FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Na nemovitosti vložené do obchodního majetku a užívané k podnikání, bylo v průběhu roku 2006 prováděno technické zhodnocení, na které byl poskytnut úvěr. Zatím neproběhla kolaudace. Je možné úroky z tohoto úvěru v DE uvádět jako daňové výdaje? Děkji moc za odpověď.
Potřeboval bych vědět, kolik mám platit na sociálním a zdravotním pojištění, jsem vysokoškolák na magisterském studiu a je mi přes 26 let. Děkuji
Prosím o radu ohledně následujícího problému. Podnikatel vedoucí "PU" omylem v roce 2006 zaplatil 2x jednu fakturu. Úhradu provedl z běžného učtu. V letošním roce se s danou firmou domluvil ,že "druhá" úhrada bude převedena na faktury které byly vystaveny a tedy měly být z jeho strany uhrazeny až v roce 2007. Jak provést zaúčtování "druhé" platby v roce 2006. Druhý dotaz je ohledně ztráty dokladu od čerpání pohonných hmot. Pohonné hmoty byly zaplaceny kartou je tedy platba zaznamenána na bankovním výpise. Mohu částku na základě čestného prohlášení zaúčtovat na učet kde vedu spotřebu pohonných hmot nebo se částka musí dát jako daňově neuznatelný výdaj a případně na jaký učet. Děkuji za odpověď
Dobrý den. V roce 2005 jsem jako FO na ŽL podal přiznání k DAP se skutečně vykázanými náklady. Rok 2006 chci uplatnit výdaje procentem z příjmu (50%). Dodanil jsem pohledávky k 31.12.2005 do roku 2005. V roce 2006 uvedu na ř. 101 Přílohy č.1 veškeré příjmy r.2006 včetně těch vfrakturovaných již v roce 2005? Na ř.102 pak 50 % těchto příjmů jako výdaje? Navíc ř.103 pojistné. Pak v ř. 106 jako položku snižující uvedu objem pohledávek k 31.5.2005, které jsem dodaňoval k roku 2005, a tuto částku odečtu od základu daně? Dotaz tedy zní: 50 % náklady počítám ze všech příjmů přijatých v roce 2006?-tedy i z těch, které byly fakturovány už v roce 2005? Děkuji.
Dobrý den, jsem osoba samostatně vydělečně činná - živnostník. V mé činnosti by mně chtěl pomáhat starobní důchodce. Kolik si může vydělat peněz za rok aniž by musel odvádět daně? Děkuji.
Dobry den, chci se zeptat na rocni zuctovani dani fyz. osob. V příkladovém kalkulátoru mi vyšlo, ze mam prijmy nizsi nez 15 tis. mesicne a nemusim podavat dan. priznani. Upozornovala jsem na chybne spocitanou zalohu na dan ucetni a bylo mi receno, ze se rozdil srovna v rocnim zuctovani. Co se deje se zaplacenymi zalohami na dani? Bude vracena cela castka nebo zustava cela castka statu? Dekuji
Mám ŽL na reklamní práce a grafické a kresličské práce. Fakturuji zejména: 1) grafické zpracování a předtiskovou přípravu inzerátů, 2)grafický návrh webových stránek 3) grafický návrh firemního designu, to vše buď konečnému klientovi, nebo reklamní agentuře jako subdodávku. V některých případech (pokud klient čerpá dotaci na pořízení corporate identity) uzavírám s klientem smlouvu o dílo podle § 12/1 a 46/1 autorského zákona. V roce 2006 chci uplatnit výdaje paušálem, můj dotaz zní, v jaké výši mohu výdaje uplatnit, zda 40 nebo 50 %?
Dobrý den, jsem FO a vedu DE. Mohu zahrnout do obchodního majetku automobil, který je psaný na manželku? Máme společný majetek. Děkuji za odpověď.
Přeju hezký den. V podnikatelské činnosti (vedu DE) mám zahrnut automobil se zůstatkovou hodnotou cca 120 tis. Kč. Jelikož podnikání vykonávám již jen jako vedlejší činnost, chci se zeptat jak to mám udělat s odepisováním tohoto automobilu, popř. s jeho prodejem. Popravdě, automobil již využívám jen pro soukromé účely. Silniční daň jsem již v roce 2006 neplatil. Děkuji moc za pomoc.
