FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Pane doktore, v roce 2006 jsem obdržela…

Pane doktore, v roce 2006 jsem obdržela nadační/věcný příspěvek od nadačního fondu účelově zaměřený - nadace za mě uhradila pobyt a úhradu za lékařský kongres konaný v USA v hodnotě 80.000,-- Kč přímo na účet pořadatele. Musím tento příjem zdanit v rámci daň.přiznání za r. 2006 nebo je osvobozen?

Dobrý den,ještě bych se ráda zeptala jaký…

Dobrý den,ještě bych se ráda zeptala jaký paragraf máme uvést na daňový doklad /jedná se o službu ,místo plnění je Polsko a zákazník uvede slovenské DIČ/podle par.33 odst.2 písmeno j./na základě jakého par.se účtuje bez DPH/Pro orientaci zasílám svůj původní dotaz a i vaši odpověď.Moc děkuji Veberová. Dotaz: Dobrý den.Jsme česká firma plátce DPH.Na veletrhu v Polsku budeme realizovat část výstavní expozice/kulturní a reklamní činnost/pro Slovenského zákazníka plátce DPH.Může být faktura bez DPH a kam uvést do přiznání k DPH. Děkuji Veberová. Odpověď: Pokud Vám slovenský partner uvede DIČ SK a bude se jednat o poskytnutí služeb, fakturovat budete bez DPH a toto plnění uvedete na ř.440 DAP. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Ještě jednou děkuji za upřesnění.

Dobrý den ještě jednou. Děkuji za zopdovězení…

Dobrý den ještě jednou. Děkuji za zopdovězení mého dotazu. prosím jen ještě o upřesnění. Když bych chtěla tedy příští rok danit procenty, musím dodanit pohledávky a závazky a sklad v daň. přiznání za rok 2006. Jsem ve ztrátě,jelikož jsem naprostý laik,nevím jak se dodaňují pohledávky a závazky. materiál který nakupuji mám za hotové. Všechny závazky mám uhrazené.Vše platím hotově. Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, OSVČ má auto na leasing, dle knihy…

Dobrý den, OSVČ má auto na leasing, dle knihy jízd ujel podnikal určitý počet km, nemá však dostatek dokladů od nákupu phm (některé ztratil) může tedy použít průměrnou cenu stanovenou pro rok 2006? Myslím, že ano jen se chci ujistit.

Chci uplatnit společné zdanění manželů za rok…

Chci uplatnit společné zdanění manželů za rok 2006. V roce 2005 jsem ho neuplatnila, ale chtěla bych jej uplatnit zpětně. Je to možné ? Ostatní podmínky s manželem spňujeme. Děkuji za odpověď

Dobrý den, podnikáme v oblasti překladatelsví.…

Dobrý den, podnikáme v oblasti překladatelsví. Jsme plátci DPH. Kam se na daňovém přiznání vyplní "vývoz" služeb. Všude se jedná jen o zboží, ale mi překládáme pro země EU i třetí země. Nepředpokládám, že překlad je zboží, ale služba. Děkuji za pomoc. Hezký den.

Dobrý den, prosím o radu: FO prodá nemovitost,…

Dobrý den, prosím o radu: FO prodá nemovitost, kterou vyřadila z obchodního majetku(před jejím celkovým odepsáním)do osobního vlastnictví.Prodej zdaní dle §10-výdajem ZC neodepsaného majetku (neuplynulo 5 let). Dotaz: při prodeji je sepsaná kupní smlouva na FO-manžela i na manželku. Na každého 50%. Zdaní každý svůj podíl a do výdajů dá 50% ZC, nebo zdaní celý příjem FO, nebo si mohou vybrat?

Dobrý den, můj dotaz se týká DPH při poskytování…

Dobrý den, můj dotaz se týká DPH při poskytování cestovních služeb - doklad za letenky. Mám nárok na uplatnění DPH u faktury dodavatelské ?(DPH zde není vyčísleno). Odvádí firma, která služby poskytuje, DPH z takové faktury? Zdanitelné plnění nastává v den, kdy byla dokončena služba, tzn. dnem, kdy je cestující přepraven zpět (v případě zpáteční letenky)? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď, Jirásková

Dobrý den, jsem student vysoké školy a rád…

Dobrý den, jsem student vysoké školy a rád bych si v blízké době založil živnostenský list. Rád bych se proto optal, jak to po založení živnosti bude s platbami daně z příjmu, soc. a zdrav. pojištění? Vztahují se na mne, jako na studenta, nejěké výhody? Jak často a kolik budu odvádět státu? Předem děkuji.

