FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den! Ráda bych se zeptala, zda je možné v…

Dobrý den! Ráda bych se zeptala, zda je možné v daňovém přiznání uvést nulové výdaje. V minulých letech jsme uplatňovali 50% výdaje paušální částkou, ale rádi bychom si vzali hypotéku a proto potřebujeme naše výdaje !papírově" zvýšit, po odečtení 50% výdajů nám hypotéku nedají. Žádné výdaje potřebné pro vykonávání živnosti které bychom mohli doložit nemáme. Předem moc děkuji za odpověď! Klára Č.

Dobrý den přeji, Měl bych dotaz, který nedokážu…

Dobrý den přeji, Měl bych dotaz, který nedokážu sobě vysvětlit. Jedná se mi o způsob výpočtu mé nemocenské. Jsem zaměstnancem jedné nejmenované firmy která mi ve smlouvě nabízí 10200 Korun hrubého. Po nástupu do prac. poměru (30.01.07) jsem záhy po 3 odpracovaných dnech onemocněl a nemocenskou mam dodnes. Z čeho mi vypočtou nemocenskou když posledním zaměstnavatelem je Velká Británie respektive místní podnikatel který mi s úřady potvrdil zápočtový list ke dni 06.06.2005 do 25.03.2006 a s hrubým příjmem 7642liber za celé období mého působení. Od konce tohoto zaměstnání jsem pobýval v České Republice, žil z úspor na vlastní náklady do 06.10.2006 kdy se se hlásím na úřad práce avšak bez jakýchkoli nároků na soc. či hmotné zabezpečení. Jsem zde vedený do 19.12.2006 včetně. Do dnešního dne jsem vedený jako zaměstnanec v již výše popsané situaci. Prosím Vás proto o rozpletení tohoto případu at´ už konkrétně v této věci nebo všeobecně s nějakým názorným příkladem. S obrovským poděkováním Vám přeji ještě jednou hezký den. Martin.

Příjemný den, mám pohledávku za FO z roku 1999 na…

Příjemný den, mám pohledávku za FO z roku 1999 na částku, která se nevyplatí vymáhat soudem. Můžu ji odepsat 546/311 Daňově uznanou ), nebo dle zák.o rezervách musím vytvořit opr.položku 558/391. Dík. P.M.

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec požádal o…

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec požádal o vyrovnání daně a přinesl potvrzení o splácení úvěru na své bydlení a dále potvrzení o splácení úvěru ze smlouvy rodičů, kde je uveden jako další účastník smlouvy. V této nemovitosti bydlí rodiče. Mohu mu uplatnit obě úvěrové smlouvy? Děkuji

Dobrý den pane doktore, moc Vám děkuji Vám za…

Dobrý den pane doktore, moc Vám děkuji Vám za zodpovězený dotaz, který bych ještě doplnila o jednu otázku: Pokud využijeme spol.zd.manž. a manžel bude podávat DP, na kterém uvede jen příjem za měsíc leden /14600/. Jak je to v tomto případě s uplatněním slev na poplatníka. Uplatňuje slevu jen v poměrné části za 1 měsíc nebo za celý rok. Pobírá plný inv.důchod /8500/ a je držitelem ZTP. Může vůbec nějaké slevy uplatnit? Moc děkuji, pro úplnost přikládám předchozí emeil: Dotaz: Musí můj manžel podat daň. přiznání, pokud podnikal v loňském roce pouze 1 měsíc - leden a od 1.února má pozastavenou činnost? Jeho příjem za uvedený měsíc nepřekročil 15000Kč. Po celý rok /i v lednu/pobíral invalidní důchod v částce 8.500,- Kč /má ZTP/ Můžeme využít společné zdanění manželů,pokud ano,jaké příjmy manžel uvádí ve svém přiznání? Mohu si na něho uplatnit něajaké slevy. Odpověď: Pokud nemá příjmy vyšší než 15000Kč, přiznání podávat nemusí. Jestli ale uplatníte SZM, tak musí danit i příjmy z podnikání. Zda se Vám vyplatní dělat SZM nemohu posoudit, protože dotaz neobsahuje potřebné informace. Jako manželka si na manžela z titulu jeho ČID nemůžete uplatnit žádné daňové zvýhodnění, pokud není držitelem průkazu ZTP/P.

