FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, pokud právnická firma postaví garáž a…

Dobrý den, pokud právnická firma postaví garáž a prodává ji společně s pozemkem pod ní, jak to je s DPH? Např.chceme účtovat za garáž vč. pozemku 200.000,-Kč bez DPH, tedy celková cena by byla 238.000,-Kč. Ale může to tak být vzhledem k pozemku, nebo musíme pozemek účtovat zvlášť bez DPH? Děkuji.

Dobrý den. Pozemkový fond nám vrátil peníze za…

Dobrý den. Pozemkový fond nám vrátil peníze za nájem , který jsme zaplatili navíc.Zaúčtovali jsme to na dalovou str. účtu 602400 (tržby nájemné pozemek 0%), je to správně?Nebo to má být zaúčtováno na účty třídy 68... ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den.Sestavuji si DPFO,využívám paušálních…

Dobrý den.Sestavuji si DPFO,využívám paušálních výdajů a mohu si odečíst zaplacené SP+ZP.Jakou výši do přiznání pojistného mám uvést.I ty zálohy, které jsem zaplatila v lednu za 2007 za prosinec 2006?Děkuji za odpověď.

Dobrý den,nejprve Vám chci poděkovat za Vaše rady…

Dobrý den,nejprve Vám chci poděkovat za Vaše rady.Především v těchto dnech,kdy vrcholí práce s ročními závěrkami.Prosím o radu: PO se zabývá likvidací poj.událostí v ČR i v EU. Při zlikvidování poj.události přijdou fin.prostředky na účet PO, účtuji 311/602, 221/311. Poté tyto peníze PO převádí na účet pojištěného. Účtuji snížení výnosů mínusem:602/221.Tento postup jsem zvolila proto, že příjem peněz není pro PO výnosem, pouze peníze přepošle pojištěnému. Je to správně? děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s životním a penzijním připojištěním co se týče daní. Životní pojištění platím 377,- (za rok 4524,-) a penzijní platím 500,- (za rok 6000,- + od zaměstnavatele z FKSP jsem na penzijní poj. obdržela cca 3000,-)...je možné tato pojištění odečíst z daní? A co by se stalo v případě, že bych v budoucnu pojištění zrušila? A co by se stalo, kdybych pojištění v budoucnu zrušila a sjednala nové, tzn. že by nové navazovalo na to staré? Děkuji za odpověď.

Prosím o zodpovězení: OSVČ má sídlo podnikání ve…

Prosím o zodpovězení: OSVČ má sídlo podnikání ve svém bydlišti a denně dojíždí služebním vozidlem, které používá i pro soukromé účely do svých 2 provozoven,popř.přímo vyjíždí ze sídla firmy=bydliště, za svými zákazníky.Služební vozidlo garážuje v místě bydliště. Prosím o zodpovězení, zda se jedná o cestu z bydliště do provozoven, cesty mezi provozovnami a cestu z bydliště přímo za zákazníkem za jízdu soukromou nebo služební. Děkuji Najmanová

Dobrý den,prosím o radu jakou sazbu DPH použít…

Dobrý den,prosím o radu jakou sazbu DPH použít při montáži klimatizace do domácnosti. Zařizení dodá pravděpodobně obchodník s daní 19% DPH, ale nejsem si jistá, zda může být za montáž včetně zařízení účtována sazba snížená, tedy 5 % DPH. Nemusí být u tohoto zařízení zvlášť účtována sazba 19 % na zařízení a 5 % na montáž, nebo stačí prohlášení, že bude zařízení v domácnosti? Děkuji mnohokrát.

Jsem invalidní důchodce,chtěl bych pracovat jako…

Jsem invalidní důchodce,chtěl bych pracovat jako OSVČ na živnostenský list v pojištovnictví.Nevým jestli mohu pracovat a pokud ano jestli musím platit zálohy na sociální ,zdravotní a finanční za tento rok .

jiz sedmy rok pracuji legalne v irsku, kde…

jiz sedmy rok pracuji legalne v irsku, kde odvadim dane, socialni i zdravotni pojisteni. v cechach mam pouze trvale bydliste. jak mam pristupovat k danovemu priznani? tyka se mne to?

Dobrý den Mám takový dotaz.Jako hlavní příjem…

Dobrý den Mám takový dotaz.Jako hlavní příjem mám ze zaměstnání a zároveň vedlejší příjem mám jako OSVČ.Mám vypočítaný nárok na starobní duchod od 2.12.2007 Je pro mne výhodnější ( z duvodu daně) odejít do duchodu v tomto termínu anebo raději až v následujícím roce třeba v Únoru 2008. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, v roce 2007 chci uplatnit výdaje % z…

Dobrý den, v roce 2007 chci uplatnit výdaje % z příjmů, proto v daňovém přiznání za rok 2006 zvýším základ daně o zásoby a snížím o závazky evid. k 31.12.2006. Patří do těchto závazků i přijatý podnikatelský úvěr (tedy jeho nezaplacená část k 31.12.06)?

