FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám problém s vyplněním daňového…

Dobrý den, mám problém s vyplněním daňového přiznání dcery - podnikala od 1.9. 2006 tedy celkem 4 měsíce. Odečítá procenty, ale já nevím jak se vypočte daň jen za ty 4 měsíce? V daňovém přiznání nevidím žádnou kolonku ani pokyn, jak se to dělá. Děkuji Červená

Dobrý den, má dotaz ohledně odpisu staršího…

Dobrý den, má dotaz ohledně odpisu staršího užitkového automobilu zakoupeného od fyzické osoby na splátky. Jedná se o podnikatele - fyzická osoba, který vede daňovou evidenci.V roce 2006 bylo splaceno 100000 Kč v roce 2007 bude doplaceno ještě 20000 Kč. V jaké výši lze promítnout odpisy v daňovém přiznání za rok 2006 a následně pak za rok 2007. Případně do které odpisové skupiny zařadit. Děkuji.

Dobrý den. Potřebovala bych poradit s přechodem z…

Dobrý den. Potřebovala bych poradit s přechodem z účetnictví na DE. Vše, co jsem k tomu našla je příloha č. 2 k z.586/92 Sb. Není zde řešeno, co třeba se zaplacenými zálohami, jestli o ně také upravovat základ daně a nevím, co s dohadnými položkami, protože prostřednictvím nich jsem dala něco do nákladů, k čemu dostanu fakturu a budu platit až v DE a tak by to bylo v nákladech 2x. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den. Potřebovala bych poradit s přechodem z…

Dobrý den. Potřebovala bych poradit s přechodem z účetnictví na DE. Vše, co jsem k tomu našla je příloha č. 2 k z.586/92 Sb. Není zde řešeno, co třeba se zaplacenými zálohami, jestli o ně také upravovat základ daně a nevím, co s dohadnými položkami, protože prostřednictvím nich jsem dala něco do nákladů, k čemu dostanu fakturu a budu platit až v DE a tak by to bylo v nákladech 2x. Předem děkuji za odpověď.

Prosím o sdělení sazby náhrad za použití…

Prosím o sdělení sazby náhrad za použití nákladního auta u OSVČ, které není v podnikání. Platí sazba 3,80 Kč nebo 7,60 Kč. Pokud 3,80 Kč od kdy došlo ke změně, na základě jaké vyhlášky. Děkuji

Musí podat můj manžel daňové přiznání, pokud…

Musí podat můj manžel daňové přiznání, pokud podnikal v loňském roce pouze 1 měsíc - leden a od 1.února má pozastavenou činnost? Jeho příjem za uvedený měsíc nepřekročil 15.000 Kč. Po celý rok /i vlednu/ pobíral invalidní důchod v částce 8.500,- Kč /má ZTP/ Můžeme využít společné zdanění manželů,pokud ano, jaké přijmy manžel uvádí ve svém přiznání? Mohu si na něho uplatnit nějaké slevy.

Dobrý den, FO začátek činnosti 1.3.06, ale v…

Dobrý den, FO začátek činnosti 1.3.06, ale v témže roce zaměstnán 8 měsíců. Při zpracování DAP ( příjem 29000) uplatňuje 50% z vedl.výděl.činnosti Příjem od zaměstanavele + úhrada pojištění se vyplní a do ZDAP se zahrne 10 měsíců jako min.základ daně a nebo 0? DAP vychází s přeplatkem, protože byly dělány odvody ze zmzdy. A pak je otázka zpracování sociálního a zdravotního...když se dělaly úhrady od zaměstnavatele..tak musí zahrnout pouze měsíce podnikání, i když byl zaměstnán a odvody byly provedeny z platu zálohově. Děkuji Součková

Dobrý den, jsem živnostník a vyskytla se situace,…

Dobrý den, jsem živnostník a vyskytla se situace, že musím přistoupit na částečný invalidní důchod. Někde jsem slyšel, že při živnosti k částečnému inalidnímu důchodu se dá přivydělávat neomezeně. Co je na tom pravdy? Zároveň bych rád věděl kolik by měl být častečný invalidní důchod za jeden měsic. Můžete mi prosím poradit, případně ještě připsat co vás napadne? Děkuji Ondřej..

Dobrý den, jsem živnostník a vyskytla se situace,…

Dobrý den, jsem živnostník a vyskytla se situace, že musím přistoupit na částečný invalidní důchod. Někde jsem slyšel, že při živnosti k částečnému inalidnímu důchodu se dá přivydělávat neomezeně. Co je na tom pravdy? Zároveň bych rád věděl kolik by měl být častečný invalidní důchod za jeden měsic. Můžete mi prosím poradit, případně ještě připsat co vás napadne? Děkuji Ondřej..

