FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Důchodkyně bere starobní důchod a podniká. Vydělala si 14 000Kč.Vyplývá jí daňová povinnost a musí podávat daňové přiznání na FU. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,prosím o radu. Podnikateli byl od 18.9.2006 přiznán starobní důchod. Může si za rok 2006 odečíst plnou slevu na poplatníka ve výši 7200--Kč? Nevztahuje se na něj minimální základ daně, i když je starobní důchodce jen část roku?
Dobrý den pane doktore,podnikatel přerušil k 4.8.2006 podnikání a nedosahuje minimál.ZD. Počítat poměr.z minimálního ZD 8/12 tj.75300,-Kč nebo 7/12 což je 65887,50Kč děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. Pracuji na HPP s výdělkem HM - 20000/m (ročně 240000). Na DPP vedu jedno malé účetnictví za odměnu 5000/čtvrtletně (zdaněno konečnou srážkovou daní). Nyní jsem dostala nabídku externě kontrolovat účetnictví za 6000/m a mám dilema, jestli to vzít na DPP (vejdu se do 150/rok) nebo si zřídit ŽL a fakturovat měsíční paušál. Propočítala jsem si k HPP jak verzi OSVČ, tak DPP a vyšla mi lépe verze OSVČ (o 6570/rok méně státu -)). Jelikož bych neměla žádné jiné příjmy z podnikání, vešla bych se do hranice 45200 u OSSZ, takže nulové SP a ZP jen ze skutečných příjmů, výdaje bych uplatnila 50%.
Dobrý den, chci se Vás zeptat jak je to se společným zdaněním manželů v případě, že jeden podniká a druhý je zaměstnaný. Ten, který podniká, tak v roce 2006 podnikal druhým rokem. Znamená to tedy, že se na něj nevztahuje minimální daň? Pokud se na něj nevztahuje můžou manželé provést společné zdanění, když rozdíl příjmů a výdajů podnikajícího je jen cca Kč 62000,-? Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám následující dotaz: Do konce února jsem pro firemní účely používala vlastní aut, nezahrnuté do majetku firmy a uplatňovala jsem "cesťáky" a platila silniční daň. V březnu jsem zakouplia automobil, který bude zahrnutá´ý do majetku firmy. Silniční daň zaplatím na "staré auto" za 2 měsíce a od března na "nové auto"? Děkuji.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda si podnikatel v oblasti reklamy muze zahrnout do vydaju polozky za pouziti taxi. Dekuji
Dobrý den. Minulý rok jsem byl ještě od ledna do března na podpoře, od dubna už v plném starobním důchodu. Platím ještě z doby zaměstnání daně z pronájmu (vlastním podíl činžovního domu po otci). Dříve jsem sečetl všechny příjmy, odečetl neznanitelné položky a zálohy placené zaměstnavatelem a potom příslušným procentem vypočítal daň. Jak to bude teď? Mám zaplatit čistě procenta z příjmu pronájmu a důchod, podporu ani nezdanitelné položky už neuvádět v přiznání, nebo jen důchod s podporou a nezapočítávat je do daní? Děkuji
Dobrý den, potřebuji poradiv v následující situaci. Chceme s manželkou uplatnit společné zdanění za rok 2006, přičemž je manželka na rodičovské dovolené, ale první 3 měsíce loňského roku byla na MD a její celkový příjem byl pod 38040,- Kč, takže bych ji mohl uplatnit jako manželku bez příjmů. Zároveň ale začala pracovat od září na 0,2 úvazku jaqko externista. Domníval jsem se, že tyto její příjmy musím přičíst k ostaním jejím příjmům, ale její účetní tvrdí, že tyto příjmy byly danšny srážkovou daní a tudíž se do celkové příjmu nezapočítavají. Je to skutečně tak nebo se i tyto příjmy musí započítat do celkového příjmu. Je to pro mne dost zásadní, protože v tomto případě by celková částka samozřejmě přesáhla částku 38040,- Kč a já bych slevu neuplatňoval. Co pro stejný případ znamená, že někoho vyživuji jen několik měsíců??? (pokyny k vyplnění DPFO pro položku 65a)). Děkuji Jiří Valenta, Šumperk
Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s kurzovými rozdíly v daňové evidenci, pokud své příjmy a výdaje přepočtu až jednotným kursem po skončení roku 2006, který je vyhlášen mfcr, jak mi vzniknou kurzové rozdíly.Jsou vůbec kurz. rozdíly v daňové evidenci možné a daňově uznatelné - tedy kurz. zisk je příjem a kurz.ztráta-výdaj.Děkuji.