dobrý den, předem Vám chci poděkovat za Vaše…

dobrý den, předem Vám chci poděkovat za Vaše služby, protože rychlé a pravdivé informace je těžké sehnat. OSVČ v roce 2006 vystavila fakturu, která však nebude proplacena, protože odběratel "zkrachoval" Pokud bude tato OSVČ uplatňovat náklady ve skutečné výši, tak si zmíněnou fakturu nezahrne do příjmů. Pokud by rokem 2006 začala uplatňovat náklady %, tak také ne. Samozřejmě platí dodanění pohledávek z roku 2005 atd. Pokud by však teoreticky začala tato OSVČ uplatňovat náklady % až v roce 2007, bude muset za rok 2006 tuto pohledávku dodanit. Pokud by se však rozhodla již pro rok 2006 tomuto zdanění se vyhne. Je můj úsudek správný? Jinak doufám, že vždy platí, že si OSVČ zahrnuje¨do příjmů jen zaplacené faktury. Doufám, že jsem se vyjádřila srozumitelně.

Dobrý den, manželka podniká jako překladatel -…

Dobrý den, manželka podniká jako překladatel - tlumočník s převahou překladatelských prací. Na tuto činnost má vydán Živnostenský list. Jaké procento paušálních výdajů si může uplatnit v DP 40% nebo 50%? Děkuji

Dobrý den,chtěl bych si s mým bratrem založit…

Dobrý den,chtěl bych si s mým bratrem založit sdružení.Bratr je Čech, ale žije v Polsku a podniká v Polsku.Já jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci v ČR.Já bych dále prováděl na území ČR svou podnikatelskou činnost, ale měl bych tedy zároveň příjmy (dohodl jsem se na příjmy ve výši 15% a výdaje ve výši 85%) ze zdrojů Polska.Budu všechny tyto příjmy danit pouze u nás v ČR (to je nejjednoduší způsob), i když činnost pro sdružení budu provádět jak v ČR tak někdy i v Polsku?Děkuji. T.Vosika

Dobrý den, v minulém roce jsem celkem 3 měsíce…

Dobrý den, v minulém roce jsem celkem 3 měsíce podnikala (leden-březen). Poté jsem nastoupila na nemocenskou, po které následovala mateřská dovolená. K listopadu jsem svou podnikatelskou činnost na dva roky přerušila. V podnikání mi vychází ztráta. Musím i přes to uhradit minimální daň? Děkuji předem na odpověď.

Dobrý den,k 31.12.jsem pozastavil živnostenskou…

Dobrý den,k 31.12.jsem pozastavil živnostenskou činnost. Od 2.1. jsem nastoupil do zaměstnání jako běžný zaměstnanec. Během ledna a února mi ještě docházely úhrady za faktury vystavené ještě za aktivní podnikatelské činnosti. Z těchto došlých peněz jsem uhradil závazky vzniklé za předchozí živnostenské činnosti. Jsou tyto položky daňově uznatelné jako výdaje nebo je nutné zdanit celkové částky z došlých faktur jako příjem? Podstatnou část těchto příchozích peněz jsem použil v lednu a únoru na úhradu závazků z předchozího roku (neužil jsem je jako kdyby byly mým ziskem).Vše je doložitelné doklady. Děkuji.

Dobry den p. doktore, mela byhc na vas 2 dotazy…

Dobry den p. doktore, mela byhc na vas 2 dotazy.Zamestnanec podnika na ZL (ma prodejnu chovatelskych potreb), pouziva mobilni telefon jak k podnikani i k soukromym ucelum, musi si konce roku oductovat nejakou sumu za soukrome hovory - kdyz ano, kolik? Na konci roku pri inventure ma soupis zbozi, ktere se bud ponicilo, nebo bylo jinak znehodnoceno (hlodavci, prosla zarucni doba). Jakym zpusobem ma toto oductovat, nebo staci soupis tohoto majetku k inventure? Predem dekuji za vasi odpoved. Pokorna J.

