FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den měl bych dotaz ohledně daňového přiznání za rok 2006. Celý tento rok jsem strávil ve služebním poměru u PČR ovšem od 1,1,2007 jsem byl 2měsíce na ÚP a nyní od 1,3,2007 jsem ve služebním poměru u AČR. S ohledem na tyto skutečnosti bych se chtěl optat kdo je povinen udělat mi daňové přiznání za rok 2006 popřípadě jak postupovat pokud si ho musím udělat sám. Rád bych tak učinil, protože si chci do daní dát úroky z hypotéky. děkuji
OSVČ podnikající jako FO v oblasti poskytování sociálních služeb dostal finanční dary ve výši za rok 2006 celkem 40 tis.Kč. Je tento příjem daru osvobozen od daně z příjmů? A jak je to prosím s daní darovací? Ty sociální služby poskytuje pro nesoběstačné seniory ve svém zařízení a tyto finanční prostředky použil na provoz tohoto zařízení. Děkuji za odpověď.
dobrý den, byli jsme členy sdružení fyzických osob a letos jsme založili právnickou společnost a všichni jsme se stali jednateli v této společnosti se stejným druhem podnikáni jako ve sdružení musíme se stát z hlediska finančního úřadu zaměstnanci své firmy nebo můžeme souběžně fungovat jak sdružení a v podstatě plnit stejné zakázky? Děkuji. S pozdravem Jiří Skřivánek, GEOPORT, s.r.o.
Dobrý den, jsem podnikatel v oboru opravy motorových vozidel.Chtěl bych zakoupit motocykl.Mohu ho vložit do podnikání a odepisovat, případně jakým způsobem?Děkuji
Dobrý den, chtěla bych vyřadit osobní automobil z obchodního majetku, které jsem si pořídila na leasing. Leasing byl řádně ukončen 1.2.2005. Můžete mi prosím poradit po jak dlouhé době od ukončení leasingu můžu auto vyřadit z obchodního majetku a jakým způsobem? Děkuji moc za odpověď
Pane doktore, zdravím vás a prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Lékářka, která podává daňové přiznání fyzických osob, koupila byt pro svého syna a jeho rodinu. Vlastníkem bytu je lékařka, je zapsána v katastru nemovitostí jako jediný vlastník. K financování bytu bylo použito 5 smluv o stavvebním spoření, z nichž 2 jsou na lékařku a 3 na jejího syna. Tomu dopovídají také potvrzení o úrocích - 2 na lékařku, 3 na jméno syna. Lékařka i syn jsou dlužníky úvěru. Může lékařka při odpočtu úroků ze základu daně použít i ta potvrzení, která jsou vystavena na jméno jejího syna. Syn odpočty neuplatňuje, nemůže, není vlastníkem bytu v KN. Moc děkuji za odpověď, na shledanou, Zemanová.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda si můžu v daňovém přiznání za rok 2006 uplatnit daňový bonus na dítě v české republice, když jsem celý rok byla zaměstnána v ČR, ale já i dítě máme trvalé bydliště v Slovenské republice, kde si rovněž podávám daňové přiznání ze závislé činnosti v ČR, v nemž si uplatňuju také daňový bonus na toto dítě. Děkuji
Dobrý den.Jsme česká firma plátce DPH.Na veletrhu v Polsku budeme realizovat část výstavní expozice/kulturní a reklamní činnost/pro Slovenského zákazníka plátce DPH.Může být faktura bez DPH a kam uvést do přiznání k DPH. Děkuji Veberová.
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.Podnikatel má adresu provozovny stejnou s adresou trvalého bydliště.Může si do nákladů uplatnit část nájmu,spotřebu vody a tepla?Jakou poměrnou část si může uplatnit?Je to někde uvedeno v zákoně?Děkuji za odpověď.
Dobrý den. V roce 2001 jsem dodala a vystavila fakturu s DPH na zboží. Faktura je zaplacena. Zboží u odběratele do dnešního dne není prodané. Nyní jsem se domluvila s odběratelem, že zboží nezmu zpět a dodám nové zboží. Můžu vystavit dobropis? Pokud ano s jakým DPH /22 nebo 19%/. Děkuji.
Dobrý den, chtěl bych se vás požádat o radu. 1./Je mi 24 let a jsem sportovcem s profi smlouvou (OSVČ) od r. 2001. Do roku září 2005 jsem byl studentem. Nyní budu podávat daňové přiznání za loňský rok (2006), kde jsem vlastně působil jen jako OSVČ a vůbec nevím, zda se na mne v tomto případě vztahuje minimální daň. Hrajte tam roli nějak věk nebo to dříve bylo tím, že jsem byl zároveň i student s věkem do 26 let? - ( DP 2005 jsem nemusel min. daň platit). Výdaje uplatňuji normálně formou dokladů. 2./Spadá má činnost sportovce pod par. 7? Jak tedy rozliším pod, který tento bod? Zda odst. 1 či 2? Jak je to v těchto případech s min. daní. I když jsem si prošel pár dotazů zde uveřejněných, nějak jsem to z toho nepochopil...někde prostě sportovec, pokud vyk. činnost 2 roky, musel, jinde , pokud by se zařadil do par. 7, odst. 2 ne.. Děkuji Vám mnohokrát za Váš čas, odpověď a vysvětlení.
