FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Dobrý den, já, moje švargová a synovec vlastníme podíl na nemovitosti. Může švagrová darovat svůj podíl svému synovi (mému synovci) a on darovat vše mně po dovršení 18 let? Mělo by to být bez daně darovací, protože patříme do I. a II.skupiny, že?

prodejní cena

Dobrý den, prosím Vás tímto o radu. Zabývám se výrobou blahopřání, která bych nyní ráda dostala do trafik na komisní prodej. Jsem OSVČ, neplátce DPH, vedu daňovou evidenci. Prodejní konečná cena pro zákazníka by byla 49Kč. Z toho bych já chtěla mít 60% a trafice bych tedy dala 40%. Když ona trafika bude plátce DPH, chápu to správně, že já z prodejní ceny 49Kč dostanu těch 60% - tedy 29.40Kč a oni pak z těch 40% - tedy 19.60Kč zaplatí DPH? Nebo musí oni platit DPH z té prodejní ceny 49Kč a já dostanu 60% až z té čáskty 49 mínus 21% DPH? Nemohu nikde na internetu najít, jak to je. Předem moc děkuji za odpověď.

konečná cena zboží

Dobrý den, prosím Vás tímto o radu. Zabývám se výrobou blahopřání, která bych nyní ráda dostala do trafik na komisní prodej. Jsem OSVČ, neplátce DPH, vedu daňovou evidenci. Prodejní konečná cena pro zákazníka by byla 49Kč. Z toho bych já chtěla mít 60% a trafice bych tedy dala 40%. Když ona trafika bude plátce DPH, chápu to správně, že já z prodejní ceny 49Kč dostanu těch 60% - tedy 29.40Kč a oni pak z těch 40% - tedy 19.60Kč zaplatí DPH? Nebo musí oni platit DPH z té prodejní ceny 49Kč a já dostanu 60% až z té čáskty 49 mínus 21% DPH? Nemohu nikde na internetu najít, jak to je. Předem moc děkuji za odpověď.

ocenění nemovitosti

Dobrý den, tento měsíc jsem společně s bratry prodal dům po rodičích. Šel jsem na finanční úřad, abych zaplatil daň z převodu nemovitosti a předložil potřebné doklady včetně odhadu ceny nemovitosti, který si nechala zhotovit banka kupujícího jako podklad pro přidělení hypotečního úvěru. Úřednice mi zdělila, že tento odhad neberou v úvahu a musím si prý za cca 7000Kč vyhotovit specifický odhad nemovitosti pro finanční úřad. Při dotazu, zda tento druh odhadu provádí úřadem přidělený odhadce nebo kdo vlastně, mi bylo řečeno, že si to musím zjistit sám. Můžete mi potvrdit, popř. vyvrátit slova "velmi ochotného" úředního šimla? Případně Vás prosím o radu na koho se nejlépe obrátit. Děkuji Michal Odstrčilík, Valtice, okr. Břeclav

sleva na dítě

Dobrý den, může poplatník uplatnit slevu na dceru své přítelkyně, kterou ona má z předchozího vztahu? Žijí všichni ve společné domácnosti, nyní spolu mají syna, poplatník se podílí na výchově a výživě obou dětí stejným způsobem. Přítelkyně je na mateřské dovolené s jejich synem, na kterého již slevu na dítě poplatník uplatňuje. Manželství dosud neuzavřeli. Děkuji Walterová.

doplatek daně

Dobrý den, potřebujeme poradit ohledně daně. Nechali jsme si postavit domek a všem dodavatelům jsme podepsaly, že domek bude sloužit pro bydlení a ti nám účtovaly nižší sazbu DPH. Jelikož v domku budeme mít trvale bydliště, tak jsme se domnívaly, že je to tak v pořádku. V územním rozhodnutí a ve stavebním povolení je však uvedeno, že se jedná o výstavbu pro rodinnou rekreaci a pro objekt určený k rekreaci tak platí vyšší sazba DPH. Tuto skutečnost jsme si neuvědomily. Je tedy nutné doplatit rozdíl mezi sníženou sazbou a sazbou základní, i když budeme mít v domku trvalý pobyt? Pokud ano je v těchto případek běžné, že se jen doplatí rozdíl mezi sníženou a základní sazbou DPH nebo se v těchto případech uděluje i nějaká pokuta a případně o jakou pokutu se řádově jedná o tisíce nebo desetitisíce? Děkuji, Suk

