FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, tuzemský podnikatel, plátce DPH poskytující poradenské služby zahraničnímu subjektu (EU),který nemá na území ČR sídlo ani provozovnu. Jsou tyto služby osvobozeny od DPH? A lze uplatnit nárok na odpočet DPH na vstupu v plné výši (telefony,PHM atd)? Děkuji za odpověď
Dobrý den, dovoluji se na Vás obrátit s následujícím dotazem: byla jsem vyslána ministerstvem školství na základě oboustranně podepsané dohody ( nejsem zaměstnanec MŠ) do Slovinska. Mám s univerzitou ve Slovinsku uzavřenou dohodu o pracovním poměru. Z min. školství dostávám na základě uzavřené dohody tzv. "příplatky" na zvýšené živ. výdaje. Prosím o sdělení dle jakého paragrafu 586/1992 podléhají příplatky zdanění DPFO. Jsem nyní daňovým nerezidentem ČR.
Dobrý den.Mohu na měsíce,po které byla manželce vyplácena podpora v nezaměstnanosti,uplatnit slevu na dani při SZM?Děkuji
Co je možné uplatnit, popř. jak vykázak výdaje v následujícím případě: poplatník je zaměstnán, má tedy příjmy dle § 6, 1.11.2006 mu byl vydán živnostenský list na poskytování technických služeb, protože si začal přivydělávát prohrnováním komunikací pro obec XY, které bude tyto služby faktorovat. Jak si ale má tento poplatník uplatnit náklady, když činnost vykonává prostřednictvím traktu, který nemá v obchodním majetku (a ani ho tam mít nechce s ohledem na letní využití pro své potřeby)? Podle názoru FÚ siz důvodu nezařazení do obch. maj. nemůže uplatnit ani ty náklady, které prokazatelně souvisí se zimním provozem - sněhové řetězy, fridex, ...). Jak je to s naftou, vychází se z dokladů nebo se provádí přepočet na km dle průměr vydaného Vyhláškou č. 577/2006? Pokud by se uplatňovala náhrada jako v případě vlastního vozidla, použila by se i pro traktor sazba 3,80 Kč/km? Ještě mne zajímá vedení jaké evidence se na tento případ vztahuje (př. kniha jízd, ....). Děkuji za odpověď
Dobrý den,pracuji u zaměstnavatele na HPP se mzdou cca 20tis.čistého měsíčně, zaměstnavatel za mě normálně odvádí SP,ZP a daň. Nyní jsme si zařídila Živnostenské oprávnění řemeslné. Hodlám uplatňovat výdaje paušální částkou, tedy 60%. Musím ze ŽL platit SP+ZP?? Chci se zeptat, kolik bych si měla nechat vedle z měsíčního příjmu ze ŽL z 20tis. na SP,ZP a daň? Děkuji
Dobrý den.Jsme držitel živnostenského listu,ale celý minulý rok jsem živnost neprovozovala,živnost jsem přerušila k 1.1. 2006.Byla jsem zaměstnaná,platila jsem tedy daň ze závislé činnosti.Mimo to mi ale v pruběhu roku byly uhrazeny pohledávky z podnikání v roce 2005.Existuje pro tento případ nějaký speciální formulář?Liší se v tomto případě nějak způsob vyplnění daň.přiznání z důvodu,že jsem tento rok nepodnikala?
Dobrý den,pracuji u zaměstnavatele na HPP se mzdou cca 20tis.čistého měsíčně, zaměstnavatel za mě normálně odvádí SP,ZP a daň. Nyní jsme si zařídila Živnostenské oprávnění řemeslné. Hodlám uplatňovat výdaje paušální částkou, tedy 60%. Musím ze ŽL platit SP+ZP?? Chci se zeptat, kolik bych si měla nechat vedle z měsíčního příjmu ze ŽL z 20tis. na SP,ZP a daň? Děkuji
Dobrý den, účtuji v de a rozděluji 50% příjmů a výdajů na manželku jako spolupracujicí osobu, musím na ní přerozdělit i dílčí základy daně jako je příjem ůroky z účtu, poměrnou část akontace automobilu a ztrátu z předchozího roku, nebo jen přerozdělím příjmy a výdaje z přílohy č.1 v přiznání k dani z příjmu fyz.osob. Děkuji
Dotaz: Dobry den, pracuji jako programator (HPP), mam prijmy z casti cinzovniho domu (asi 100.000 minus realne vydaje na rekonstrukce 80.000) a vydelal jsem si prilezitostne 17.000 Kc jednorazovym projektem pro stavebni firmu. Castka nebyla zdanena. Musim techto jednorazovych 17.000 zdanit, i kdyz lezi pod limitem (=20.000) prilezitostneho vydelku ? Hraje nejakou roli, ze mam navic prijmy z pronajmu nemovitosti ?
