FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vážený pane doktore! Vedu DE,jsem plátce DPH. Podnikání jsem zahájil v roce 2000. V roce 2006 jsem podnikal pouze leden, únor. Dále jsem přerušil podnikání a jsem v evidenci ÚP. Můj celkový příjem dosáhl ve 2006 částky cca 8000 Kč, tzn. nemusím podávat DP FO 2006. Do konce termínu podání DP 2006 (tj. do 31. 3. 2007) budu stále evidován na ÚP a nezahájím podnikání. To znemená, že musím doúčtovat do 2006 pohl., závazky a zásoby. Když toto učiním, stále nemám ke zdanění 15 000 Kč. Otázky jsou následující: 1,Musím za této situace, tj. v případě nezahájení podnikání do 31.3.2007, podat DP FO 2006 i když nemám 15 000 Kč? 2, Mám materiál, chci si jej nechat, uplatnil jsem dříve odpočet DPH a musím DPH dodanit. Nevím k jakému termínu toto DPH dodanit. Zda k 31. 12. 2006 dodatečným DP DPH anebo k 31.3.2007, tj. v termínu, kdy jsem zjistil tu skutečnost, že nebudu pokračovat v podnikání. 3, Prosím o informaci do kterých řádků uvádím základ daně a 19% DPH při dodanění zmíněného materiálu. Děkuji laskavě za pomoc!
Dobry den, ve Vasem radci pisete: "Zaměstnanec má možnost požádat účetní, aby mu každý měsíc odečetla poměrnou část předpokládané výše ročních úroků z úvěru od základu daně. Tímto si sníží každý měsíc odvod zálohy na daň a jeho čistý měsíční příjem se tak zvýší!" To je z prispevku z roku 2004, ptal jsem se ucetni a pry od roku 2006 je mesicni strhavani znemozneno a lze to uz jen dodatecne na konci roku. Je toto pravda? Diky za radu.
Dobrý den,je částka poplatků na hist.el.odpady součástí pořizovací ceny hmotného majetku?
Dobrý den,je částka poplatků na hist.el.odpady součástí pořizovací ceny hmotného majetku?
Dobry den, dcera je lekarka v nemocnici (HPP) a vydelala si prilezitostne 14.000 Kc studii o lecich pro farmac. firmu. Castka nebyla zdanena. V ktere priloze dan. priznani je nutno tento prijem uvest, lze uplatnit pausalni vydaje nebo pouze skutecne (ty jsou prakticky nulove) ?
Jestliže FO koupí nemovitost na RČ, je možné tuto pronajmout FO-podnikateli s ŽL, v podstatě sám sobě, s tím, že v nájemní smlouvě bude uvedeno, že veškeré opravy a údržbu, techn. zhodnocení a příp. tvorbu rezervy na opravy bude hradit firma? FO by platila daň z pronájmu, uplatnila výdaje 30% nebo odpisy původní hodnoty budovy dle kupní ceny a FO-podnikatel s ŽL by mohl opravovat budovu a jako plátce DPH nakupovat za cenu bez DPH, příp. odepisovat nové tech. zhodnocení budovy. Uvažuji, prosím, správně? Ještě druhý dotaz, pokud by toto nebylo možné, jakým způsobem tedy zařadit tuto nemovitost do obch.maj. FO-podnikatele s ŽL, prodejem, darováním nebo bezúplatným převodem? Je nutné, aby kvůli tomu musela FO zakládat práv. osobu (ohledně IČO na Katastr. úřad)? Velice děkuji za odpověď...
Dobrý den. Prosím Vás o odpověď. Momentálně jsem nezaměstnaný a mám možnost jet pro jednu českou fy na 3-měsíční pracovní cestu do zahraničí.Je možné to, s ohledem na co nejnižší daňové a sociální a zdravotní odvody, vyřešit smlouvou na dobu určitou (3 měsíce) za minimální mzdu (např. na administrativní činnost) a všechny částky spojené se zahraničí cestou vyplatit na základě Dohody o provedení práce? Jakým způsobem se daní odměny za DPP (okamžité zdaní + roční daňové přiznání)? Děkuji Vám a přeji hezký den. Tomáš Kábrt
Dobrý den,prosím o informaci,zda se k §9,příjmu z pronájmu přičítá(daní)částečný invalidní důchod,popř. státní sociální podpora v nezaměstnanosti.Děkuji vám za odpověď P.S.