výkon činnosti

Je mi 66 let, v důchodu. V mém posledním zaměstnání jsem mnoho let pracoval u mezinárodní firmy na přípravě a realizaci projektů.V současné době jsem poptáván ze zahraničí, abych se zúčastňoval a pomohl konzultací při tamních projektech , popřípadě se i na realizaci zúčastnil. Jde buď o jednu, či více násobnou konzultační návštěvu , nebo i dlouhodobější pobyt při realizaci a uvádění do provozu. Jde mi o úhradu mého času a práce, ale i o používání auta, úhrady ubytování, používání jiných dopravních prostředků atd. V některé zemi najdou způsob jak mě zahrnout do jejich stavu, v jiných to tak nefunguje. Můžete mi poradit jak, lze takovéto pracovní zapojení nejoptimálněji realizovat, jakým pracovním poměrem,co by to pro mě znamenalo, aby to bylo akceptovatelné i u mých partnerů v zahraničí? Díky předem a těším se na odpověď S pozdravem Ervín Pošvic

mzda

Dobrý den, jsem 23 letý vysokoškolský student. Nově jsem podepsal DPP a daňové prohlášení studenta (ten růžový papír). Dočetl jsem se, že je pro oba nevýhodné pokud výplata za měsíc přesáhne 10 000 Kč. U mých kolegů, kteří mají podepsané totéž a jsou také studenti, pokud výplata přesáhne tuto částku, přijde jim od zaměstnavatele např. 9500 Kč a zbytek od nějaké neznámé firmy. Je to pro mě bezpečné z hlediska daní za sociální a zdravotní pojištění? Je mi jasné, že takto firma obchází stát, ale aby také v tomhle neobcházeli mne. S tou "neznámou" firmou smlouvu uzavřenou nemám, takže předpokládám, že se v tomhle se nikdo probírat nebude. Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný zbytek dne.

sdružení fyzických osob

Dobrý den, jsme vznikající sdružení fyz. osob (3 osoby) v oblasti montáže a servisu el. zařízení a slaboproudých zabezpečovacích systémů. Chtěli bychom Vás poprosit o zodpovězení pár dotazů ohledně SFO, na které jsme nebyli schopni nalézt odpovědi. 1. V oblasti našeho podnikání, budeme muset vlastnit koncesní listinu (pro montáže EZS a CCTV) a ŽL z oblasti řemeslných živností (elektroinstalace). Daně chceme platit výdajovým paušálem. Zde nastává otázka, z jakých procent budeme vycházet, když u koncese je paušál 60 procent a u řemeslné živnosti procent 80? 2. Pokud v našem sdružení bude osoba A fakturovat zákazníkovi, jakým způsobem ostatní osoby B a C vyfakturují svůj podíl osobě A? Co se do faktury uvede? A je nutné ji vystavovat osobě A pravidelně, nebo stačí až na konci roku? Mockrát děkuji za odpověď, Stejskal.

odpočet daně

Dobrý den, můžete mi poradit jestli je možný odpočet DPH při pořízení použitého zboží z jiného členského státu rovněž od plátce DPH? Děkuji

sazba daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat do jaké sazby DPH spadají služby-opravy,rekonstrukce a stavební práce bytových jednotek. Děkuji

druh činnnosti

K dani z nemovitostí: Mám na zahradě zahradní domek (stavba "J", par.11,odst 1.b). Pokud používám většinu jeho plochy k podnikání v zemědělské prvovýrobě, mohu podle par.11 odst.6 použít základ pro výpočet daně z nemovitostí 2,-Kč/m2 místo 6,-Kč/m2. Co musím splňovat pro to, abych směl použít tento snížený základ daně - patří do zemědělské prvovýroby výroba moštu a křížal z ovoce? Díky za informaci.

krácení odpočtu

Dobrý den, podnikatel fyz.os. si koupil do majetku v říjnu 2012 os.automobil. Vzhledem k tomu,že předpokádal že ho bude 100% využívat pro podnikání, uplatnil si 100% odpočet DPH z nákupu. Letos začal s autem jezdit i soukromě, jak vyřešit uplatněný nárok z nákupu? Řeší se to až na konci roku poměrem firem. a soukr.jízd, nebo jaký ted bude správný postup? To samé co se týká nároku na odpočet z PHM a oprav auta, krátit čtvrtletně podle poměru ujetých kilometrů?