Prosím o radu při řešení následujícího problému. Jsme s.r.o., která vysílá své zaměstnance na zahraniční služební cesty na Slovensko a na tyto cesty dostávají zaměstnanci zálohy v CZK. Stává se nám, že nejsou schopni doložit doklad o směně českých korun na slovenské. Jde mi o to, jak zúčtovat zálohu v českých korunách. Konkrétní příklad- použiji rok 2005: 12.12. vyplacena záloha 15 000,- CZK, datum zúčtování : 20.12.2005 - kurz 0,76322, nárok zaměstnace: 23448,50 SKK. Vyúčtování CP (přepočet kurzem 20.12.2005) 17 896,- CZK. Jde mi o to, kolik doplati zaměstnanci - jestli čistě mohu odečíst zálohu 15 000,- od 17 896,- - tj. doplatit 2896,-, či musím zálohu, byť byla vyplacena v CZK nějak přepočítávat. Prosím o konkrétní odpověď s konkrétní částkou doplatku. Děkuji.
Dobrý den nevím , zda tento dotaz sem patří, ale chci se zeptat. Budu kupovat byt a splácet překlenovacím úvěrem, budu muset platit daň z nemovitosti a od kdy? Děkuji Jarka
Dobrý den, prosím o radu, jakým způsobem postupovat u fakturování příspěvků na výstavbu (inženýrských) sítí k rodinným domkům. Mám je kupujícím rodinných domků fakturovat s daní nebo bez daně? Děkuji.
Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď, posílám upřesnění dotazu. V roce 2006 jsem podnikala třetím rokem, od 1.6. jsem zaměstnancem a současně podnikám. Příjmy od zaměstnavatele činí 96.153 Kč, z podnikání po odečtení výdajů jen 12.465 Kč. Není mi jasné, jestli uplatním minimální základ daně za 5 měsíců ( řádek 43 - 47.050)nebo minimální základ za celý rok a od něj odečtu zálohy na daň od zaměstnavatele. Po odečtení 7200, záloh od zaměstnavatele mi vychází přeplatek na dani. Mohu o něj požádat? Dále jsem samoživitelka a uplatňuji 6000 odpočet na dítě. Znamená to, že finanční úřad mi vrátí 6000 a ještě přeplatek na dani? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, mám příjmy ze závislé činnosti. příjmy z pronájmu dle § 9 (tak musím dělat DP sama) a každý měsíc vedlejší příjem, který nepřesáhl v kalendářním měsíci částku 5000,- čistého. Musím tento vedlejší příjem připočítat k příjmu ze závislé činnosti a k pronájmu (mzdová účetní mi říká, že ne)? Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný víkend. Rubicková
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO, má kromě příjmů dle §7 také příjmy dle §9-pronájem. Jedná se o nemovitost- dle katastrálního výpisu o "objekt občanské vybavenosti", který vlastní společně s manželkou.Nemovitost nevloží do obchodního majetku-proto §9. Veškeré prostory pronajímá k podnikatelským účelům.Na pořízení nemovitosti použil hypoteční úvěr. Lze do výdajů na pronájem kromě odpisů a jiných provozních výdajů započtítat i úroky z hypotéky? Pročetla jsem ZDP i několik odborných publikací a nejsem si jistá. Uvádí se, že daňová uznatelnost výdajů(za použití §23-33), se řídí stejnými pravidly jako u podnikání dle §7. Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, jsem zaměstnán na HPP, uplatňuji společné zdanění manželů. V roce 2006 jsem obchodoval na US trzích (komodity - futures) se ztrátou. Musím tuto ztrátu přiznávat, když si ji nemohu odečíst ani v dalších zdaňovacích obdobích? Pokud jsem povinnen a neuvedu to v daňovém přiznání, jaké sankci se vystavuji? Děkuji za odpověď. Marek S.
Vážený pane doktore, jsem zaměstnán na HPP, uplatňuji společné zdanění manželů. V roce 2006 jsem obchodoval na US trzích (komodity - futures) se ztrátou. Musím tuto ztrátu přiznávat, když si ji nemohu odečíst ani v dalších zdaňovacích obdobích? Pokud jsem povinnen a neuvedu to v daňovém přiznání, jaké sankci se vystavuji? Děkuji za odpověď. Marek S.
Dobrý den, mám prosím následující dotaz. Mám byt v osobním vlastnictví, který jsem získal od svých rodičů jako dar. Byt obývám se svou přítelkyní (přítelkyně nemá spolupodíl). Na rekonstrukci tohoto bytu si přítelkyně vzala úvěr ze svého stavebního spoření. K rekonstrukci došlo v r. 2006, společnou domácnost vedeme spolu cca dva roky (z toho 1 rok ve zrekonstruovaném bytě). Mezi námi existuje smlouva o přistoupení k závazku dle §534 občanského zákoníku vůči stavební spořitelně. „Kdo se s dlužníkem dohodne, že splní jeho závazek vůči jeho věřiteli, má vůči dlužníkovi povinnost poskytovat plnění jeho věřiteli. Věřiteli z toho však přímé právo nevznikne.“ Zároveň na stavebním spoření již bylo něco přítelkyní naspořeno, na tuto částku máme s přítelkyní sepsánu smlouvu o bezúročné půjčce (částka investována též do rekonstrukce). Podléhá u mě navýšení ceny nemovitosti dani z příjmu fyzických osob z titulu nepeněžitého příjmu, který jsem obdržel v podobě navýšení ceny bytu v souvislosti s rekonstrukcí? S přítelkyní vedeme společnou domácnost, finance máme de facto společné. Splátky úvěru jdou formálně z účtu přítelkyně, v rámci hospodaření domácnosti splácím já. Mám za to, že byť přítelkyně získala úvěr, úvěr reálně splácím já, tudíž by snad nemělo podléhat této dani. Oficiální přistoupení k závazku ve formě dohody se stavební spořitelnou neexistuje. Děkuji za odpověď.