Jakým způsobem vložit nemovitost do obchodního…

Jakým způsobem vložit nemovitost do obchodního majetku firmy FO s ŽL, je-li zapsána v katastru na RČ. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu. Jestliže pronajímám…

Dobrý den, prosím o radu. Jestliže pronajímám nebytové prostory(§9), mám ŽL na obch. činnost, kde vedu DE o nájemném + zálohy na el., vodu, telefon,..(pro mne nedaňové příjmy D-300), provedu vyúčtování záloh(na základě skutečných fa-nedaňové výdaje).Smlouvy s dodavateli těchto služeb jsou uzavřené se mnou, nájemci vystavím doklady na nedoplatek/přeplatek. Může tento nájemce uplatnit tyto výdaje jako daňové

Dobrý den. Mám dotaz ohledně daňového přiznání.…

Dobrý den. Mám dotaz ohledně daňového přiznání. Můj přítel má ŽL, nepozastavený, neukončený, ale nepodniká na něj, nemá z něj žádné příjmy, je zaměstnancem u jedné firmy. Jak se postupuje v tomto případě ? Musí zaplatit minimální daň nebo co všechno je povinen zaplatit ? Děkuji.

Dobry den, bydlim ve Velke Britanii,kde i pracuji…

Dobry den, bydlim ve Velke Britanii,kde i pracuji a zdrzuji se zde 365 dni v roce,v CR mam stale trvale bydliste,mam povinnost odvest dan z prijmu v CR?A dalsi otazkou je socialni pojisteni,jsem povinna platit socialni pojisteni v CR?Dekuji.

Pronajímám nebytové prostory (§9) -zálohy a…

Pronajímám nebytové prostory (§9) -zálohy a výdaje na služby spojené s ubytováním vedu jako nedaňové příjmy a výdaje (provádím vyúčtování na konci období). Je možné aby si výdaje(zálohy+doúčtování +/-) na tyto služby (el. vody, plyn,telefonní popl.) nájemce uplatnil ve své evidenci jako zdanitelný výdaj?

Dobrý den, podnikatelka podnikala…

Dobrý den, podnikatelka podnikala(zprostředkování obchodu a služeb) pouze za měsíce 1-5/2006, dva měsíce byla na pracovní úřadu a zbytek v zaměstnaneckém poměru.Může si uplatnit z příjmu z podnikání celých 50 %výdajů(dle zákona) i když jsou to příjmy pouze za 5 měsíců? Děkuji

Dobrý den,rozhodli jsme se s manželem podat…

Dobrý den,rozhodli jsme se s manželem podat společné zdanění manželů.Manželovi byl kromě příjmu z hl.prac.poměru vyplacen nezdaněný honorář podle autorského zákona za publikování knihy ve výši cca 50.000 Kč.Dále si vydělal u 2 dalších institucí částku 20.000 Kč za období 11/2006,ze kterých mu byla sražena záloha na daň.Prosím poraďte mi, co vše do formuláře zahrnout.Děkuji za odpověď

Soukromé vlastnictví Podnikatel fyzická osoba…

Soukromé vlastnictví Podnikatel fyzická osoba žije s přítelkyní v rodinném domku. Rodinný dům je v soukromém majetku přítelkyně. Pokud by podnikateli vznikly finanční problémy ve firmě, může exekutor nárokovat majetek přítelkyně, tj. zařízení domu či samotnou nemovitost?? A to v případě, že zde podnikatel nemá ani hlášené trvalé bydliště a v případě, pokud by si zde trvalé bydliště nahlásil??? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla jsem se zptat : Mám příjmy ze…

Dobrý den, chtěla jsem se zptat : Mám příjmy ze závislé činnosti z ČR a ze závislé činnosti ze SR, mám potvrzení o zdanitelných příjmech (ze SR jsou ve slovenských korunách). Chtěla bych si požádat o roční zúčtování daně. Do jakých kolenek na DP se příjmy ze zahraniční zapíšou (má je přepočítat na Kč dle kurzu ČNB). A co se zaplacenou daní na Slovensku? Děkuji za odpověď

Dobrý den.Můj devatenáctiletý snyn,student…

Dobrý den.Můj devatenáctiletý snyn,student konzervatoře,se zúčastnil mezinárodní hudební soutěže.Obdržel peněžní cenu 9000,- Kč.Musí se tento příjem danit? Pokud ano,podle jakého §? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, příspěvková organizace přispívá…

Dobrý den, příspěvková organizace přispívá zaměstnaci z fondu FKSP příspěvek na penzijní připojištění, který přímo poukazuje na účet penzijního fondu. Z pohledu vyhlášky o fondu FKSP jde o nepeněžní formu příspěvku §3 odst.8. Podléha daň, režimu podle §6 odst 9 písm.u). a nebo jde podle odst.9 písm d)o nepeněžní plnění osvobozené od daně z příjmu fyz. osob.