Dobrý den, jsme občanské sdružení a vedeme prozatím daňovou evidenci. Účetnictví od roku 2008. V roce 2006 jsme obdrželi grant od města na naši činnost,můžete mi prosím sdělit zda je to daňový či nedaňový příjem a kam se uvádí do daňového přiznání? Děkuji
Dobrý den. Syn je student žurnalistiky a minulý rok cca 7 měsíců pracoval v ČT: Měl uzavřeno několik Smluv o díle (dle autorského zákona). Část honorářů (do 3000 měsíčně) mu bylo zdaněno 10%. Na zbývající nezdaněné výdělky (celkem cca 18 000) má vyplnit daňové přiznání. Může při výpočtu daně uplatnit: paušální odečet výdajů (40 % ), slevu na dani na poplatníka (7200) a slevu na studenta (2400)? Daňové přiznání pak vychází nulové. Zároveň prý musí zaplatit zdravotní pojištění (i když mu není 26 let a platí za něj pojištění stát). Také nám není jasné zda máme zdravotní pojištění vypočítat jen z příjmů nezdaněných, nebo všech (i těch zdaněných 10 %). Děkuji za odpověď.
Dobrý den.V září 2006 jsme založili bytové družstvo. 1. Musíme vést účetnictví nebo stačí daňová evidence? 2. Již od ledna jsme ale vynaložili až po založení jsme uhradili plno poplatků za notáře,kolky,poplatky, můžeme i tyto výdaje použít do daní? 3. Na peníze,které musíme zaplatit se skládají všichni nájemníci, je to tedy vklad do pokladny nedaňový? 4. Na účet jsme vložili zapisovaný kapitál, kam zaúčtovat? 5. Vklad člena na zaplacení domu, který budeme kupovat v roce 2007 je nedaňový? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, od 1.1.-31.8.06 jsem pobírala podporu z úřadu práce.Od 1.9.06 jsem začala podnikat.Dostala jsem dotaci na zřízení prac.místa od úřadu práce.Zahrnuje se podpora a dotace do příjmů? Děkuji za odpověď
dobrý den, mám živnost Zámečnictví a chci uplatnit sazbu výdajů %. Můžu použít 60% ? děkuji
Fyzická osoba podnikající na základě ŽO neměla v roce 2006 žádný příjem z podnikání ani ze zaměstnání Podnikání ale nepřerušila, musí i přesto zaplatit minimální daň _?.
Bývalý vlastník domu patřícího nyní obchodní firmě v roce 2006 vyfakturoval současnému majiteli náklady na spotřebu el. energie za rok 2005, které omylem zaplatil, ačkoliv objekt už nebyl jeho vlastnictvím lze tento náklad posuzovat jako náklad roku 2006 ?
Fyz. osoba provozující autodopravu koupila v dubnu 2006 nákl. auto s kterým vůbec nejezdila pouze ho opravila a se ziskem prodala za měsíc jíné fyz. osobě. Příjem z prodeje uvede jako příjem podle par. 10 nebo 7? Musí z tohoto zisku platit i SP a ZP? Děkuji za odpověď.
Dbrý den, prosím o radu. Jak postupovat pokud OSVČ (vede daň. evidenci) perušila k 1. 1. 2007 činnost a v lednu 2007 přišel doplatek ČEZ za provozovnu. Lze tuto částku zahrnout do roku 2006 jako uzávěrková úprava vádajů. Popřípadě jde ještě tento doplatek zaúčtovat? Děkuji a děkuji Vám velmi moc za tuto poradnu.
Dobrý den. Musí Slovák, který zde má org. složku a půl roku byl nemocen a půl roku zde v ČR neměl žádné příjmy platit minimální daň? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pane doktore. Prosím o dopověď na poněkud složitější dotaz. Podáváme s manželkou společné zdanění. Moje manželka je invalidní důchodce a držitelkou průkazu ZTP/P. V roce 2006 měla příjmy 6300 Kč invalidní důchod a 400 Kč příspěk na bezmocnost. Do kterého řádku DP se uvádí příjem z invalidního důchodu (v tabulce 1 je uveden starobní důchod)a započítává se i příspěvek na bezmocnost? V řádku 64 asi neuplatňuje manželka částku 7200Kč? Mám já uplatnit v řádku 65b částku 8400 na manželku ZTP/P Děkujeme za odpověď, Z+M Šenovští
DOBRÝ DEN, PROSÍM O ODPOVĚĎ NA MOU OTÁZKU, CHCI SE ZEPTAT, KDYŽ MÁM DVĚ ZAMĚSTNÁNÍ ZDA MUSÍM DĚLAT SAMA VYŮČTOVÁNÍ DANĚ. DĚKUJI