Dobrý den pane doktore. Prosím o radu, jedná se o OSVČ uplatňující § 13 ZDP. OSVČ přerušila činnost od 11.11.2006 do 28.2.2007 včetně, osoba spolupracující od 1.11.2006 do 31.3.2007 včetně. Spolupracující osoby nedosahují minimálního základu daně. Na spolupracující osobu lze uplatnit max 10*45000 z příjmů? Je nutné u spolupracující osoby nějak uplatňovat úpravy základu daně (konkrétně zásoby), když nezačne podnikat v termínu pro podání daňového přiznání do 31.3.2007, popř. o jakou část (podíl její spolupráce?) Není toto ošetřené již hlavní OSVČ, která v tuto dobu již živnost opět provozuje? Je nutné za měsíc, ve kterém byla jen po část období pod. činnost odvést poměrnou část min. zákl. daně (11/06 u OSVČ)? Mám ještě jeden doplňující dotaz, odvedené ZP v období přerušení podnikatelské činnosti je v DE výdajem neovlivňujícím ZD? Moc děkuji a přeji mnoho úspěchů při Vaší práci.
Dobrý den, pane Doktore,jsem poživatelem částečného invalidního důchodu,ale jsem účastníkem sdružení,které není právnickou osobou(jsme tři a příjmy i výdaje dělime na 3 stejné díly)Tento výdělek mám jako vedlejší činnost.Mám dvě otázky:1)mohu si odečíst slevu na dani 7200 Kč,celou?2)Platí pro mě(co se týká soc.pojištění),že pokud jsem nedosáhl příjmu( po odečtení výdajů)ve výši 45 200 Kč, uvedu na řádku 27 a 30 nulu,tudíš mě budou vrácené zálohy na soc.poj.(zaplaceny v r.2006)?nebo jak to bude vypadat? Děkuji za pomoc.
Dobrý den, v roce 2006 jsem na ŽL koupil osobní automobil. Protože mi však vychází zisk,který se rovná cca minimálnímu základu daně, který se na mne už vztahuje, chtěl bych se zeptat, zda lze počátek odepisování odložit na příští rok.
Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvěk,podnikám a zároveň jsem zaměstnaná na HPP. Podnikání je pro mne jako vedlejší příjem. Minimální základ daně se na mne nevztahuje. Zisk byl minimální. Jak je to se ZP a SP? Vyměřovací základ na SP a ZP mi vyšel cca 3000kč. Za rok 2006 tedy odvedu určené procento z této částky. Jak je to v mém případě se zálohama na příští rok? Jsme povinna je platit, když budu i nadále na MD a zároveň i zaměstnaná na HPP?
Dobrý den, již jsem to psala, ale nevím zda mi to odešlo. Jedná se mi o životní pojištění.Můžu si jako nezdanitel.částku uplatnit částky ze 2 smluv?Každá uzavřená u jiné společnosti. jedna částka 886 druhá 2739,--děkuji moc za odpověď.
Bratr mi daroval jeho polovinu společné chaty. Po dobu 5ti let nemohu tuto polovinu prodat nebo pakliže ano musím zaplatit z této poloviny daň z příjmu. Jak vysoká % je tato daň. Jedná se o částku cca. o 460 tisíc. Děkuji
Dobrý den. Jsem v zaměstnaneckém poměru, manželka byla v loňském roce registrována na Úředu práce již bez nároku na podporu a bez vlastního příjmu. Máme studující dceru. Jaké doklady musíme předložit k daňovému přiznání pro společné zdanění manželů ? Jaké daňové slevy můžeme uplatnit ?
Dobrý den. V roce 2006 jsem kromě příjmů ze zaměstnání podle par.6 (HPP) obdržela i několik nezdaněných příjmů jako autorské odměny a autorský honorář v celkové výši 19 600 od různých plátců. Jedná se o ostatní příjmy podle parag.10 a tudíž do 20 000 je není třeba zdanovat, nebo jde o příjmy podle par. 7 ? Pokud jde o příjmy podle par. 7, zdanují se zvláštní sazbou a kolik ta sazba činí ? Děkuji. V.P.
V zákoně o správě daní a poplatků, § 101 je uvedeno: "Tento zákon platí i pro řízení zahájené před jeho účinností. Právní účinky procesních úkonů, které nastaly před účinností tohoto zákona, zůstávají však zachovány. Zachována zůstává i místní příslušnost správce daně, která byla u zrušených daní při jejich posledním vyměření." Znamená to tedy, že daňové nedoplatky a sankce s nimi související, vzniklé před 1.1.2007, ale zjištěné po 1.1.2007, budou řešeny podle znění tohoto zákona platného od 1.1.2007 - konkrétně jaký v tomto případě bude úrok z prodlení ?
Dobrý den, budeme s manželkou podávat společné daňové přiznání daně z příjmu. Manželka je v domácnosti, ale má příjem z kapitálového majetku. Může si manželka odečíst náklady na zdravotní pojištění, které si platí jako samoplátce? Děkuji za odpověď
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat. Rozumím tomu správně, že již není nezdanitelná částka 38040, ale sleva na dani 7200,- a pakliže ani manžel nemá vyšší příjmy než 38040,- už není nezdanit.částka, ale zase sleva na dani 4200,--?Děkuji