Dobrý den,firma bude kupovat databázový operační…

Dobrý den,firma bude kupovat databázový operační systém SQL na 45 počítačů, licence na jeden počítač stojí 3000,--, může se odepsat přímo do nákladů jako softvare do 60 000,--/tzn. 45 x 3000,--/ nebo se musí odepisovat jako nehmotný majetek v hodnotě 135 000,--?Předem děkuji za odpověď.Nashledanou

Dobry den. Moje prosba o radu se tyka podnikáni…

Dobry den. Moje prosba o radu se tyka podnikáni na ŽL v oblasti průvodcovské činnosti v cestovním ruchu.Vedu daňovou evidenci. Cestovní kancelář pro kterou pracuji i v zahraničí mi kromě platu za mé služby hradí také ubytování v hotelu ve kterém bydlí i klienti a také letenku. Letenku mi proplácí po zaslání originálu účtu . Platba z CK na můj účet zahrnuje tedy plat, letenku a výdaje které platím za skupinu - vstupy. Ubytování hradí CK prímo spolu za celou skupinu a já ani nevím jaká je výše ubytování.Stravování je většinou pouze snídaně v hotelu. Toto ubytování(oceněné) a letenku bych měla zahrnout do příjmu jako příjem nepeněžní. Když nemam originál účtu letenky a také jsem neplatila ubytování, nemohu mít ani položku na straně výdajú. Pouze stravné s odečtem za snídani. Prosím o radu jestli je moje úvaha správná a také co mohu v budoucnu udělat pro snížení této neúměrně vysoké položky za něpeněžní příjmy, výši které nemohu ani ovlivnit. Je také možné že v budoucnu bude CK zabezpečovat letenku sama a ja dostanu pouze kód pro její identifikaci na letišti. Děkuji za odpověď.Helena

DOBRÝ DEN,MÁM DOTAZ OHLEDNĚ DPH PŘI DOVOZU.PLÁTCE…

DOBRÝ DEN,MÁM DOTAZ OHLEDNĚ DPH PŘI DOVOZU.PLÁTCE DPH NAKOUPIL OD PLÁTCE V NĚMECKU ZBOŽÍ.TEN ODMÍTL VYSTAVIT DOKLAD BEZ DPH,IKDYŽ ON PŘEDLOŽIL ŽIVNOST.LIST,POTVRZENÍ ŽE JE PLÁTCE DPH.VYSTAVIL DOKLAD VČETNĚ DPH,BEZ UVEDENÍ ÚDAJŮ O ODBĚRATELI A VYSTAVIL MU JAKÝSI DOKLAD,KTERÝ SI MÁ DÁT POTVRDIT NA CELNICI.TO MU ALE NEPOTVRDILI ANI NA CELNICI ANI NA HRANICÍCH A NA FÚ NÁM TAKY NEPORADILI. POKUD BY MU NĚKDO TEN PAPÍR POTVRDIL, KDE BY SI MOHL DPH UPLATNIT? U NÁS NEBO V NĚMECKU? MÁ PRODEJCE POVINNOST VYSTAVIT DOKLAD BEZ DPH,KDYŽ ODBĚRATEL PŘDLOŽÍ PŘÍSLUŠNÉ DOKLADY? DĚKUJI

Dobrý den,mám dotaz na účtování bankovních výpisů…

Dobrý den,mám dotaz na účtování bankovních výpisů. FO podnikatel používá k podnikání jeden BÚ - ten používá i jako soukromý. Mohu tedy do DE zaevidovat pouze platby související s podnikáním (úhrady faktur jak přijatých tak vydaných). Nic víc - žádné poplatky ani úroky si podnikatel počítat do DE nebude. Lze to?

