FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, musí podnikatel uplatnit výdaje nebo…

Dobrý den, musí podnikatel uplatnit výdaje nebo může dát do přiznání jen příjmy? Pokud přizná jen příjmy, nebude se na něj vztahovat min.základ daně /příjmy má jen mírně nad tímto základem/ a může si uplatnit společné zdanění manželů, vzhledem k vyšším příjmům manžela by to pro ně bylo výhodnější.Děkuji.

Dobrý den, otec mi daroval jeho ideální polovinu…

Dobrý den, otec mi daroval jeho ideální polovinu domu, dále pak garáž a dílny a asi 2 parcely a sestře ideální polovinu asi 2 parcel.Na vše se vztahuje zástava od ČMSS a je zapsána na listu vlastnictví.Můžeme si tuto zástavu odečíst od základu daně, pokud ano, v jaké výši a jak to máme rozdělit, když já mám dům, dílny a parcelu a sestra pouze parcely a každá budeme podávat své daňové přiznání.Jak tu zástavu FÚ doložíme, stačí list vlastnictví?Děkuji. M.S.

Dobrý deň, prosím o radu na následovnú otázku:…

Dobrý deň, prosím o radu na následovnú otázku: Slovenský občan /daňový rezident SR/ pracoval 3 mesiace v ČR. Môže si podať daňové priznanie v ČR a uplatniť si zníženie dane podľa paragrafu 35ba ods. 1a/ t.j. vo výške 7 200 Kč? Môj osobný názor je, že áno /nakoľko pri predmetnom paragrafe a písmene som v komentároch k zákonu nenašla žiadne obmedzenia, iba pre poberateľov dôchodkov/ a ako daňový rezident SR si podá priznanie v SR z celosvetových príjmov. a odpoveď ďakujem.

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jestli…

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jestli elektroinstalační práce patří do řemeslných živností a zda je možno uplatnit 60% paušálních nákladů

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. V…

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. V současné době studuji dálkově na VŠ a dosud jsem splňovala nárok na příspěvek na dítě a na bydlení, zároveň si přivydělávám výrobou drobností, na což jsem si zřídila před pár dny živnost, ale nyní jsem se dozvěděla, že pokud si nevydělám za rok více jak 20.000,- Kč, nemusím si živnost zřizovat, nejedná se totiž o soustavnou činnost, ale o činnost příležitostnou. Dnes mi na úřadě sdělili, že i pokud si nic prozatím nevydělám, bude mi počítána paušální částka 4500 jako měsíční výdělek, čímž přijdu o výše zmíněné dávky. Zajímalo by mně tedy, jestli mohu prodávat své drobné výrobky (cca max. příjem 10-15000 za rok) bez živnostenského oprávnění, aniž bych porušovala zákon (pokud to chápu správně) a pokud si pozastavím živ. oprávnění, které mám pouze asi 10 dní, tak jestli jsem povinna za tu dobu uhradit sociální pojištění a nahlásit se na FÚ, když jsem za dobu provozování živnosti neměla žádné příjmy. Předem velmi děkuji za odpověď JP

Dobrý den, již v loňském roce jsem uplatnil…

Dobrý den, již v loňském roce jsem uplatnil společné zdanění manželů, kde mi byl vrácen přeplatek daně. Zajímalo by mne zda v letošním daňovém přiznání jsem povinen tento přeplatek uvést jako příjem a jestli ano, potom do které kolonky. I v letošním roce budu podávat společné zdanění manželů. Děkuji

Dobrý den, prosím o odpověď mohu ztrátou z…

Dobrý den, prosím o odpověď mohu ztrátou z podnikání snížit příjmy dle§10 - zrušená životní pojistka, kt. byla v min. letech odčítaná od daň.základu? mojí hl. činností je jíž několik let příjmy - §6. ( ztrátu mám i z minulého roku). Předem moc díky. J.V.

Dobrý den pane doktore, prosím Vás co všechno…

Dobrý den pane doktore, prosím Vás co všechno musím přiložit k DP, když si chci odečíst úroky z hypotéky na byt v os. vlastnictví? Kupní smlouva + hypotéka je v lednu 2006, bydlela jsem tam hned po odstěhování pův. majitele od dubna 2006, trvalé bydliště tam mám od prosince 2006. Děkuji

Dobrý den pane doktore,děkuji Vám za Vaší odpověď…

Dobrý den pane doktore,děkuji Vám za Vaší odpověď. Ptala jsem se Vás, zda mohu do řádku 101 DAP za rok 2006 připočíst zaplacené pohledávky v roce 2006, ale již zdaněné v roce 2005 v DDAP(přechod z daňové evidence na paušál.) Odpověděl jste, že ano, ale po konzultaci na našem finančním úřadě nám bylo sděleno toto:příjmy z těchto zaplacených pohledávek v roce 2006 dáváte jako nedaňové příjmy. Tudíž v příjmech za rok 2006 na ř. 101 DAP se Vám tyto uhrazené pohledávky neobjeví a tudíž výdaje % za rok 2006 budete uplatňovat ze skutečných daňových příjmů, týkajících se roku 2006. Tak nevím, jak mám postupovat.Děkuji za Vaší odpověď.

