FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
dobrý den. Firma ústně objednala opravu střechy od fyzické osoby. neověřila si živ.list, dotyčný má živ.list pouze na zednictví a dokončovací stavební práce.jaké mohou být následky ?
Dobrý den, zajímalo by mně, jestli příjem příspěvku na péči o osobu blízkou se započítává do příjmu. Příspěvek přesáhl 38040,-Kč. Jedná se mi o nárok na odčitatelnou položku na manželku. Děkuji
Dobrý den pane doktore, děkuji za Vámi zodpovězený dotaz,ale zajímalo by mě, kde je napsáno,že se odpočet za 2x darování krve - 4000,- nekrátí, i v případě,že jsem neměla žádné příjmy a vykázala daňovou ztrátu.(Dotaz a Vaši odpověď zkopíruji na konci.) Na FÚ mi řekli,že si nemohu odpočet za dar uplatnit vůbec, z důvodu již zmiňované ztráty. Odpočet za dar může činit max. 10% ze ZD a ten je v mém případě 0. V případě SZM mám sice kladný ZD(s manželem),ale o tom zákon v případě odpočtu za dar nehovoří. Dále jsem si vyplnila DP zde http://business.center.cz/business/sablony/soubory/Priznani_k_dani_z_prijmu_FO_vzor13.xls a tam mi odpočet 4000,- program bez problému vezme při současném SZM. Kde vznikla tedy chyba? Myslím,že program na vyplnění DP by měl být sestaven v souladu s DZ a měl by tedy pohlídat správný odpočet za dar a pokud tam vyplním částku daru vyšší,měl by ji automaticky pokrátit. Vážený pane doktore,netrvám na Vaši odpovědi, máte jistě nyní dotazů spousty. Zmíněný odpočet za dar si stejně nebudu moci uplatnit-FÚ by mi to určitě vrátil. Pokud byste si našel čas na vyjádření,budu moc ráda.Předem děkuji Rufferová Dotaz: Dobrý den, jsem na MD - Rodičovský příspěvek a za loňský rok jsem měla jen příjmy z § 9 ve výši 2000,-. Dávala jsem 2x krev - tj.odpočet za dar 4tis. Dávám SZM. Můžu si odečíst celé 4tis. za dar nebo jen 200,-? Myslím tedy,že asi jen ty 200,-,ale co kdyby se daly použít i manželovi příjmy,když to jde pak na 1 hromádku. Dále jsem vykázala z § 9 ztrátu(investice do nemovitosti+odpisy)na ř.61. Pokud bych si ji chtěla následující rok odečíst od svých příjmů z §9, je pravda,že nemohu uplatnit následující rok SZM? Předem děkuji za odpověď Odpověď: Položku daru si uplatňuje každý z manželů sám za sebe i při SZM. Dar se nekrátí, tedy uplatníte si za každé darování krve 2000,- Kč. Pokud nebudete mít základ daně tak vysoký, vykážete sice odpočet v plné výši, ale základ daně po úpravě bude nula. Ano, pokud v r.2006 vykážete ztrátu, kterou si budete chtít uplatnit v r.2007, nemůžete v r.2007 uplatnit SZM (srov. poslední větu §13a, odst.2 ZDP na našich webových stránkách, sekce daně-zákony). Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, OSVČ přerušila činnost 20.1.2006 a 26.6.2006 činnost znovu obnovila. Vztahuje se na ni minimální základ daně a proto by mně zajímalo, zda do počtu měsíců podnikání v daňovém přiznání se započítává leden i červen, anebo pouze leden. Děkuji
Dobrý den, OSVČ v roce 2005 zřušila živ. poj. V daňovém přiznání uvedla částky které si v přechozích letech upatnila. V roce 2006 jí byla živ. poj. vyplacena. Do jaké částky se nemusí uvádět do daň. přiznání jedná se o 20tis.? Pokud by se musela tato částka zdanit do kterého řádku se uvede? Děkuji
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz, resp. několik dotazů. Tchyně má příjmy ze závislé činnosti, jako vedlejší činnost má jako OSVČ úklidové a hlídací služby. Při výpočtu daní jí letos vyšla vysoká částka. Podle toho, co jsem vypátrala, by mohla danit paušální daní 40%. Ale nejsem si jistá. Musí se k paušální dani nějak přihlašovat nebo to stačí oznámit při odevdávání DP? Ještě by mě zajímalo jestli musí z vedlejší činnosti plati sociální a zdravotní pojištění. Tvrdí, že sociální ano a zdravotní ne. Moc děkuji za odpověď. Je moc prima, že tu jste a že na daně nejsme sami. Hezký den. Daniela
