FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když jsem na…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když jsem na mateřské dovolené, jak je to s daňovým přiznáním.Žádný přivýdělek ani práci jsem neměla.O co se mám starat, co musím zařídit? Děkuji

Dobrý den, syn /15let/je členem fotbalového…

Dobrý den, syn /15let/je členem fotbalového oddílu, je ubytován na internátě.Oddíl mu proplácí ubytování a jízdné, což je asi 2000,-Kč měsíčně.Oddíl posílá tuto částku na můj účet a já tuto částku platím za internát a jízdné.Je tato částka součástí mého příjmu.učetní mi sdělila, že tuto částku musím zdanit.Nejsem podnikatel,můj hrubý příjem činí 12000.Jsem rozvedená,mám dvě děti.

Dobrý den. měl bych dotaz. V srpnu minuleho roku…

Dobrý den. měl bych dotaz. V srpnu minuleho roku jsem si nechal jako student udelat ŽL na Graf. a kreslířské práce. V me hloupe nevedomosti jsem si myslel ze podle nejakeho noveho zakona mne na sociálním nahlásí živnostenský úřad. Moje zděšení je však, ze jsem tak mel ucinit sam a nejhorsi je ze jsem se o to zajimal tak pozde. Chtel jsem se zeptat co mne ceka na zivnostenském urade. Slysel jsem o dosti vysokem penale. Muzete mi co nejrychleji zdelit jak to je?? Dekuji

Dobrý den, pronajimam druzstevni byt, navrh na…

Dobrý den, pronajimam druzstevni byt, navrh na vklad do katastru nemovitosti bude podan v nejbližší době,byt bude v tomto roce v mem osobnim vlastnictvi. V minulem roce proběhlo v domě zateplení a výměna oken za plastová, jedná se tudíž o tech. zhodnocení. Můžu odepisovat pouze toto technické zhodnocení za rok 2006 nebo můžu do §9 dát jen skutečné výdaje a příjmy za tento rok? Když byt fyzicky patří ještě družstvu?

Dobrý den,prosím Vás,mohl byste mi odpovědět na…

Dobrý den,prosím Vás,mohl byste mi odpovědět na otázku:OSVČ si chce ve svém daňovém přiznání za rok 2006 uplatnit poprvé výdaje procentem z příjmů, musí toto ohlásit předem na finanční úřad?Děkuji za odpověď

Dobrý den, naše firma začala obchodovat s…

Dobrý den, naše firma začala obchodovat s jiným členským státem (Maďarsko) ve formě dodávání kovového odpadu. Jaké jsou v dnešní době omezení pro obchodování s jiným členským státem. Zajímá mne hlavně zda se musíme hlásit k DPH v tomto státě. Předem děkuji za odpověď S pozdravem

Dobrý den, mám dotaz ke společnému zdanění. Může…

Dobrý den, mám dotaz ke společnému zdanění. Může můj manžel uplatnit slevu na dani na vyživovanou manželku, v případě, že jsem pracovala pouze do 16.1., následně jsem byla v pracovní neschopnosti až do 26.4. a od 27.4. - 8.11. na mateřské dovolené. Od 9.11. na rodičovské dovolené. tzn. pracovní poměr 1.1 - 16.1. pracovní neschopnost 17.1. - 26.4. mateřská dovolená 27.4. - 8.11. rodičovská dovolená od 9.11. Jedna úřednice mi řekla, že si manžel slevu na mě uplatnit nemůže za celý rok, druhá úřednice řekla, že může za 11 měsíců (únor - prosinec) a třetí, že za 9 měsíců (duben - prosinec). Takže naprosto rozdílné, občas i nelogické odpovědi. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jana Menšíková, jk.mensikova@seznam.cz

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Jsme firma, která vyrábí strojírenské produkty. Náš zákazník z DE chce vystavit fakturu na svoje německé DIČ, ale dodat zboží do tuzemska (tzn. zboží nepřejde hranice ČR). Domnívám se, že tento způsob není možný. Jak bychom měli správně fakturovat za dodání našich výrobků tímto způsobem? Děkuji Vám předem za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ke společnému zdanění. Může…

Dobrý den, mám dotaz ke společnému zdanění. Může můj manžel uplatnit slevu na dani na vyživovanou manželku, v případě, že jsem pracovala pouze do 16.1., následně jsem byla v pracovní neschopnosti až do 26.4. a od 27.4. - 8.11. na mateřské dovolené. Od 9.11. na rodičovské dovolené. tzn. pracovní poměr 1.1 - 16.1. pracovní neschopnost 17.1. - 26.4. mateřská dovolená 27.4. - 8.11. rodičovská dovolená od 9.11. Jedna úřednice mi řekla, že si manžel slevu na mě uplatnit nemůže za celý rok, druhá úřednice řekla, že může za 11 měsíců (únor - prosinec) a třetí, že za 9 měsíců (duben - prosinec). Takže naprosto rozdílné, občas i nelogické odpovědi. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,podnikám jako fyzická osoba a potřebuji…

Dobrý den,podnikám jako fyzická osoba a potřebuji zjistit, jakou maximální část příjmů můžu převést na rodinného příslušníka, aniž by tato částka podléhala zdanění. Mám použít §10, odst. 3, písm. a nebo §38b?

