FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

příjem manželky

Dobry den,prosim ,chtela bych se zeptat na odpocitatelnnou castku,kterou si muze manzel odecist na manzelku.Manzelka pobira rentu za nemoc z povolani 4997kc , z toho plati dan 740kc,ketra je nevratna. ptam se jestli se do castky 68000kc pocita cista castka nebo i s dani , ktera je nevratna , dekuji za odpoved

sleva na poplatníka

Dobrý den Jsem v invalidním dúchodu držitel průkazky ZTP,pracuji na plný úvazek a v minulých letech jsem uplatnoval měsíční slevu na dani ve asi 3400 kč. Od začátku letošního roku mi prý už tato sleva nenáleží , rád bych se zeptal zda je to pravda a případně jaké slevy jako invalidní dúchodce ZTP. mohu uplatnit. Děkuji M.Kraus

ukládání dokladů

Dobrý den, po jak dlouho dobu musím uchovávat materiály ze kterých jsem vycházel při vyplňování daň. přiznání? Tj. příjmy a výdaje, daňovou evidenci kvůli případné kontrole. Předem děkuji.

přiznání

Dobry den,rada by se dotázala: da se nekde dohledat jiz odevzdane danove priznani?...zacinam mit pochybnosti o uvedenem spravnem cisle uctu. Dekuji JankaN

místo plnění

Dobrý den, potřebova bych poradit Naše firma (A), která nemá registraci k dani na Slovensku, je subdodavatel české firmy (B), která má registraci k DPH na Slovensku. Práce na slovenské nemovitosti odvedené firmou A budou fakturovány firmě B na slovenské DIČ. (Z hlediska DPH je nám fakturace mezi firmou A a B jasná.) Firma A bude mít rovněž subdodavatele (C), který má jen české DIČ. Musí se firma C nebo A registrovat k dani na Slovensku? Pozn.: firma A ani firma C nejsou na Slovensku usazeny. Firma A bude firmě B fakturovat na slovenské DIČ hodnotu prací vč. subdodávek. Firma B ve výsledku odvede DPH z celkové hodnoty rovněž vč. subdodávek Slovensku. Dle auditora bude místo plnění v místě, kde se nemovitost nachází - Slovensko, subdodavatel C bude fakturovat bez DPH firmě A a povinnost přiznat DPH vznikne příjemci služby v místě kde se nemovitost nachází tedy firmě B. podle jákého §? Děkuji za odpověd

časové rozlišení

dobrý den. vybavili jsme dvě kanceláře kancelářským nábytkem od truhláře . Jedná se o skříňky,police,stoly. Cena činí bez DPH cca. 70.000Kč. Mohu rovnout zahrnout do nákladů (jednotlivé skříňky jsou do částky 40.000Kč bez DPH) celou fakturu? Nebo mám raději rozdělit na odpis do dvou let? Děkuji za radu.

přeplatek na pojistném

Dobrý den, pokud žena samoživitelka pečuje o dceru ZTP/P, pracuje na ŽL jako OSVČ a po letech zjistí, že nemusela, podle výše uvedených skutečností, platit min. měsíční zálohy na zdravotní a sociální pojištění (hl.činnost), ale pouze podle skutečných přímů (vedl.činnost). Jedná prosím o přeplatek, o který si může pozádat ze zákona až pět let nazpátek? Děkuji za odpověď. S pozdravem Venzara

sleva na invaliditu

Dobrý den, pokud má někdo přiznamý částečný invalidní důchod pro invaliditu I.stupně má nějaké úlevy na dani z příjmu, sociálním a zdravotním pojištění? Pokud je úleva na dani z příjmu, uplatňuje ji při měsíčních zálohách nebo až při ročním zůčtování? Děkuji za odpověď

výpočet daně

Dobrý den, od 1.6. 2011 do 31.1. 2012 jsem pronajímal byt v družstevním vlastnictví, vše proběhlo legálně se smlouvou přes družstvo. Z pronájmu jsem však neodváděl daň a chtěl bych nyní podat daňové přiznání. Chtěl bych poprosit o propočet daně a případného penále. Podnájemné bylo stanoveno takto: podnájemné 6500,- (z toho cca 2500,- fond oprav), zálohy na služby (družstvu) ve výši 2500,-. Jsem fyzická osoba na mateřské dovolené a na byt byl pořízen úvěr ze stavebního spoření, který činil splátku 4000,- měsíčně. V bytě byla během pronájmu pořízena plastová okna za 36000,- Rád bych požádal o stanovisko k této situaci, v jaké výši se asi může nacházet daň a případné penále. Děkuji za reakci.

srážky

dobrý den chci se zeptat mám in.cůchod 3.ctupně,z něj mi strhávají 1033kč,jsem rozvedená mám na sebe neslyšící dceru 15let ztp/p navštěvuje speciální školu v Praze.,v důchodu mi píšou 1vyživovací povinost ale do nedávna mi psali 2vyživované osoby,a na přivýdělku v chráněné dílně mi strhávají jednu třetinu z platu cože je necelých 6000kč v hrubém celkem cca 3000kč měs.dohromady plat i důchod.Nikdo mi není schopen vysvětlit kolik nám tedy můžou strhávat.děkuji

otevření účetnictví nové s.r.o.