Dobrý den,v roce 2006 jsem neměla žádný…

Dobrý den,v roce 2006 jsem neměla žádný zdanitelný příjem.Půl roku mi byla z PSSZ vyplácena peněžitá pomoc v mateřství a půl roku jsem pobírala rodičovský příspěvek.Může si na mě manžel uplatnit slevu na dani?Souhrn peněžité pomoci v mateřství přesahoval částku 38040,-Kč. Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Chci využít společného zdanění manželů…

Dobrý den. Chci využít společného zdanění manželů. Vyplnil jsem za sebe i za manželku Přiznání k dani z příjmu, včetně přílohy 5. Mám v přiznání svém i manželky ponechat na ř. 91 původně samostatně vypočtenou částku "Zbývá doplatit"? Jakou částku a u koho mám uvádět v "Žádosti o vrácení přeplatku"? Děkuji za odpověď.

dobrý den,chtela bych se zeptat: podávám daňové…

dobrý den,chtela bych se zeptat: podávám daňové přiznání za rok 2005,vplňuji přílohu č.2 §10 (příležitostná činnost- herec),muzu uplatnit výdaje 40% z příjmů,když nemám žádné doklady o výdajích?

Dobry den, prosim o radu, chci pronajmout pozemek…

Dobry den, prosim o radu, chci pronajmout pozemek (orna puda), na ktery si najemce postavi billboard. Bude pronajem i tak osvobozeny? Dekuji.

Dobrý den, na HPP jsem zamestnany a dale mam…

Dobrý den, na HPP jsem zamestnany a dale mam prijem z vedlejsi cinnosti (podníkání). Rád bych se zeptal ohledne výdajů na penzijní a životní připojištění. Zda tyto výdaje s mím v účetnictví použít jako výdaje na životní a penzijní, které se pak odečítají od příjmu, i když zaplacené si vlastně zaplacené příspěvky se odečítají od základu daně (díky potvrzení). Ale na druhou stranu jsem na penzijni zaplatil jen 2500,- (coz si odecist nemohu) a životní jsem ve skutečnosti zaplatil vice, nebot na potvrzení se pocita jen prispevky za hlavni pojisteni, pripojisteni se neda odečíst. Mohu to tedy zavest do účetnictví ? Dekuji s pozdravem

Dobrý den, chci se zeptat na informace ohledně…

Dobrý den, chci se zeptat na informace ohledně sdružení fyzických osob.Je sepsána smlouva o sdružení (FO - jeden čech, jeden polák).Ve smlouvě mají uvedeno, že si každý vede svou vlastní daňovou evidenci. Zajímalo by mě, jak to bude u FO čecha s daňovým přiznáním. Ve smlouvě není stanoveno, kolik procent mají každý z nich příjmy a výdaje, smlouvu sepsali v listopadu 2006. Můžete mi prosím napsat na co si mám dát pozor, až budu dělat daňové přiznání? Moc děkuji. L.S.

Dobrý den, prosím, jsou povinni nám dávat…

Dobrý den, prosím, jsou povinni nám dávat přepravci nebo česká pošta při dodání zboží doklad o příjmu peněz, nebo stačí předložení faktury, na které je napsáná platba dobírkou, hotově? Faktury mám zaúčtované jinde a u pokladního dokladu pak nemám žádný doklad o převzetí peněz. Někteří tvrdí, že nám to dávat nemusí,když na faktuře je napsáno platba hotově.Mě jde o to,aby finanční úřad něco neřekl, že u pokladního dokladu nemám potvrzený příjmový doklad o převzetí peněz.Stačí tedy to, že na Fa je napsáno hotově nebo dobírkou? Děkuji

Dobry den,chci zjisti jake je rozhodne obdobi pro…

Dobry den,chci zjisti jake je rozhodne obdobi pro vypocet duchodu? Zda to clovek muze vybrat sam / napr. z posledni 10let vybere si 5 let nejlepe placenych, nebo se to pocita prumerem za vsechna odpracovana leta? Dekuji za odpoved.

Přeji hezký den. Mám dotaz ohledně učtování…

Přeji hezký den. Mám dotaz ohledně učtování plátce DPH, když kupuje od neplátce DPH použité zboží a následně jej prodává opět neplátci. Jedná se o projekt, kdy chceme vykupovat použité zboží a dále jej prodávat. Jaké náležitosti je třeba splnit při výkupu použitých věcí? Je třeba po prodávajícím požadovat číslo občanského prukazu nebo stačí jméno a adresa v kupní smlouvě? Odvádí se DPH z rozdílu pořizovací a prodejní ceny? Děkuji za Vaši odpověd.