FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem FO a od roku 2003 uplatňuji výdaje paušálem…

Jsem FO a od roku 2003 uplatňuji výdaje paušálem.Je nutné každý rok zvyšovat daňový základ o neuhrazené pohledávky, které patří do daného roku (např.2006), ale byly uhrazeny následujícího roku (2007)? Děkuji za odpověď.

Dobrý den Rád bych se zeptal jestli nárok na…

Dobrý den Rád bych se zeptal jestli nárok na úlevu z daní za dárcovství krve Mohou uplatňovat muži i ženy stejně tzn max za tři odběry nebo je to za každý odběr zvlášť (tzn muži mohou za rok odepsat z daní více)

Dobrý den, prosím jak je to s odpočtem za…

Dobrý den, prosím jak je to s odpočtem za dárcovství krve z daní podle nového zákona na rok 2007, odečítá se stále 3000kč maximálně 3x nebo je to opravdu za každý odběr a tímpádem jsou ženy znevýhodněny?

Dobrý den, můj dotaz se týká společného zdanění.…

Dobrý den, můj dotaz se týká společného zdanění. V roce 2005 každému roční zúčtování daně provedl podnik. Můžu udělat opravné daňové přiznání když jsem vypočítala, že by se nám vyplatilo více společné zdanění. Děkuji

Dobrý den, ráda bych si ujasnila vedení…

Dobrý den, ráda bych si ujasnila vedení účetnictví v roce 2008. Jsme občanské sdružení a do konce roku 2007 máme vyjímku a vedeme jednoduché účetnictví. Musíme od roku 2008 přejít na podvojné účetnictví a jestli ano tak v jakém rozsahu. Děkuji

Dobrý den, je nutnost na daňový doklad z obchodu…

Dobrý den, je nutnost na daňový doklad z obchodu požadovat razítko prodejce? Na daňovém dokladu jsou všechny informace ohledně dodavatele.Děkuji.

Dobrý den,bydlíme s manželem v bytě, který…

Dobrý den,bydlíme s manželem v bytě, který vlastním pouze já.Manžel není vlastnikem,ale splácí na koupi tohoto bytu stav.spoření.Může si úroky z tohoto SS odečíst v daňovém přiznání? Budeme podávat spol.zdan.manželů. Děkuji

Dobrý den, zajímá mě jakým způsobem se zdaňují…

Dobrý den, zajímá mě jakým způsobem se zdaňují příjmy plynoucí na zálkadě mandátní smlouvy. Jaký paragraf se vztahuje na tyto příjmy a zda lze uplatnit nějaké výdaje a jakým způsobem. Děkuji za odpověď

Dobrý den,mam 16 mesicni dite a budeme s…

Dobrý den,mam 16 mesicni dite a budeme s manzelkou podavat SZM. Na vyplate z prace mam kazdy mesic slevu na dani na dite 500 Kc. Mohu i presto uplatnit danove zvyhodneni na vyzivovane dite do DP-6000 Kc??Neuplatnuji si to timto dvakrat?Dekuji

Dobrý den, v loňském roce jsem nastoupila v…

Dobrý den, v loňském roce jsem nastoupila v průběhu měsíce září na mateřskou dovolenou. Jak mám (mám-li) tuto skutečnost zohlednit v přiznání k dani z příjmů FO? Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s výpočtem daní u starobního důchodce, který si na živnostenský list vydělal za rok 2006 25 200,00 korun českých. Děkuji

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Firma…

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Firma zaměstnává zaměstnance, který má průkaz TP - sníženou pracovní schopnost. Nepobírá částečný ani plný invalidní důchod. Mohu si v ročním daňovém přiznání odečíst za tohoto pracovníka slevu dle § 35 odst. 1 zák. 586/1992 Sb.? Děkuji.