Jestliže FO koupí nemovitost na RČ, je možné tuto…

Jestliže FO koupí nemovitost na RČ, je možné tuto pronajmout FO-podnikateli s ŽL, v podstatě sám sobě, s tím, že v nájemní smlouvě bude dohoda, že veškeré opravy a údržba, techn. zhodnocení a příp. rezervy na opravy bude hradit firma? FO by platila daň z pronájmu, uplatnila výdaje 30%, nebo odpisy původní hodnoty budovy dle kupní ceny a FO-podnikatel s ŽL by mohl opravovat budovu a jako plátce DPH nakupovat za cenu bez DPH, příp. odepisovat tech. zhodnocení budovy. Uvažuji,prosím, správně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den p. Dytrich, pochopil jsem dobře, že u…

Dobrý den p. Dytrich, pochopil jsem dobře, že u KŽP nemusí být stanovena částka na dožití a splňuje podmínky na odpočet, jedná se o KŽP Dymanik. Děkuji

Dobry den, jako zamestnanec take obchoduji s…

Dobry den, jako zamestnanec take obchoduji s akciemi a warranty. Za rok 2005 jsem mel zisk, ktery jsem zdanil (par.10), v roce 2006 ztratu, kterou uvedu v danovem priznani. V pripade, ze bych v roce 2007 dosahl zisku, mohl bych si od nej v tomto zdanovacim obdobi (2007) odecist ztratu, kterou jsem mel v roce 2006? Dekuji.

Dobrý den, naše firma začala obchodovat s…

Dobrý den, naše firma začala obchodovat s jiným členským státem (Maďarsko) ve formě dodávání kovového odpadu. Jaké jsou v dnešní době omezení pro obchodování s jiným členským státem. Zajímá mne hlavně zda se musíme hlásit k DPH v tomto státě. Předem děkuji za odpověď S pozdravem

Dobrý den. Rád bych Vás požádal o radu. Jsem…

Dobrý den. Rád bych Vás požádal o radu. Jsem zaměstnán na plný úvazek ve fy A. Fy A se domluvila s fy B, že mě zapůjčí na 12 týdnů na práci v zahraničí. Plat mi měl běžet dál ve fy A. Fy B mi slíbila další odměnu (120.000Kč) a za tímto účelem se mnou podepsala Dohodu o provedení práce. Vzhledem k restrukturalizaci se mnou fy A nečekaně ukončila pracovní poměr dohodou a od 1.3. budu nezaměstnaný a registrovaný na pracovním úřadě. Nový pracovní poměr mám ústně domluvený od 1.8. Nabídka fy B na 12ti týdenní práci v zahraničí (od 14.4. do 6.7.) stále platí. Můžete mi, prosím, doporučit, nejvýhodnější způsob řešení pracovně-právního vztahu mezi mnou a fy B? Za Vaší odpověď Vám předem děkuji. S pozdravem Jaroslav Beránek

Dobrý den, mám tento. dotaz: Jsem plátce DPH a do…

Dobrý den, mám tento. dotaz: Jsem plátce DPH a do firmy jsem koupil isibní automobil bez nároku na odpočet DPH. Lze odpočet dph v tomto případě uplatnit například na nákup benzínu a pneumatik? Děkuji.

Dobrý den, pane doktore. Děkuji za odpověď na…

Dobrý den, pane doktore. Děkuji za odpověď na mou včerejší otázku, asi jsem se ale nevyjádřil přesně. Když jsem vyhotovil samostatné přiznání mé, vyšel mi přeplatek cca 10 tisíc korun, u manželky to dělalo asi 100 korun. Když jsem si ale na daňové kalkulačce spočítal rozdíl při společném zdanění manželů, vyšel mi náš celkový přeplatek asi 20 tisíc korun. Proto nevím, co má být v řádku 91, protože tam se i po vyplnění přílohy č. 5 nic nezměnilo a zůstaly zde původní částky z přiznání samostatných. Omlouvám se, že znovu obtěžuji a předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat v…

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat v případě převodu leasingu na s.r.o.?Převedla jsem leasingovou smlouvu začátkem roku 2006 na s.r.o., kterou jsem měla splácet ještě v roce 2006 a 2007 jako OSVČ, jak mám postupovat ve svém účetnictví jako OSVČ? Jakou částku do příjmů musím zdanit jako OSVČ (mimořádná splátku jsem zaplatila 59.000,- z toho jsem si uplatnila v daňovém přiznání r.2004 12000,-Kč a r. 2005 18000,-Kč)? Kolik můžu dát do nákladů v s.r.o.? Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na otázku z…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na otázku z oboru daň z přijmu fyzických osob. Mám jednoho kolegu, který pobírá důchod z Kanady. Tento důchod mu v Kanadě daní poměrně vysokou daní. Nedávno si ho zavolali pracovníci FÚ a řekli mu, že by si správně měl podávat daňové přiznání a že mu část daní bude vrácena. Chtěla jsem Vás poprosit o radu, do jaké části se zapisuje příjem ze starobního důchodu z cizí země a do jaké části se zapisuje daň odvedená ze starobního důchodu v cizí zemi. Předem moc děkuji.

Dobry den, chtela bych se zeptat: pronajimame…

Dobry den, chtela bych se zeptat: pronajimame pozemek (orna puda), dle zakona o DPH se jedna o osvobozene plneni. Na tomto pozemku bude postaven billboard. Je mozno zdanovat tento pronajem pozemku vcetne billboardu 19% DPH? Dekuji za odpoved.