Pekny den, mam dotaz tykajici se spolecneho zdaneni manzelu - manzel je pracujici (ma prijmy ze zavisle cinnosti - z jednoho zamestnani), ja jsem na materske dovolene - bez prijmu. Dotaz se tyka danoveho zvyhodneni na deti - mame dve male deti, ktere ma manzel "nahlaseny" v praci, na r.13 Potvrzeni o zdanitelnych prijmech ze zavisle cinnosti, ktere obdrzel od zamestnavatele, ma oba syny uvedene (jmena a rodna cisla), v prubehu roku 2006 mu nebyl vyplacen zadny mesicni danovy bonus. Uvadime deti i v Priznani k dani z prijmu, konkretne muzeme uplatnit na r.72 danove zvyhodneni ve vysi 12.000,- Kc? Dekuji predem za odpoved,
dobrý den, mám prosím zdvořilý dotaz. Jsem zaměstnanec a navíc pronajímám byt. Platím několik let daň z pronájmu. v předloňském roce jsem se však díky několika opravám dostal do mínusu. Doplatek jsem tedy neměl. Je možné tento mínus sčítat s loňským plusem? děkuji a jsem s pozdravem Rybář
Dobrý den, chtěl bych se optat jak je to s následůjícím případěm. Jsem částečně invalidní (ČID) od roku 2004. Od 1.2.2006 mě dle zákona byla přiznána znovu výplata důchodu (před tím jsem přesáhl povolené % výdělku). Můj zaměstnavatel udělal roční zůčtování za rok 2006 a jako ČID mě započítal pouze 10 měsíců - odvolává se na nějaký mzdový zákon, že je možné započítat slevu na ČID až následující měsíc po dni platnosti. Podle mého úsudku by se mělo započítat 11 měsíců, protože už za únor jsem dostal důchod od ČSSZ. Jak to tedy je a můžete mě odkázat na nějaký příslušný zákon nebo paragraf. Děkuji za odpověď
Dobrý den, poprvé vyplňuji daň. přiznání pr. osob, /obč. sdružení/ a lámu si hlavu nad tím co přijde na řádek 62? Na řádku 10 mám -7540/hosp. výdledek/, na řádku 40 částku 2171, na řádku 110 částku 3989. A měla bych něco ??? dosadit na řádek 62, ale nevím jaké číslo. V pokynech to čtu a nechápu. Děkuji předem za radu.
Dobry den, v roce 2006 uplatnuji vydaje pausalem 60%. Mela jsem vysoke preplatky na OSSZ a zdrav.poj. a muj dotaz zni, mohu tyto vratky pojisteni zahrnout k ostanímu prijmu (proplacenym fakturam) a uplatnit i z nich vydaje 60%? Mesicni zalohy na soc. a zdrav.poj. platim vyssi nez je mi urceno. Mohu si odecist 60% z vratek do nakladu? Dekuji za odpoved a jsem s pozdravem D. Kopsova
Dobrý den. Prosím o raadu. 1)Vedu DE k pronájmu nemovitosti v obchodním majetku (příjmy a výdaje podle §7). V nájemní smlouvě je cena za pronájem, vč.ceny za spotř. el.en.,vody a plynu(Kč 10 000/měs.). Celá částka tedy náleží do zd.příjmů do zdanitelných výdajů náleží skutečné výdaje na tyto energie? Neprovádím zúčtování těchto režijních nákladů. 2) Dále vedu DE za pronájem bytu (také §7). Tam je určena nájemní smlouvou částka za pronájem (Kč 1500/měs.) a částka za režijní náklady (teplo,teplá voda, odvoz odpadků, spol. el.-1000Kč/měs.) a)V případě, že i tuto částku dávám do zdanitelných příjů, je pro mne zdanitelný výdaj i výdaj za tyto režie? I v případě, že tyto na konci období zůčtuji jako přeplatek, případně nedoplatek nájemníkovi? Takže nevznikne žádný příjem. 3) Dále vedu De na pronájem nebytových prostor u nem nezařazené do obch. majetku (§9). Dle smlouvy je nájemné určené (měsíční-5000Kč.) Dále příjímám zálohy na elektřinu, vodu, plyn, telefonní poplatky. Toto vedu jako zdanitelný příjem. Zdanitelnými výdaji tedy jsou mimo jiné platby za tyto (el. voda plyn.telefony). Na konci období provádím zůčtování záloh a vystavuji doklady na přeplatky/nedoplatky. Je toto správně?
Dobrý den p. Dytrich, chci si ověřit, že úvažuji správně, podnikatel přerušil podnikání na 2 roky v této době prodává nákladní automobil, bude zdaňovat v §10 a může si dát do výdajů STK a technickou kontrolů auta, původní TK byla do 19. 11. 2OO6 a auto prodával 10. 10. 2006, kupující si vyžádal, ale TK a STK nové, že jinak auto nekoupí. Děkuji
Vážený pane doktore, prosím Vás o Vaši laskavou radu. Zaměstnáváme zaměstnance se sníženou pracovní schopností. Má právo uplatňovat měsíčně slevu na dani v částce 125 Kč? Děkuji za odpověď.
Kolegyně chce vypsat společné zdanění manželů. Manžel pracuje, má potvrzení z práce. Ona je doma a pobírá příspěvek na opatrování osoby blízké. Počítá se jí to jako zdanitelný příjem, či ne? Má manžel možnost odečíst si částku 4200,- Kč na manželku? Děkuji.
Dobrý den, Minulý rok jsem začal podnikat v ČR a zároveň jsem pracoval část roku v Itálii u italského zaměstnavatele,který mi srážel pojistné i daň a vystavil mi potvrzení za r.2006.Musím tyto příjmy uvést v daňovém přiznání(příloha č.3?).Je na něco důležité jestli jsem byl v zahraničí více nebo méně než 183 dní?Děkuji. Hezký den.
Dobrý den, jsem OSVČ,za zdaň.období 2006 jsem měla 8měsíců činnost a 4měs.evid.na úřadě práce.Chci se zeptat: Je můj výpočet daně správný,jestliže nemám žádné slevy (žádné úroky,dary,život.ani penzij. pojištění,ani slevu na vyživované děti,ani na manžela)? Příjmy 192500,- Výdaje (-50%) 96250,- Pojistné 21328,- Dílčí zákl.daně 74922,- Počet měsíců 8 Minim.zákl.daně 75300,- Daň (12%) 9036,- Sleva na poplatníka 7200,- Daň po uplat.slev 1836,- Kč Děkuji moc za odpověď.