1.Dobrý den, prosím o radu, jakým způsobem mohu uplatnit slevu na dani-úroky ze stavebního spoření. Jsme s manželem spoludlužníci úvěrové smlouvy se staveního spoření- dlužník je dcera-Každý splácime část tohoto úvěru.Úvěrová smlouva je na zaplacení členského podílu dcery v bytovém družstvu. V tomto družstevním bytě má trvalý pobyt pouze dcera 2.Pronajímám byt bez ŽL na základě nájemní smlouvy ,kde je uvedena denní platba za nájem 70,-Kč + 30,- Kč za služby spojené s užíváním bytu/elektř.,plyn,voda/-jakou částku uvedu do zdanitelných příjmů ?+ pokud chci uplatnit výdaje paušálem /30%/ z jaké částky tyto počítat? děkuji
Děkuji za odpověd. Mě právě jeden pan daň.poradce tvrdil, že budu muset darovací daň zaplatit,jedná se totiž o darování 1/2 nemovitosti na základě Smlouvy o vzájemném maj. vypořádání, nic víc. Vy myslíte že u vypořádání ze SJM platí za nějakých podmínek osvobození od dar.daně? MH Dotaz: Dobrý den, Chtěl bych se zeptat jaká se na mne vztahuje sazba darovací daně. Manželka mi v souvislosti s rozvodem na základě Smlouvy o vzájemném majet.vypořádání darovala svůj podíl ze SJM na našich nemovitostech. Jelikož tato smlouva o vzájemném maj.vypoř. byla podepána ještě za doby našeho manželství tak předpokládám že bych byl v I skupině, ovšem tato smlouva nabyla právní moci až v den nabytí právní moci rozsudku o rozvodu, tedy v poslední den našeho manželství a samotný zápis v katastru následoval samozřejmě až po té. Jak na toto nahlíží fin. úřad? Do jaké skupiny obdarovaných tedy budu patřit? Děkuji MH Odpověď: Nabytí nemovitostí nastává až okamžikem zápisu do KN. Tedy v tomto okamžiiku jste již nebyli manželé. Ale dovolím si pochybovat o povinnosti platit darovací daň, když jste o vypořádání SJM. K tomu bych ale potřeboval vidět doklady. Doporučuji ještě konzultaci s daňovým poradcem v místě. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, akciová společnost vyplatila odstupné zaměstnanci při výpovědi z organizačních důvodů. Jedná se o mimořádný náklad, nebo provozní náklad .V případě, že jde o mimořádný náklad ( to je náš názor) ,prosím o zdůvodnění. Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den pane doktore.Mám dotaz ohledně daní-společného zdanění pro r.2006. Manžel měl hr.příjem:259962,pojistné:32507,záloha na daň:22692,život.pojistka:3204 Já jsem na rod.dovolené,bez dalších příjmů,1 dítě Jelikož daním vůbec nerozumím,mohu vás poprosit jestli je výše přeplatku správná? Výpočet:daň manžel 13452-7200-4200-6000-22692 daň manželka: 13452-7200 Celkový přeplatek na dani 20388 ? Děkuji předem za odpoveď.
Mohu se zeptat, jak je to s prodejem družstevního bytu ohledně placení daní při prodeji do 2 let a následně použití těchto příjmů na účel bydlení? Zajímá mě hlavně, jaký termín např. koupě dalšího bytu se musí dodržet, aby se nemusela platit daň ze zisku z prodaného bytu? Dále se dovoluji zeptat, je-li možné , provedl-li majitel rekonstrukci bytu vlastními prostředky, tzn. práci si udělal sám, tuto práci nějakým způsobem zhodnotit a snížit si o ní čistý zisk z prodeje družstevního bytu? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den. Musí Slovák, který zde v ČR má org. složku ze SR a půl roku byl nemocen a půl roku zde v ČR neměl žádné příjmy platit minimální daň? Podnikat zde takto začal 1.12.2004.Děkuji předem za odpověď. obrý den.
