FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem vlastníkem zaměstatneckých akcií. Za rok 2005 jsem v květnu 2006 obdržel dividendy, snížené o daň ( zahraniční vlastník, kde byla uplatněna příslušná nároní daň ). Zajímá mne, zda musím tento příjem uvést do daňového přiznání, pokud částka nepřekročila 6000 Kč a jsem zaměstnán, tzn. že odvody a zálohy na daň za mě odváděl zaměstnavatel. v případě že ano, jaký kurz mám uvést pro přepočet EUR na CZK a jak vyplnit daňové přiznání. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, mám v úmyslu podat společné daňové vyúčtování manželů, ale při vyplnování jsem narazila na několik nejasností. Tak tedy pečuji o dítě těžce zdravotně postižené s mimořádnou péčí , průkaz ZTP mu ale vydán nebyl.Dostávám tedy příspěvek při péči o osobu blízkou. Mohu na malého uplatnit zvláštní odpočet dítě ZTP/P nebo ne? Příspěvek , který pobírám mám započítat do příjmů nebo ne? Domnívám se, že ne. A dále , pokud chci uplatnit úroky z úvěrů na bydlení, stačí mi k jejich prokázání přiložit kopii výpisu z účtu nebo musím mít nějaké jiné potvrzení? Děkuji mockrát za odpověď.
Dobrý den, můžete mi poradit, zda musím zdanit příjem za pronájem pozemků, které slouží k výstavbě dálnice D47. Ve 12/06 mi byla jednorázově vyplacena za celou dobu trvání nájmu částka 32 220,-. V případě, že ano, podle jakého paragrafu.Děkuji za odpověď.
Dobrý den! Mám živnostenský list od roku 2005.Za rok 2006 tedy ještě nemusím platit minimální daň a mohu uplatnit společné zdanění manželů,ikdyž příjem nepřesáhl částku minimálního základu daně? V tisku se dočítám různé informace,nerada bych postupovala nesprávně. Děkuji za Vaši odpověď.
OSVČ podnikala v období 1-5/06,od 6-11/06 byla zaměstnána a v 12/06 byla registrována na úřadu práce. Součet příjmů ze zaměstnání a podnikání nedosahuje minimálního základu daně 112950,- Kč. Živnost není přerušená ani ukončená.Musí si v DP v řádce 43 vypočítat daň z celé částky za 12 měsíců t.j. ze 112950 anebo pouze za 11 měsíců t.j. z částky 103500,- Kč?_Děkuji za odpověď.
Dobry den pane doktore,chtel bych se zeptat zdali musim podavat danove priznani a platit nejakou dan z prijmu za minuly rok, kdyz muj jediny prijem(pronajem) v tomto obdobi cinil 10000Kc?Dekuji za odpoved
Dobrý den, už jste mi odpověděl na dotaz, zda můžou manželé, kteří vlastní restauraci a každý z nich má živnostenský list provozovat jeden kuchyň a jeden bar, odpověděl jste mi, že to nedoporučujete, takže mají podnikat jako spolupracující osoby? Bujnochová
Dobrý den, mám následující dotaz: fyzická osoba s příjmy jen ze závislé činnosti (zdravotní sestra) učí v autoškole zdravotní přípravu. Lze její příjmy z této činnosti považovat za "příjmy z příležitostné činnosti" a uplatnit tak osvobození od DPFO až do částky 20000 Kč? Děkuji.
Dobrý den,podnikáme jako OSVČ,ŽL je na manžela, já jako spoluprac. osoba,vedeme DE,jsme plátci DPH,od roku 2006 upl. výdaje 50% paušálem.Prosím o odpověď na otázky: I. Přijaté přeplatky za soc. a zdr. poj. za rok 2005 a)zahrneme do příjmů-ř.101, nebo b)odečteme od zaplacených záloh za rok 2006- projeví se v ř.103? II. Máme 3 různé druhy příjmu z nepodnikat. pronájmů nemovitostí:1)pole(asi 1300 Kč/rok- vlastník jen manželka),2)nebyt.prostory Společenství vlastníků domu(asi 4500 Kč/rok bezpodíl.vlast.),3)byt (na jiné adrese než ad 2)od 1.10.2006-bezpodíl.vlast.: a)Může danit manželka pole(1) a nebyt.prost.(2) a uplatnit výdaje paušálem a manžel danit pouze příjem z bytu(3) a uplatnit výdaje skutečnými náklady?, nebo b) Musí danit všechny tyto příjmy z pronájmu pouze jeden z manželů a tudíž uplatnit jen jeden způsob odečtu výdajů? c)Je vratná kauce přijatá na počátku pronájmu bytu předmětem daně? d) Můžeme si tvořit rezervy na opravu tohoto bytu? Děkujeme moc za Vaši odpověď.