Dobrý den. Prosím o radu. Důchodkyně má živnost…

Dobrý den. Prosím o radu. Důchodkyně má živnost na výklad karet. Její příjmy byly cca 15.000 Kč.-Vztahuje se na ní minimální daň? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pane doktore, ještě se vás prosím o…

Dobrý den, pane doktore, ještě se vás prosím o odpověď na následujcí dotaz: mohou uplatnit odpočet úroků z úvěru ze stavebního spoření manželé, kteří nejsou vlastníky bytu, mají řádnou nájemní smlouvu, ale vlastníkem je oblastní bytový podnik. Od něho mají souhlas k pracem souvisejícím k údržbě bytu. Vztahuje se na tento případ par. 15, odst. 3, písm. e? Vždy jsem si myslela, že k odpočtu musí být splněna podmínka vlastnictví, ale teď mne mate, zda tedy stačí k odpočtu i pokud je byt v nájmu nebo užívání? Mockrát děkuji za odpověď, Eva Zemanová.

Dobrý den,po osmi letech soudů jsem vysoudil zpět…

Dobrý den,po osmi letech soudů jsem vysoudil zpět dlužnou finanční částku a mám ji již i fyzicky. Příklad:Půjčil jsem 1oooo.- Kč,vrátilo se mi i s úroky cca 18OOO.- Kč,včetně soudních výloh,včetně mého advokáta,tudíž další výdaje byly 4000.- Kč. Rozdíl mezi příjmem,mínus půjčka,mínus výdaje,vznikl příjem navíc 4OOO.- Kč.Jsem povinen a kolik tento příjem navíc zdanit? Děkuji za odpověď.Miroslav Mikymaus

Dobrý den, mohu si uplatnit odečet úroku ze…

Dobrý den, mohu si uplatnit odečet úroku ze stavebního úvěru, pokud jsem prostředky z tohoto stavebního úvěru věnovala na opravu nemovitosti-rodinného domku, který vlastním, trvale v něm bydlím, ale nemám v něm trvalé bydliště? Je rozdíl mezi pojmy trvalé bydliště a trvalý pobyt? Děkuji za odpověď

Dobrý den , prosím o radu, zda při odpočtu na…

Dobrý den , prosím o radu, zda při odpočtu na maželku bez vlastních příjmů odečíst částku 4200 nebo 3150(za 9 měsíců)? Manželství vzniklo 10.3.2006 a již před tímto datem spolu bydleli ve společné domácnotsti. Děkuji

Mohu uplatnit jako daňový výdaj oblek, který…

Mohu uplatnit jako daňový výdaj oblek, který slouží k reprezentaci firmy ??? Jsem OSVČ.

