §10 zák 586/1992 Sb. Zahrnují se tyto příjmy do základu daně, nebo je někde stanoveno jinak (ve smyslu §5 odst. (1))? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zaměstnavatel mi vystavil potvrzení…

Dobrý den, zaměstnavatel mi vystavil potvrzení o vyplacených úrocích ve vnitropodnikové spořitelně ve výši 4 500,-Kč a na výpisu uvádí, že se jedná o ostatní přijmy dle §10 zák 586/1992 Sb. Zahrnují se tyto příjmy do základu daně, nebo je někde stanoveno jinak (ve smyslu §5 odst. (1))? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně úhrady faktury…

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně úhrady faktury na chybné číslo účtu. Firma, se kterou jsme delší dobu obchodovali, byla dána do konkurzu a vznikla nová firma. Přišla nám k úhradě faktura na částku 41 000,- Kč od nové firmy. Účetní fakturu chybně uhradila na staré číslo účtu firmy v konkurzu. Ze starého bankovního účtu nám firma na naši žádost vrátila jenom 5 000,-Kč a tuto částku jsme uhradili na nový účet. Další úhrady neproběhly. Částka 36 000,-Kč zůstala zaúčtována na účtech 321 a 314. 1) můžu tyto účty zrušit přes vnitřní zúčtování - účet č. 395 2) na jaký zákon se můžu odvolat? Omlouvám se, ale zapomněla jsem do dotazu napsat že se to týká roku 2002. Změní se Vaše odpověď? Můžu tyto účty zrušit.Pohledávku jsem vymáhali, ale bezúspěšně.

Dobrý večer, předmětem manželova podnikání je…

Dobrý večer, předmětem manželova podnikání je pěstování bylin. Slyšela jsem, že jsou osvobozeny od daně z příjmu. Prosím o vysvětlení. Děkuji

Dobrý den, chceme uplatnit společné zdanění…

Dobrý den, chceme uplatnit společné zdanění manželů. Já mám příjem přes 500 tis. máme 2 děti do 15 let, manželka má příjem z podnikání 91000,-a příjem za prodej ojetého auta, které bylo před 2 roky v obch. majetku 58000,-, tedy zdanitelný příjem celkem l49 tis. Lze uplatnit společné zdanění i když příjem z podnikání nedosahuje 112950,-, čímž by podléhal min. dani? Děkuji.

Dobrý den, Chci se zeptat na dvě věci ohledně…

Dobrý den, Chci se zeptat na dvě věci ohledně daní. Má situace je následující - v roce 2006 jsem byl v lednu v evidenci úřadu práce, následně jsem od 1.února obnovil podnikání (měl jsem pozastavený ŽL od prosince 2005, podnikání jsem zahájil v r.2003), od 1.října jsem se stal zaměstnancem, ale ŽL mám stále aktivní. Dotazy jsou tyto: 1. vztahuje se na mne minimální základ daně? A pokud ano, počítá se do jeho výše jen příjmy z podnikání, nebo součet příjmů z podnikání i závislé činnosti? 2. Zaměstnavatel mi od října měsíčně snižoval zálohu na daň o 600 Kč na poplatníka a 500 Kč na dítě. Jak mám vyplnit ř. 64, 73, 75 daňového přiznání? Mám do ř.64 napsat 7200 Kč, nebo 5400 Kč? A do ř.76 mám napsat 1500 Kč (bonusy za dítě), nebo 3300 Kč (na dítě + na poplatníka)? Děkuji,

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s výdajem…

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s výdajem paušálem - pro základ daně odečtu určitá procenta z příjmu + SP a ZP, jak to pak bude na přehledu pro zdravotní pojišťovnu a sociálku? Tam odečtu pouze procenta a zaplacené SP a ZP už ne, nebo to bude úplně to samé jako v daňovém přiznání. Děkuji. T.V.

Dobrý den,mám dotaz,podnikatel, plátce DPH…

Dobrý den,mám dotaz,podnikatel, plátce DPH podniká na základě ŽL.Zde vede daňovou evidenci.Mimo to pronajímá objekt, který nemá v podnikání firmě platící DPH.S touto firmou má uzavřenou smlouvu o nájmu,kde je uvedena měsíční platba za tento nájem.Tyto platby mu chodí měsíčně na účet.Musí podnikatel ke každé platbě vystavit doklad - fakturu za tento pronájem,nebo stačí jen doložení výpisu bez faktury.Slyšela jsem,že to tak může být,aniž by vystavoval pravidelně faktury.A na základě těchto příjmů odvede daň. Pronájem je bez DPH?Děkuji

Dobrý den potřebovala bych poradit. Jsem na…

Dobrý den potřebovala bych poradit. Jsem na mateřský dovolený a založila jsem si živnost při které mám 19 200Kč ročně. Nemám žádné výdaje jen příjmy jak si mám vyplnit daňové přiznání na vypočtení daně? Mám mýt výdaje v procentech nebo jak je to? moc děkuji za odpověď

Jsem účetní jedné firmy. Účetnictví 2006 bude…

Jsem účetní jedné firmy. Účetnictví 2006 bude kontrolovat jedna externí poradenská firma, se kterou nemáme a ani nebudeme mít podepsanou smlouvu, tato firma se podepíše na výkazy do kolonky osoba odpovědná za sestavení účetní závěrky, dále tato externí firma má sjednaného daňového poradce, který sestaví daňové přiznání, svoje služby bude fakturovat danový poradce poradenské firmě a poradenská firma všechno celkově vyfakturuje nám. Zajímalo by mě kdo bude za co odpovědný v přípdě, že následně od FÚ bude vyměřena pokuta, penále ... Děkuji mnohokrát. D.P.

Dobrý den, Zaměstnanec uplatňuje částku na…

Dobrý den, Zaměstnanec uplatňuje částku na soukromé životní pojištění. Ve smlouvě má uvedeno:životní pojištění pro případ smrti nebo dožití "ano" Pojistná částka pro případ smrti je uvedena částka 50.000 Kč. Pojistná doba činí 22 let. Konkrétní částka pro případ dožití uvedena není. Můžeme částku na životní pojištění uplatnit v ročním zúčtování daní? Předem děkujeme za odpověď.

Mohu si podat společné zdanění manželů (SZM)za…

Mohu si podat společné zdanění manželů (SZM)za rok 2006, když mi manžel zemřel 4.4.2006? Moje dcera studuje a je jí 22 let. Vedle příjmů od svého zaměstnavatele mám příjem z pronájmu pole ve výši 470Kč za rok 2006. Musím kvůli tomuto příjmu z pronájmu podat daňové přiznání? Děkuji.