FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o radu : OSVČ vede daňovou…

Dobrý den, prosím o radu : OSVČ vede daňovou evidenci, uplatňuje za rok 2006 výdaje % z příjmů - tj. příjmy 300 tis.,výdaje 50 % t.j. 150 tis., pojistné 12 tis. Dotaz se týká zboží na skladě - Na skladě má l ks zboží za cca 50 tis.Kč. Musí zboží dodanit ještě v r.2006 nebo až ho prodá v r.2007? Pokud musí zdanit ještě v r.2006 - jakým způsobem? - t.j. navýší příjmy o částku 50 tis.Kč? Děkuji za odpověď.

Dobrý den.Mám problém, který se mi nepodařilo…

Dobrý den.Mám problém, který se mi nepodařilo vyřešit ani pomocí skvělých daňových fotmulářů zde i na jiných portálech. V roce 2006 jsem byla OSVČ na hl.prac.poměr od 1.1. do 15.3., s nulovým výdělkem. Od 16.3. jsem zaměstnaná u jednoho zaměstnavatele, ale nemám od něho udělané daňové vyrovnání.Živnost jsem měla přerušenou od 13.11.2003 do 12.11.2005.Nevím, jestli mám na první tři měsíce roku 2006 počítat daň z minimálního základu daně(asi 25000) i z výdělku od zaměstnavatele (asi 68000). Anebo z minimálního základu daně za celý rok. Logické je obě částky sečíst a vypočítat, ale v žádném interaktivním DP to takhle nejde.Nechce se mi platit víc než musím, ale nemám chuť se nechat potahovat FÚ za špatně spočtené daně. Moc děkuji

Dobrý den, daň z příjmu uhrazená v letošním roce…

Dobrý den, daň z příjmu uhrazená v letošním roce za rok minulý je v případě uplatňování daňových paušálů již zahrnuta v paušálních výdajích nebo je možno ji uplatnit jako výdaj mimo paušální výdaje stejně jako pojistné? Děkuji mockrát za odpověď. Marek Semela

Starobní důchodce, držitel průkazu ZTP, v roce…

Starobní důchodce, držitel průkazu ZTP, v roce 2006 OSVČ 5 měsíců, příjmy pouze § 7, výdaje paušálem (50%)+pojištění, starobní důchod nepřevyšuje hranici (§ 4 odst.1 písm.h zákona č.586/1992 Sb.). Může si uplatnit snížení daně dle § 35 a, odst. 1 písm. d)zákona č.586/1992 Sb. v částce 3.000,--Kč? Děkuji

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda správně…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda správně postupuji při vyplnění daňové přiznání PO. Do ř.10 Výsledek hospodaření vyplním z výkazu zisku a ztrát ř.61 Výsledek hospodaření před zdaněním a do ř.40 neuznávaný výdaj-odloženou daňovou pohledávku (mimo jiné), která je v daném období mínusová(navýšení odl.daň.pohl.)a je účtována na D 592. Děkuji za odpověď Petra

Dobrý den,prosím o radu,moje dcera po rozvodu…

Dobrý den,prosím o radu,moje dcera po rozvodu bydlí společně se mnou v bytě kde má trvalé bydliště,má v péči syna.Celý loňský rok byla nezaměstnaná v evidenci na úřadu práce.Můj dotaz je ohledně toho jestli mám nárok na slevu na dani na vnuka jako babička,dcera mně přispívá pouze na nájem děkuji Iva

k. 1.1 2005 jsem přešel z j.ú na DE.(podvojné). …

k. 1.1 2005 jsem přešel z j.ú na DE.(podvojné). v roce 2005 jsem platil zálohy da soc. a zdrav. pojištění, a účtoval jsem předpis 526/336. Celkem 61704 kč. Vzhedem k tomu, že jsem i zaměstanec v jiné firmě, v roce 2006 mi vrátili pojišťovny 60142 kč. Jak to mám zaúčtovat? vracené peníze musí jít na 336. ale co s tím? Mám vytvořit vnitřní doklad na 60142,- 336/688 ?? Přece nemůžu jeden rok to účtovat na 526 a druhý rok vrácené na 491. Prosím poraďte

k. 1.1 2005 jsem přešel z j.ú na DE.(podvojné). …

k. 1.1 2005 jsem přešel z j.ú na DE.(podvojné). v roce 2005 jsem platil zálohy da soc. a zdrav. pojištění, a účtoval jsem předpis 526/336. Celkem 61704 kč. Vzhedem k tomu, že jsem i zaměstanec v jiné firmě, v roce 2006 mi vrátili pojišťovny 60142 kč. Jak to mám zaúčtovat? vracené peníze musí jít na 336. ale co s tím? Mám vytvořit vnitřní doklad na 60142,- 336/688 ?? Přece nemůžu jeden rok to účtovat na 526 a druhý rok vrácené na 491. Prosím poraďte

Zdravím Vás, sestra v roce 2006 zrušila životní…

Zdravím Vás, sestra v roce 2006 zrušila životní pojištění, v DP za rok 2006 musí zdanit v §10 veškeré částky které si od roku 2001 podle §15 uplatnila na životní pojištění? Jedná se celkem o 19.000Kč, není tato částka do 20.000 osvobozena? Mzdová účetní jí poradila, že má zdanit pouze odpočty za poslední 3 roky. Nevím, kde mám zjistit, od kterého roku zákon nařizuje tyto odpočty dodanit. Děkuji.