Dobrý den, prosím Vás o dvě rady ohledně…

Dobrý den, prosím Vás o dvě rady ohledně minimální daně. Manžel k 31.12.2006 přerušil živnost, protože nevydělal téměř žádné peníze. Musí platit za r. 2006 minimální daň? V zákoně je že první rok a v roce ukončení podnikání se neplatí, ale je to tento případ? Dcera naopak přerušila živnost v r. 1998, nejdříve byla zaměstnaná a pak 3 roky na mateřské. V září 2006 zrušila původní ŽL a zřídila si nový a začala opět podnikat. Musí platit minimální daň? Doufám že můj dotaz je srzumitelný, děkuji za odpověď Červenková

Omlouvám se, samozřejmě jsem myslela částku 4…

Omlouvám se, samozřejmě jsem myslela částku 4.200Kč.Děkuji

Dobrý den, může na mě manžel uplatnit slevu na…

Dobrý den, může na mě manžel uplatnit slevu na dani 7.200Kč? V roce 2006 jsem prodala nemovitost, z které jsem zaplatila pouze daň z převodu nemovitosti,od daně z příjmu z prodeje jsem byla osvobozena.

Dobrý den, jsem OSVČ, platím řádně sociální i…

Dobrý den, jsem OSVČ, platím řádně sociální i zdravotní pojištění a v březnu nastoupím na mateřskou dovolenou. Nechci přijít o peněžitou pomoc v mateřství a následně rodičovský příspěvek od OSSZ, a tak bych se chtěla zeptat, jestli musím po dobu mateřské dovolené přerušit živnost nebo můžu pokračovat dál v podnikání. V jaké výši si případně mohu přivydělat? Budu si muset platit zdravotní a sociální pojištění nebo bude za mě plátcem stát? Děkuji za odpověď.

dobrý den, mám dotaz ohledně pronájmu domku.…

dobrý den, mám dotaz ohledně pronájmu domku. Pronajímám domek za částku 2000 kč. měsíčně. v loňském roce 2006 jsem tento objekt pronajímala 5 měsíců, tudíž částka za pronájem činila 10000Kč. Jsem povinna platit daň z pronájmu? a jestli ano , v jaké výši?

Mám dotaz , od září 2006 jsem odešel do…

Mám dotaz , od září 2006 jsem odešel do starobního důchodu pracoval jsem jako OSVČ , podávam standartní daňové přiznání ? , nebo se mě týkají nějaké specifické podmínky? Děkuji

Dobrý den, v roce 2006 jsem od 9.1. do 31.12.…

Dobrý den, v roce 2006 jsem od 9.1. do 31.12. pracovala u jednoho zaměstnavatele. Od 2.1. do 8.1. jsem byla nemocná v ochranné lhutě u předchoziho zaměstnavatele. Musím v daňovém přiznán nějak doložit, že jsem od 2.1. do 8.1. nepobírala příjem_ Děkuji, s pozdravem Alena

Jaká je maximální částka zisku, při které…

Jaká je maximální částka zisku, při které nevzniká daňová povinnost?Podnikám na vedlejší poměr. Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu. Můžu uplatnit společné…

Dobrý den, prosím o radu. Můžu uplatnit společné zdanění manželů i v případě, že jsme od 12.8.2006 rozvedeni. Manželka je stále na mateřské dovolené.

Po dobu 3 měsíců jsem pracovala jako…

Po dobu 3 měsíců jsem pracovala jako spolupracující osoba svého manžela( oba jsme důchodci)Kolik procent na mě může manžel jako na spolupracující osobu uvést 30 % ? Nebo pouze částku výnosu a nákladu za ty určité 3 měsíce ( v našem případě 10.,11.,12.? Děkuji

Prosím o radu, mám úvěr ze stavebního spoření na…

Prosím o radu, mám úvěr ze stavebního spoření na modernizaci bytu. Chtěla bych si za rok 2006 uplatnit úroky do daňového přiznání. Nejsem však uvedená na LV jako vlastník bytu, je tam bytové družstvo. Mohu si vyžádat od bytového družstva potvrzení, že jsem členkou družstva s majetkovou účastí 1/24 na vlastnictví družstva a na základě toho si uplatnit odpočet? Děkuji.