FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Hezký den, spočítal jsem si společné zdanění manželů a došel jsem pro mě k zajímavému výsledku. Několikrát jsem to přepočítával, ale chybu jsem nenašel a chtěl bych vědět zda je to vůbec možné ? Jde o to, že jsem byl loni úplně ve stejné situaci (manželka na MD bez zdanitelných příjmů, dvě malé děti) a vyšla mi vratka 58tis. a letos mám o 500 tis větší roční příjmy a vratka mi vyšla 56tis. tzn. o 2 tisíce méně ??? Nejde mi o ty 2tisíce, ale o to zda nemám někde chybu. Přijde mi totiž divné, že i přes změny odpočtů nemám při takovém navýšení příjmů také vyšší vratku. Předem děkuji za odpověď JV
Děkuji moc za odpověď, a můžu se zeptat, jak má vypadat ten papír, který mám vytvořit, že používám PC k podnikání? (dotaz zněl, jestli si můžu do výdajů uplatnit Windows, pásky do tiskárny, když PC byl pořízen manželkou - odepsal jste mi, že mám mít doklad, že ho používám k podnikáni) Děkuji a omlouvám se za "divný"dotaz. Poláková
Dobrý den, měla bych ještě jednu prosbu.Živnostenský list mám na masérské, rekondiční a regenerační služby.Provádím masáže reflexní, lávovými kameny atd. Můžu si dát do zdanitelných výdajů školné v Sinobiologické společnosti?na Akupresuru, popř.seminář anatomie?Děkuji Poláková
Dobrý den, mám dotaz ohledně § 24 zákona o dani z příjmu, ale platného pro rok 2000. Byly smluvní pokuty a penále v romto roce uznány jako daňový výdaj až po jejich úhradě? Děkuji za odpověď
Dobrý den,obracím se na Vás ještě jednou s mým dotazem, na který jste mi dnes odpověděl. Dotaz a odpověď zněly: Dotaz: Dobry den, prosim o zodpovezeni dotazu: FO, ma krome prijmu dle §7 take prijmy dle §9-pronajem. Jedna se o nemovitost- dle katastralniho vypisu o "objekt obcanske vybavenosti", ktery vlastni spolecne s manzelkou.Nemovitost nevlozi do obchodniho majetku-proto §9. Veskere prostory pronajima k podnikatelskym ucelum.Na porizeni nemovitosti pouzil hypotecni uver. Lze do vydaju na pronajem krome odpisu a jinych provoznich vydaju zapoctitat i uroky z hypoteky? Procetla jsem ZDP i nekolik odbornych publikaci a nejsem si jista. Uvadi se, ze danova uznatelnost vydaju(za pouziti §23-33), se ridi stejnymi pravidly jako u podnikani dle §7. Dekuji za odpoved. Odpoved: Podle posledni vety §15, odst.3 ZDP (viz. nase webove stranky, sekce dane-zakony) nelze uplatnit odpocet uroku z hypoteky, pokud je predmet hypoteky pouzivan k podnikani nebo k pronajmu. Takze bohuzel mate smulu. Myslím, že jsem asi nepřesně popsala otázku: V našem případě se nejedná o pronájem bytové potřeby-jak se uvádí v §15 odst.3, ale o objekt občanské vybavenosti-nebytové prostory. A otázkou je, zda jsou úroky z hypotečního úvěru na pořízení tohoto objektu přímým výdajem proti příjmům z pronájmu-§9. Neměla jsem na mysli úroky z hypotečního úvěru jako nezdanitelnou část základu daně. Ještě jednou děkuji za Váš čas a za odpověď.