Přiznání k dani z příjmu fyz.osob příloha č.1 tabulka D ř.5 pohledávky a ř.7 závazky-dotaz vedu daňovou evidenci a jsem plátce DPH-uvádím hodnotu pohledávek a závazků včetně DPH nebo bez DPH.Děkuji Janouskova
Dobrý den, v dědictví jsem získal rodinný dům a mám povinnost vyplatit dalšího příbuzného.Z tohoto důvodu budu prodávat svůj byt, abychho mohl vyplatit.Prosím jaké daňové povinnosti, či poplatky mi tímto prodejem vzniknou? (daň z převodu ?, z příjmu?)Děkuji
Dobrý den, rád bych se chtěl zeptat, pokud studuji dálkově vysokou školu a podávám si poprvé sám daňové přiznání,do kolonky daňového přiznání sleva na studium mám napsat částku 2400,- a nebo se dálkové studium nepočítá jako studium,někde jsem slyšel,že studující dálkově mají stejné výhody,jako studující denní formu.Když si čtu pokyny,tak je tam napsáno,že do 26let studující a do 28 let jen v prezenční formě doktorské... Děkuji moc za odpověd Michal
Dobrý den, chtěl bych se informovat jestli můžu uplatnit nárok na odpis DPH na automobil.Auomobil kupuji na úvěr s přepážkou N1.Jsem plátce DPH a účtuji v DE. Děkuji Mangl
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat jaká se na mne vztahuje sazba darovací daně. Manželka mi v souvislosti s rozvodem na základě Smlouvy o vzájemném majet.vypořádání darovala svůj podíl ze SJM na našich nemovitostech. Jelikož tato smlouva o vzájemném maj.vypoř. byla podepána ještě za doby našeho manželství tak předpokládám že bych byl v I skupině, ovšem tato smlouva nabyla právní moci až v den nabytí právní moci rozsudku o rozvodu, tedy v poslední den našeho manželství a samotný zápis v katastru následoval samozřejmě až po té. Jak na toto nahlíží fin. úřad? Do jaké skupiny obdarovaných tedy budu patřit? Děkuji MH
Dobrý den, prosím Vás, chtěl bych se zeptat, jestli je zaplacené pojistne na sociální a zdravotní pojištění daňově uznatelným výdajem u OSVČ. Tedy pokud počítám daň z příjmů u OSVČ, tak jestli si od základu daně můžu toto pojistné odečíst (stejně jako u zaměstnance). Děkuji, přeji hezký den, J.V.
Dobrý den, Za rok 2005 jsem uplatňovala výdaje ve skutečné výši, za rok 2006 uplatním paušální výdaje. Tzn., že musím podat dodatečné daňové přiznání za rok 2005 a upravit pohledávky a závazky. Za rok 2007 budu opět uplatňovat skutečné výdaje. Jak to bude s pohledávkami a závazky za rok 2006? Mám několik faktur vydaných v roce 2006, které byly uhrazeny v roce 2007. Budou tyto příjmy zahrnuty do roku 2007 nebo mám o tyto pohledávky upravit již teď daňové přiznání za rok 2006 ? Děkuji za odpověď
Dobrý den pane doktore. Jako OSVČ podléhám povinnosti platit z min. vyměřovacího základu 112950 Kč za rok 2006. V tomto roce jsem měla po celý kalendářní měsíc neschopenku a tři měsíce jsem byla vedena na úřadu práce. Lze za této situace o poměrnou částku snížit minimální základ daně o tři měsíce nebo o čtyři tj. včetně nemocenky? Lze uvádět v přehledu pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu 9 nebo 8 měsíců? Jaké doklady k této záležitosti je třeba doložit pro FÚ, OSSZ a ZP? Děkuji M.G.