Dobrý den, dělám daně kamarádce, která je vdova,…

Dobrý den, dělám daně kamarádce, která je vdova, bylo jí řečeno že jako vdova nemusí platit zdravotní pojištění první rok, můžete mi říct, zda je nějaký zákon, kde bych si to mohla ověřit? nebo zda to opravdu platí?

Promlčení úroků z prodlení. Za pozdní úhrady…

Promlčení úroků z prodlení. Za pozdní úhrady našich pohledávek (dle Obch.Z) za období 2000 až 2001 jsme vyúčtovali dlužníkovi smluvní úroky z prodlení v roce 2003 se splatností 10/10/03. Tyto úroky nemáme dlužníkem uznány. Otázka: Bude náš nárok na zaplacení těchto úroků z prodlení dle Obch.Z. promlčen (4-letá lhůta) k 09/10/07?? Děkuji za Váš čas i možnou odpověď.

Dobrý den, mám dotaz na společné zdanění manželů.…

Dobrý den, mám dotaz na společné zdanění manželů. Manželé od června 2007, dítě nar. v září 2007. Oba jsou zaměstnanci. Manžel příjem celý rok (cca 270000Kč), manželka příjem necelé 3 měsíce (cca 21000Kč), zbytek roku nemocenská a poté mateřská. Příjem manželky je nižší než 38040Kč, musí se uvést do řádku 31 daňového přiznání? Myslím si, že ano. Může si manžel snížit daň na manželku, když tato měla kromě příjmů ještě nemocenskou a mateřskou? Pokud ne co se počítá do příjmů manželky? Děkuji

vysvětleni dph

vysvětleni dph

Prosím o radu: Plátce DPH vede daňovou evidenci,…

Prosím o radu: Plátce DPH vede daňovou evidenci, jak postupovat z hlediska daně z příjmů a z hlediska DPH: 1) při vyřazení drobného hmotného majetku - likvidace z důvodů nepoužitelnosti, nebo jen vyřazení protože byl zakoupen nový, starý je neprodejný 2) při vyřazení ze stejných důvodů dlouhodobého hmotného majetku již odepsaného i neodepsaného. Děkuji

Dobrý den, chci se zeptat, zda se přeplatek na…

Dobrý den, chci se zeptat, zda se přeplatek na zdravotním pojištění či soc. pojištění vráceným v roce 2006 zahrnuje do příjmů nebo zda to zvyšuje základ daně dle § 23.Děkuji za radu.T.S.

Dobrý den.Prosím o radu v následující věci.Jsme…

Dobrý den.Prosím o radu v následující věci.Jsme manželé,aba st.důchodci podnikající jako OSVČ.Oba jsme podaliv únoru DP za r.2006.Na manželku jako spolupracující osobu jsme uvedli příjem 15.OOO Kč a tak tam nevznikla daňová povinnost.Po odevzdání DP jsme si však uvědomili,že manželka měla za rok 2OO6 ještě příjem 1023 Kč za pronájem pozemku.Jak bychom nejlépe teď tuto situaci zvládli?Mohli bychom např,v opravném DP snížit příjem podle § 7 třeba na 13.5OO Kč a uvést v § 9 ten nájem tak,aby ten příjem nepřesáhl těch 15.OOO Kč,čímž by ještě nevznikla daňová povinnost?Nebo máte nějaké rozumnější řešení?Díky.

Dobrý večer,chtěla bych se Vás zeptat: podnikatel…

Dobrý večer,chtěla bych se Vás zeptat: podnikatel zahájil podnikaní 10.10.2005 poskytování software,konkrétně zpracovává webové stránky. Před zahájením podnikáni (23.9.2005)si koupil foťák za 27.248 Kč, který z 80% využívá k podnikání, ale nezařadil do majetku v r.2005, může si tento předmět vložit do majetku a v jaké přibližné hodnotě? V roce 2006 k tomu dokupoval i další přídavné věci jako je stativ, apod. Děkuji mnohokrát za odpověď, a přeji hezký den.