Dobrý den vážený pane doktore, Prosím o radu pro…

Dobrý den vážený pane doktore, Prosím o radu pro daňové přiznání za rok 2006. Nevím si rady se zařazením svých příjmů za rok 2006. V roce 2006 jsem měla tyto příjmy : 1. podle § 6 – nám potvrzení od svého zaměstnavatele – v daň. přiznání údaje uvedu do řádku 31, 32 a 34 a dodám doklad - potvrzení do zaměstnavatele 2. honorář za článek, který byl zdaněn – předpokládám, že tento honorář nemusím uvádět v daň. přiznání (výše honoráře 775,- Kč, po zdanění 698,- Kč) 3. na základě smlouvy o dílo ( na korektury) jsem obdržela 10 000,- Kč. Příjem nebyl nijak zdaněn. Domnívám se, že jej musím zařadit do řádku 31 daň. přiznání tj. do příjmu podle § 6. Nám doložit k daň. přiznání smlouvu o dílo ? Nebo nám tento příjem uvést do příjmu podle §10 ? A v tomto případě, nám doložit smlouvu o dílu k daň. přiznání ? 4. na základě autorské smlouvy (za scénář) jsem, dostala odměnu ve výši 12 500,- Kč. Příjem nebyl nijak zdaněn. Domnívám se , že tento příjem by měl být uveden v příloze č. 2 §10.V případě, že je má domněnka správná , prosím o radu, zda tento příjem nám uvést v §10 a doložit autorskou smlouvou nebo s ohledem na výši příjmu nemusím jej do §10 uvádět. Domnívám se, že s ohledem na výši příjmu (12 500,- Kč) se tento příjem neuvádí do celkových příjmů, protože nepřekročil hodnotu 20 000,- Kč. Nebo patří tento příjem do příjmů podle §6 a potom jej musím uvést do řádku č. 31 daň. přiznání ? A v tomto případě, nám doložit smlouvu o dílu k daň. přiznání ? Každý uvedený příjem (body č. 1 až 4) byly od různých subjektů. Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem karin.volnaDobrý den vážený pane doktore, Prosím o radu pro daňové přiznání za rok 2006. Nevím si rady se zařazením svých příjmů za rok 2006. V roce 2006 jsem měla tyto příjmy : 1. podle § 6 – nám potvrzení od svého zaměstnavatele – v daň. přiznání údaje uvedu do řádku 31, 32 a 34 a dodám doklad - potvrzení do zaměstnavatele 2. honorář za článek, který byl zdaněn – předpokládám, že tento honorář nemusím uvádět v daň. přiznání (výše honoráře 775,- Kč, po zdanění 698,- Kč) 3. na základě smlouvy o dílo ( na korektury) jsem obdržela 10 000,- Kč. Příjem nebyl nijak zdaněn. Domnívám se, že jej musím zařadit do řádku 31 daň. přiznání tj. do příjmu podle § 6. Nám doložit k daň. přiznání smlouvu o dílo ? Nebo nám tento příjem uvést do příjmu podle §10 ? A v tomto případě, nám doložit smlouvu o dílu k daň. přiznání ? 4. na základě autorské smlouvy (za scénář) jsem, dostala odměnu ve výši 12 500,- Kč. Příjem nebyl nijak zdaněn. Domnívám se , že tento příjem by měl být uveden v příloze č. 2 §10.V případě, že je má domněnka správná , prosím o radu, zda tento příjem nám uvést v §10 a doložit autorskou smlouvou nebo s ohledem na výši příjmu nemusím jej do §10 uvádět. Domnívám se, že s ohledem na výši příjmu (12 500,- Kč) se tento příjem neuvádí do celkových příjmů, protože nepřekročil hodnotu 20 000,- Kč. Nebo patří tento příjem do příjmů podle §6 a potom jej musím uvést do řádku č. 31 daň. přiznání ? A v tomto případě, nám doložit smlouvu o dílu k daň. přiznání ? Každý uvedený příjem (body č. 1 až 4) byly od různých subjektů. Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem K. Volná Moje adresa . karin.volnaDobrý den vážený pane doktore, Prosím o radu pro daňové přiznání za rok 2006. Nevím si rady se zařazením svých příjmů za rok 2006. V roce 2006 jsem měla tyto příjmy : 1. podle § 6 – nám potvrzení od svého zaměstnavatele – v daň. přiznání údaje uvedu do řádku 31, 32 a 34 a dodám doklad - potvrzení do zaměstnavatele 2. honorář za článek, který byl zdaněn – předpokládám, že tento honorář nemusím uvádět v daň. přiznání (výše honoráře 775,- Kč, po zdanění 698,- Kč) 3. na základě smlouvy o dílo ( na korektury) jsem obdržela 10 000,- Kč. Příjem nebyl nijak zdaněn. Domnívám se, že jej musím zařadit do řádku 31 daň. přiznání tj. do příjmu podle § 6. Nám doložit k daň. přiznání smlouvu o dílo ? Nebo nám tento příjem uvést do příjmu podle §10 ? A v tomto případě, nám doložit smlouvu o dílu k daň. přiznání ? 4. na základě autorské smlouvy (za scénář) jsem, dostala odměnu ve výši 12 500,- Kč. Příjem nebyl nijak zdaněn. Domnívám se , že tento příjem by měl být uveden v příloze č. 2 §10.V případě, že je má domněnka správná , prosím o radu, zda tento příjem nám uvést v §10 a doložit autorskou smlouvou nebo s ohledem na výši příjmu nemusím jej do §10 uvádět. Domnívám se, že s ohledem na výši příjmu (12 500,- Kč) se tento příjem neuvádí do celkových příjmů, protože nepřekročil hodnotu 20 000,- Kč. Nebo patří tento příjem do příjmů podle §6 a potom jej musím uvést do řádku č. 31 daň. přiznání ? A v tomto případě, nám doložit smlouvu o dílu k daň. přiznání ? Každý uvedený příjem (body č. 1 až 4) byly od různých subjektů. Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem K. Volná