Pěkný den. Může si starobní důchodce pracující na…

Pěkný den. Může si starobní důchodce pracující na DoPČ uplatnit slevu na dani(600,- měs.)? A když bude mít podepsané prohlášení poplatníka daně bude mít zálohovou daň? Když bude mít hrubou mzdu do 5000,- Kč-měs. jaká bude jeho daň? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, dcera podniká od 9/2005, za rok 2005…

Dobrý den, dcera podniká od 9/2005, za rok 2005 byla vykázána daňová ztráta cca 8 tis.Kč. Jelikož za rok 2006 je ještě osvobozena od uvedení min. základu daně a ani není potřeba odečítat daňovou ztrátu z r. 2005, je možné tuto ztrátu uvést z daňovém přiznání až za rok 2007, kde bude již uvádět min.základ daně a tím v tomto roce snížit daňovou povinnost?

Pane doktore, prosím o radu. Pracuji v divadle,…

Pane doktore, prosím o radu. Pracuji v divadle, kde vyplácíme hostujícím hercům nezdaněné honoráře a účtujeme na účet 518. Někteří k nám teď chodí a žádají o potvrzení o výši vyplacených honorářů za uplynulý rok kvůli daňovému přiznání. Je naší povinností toto potvrzení vystavovat? Vždyť oni mají povinnost své příjmy evidovat a přiznat sami. Nebo se mýlím? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak účtovat z…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak účtovat z pohledu DPH přijatý sponzorský dar v s.r.o. (sportovní klub). Ze smlouvy vylývá, že klub je povinnen namalovat logo dárce na hrací plochu. Bude se v tomto případě účtovat o DPH (jaká sazba?) nebo se to bude brát jako dar a podá se za pololetí přiznání k darovací dani? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych vyplnit daňové přiznání a…

Dobrý den, chtěla bych vyplnit daňové přiznání a nevím jak na to. Nebylo by to až tak složité, ale na začátku roku jsem pracovala jako Au-pair v Německu. Vím že jsem povina vyplnit přílohu DAP č.3. DĚKUJI

Můžete mi prosím poradit ohledně výpočtu daně za…

Můžete mi prosím poradit ohledně výpočtu daně za našeho zaměstnance, který je celý rok 2006 ČID, ale pracoval pouze v měsících 11/2006 a 12/2006 zbytek roku 2006 byl v pracovní neschopnosti. Tohle mi vyjelo z počítače: Úhrn příjmů 23 940,- Úhrn pojistného 2 995,- Dílčí zákl. daně 20 945,- Zákl. daně sníž. 20 900,- Vypoč. daň 2 508,- Sleva na popl. 1 200,- ČID 250,- Slevy na dani 1 450,- Daň po slevě 1 058,- Úhrn sraž. zál. 1 166,- Přeplatek 108,- Není mi jasné proč je sleva na poplatníka pouze 1200,- a sleva ČID pouze 250,-_ Má to nějakou vazbu na započit. příjem? (když zaměstnanec pracoval pouze dva měsíce_) Děkuji

Dobrý den, potřebovala bych vedět jaký bude…

Dobrý den, potřebovala bych vedět jaký bude minimální základ daně u studenta,který podniká.Já si myslím, že se ho to netýká ale nejsem si jistá. A pokud byl studentem do června,zda- li si ulatňuje slevu na dani za 6 měsíců tedy dohromady 1200,- kč.děkuji

Dobrý den, potřebovala bych vedět jaký bude…

Dobrý den, potřebovala bych vedět jaký bude minimální základ daně u studenta,který podniká.Já si myslím, že se ho to netýká ale nejsem si jistá. A pokud byl studentem do června,zda- li si ulatňuje slevu na dani za 6 měsíců tedy dohromady 1200,- kč.děkuji

Dobrý den, pane doktore, mohl byste mne prosím v…

Dobrý den, pane doktore, mohl byste mne prosím v kostce obeznámit s problematikou vývozu zboží do třetí země? (úskalí přiznání k DPH, místo plnění, osvobození atd.), jaké paragrafy ZDPH tuto problematiku upravují a na co si dát pozor. Děkuji

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda jsi můžu dát…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda jsi můžu dát do nákladů částku za pronájem bytu.

prosím vás ,moc bych vás prosil o radu.Chci…

prosím vás ,moc bych vás prosil o radu.Chci zpětně požádat na finačním úřadu o společné zdanění za rok 2005,ale je v tom háček ,že jsme s manželkou oba za rok 2005 podavali daň z příjmu u zaměstnavatele,je to jěště možné podat společné zdanění,děkují.