Přeji dobrý den, dovolte mi položit následující otázku týkající se zákona o daních z příjmu: jako vlastník bytu - fyzická osoba jsem povinen platit každý měsíc zálohy do fondu oprav na účet společenství vlastníků jednotek, tedy na účet cizí právnické osoby, která také tento účet vede. Mohu takto uhrazený výdaj uplatnit jako výdaj vynaložený na dosažení příjmu z pronájmu tohoto bytu ? Vzhledem k tomu,že tento fond oprav je veden a spravován cizí právnickou osobou, a zaplacením těchto částek se takto určené peníze také stávají vlastnictvím této osoby, mám za to, že se v tomto případě neuplatní ustan. §25 odst. 1 písm. l), zákona o daních z příjmu, a proto by nemělo možnosti uplatnit tento výdaj nic bránit. Za Váš názor předem děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mám nárok na odečtení úroku z hypotéky v DPFO v případě, že na daný adrese nemám trvalý pobyt já, ale můj táta (nemovitost je v mém vlastnictví).
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 28 let,jsem svobodná matka na mateřské dovolené a od otce dítěte popíráb na syna výživné ve výši 3000,-. Protože jsem na MD a žiji s rodiči v jejich rodinném domě,úlevu na daních na mého syna pobírá můj otec. Od 1.4. se vracím do práce a zajímalo by mě,zda-li je výhodnější uplatňovat úlevu na daních na syna osobně (jakožto svobodné matce,která syna sama vychovává) nebo aby úlevu nadále uplatňoval můj otec. Děkuji za informace.
Dobrý den, já i manželka máme živnostenské oprávnění (každý má jiný předmět podnikání). Uplatňujeme společné zdanění manželů. Může mi manželka zároveň průběžně fakturovat za provedené práce? Děkuji za odpověď.
Prosím o radu: Pronajímám byt, koupil jsem novou kuchyňskou linku a elektrické spotřebiče. Faktura zní na "Kuchyňská linka včetně zabudovaných elektrospotřebičů" , cena celkem 102000. Musím celou sumu odepisovat ve sk. 2 - 5 let, nebo si mohu dát elektrospotřebiče, všechny v cenách do 40000 rovnou do výdajů ? Nejsem OSVČ, jsem zaměstnán.
Dobrý večer, mám ještě jeden dotaz, když budu letos uplatňovat výdaje procentem z příjmu, všechny pohledávky a závazky z předešlého roky mám vyrovnané, a příjmy za rok 2006 jsem obdržela v hotovosti a některé byly fakturovány a nebyly mi dodnes uhrazeny. Budu počítat s příjmy, které jsem skutečně obdržela, nebo tam započítám i pohledávky, kterém mi zatím nebyly uhrazeny. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz. Manželé podnikají v pohostinství, mohou mít každý svůj živnostenský list a jeden provozovat bar a druhý kuchyň? Děkuji Bujnochová
Vážený pane doktore,mám dotaz - uplatńuji výdaje procentem z příjmu,a v roce 2006 mi byl vrácen přeplatek na soc.pojištění cca 8.000.-Kč.Můžu si o tento přeplatek zvýšit příjmy a nich následně uplatnit 50% výdajů,nebo musím o tuto částku snížit zálohy uváděné na ř.103 /zaplatila jsem cca 6.000.-Kč,takže -2.000.-Kč/?Děkuji moc za odpověď.