Dobrý den, založila jsem novou společnost s.r.o. a potřebovala bych poradit s počátečním účtováním. Zde jsou jednotlivé kroky: 25.02. 2013 úhrada notářce 6000,-Kč 11.03.2013 složení základního kapitálu na zvláštní účet 200 000,-Kč ( z toho 100 000,-Kč vložil jednatel a 100 000,-Kč byla půjčka) 13.03.2013 zaplaceny kolky 6000,-Kč 26.03.2013 zapsaná společnost do obchodního rejstříku 29.03.2013 zanikl účet pro základní kapitál a 200 000,-Kč se automaticky převedlo na nově zřízený běžný účet společnosti 30.03.2013 vrácena půjčka 100 000,-Kč z běžného účtu Mnohokrát děkuji za pomoc. S pozdravem Šmídová

poplatník daně

Dobrý den. Kdo , prosím, platí daň z nemovitosti. Bývalý majitel, nebo nový majitel? Nevím, totiž, jestli se to počítá, kdo je majitel k 1.dubnu, nebo k 1 květnu. Děkuji.

kamerový systém

Dobrý den, prosím o odpověď, zda instalace kamerového systému v prodejně potravin je daňový výdej anebo se jedná o modernizaci - technické zhodnocení majetku? a tudíž se bude odepisovat.Vedeme DE. Děkuji za odpověď Naďa

prodej auta

Dobrý den, firma s.r.o, plátce DPH,prodala FO nákladní automobil. 1) Odvede z příjmu 100.000,--Kč DPH 21% i když je nákladní auto v nepojízdném stavu. 2)stačí tuto informaci zmínit v kupní smlouvě či od autoservisu? Moc děkuji za Vaše odpovědi

úprava odpočtu

Dobrý den. V lednu 2013 jsme prodali nákladní automobil. Když jsme jej v září 2011 kupovali, uplatnili jsme odpočet DPH. Automobil byl prodán na Ukrajinu. Faktura byla účtována bez DPH (vývoz do země mimo EU). Prodalo se za 100.000 Kč. Jsme povinni dodanit nějaké DPH? Kdybychom jej prodali tady v ČR tak je to jasné (faktura s DPH a poté DPH vyúčtovat v přiznání). Ale jak je to v tomto případě? Děkuji za odpověď.

registrace plátce

Dobrý den,mám cestovní agenturu, podnikám jako OSVČ, nejsem plátce DPH. Prodávám zájezdy českých CK za provizi, chci se zeptat, kdybych začla prodávat zájezdy také slovenských a polských CK, nestala bych se plátcem DPH, eventuálně jsem slyšela, že nově bych se musela stát identifikovanou osobou a podávat souhrnná hlášení. Vztahuje se to také na Cestovní agentury, které pouze prodávají zájezdy od jiných CK za provizi? Děkuji za Vaší odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, prosím o radu, jak řešit odvod DPH. My jako česká firma jsme fakturovali také české firmě za práce provedené na nemovitosti na Slovensku. Ta pak zase fakturuje slovenské firmě. Pokud se nemýlím, buď my nebo náš český odběratel musí odvést DPH na Slovensku. Existuje tedy nějaké pravidlo podle kterého se určí, kdo daň odvede nebo je to na domluvě. Předem děkuji za odpověď. Ivett

daňová povinnost

Dobrý den, prosím o poskytnutí rady ohledně darovací smlouvy s věcným břemenem. Můj druh /žijeme spolu ve společné domacnosti 15 let/ mi daroval svoji půlku domu s uvedením věcného břemene doživotního užívání. Až mi přijde převod z katastrálního úřadu, tak mám prosím udělat co všechno vzhledem k finančnímu úřadu? Odhad jsme nedělali, jelikož se domníváme, že patřím do skupiny, na kterou se daň nevztahuje. Děkuji mnohokrát.

plnění pojišťovny v DE

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vyúčtování DPH při výměně čelního skla v daňové evidenci. Autoservis nám dal daňový doklad celkem na cca 6 000,-- Kč, (v tom zhruba 1 000,--Kč DPH). Pojistné plnění 5 000,-- Kč autoservisu rovnou pošle pojišťovna, DPH si můžeme prý nárokovat sami jako daň na vstupu. Prosím o radu jak přesně zaúčtovat. Děkuji

registrace plátce

DObrý den, nemůžu nikde najít jasné vysvětlení, jak je o s registrací k DPH u OSVČ (maloobchod a velkoobchod), která aktuálně není plátcem DPH a chce: 1. nakupovat zboží k dalšímu prodeji z EU 2. nakupovat zboží k dalšímu prodeji mimo EU 3. prodávat zboží koncovým zákazníkům přes prodejní server (typu fler.cz - český server) z EU 4. prodávat zboží koncovým zákazníkům z EU a mimo EU přes prodejní server (typu DaWanda.com - německý server) 5. prodávat zboží koncovým zákazníkům z EU a mimo EU přes prodejní server (typu etsy.com - americký server) 6. prodávat zboží koncovým zákazníkům z EU a mimo EU přes vlastní e-shop U jednotlivých bodů mě zajímá, jestli se v takovém případě musí OSVČ registrovat k DPH (a za jakých podmínek) nebo ne. Děkuji za odpověď.