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den, prosím o radu s DPH-přenesení daňové povinnosti,již normálně účtuji, ale nyní jsem narazila na doklad, kde je uvedeno, že ZD 21% je 15000,- stavební práce provedené pro naši firmu, tudíž jsem chtěla částku rozdělit, tak jako to dělám dosud ZD 21% 12.396,69 Kš a DPH 21% PDP 2603,31Kč,a po automatické kontrole v registru plátců DPH dát k úhradě celkovou částku 15.000,- dodavateli. jenže DODAVATEL má v dolní části FA pozn.: ZD 21% 15000,-, DPH 21% PDP 3.150,- Kč, celkem k úhradě 15.000,- Kč. Můj dotaz zní, zda dosud účtuji špatně(FÚ se zatím neozval, že mám chybně PDP) když má dodavatel celkovou částku vyznačenou v ZD DPH a já to jen rozdělím. Musí se při režimu PDP částka DPH k částce ZD připočítat nebo jen rozpočítat. a můžete mi prosím, v případě mé chyby, poradit jak vše napravit. Nerada bych firmu dostala do problémů, pokud jsem si chybně vyložila zákon. Děkuji předem za odpověď

vyúčtování daně

Dobrý den,dotaz se týče vrácení daní za manželku,která měla menší roční příjem Než 68000.Loni jsem dostal cca.19000,-,letos 6000,-Vyúčtování bylo přes firmu a nějak se mi to nezdá.Peníze byly odeslány na účet s výplatou.a myslím že i zdaněné.Nic jsem nepodepsal,ani jsem neviděl daň.přiznání.Mohu se obrátit na fin.úřad a přepočítat si to? U firmy ohledně platu se ohledně mne nic od loňského roku nezměnilo.Děkuji za každou radu.Přeji pěkný den.Luboš Č.

zdanitelné plnění do Chorvatska

Dobrý den, budu zakládat s.r.o. Zajímá mě,zda se musím přihlásit na OSSZ a zdr.pojišťovnu a budu platit zálohy jako fyz.osoba, nebo je lepší být veden jako zaměstnanec.Budu plátcem DPH a provádět služby v Chorvatsku a ČR. Zajímalo by mě jak to bude s vývozem materiálu, který zabuduji až v Chorvatsku , zda musí být proclen. A ještě jedna informace, buduli provádět službu pro plátce DPH v Chorvatsku, tedy mimo EU, ověřím si ho a uvedu cenu bez DPH? Děkuji za odpověď a pěkný den

výdaje procentem

Může si živnostník (OSVČ)který je koproducentem filmu odečíst ze svých příjmů z distribuce tohoto filmu před jejich zdaněním paušální náklady ve výši 40% nebo 60 % a nebo jen skutečné náklady, případně žádné ?

daňová povinnost

Dobrý den, chtěly bych zeptat jak velikou a zda-li vůbec platí děti po zemřelém otci dědickou daň?

pojistné

Platí umělec (např. režisér nebo autor scénáře)ze svého příjmu z umělecké činnosti kromě daně z příjmu ve výši 15 % také zdravotní a sociální pojištění? Platí spolumajitel společnosti s.r.o. z jeho podílu na zisku společnosti kromě daně z příjmu ve výši 15 % také zdravotní a sociální pojištění ?

daňová povinost

Dobry den. Maminka na rodicovske dovolene ma webove stranky, kde radi ostatnim maminkam, co s volnym casem. Jediny prijem je z reklamy na strankach - banery. Musi si zalozit ziv. list nebo do jake castky nemusi tyto prijmy danit ? A musi se prihlasovat na vzp nebo socialce ? Nebo az na konci roku zjiti, kolik vydelala, tak se musi prihlasit na uradech ? A ted zatim se nikde hlasit nemusi ? Dekuji za odpoved.