Vážený pane doktore,chci se Vás zeptat,zdali lze dát ihned do výdajů opravu topení? V objektu stolárny praskl kotel na tuhá paliva a díky silným mrazům popraskaly radiátory /pojistná událost,plnění od pojišťovny/.Staré radiátory a trubky včetně kotle byly odstraněny,byly provedeny nové rozvody,pověšeny nové radiátory na místa původních a nový kotel na tuhá paliva.Cena cca 78.000.-.Lze celou tuto částku uplatnit najednou do výdajů roku 2006? Děkuji
Dobrý den.V lednu 2006 jsme založili s.r.o.a nebyli plátci DPH. Zásoby materiálu byly tedy nakoupeny a zaevidovány v cenách pořízení vč.DPH.Od 1.12.2006 jsme se stali plátci DPH.V jakých cenách bude uvedena konečná zásoba materiálu k 31.12.2006 (dle inventury) - v cenách bez DPH? děkuji za odpověď
Dobrý den, Vedu daňovou evidenci a v roce 2006 jsem od 1.1.do 30.6.byl zaměstnaný a od 1.7.do 31.12.2006 jsem podnikal a 31.12.2006 jsem činnost přerušil.Musím v DP za r.2006 upravit základ daně? Ještě jeden dotaz: ŽL mám již 5let.V roce 2006 jsem 2 měsíce podnikal,2měsíce byl nezaměstnaný a zbytek roku byl zaměstnaný.Příjem z podnikání+zaměstnání nedosahuje minimálního základu daně.Musím mít základ daně minimální 112.950? Děkuji za odpověď.Hezký den
Rodiče mojí manželky platí úvěr ze stavebního spoření( tchýně dlužník, tchán spoludlužník), kterým byla částečně financována stavba našeho rodinného domu. Stavební povolení, kolaudační rozhodnutí jsou psány na mě i v LV jsem zapsán pouze já. Chtěl bych se zeptat jaké doklady, kromě smlouvy, potvrzení od st. spořitelny musí připojit k daňovému přiznání, aby nebyl na finančím úředě problém. Jak jsem se dočetl v zákoně o daních z příjmů, byla novelou od 1. 1. 2004 v § 15 odst. 4) písm. ustanovena i možnost odečtení těchto úroků na bydlení potomků nebo výstavbu k trvalému bydlení potomků. Moje tchýně by chtěla zároveň odečíst úroky za roky 2004 a 2005, kdy ji tehdy pracovníce FÚ sdělila, že to není možné a až letos zjistila, že ji to zákon umožňuje. Jaké doklady by měla předložit, aby dokladovala vztah dcery k domu ( stavební povolení je psáno na mě ještě za svobodna rok 2002, v roce 2003 svatba, v roce 2005 kolaudace). Postačí kopie rodného listu, oddacího listu, smlouvy o úvěru stav. , stavebního povolení a kolaudačního rozhodnutí a samozřejmě potvrzení o zaplacených úrocích. Ale jak dokladovat trvalé bydlení manželky? Co vše bude muset k daňovému přiznání pro odečet úroků předložit a jakým způsobem odečíst za roky 2004 a 2005 když už ji v těchto letech zdaňoval zaměstnavatel? Děkuji
Dobrý den, měla bych na Vás prosbu, spíše dvě prosby. Můžu si do daňově uznatelných výdajů dát pásku do tiskárny, program Windows, když jsme manželé, ale počítač byl koupen manželkou(za svobodna) a nemám ho vedený v majetku? A druhý dotaz: provádím masáže, přijímám jak peníze tak stravenky!Které pak jednou za měsíc odevzdávám do firmy, která se tím zabývá, a ta nám pošle za ně peníze na účet, a odečte provizi za výměnu.Pošlou výčetku. Dávám vše do zdanitelných příjmů a provizi do zdanit. výdajů?A evidenci stravenek provádím, prosím, jak?Stačí nějaký sešit?Děkuji moc za radu. Poláková
Chtěl bych se poradit ohledně odpisů. Podnikám v oboru fotografování a koncem roku 2006 jsem si zakoupil fotoaparát.Stál okolo 100 000 tisíc a tak bych se chtěl optat jakým způsobem ho mohu jako majetek odepisovat? Ja jakou výši si mohu odepsat za loňský rok když jsem ho zakoupil v polovině měsíce prosince.
Vážený pane doktore, firma s.r.o. zařadila sklad z účtu pořízení hmot.majetku do používání 13.6.2006 (tento den je uveden i na výpisu z katastru nemovitostí, že se firma s.r.o. stala vlastníkem uvedené nemovitosti). Veškeré náklady spojené s pořízením této nemovitosti byly účtovány na účet pořízení hmotného majetku. 13.6.2006 byla investice převedena do používání. V měsíci červenci 2006 banka odepsala z běného účtu přes 20.000,- Kč poplatek za smlouvu o úvěru. Mohu již tento poplatek proúčtovat na účet poplatků přímo jako daňově uznatelné? Nebo mám k 13. 6. 2006 zahrnout tento poplatek do pořízení hmotného majetku, jako dohadnou položku, a potom v červenci účtovat MD účet 389/DAL účet 221. Děkuji za odpověď a přeji Vám pěkné dny. Marie Volfová