Dobrý den chtěl bych se zeptat jakým způsobem může moje tchýně uplatnit slevu na dani v daňovém přiznání. Od roku 2004 platí úvěr ze stavebního spoření na pořízení našeho domu. Zajímá mě jaké dodklady by měla předložit při daňovém přiznání, když ve stavebním povolení, kolaudačním rozhodnutí jsem napsán pouze já a moje manželka zde není uvedena(stavební povolení bylo vydáno v roce 2002 ještě za svobodna, v roce 2003 svatba, v roce 2005 kolaudace).Na finančním úřadě se v roce 2004 dozvěděla, že toto nemůže uplatnit. Nyní jsem zjistil, že novelou zákona o daních z příjmu od 1. 1. 2004 v § 15 je mimo jiné uvedeno, že toto lze použít i na výstavbu a bydlení potomků. Zajímalo by mě jaké doklady, potvrzení a ostat. musí doložit a zda lze požádat o vrácení i za rok 2004 a 2005. Děkuji.
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, současně studentka dálkového studia a OSVČ. Výdaje odečítám paušálně a tedy nemohu podávat společné zdanění manželů. Chci se zeptat,co vše si mohu odečíst, podávám své první daň.přiznání.Hypotéku na dům bude uplatňovat jen manžel-zaměstnanec?Děkuji.V.
Dobrý den. Podnikala jsem pouze polovinu roku 2006 poté jsem podnikání přerušila.Zkracuje se daňová povinnost na 6 měsíců(povinná daň)? A zároveň se zkracují se i slevy na dani na poplatníka na polovinu, nebo se nachávají v původní výši.Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to v případě, že podám DDP za rok 2005 a dodaním nezaplacené pohledávky k 31.12.2005, které mám zaplacené až v roce 2006.V roce 2006 chci uplatnit výdaje % z příjmu.Mám je v DAP za rok 2006 přičítat k ř.101,poté do ř.106 napsat jako pololožky snižující? A mohu si do řádku 102 dát 50% těchto přičtených a již zdaněných pohledávek?Osobně si myslím, že to tak nemohu udělat, ale mám dojem, že jsem to někde od Vás četla.Děkuji za odpověď
Dobrý večer p. Dytrich, mám takový problém podnikatel zaplatil zálohu JOB centrum, je to agentura práce dle povolení MPSV ČR SSZ na dočasné přidělení zaměstnánců, přidělovali mu je a měsíčně vyúčtováváli. Záloha bude nedaňově a až vyúčtování půjde do daňových nákladů. Myslím si,že si tento výdej může odečíst. Děkuji
Jsem OSVČ. Mohu uplatnit do výdajů v daňové evidenci i diety při zahraničních cestách, kdy jsem řidičem při přepravě osob v os. automobilu, příp. kde získám jejich výši za uplynulý rok 2006 ??? Dyntar
Jsem OSVČ. Mohu uplatnit do výdajů v daňové evidenci i diety při zahraničních cestách, kdy jsem řidičem při přepravě osob v os. automobilu, příp. kde získám jejich výši za uplynulý rok 2006 ??? Dyntar
Jsem OSVČ. Mohu uplatnit do výdajů v daňové evidenci i diety při zahraničních cestách, kdy jsem řidičem při přepravě osob v os. automobilu, příp. kde získám jejich výši za uplynulý rok 2006 ???
Dobrý den, mám otázečku,jsme sdružení,které není právní osobou. Ve sdružení jsme 3 a příjmy a výdaje dělíme stejným dílem.Pojistné(soc. a zdrav. si platíme každy sám.)Můžeme (každý-co zaplatil) toto pojistne uplatnit na řádku 103 v příloze 1 daňového přiznání? Děkuji
dobrý den, vedu daňovou evidenci,začátek podnikání červen 2005. Pro tento rok se na mne ještě nevztahuje minimální daň. Jaké vytištěné doklady v případě kontroly musím mít.Jsem kosmetička. Musím evidovat sklad a vypňovat mzdy? Mám pouze paní,která mi na dohodu o provedení práce dělá ochranný dohled. A ještě prosím o jednu odpověď. Příští rok se na mě již bude vztahovat minimální daň. Pokud budu chtít danit procenty,musím to někde hlásit,nebo až dojde na danění,tak to prostě zdaním těmi 50 procenty - aníž by to bylo tak,že přesáhnu,či nepřesáhnu hranici minimální daně? Děkuji moc za odpověď.