Dobrý den, mám prosím dotaz, po strýcovi jsem…

Dobrý den, mám prosím dotaz, po strýcovi jsem zdědila a ihned prodala nemovitost.Podléhá tento pro dej zdanění nebo je osvobozen.Děkuji

Dobrý den, prosím, v případě, že výdaje v DP…

Dobrý den, prosím, v případě, že výdaje v DP uplatňuji procentem z příjmů, do přehledů na ZP a OSSZ přenesu také takto vypočtené z přílohy 1 nebo skutečné z daňové evidence? Děkuji.

Dobrý večer,půl roku jsem pronajímala ve svých…

Dobrý večer,půl roku jsem pronajímala ve svých prostorách,kde i já provozuji po celý rok svoji živnost(kosmetika),místnost pro kadeřnické služby,za kterou jsem měs.dostávala urč.částku. Musím v DAP tento příjem vést jako př.z pronájmu(kde uplatním 30%výdajů) nebo jej mohu zahrnout do příjmů podle par.7. Děkuji za odpověď

Dobry den, minule leto jsem pracovala v…

Dobry den, minule leto jsem pracovala v zahranici,konkretne v londyne. omylem mi byl udajne pridelen nespravny tax code a tak jsem podlehala pomerne vcelkemu zdaneni.. Je zde nejaka moznost ze bych dostala nejake penize zpet? Slysela jsem take neco o tom,ze kdyz si tam clovek vydela mene nez 1000 liber tak by nemel platit dan zadnou. Mohli byste mi prosim vysvetlit jak to tam tedy celkove chodi... dekuji

Dobrý den, v CZ jsem zaměstnán a mám tudíž…

Dobrý den, v CZ jsem zaměstnán a mám tudíž příjmy ze závislé činnosti. V Polsku mám s jednou firmou smlouvu o dílo ( něco jako dohodu o provedení práce), kde mi měsíčně platí cca 1350 Zl. ( cca 9800,- Kč). Srážka je jen daňová. Je to potřeba uvádět do daňového přiznání, nebo stačí že vše bylo zdaněno v Polsku? děkuji LV

Chtěla bych se zeptat,zda může manžel uplatnit…

Chtěla bych se zeptat,zda může manžel uplatnit manželku v daňovém přiznání, když má částečný invalidní důchod a zároveň je zaměstnaná. A pokud pobírá část.invalidní důchod + zaměstnání, tak jestli se tyto příjmy sčítají (úhrn od všech zaměstnavatelů) nebo se dá do daňového přiznání jen příjem ze zaměstnání a bere se důchod jako dávka od státu? A dále bych se chtěla zeptat, pokud jsem zaměstnanec, ale daňové přiznání podávám sama, tak jestli se na mě vztahuje minimální základ daně. Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, prosím, poraďte mi. Začla jsem…

Dobrý den, prosím, poraďte mi. Začla jsem podnikat v 9. 6. 2004 v překladatelství, tlumočení. Zajímá mě, zda v roce 2006 se na mě již vztahuje povinná paušální daň. Dále se chci zeptat, když k podnikání používám soukromou pevnou linku (telefon), zda mohu část nákladů na provoz uplatnit v účetnictví, a jakou část. Platím zvlášť paušální poplatky a zvlášť hovorné + internet. Vedu si daňovou evidenci. Mám 2 soukromé bank. účty, na jeden mi chodí platby za vydané faktury a z druhého platím telefonní poplatky. Zajímá mě, jakým způsobem to mám zaúčtovat v jednoduchém účetnictví. Předem moc děkuji za odpovědi.

Dodaz se týká nákladů na cestovní úhrady.OSVČ má…

Dodaz se týká nákladů na cestovní úhrady.OSVČ má dle živostenského listu podnikání v místě bydliště - např.Brno 1. Provozovna je umístěna v Brně 2 cca 5 km vzdálená. Do provozovny musí dojíždět každý den. Může si tyto náklady /vozidlo není zařazeno v majetku/ tzn. za PHM,a amortizaci uplatnit do nákladů? Děkuji za odpověď.

Uplatňuji výdaje % z příjmů v závěrce 2006. Je…

Uplatňuji výdaje % z příjmů v závěrce 2006. Je silniční daň obsažena již v nákladech, uplatňovaných výdaji %, nebo ji mohu k nákladům připočíst tak jako pojistné? Děkuji za odpověď.