Dobrý den. Od 1.1.2007 chci přejít na výdaje % z příjmu. K 31.12.06 dodaním pohledávky. Závazky a zásoby nemám. 1.Pojistné na zdrav. a social. pojištění vypočítám tedy z vyššího základu a můžu si je uplatnit ve výdajích v roce 2007? 2. Můžu podat společné zdanění, manželka byla na mateřské dovolené do srpna, pak nastoupila do zaměstnání?Děkuji
Dobrý den, potřebuji poradiv v následující situaci. Chceme s manželkou uplatnit společné zdanění za rok 2006, přičemž je manželka na rodičovské dovolené, ale první 3 měsíce loňského roku byla na MD a její celkový příjem byl pod 38040,- Kč, takže bych ji mohl uplatnit jako manželku bez příjmů. Zároveň ale začala pracovat od září na 0,2 úvazku jaqko externista. Domníval jsem se, že tyto její příjmy musím přičíst k ostaním jejím příjmům, ale její účetní tvrdí, že tyto příjmy byly danšny srážkovou daní a tudíž se do celkové příjmu nezapočítavají. Je to skutečně tak nebo se i tyto příjmy musí započítat do celkového příjmu. Je to pro mne dost zásadní, protože v tomto případě by celková částka samozřejmě přesáhla částku 38040,- Kč a já bych slevu neuplatňoval. Co pro stejný případ znamená, že někoho vyživuji jen několik měsíců??? (pokyny k vyplnění DPFO pro položku 65a)). Děkuji Jiří Valenta, Šumperk
Dobrý den ,omlouvám se,ale ještě bych měla jeden dotaz. Ohledně ochranného dohledu,který musím mít po dobu 4 let,protože nemám praxi. Dosavad mám s paní sepsanou dohodu o pracovní činnosti s odměnou 500,- kč - tedy odvádím srážkovou daň. je možně,že upravíme smlouvu o dohodě k 1.1.2007 tak,že tento dohled který mi zajišťuje je zdarma?Žejí nic neplatím? Ještě jednou děkuji za odpověď a trpělivost semnou.
Měla jsem u banky povoleno kontokorentní čerpání debetu ,na který mi banka poskytla úvěr a zřídila úvěrový účet. Je prosim splácení tohoto úvěru daňový výdej?
Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Mám ještě jeden problém. Maminka mi darovala 40tis. na nákup auta. Mám darovací smlouvu. Musím podat přiznání k darovací dani a jaká se mně týká výše daně. Děkuji a přeji hezký den. Monika Haldová
Dobrý den, prosím o radu. Fakturujeme firmě zboží, které jsme speciálně pro ni nakoupili (z USA), jelikož tato není u dodavatele zavedena. Fakturujeme pouze s 2% marží a přefakturováváme jim dopravu, clo a celní poplatky, tj. veškeré náklady, které jsme s nákupem zboží měli. Zboží a celní poplatky jsme fakturovali s DPH, ale dopravu a clo bez DPH dle přijatých faktur (jednalo se o zahraniční dopravu). Je tento postup správný nebo by jsme měli fakturovat s DPH i refakturaci dopravy a cla? Náš odběratel nám sdělil, že dle něj by mělo být vše s DPH.
Dobrý den. Společné zdanění manželů. Manželka byla na mateřské dovolené (1.1-5.5.06).Pak byla zaregistrovaná u úřadu práce(5.5-31.8) ,kde pobírala podporu v nezaměstnanosti celkem 6596Kč. Od 1.9-31.12.2006 je zaměstnaná u soukromé firmy s příjmem 34846 Kč hrubého celkem za loňský rok. Musí uvést podporu v nezaměstnanosti z úřadu práce do daňového přiznání tj.34846+6596 jako příjem. Tím by se dostala nad 38040 a já bych si nemohl odepsat z daní 4200 Kč na manželku. Prosím poraďte zdali je nebo není podpora v nezaměstnanosti sociální dávka a do kterých řádků v DAP manželky je napsat? Mám hypotéku na koupi nemovitosti. Můžu si odečíst ůroky z ůvěru ,když v nemovitosti zatím nebydlím jen část pronajímám ?Pronájmem jsem si vidělal 17500,- Kč .Jak mám vyplnit přílohu č.2. Z částky odečtu zřejmě paušál 30%.Dočetl jsem se ,že si mohu vytvořit rezervu na opravu nemovitosti a tu si odečíst z příjmu. Co k tomu potřebuji .Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, jsem na MD - Rodičovský příspěvek a za loňský rok jsem měla jen příjmy z § 9 ve výši 2000,-. Dávala jsem 2x krev - tj.odpočet za dar 4tis. Dávám SZM. Můžu si odečíst celé 4tis. za dar nebo jen 200,-? Myslím tedy,že asi jen ty 200,-,ale co kdyby se daly použít i manželovi příjmy,když to jde pak na 1 hromádku. Dále jsem vykázala z § 9 ztrátu(investice do nemovitosti+odpisy)na ř.61. Pokud bych si ji chtěla následující rok odečíst od svých příjmů z §9, je pravda,že nemohu uplatnit následující rok SZM? Předem děkuji za odpověď
Podnikatel - zemědělec má HIM (traktor) v majetku, který ještě není zcela odepsán. Rozhodne se podnikání ukončit a traktor si nechá pro soukromé účely. Co to znamená pro jeho daň.evidenci a následně daně? Jak má postupovat?
Podnikatel zakoupil reg.pokladnu v 6/2006, koncem měsíce byla nainstalována a vyzkoušena, první doklady o tržbě má až 3.7.2006. Na jaký odpočet z daní dle § 35 má nárok? Děkuji.