FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jak zaúčtuji hudbu na firemním večírku,nevystavují fakturu pouze paragon Děkuji Jak správně zaúčtovat penzijní připojištění-příspěvek zaměstnavatele Děkuji
Může si poradce, který často zastupuje své klienty na jednáních, uplatnit v nákladech výdaje na společenský oblek a obuv? Pokud ano, může si z těchto položek odpočítat také DPH? Děkuji
Dobrý den! Po rozvodu splácím hypotéku, která byla použita na rekonstrukci rodinného domu ( konkrétně půdní vestavby), který v současné době vlastní moje bývalá žena společně se svojí sestrou a matkou. V domě bydlí trvale od roku2005 moje studující dcera, ale nemá zde trvalé bydliště.Mohu si uplatnit odpočet daně z příjmu a jaké doklady potřebuji doložit?! Děkuji
Podáváme s manželem společné zdanění. Jsem na mateřské dovolené, manžel si na mne uplatňuje slevu na dani. Mám si i já ve svém daňověm přiznání uplatnit slevu 7 200 na poplatníka? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, dne 11.10.06 jsme obdrželi zálohovou fakturu ze zahraniční na 8.348,70 EUR. Dne 24.10.06 jsme tuto zálohovou fakturu zaplatili ve výši 240.250,54 Kč. Dne 4.12.06 nám bylo dodáno zboží. Ke dni 4.12.06 jsme přiznali daň za pořízení zboží z jiného členského státu v přepočtu kurzem ČNB ke dni 4.12.06 x 8.348,70 EUR tedy DPH na výstupu 44.415,08 Kč a zároveň daň na vstupu 44.415,08 Kč. Dne 1.2.07 nám přišla faktura již z tuzemska na doplatek ve výši 41.672,36 Kč, DUZP 1.2.07. Na této faktuře byl uveden Základ DPH 236.910,- Kč + DPH 45,012,90 Kč a záloha 240.250,54 Kč. Jak máme postupovat v případě DPH za měsíc únor 07. Můžeme si uplatnit nárok na odpočet DPH ve výši 45.012,90 Kč jako základ DPH -3.340,54 Kč tj. k úhradě 41.672,36 Kč. Vedeme daňovou evidenci. Děkuji za odpověď
Dobry den pane doktore, mela bych jeste jeden dotaz. FO uctujici v DE ma auto nezahrnute v obchodnim majetku, jaka bude nahrada za pouziti vozidla? Pocitam dobre - (3,80 + ((SPH/100) x prumerna cena benzinu)? Predem dekuji za odpoved. Pokorna J.
Dobrý den. OSVČ s ŽL v r. 06 nepodnikala,neměla žádné příjmy a výdaje. Živnost neměla pozastavenou. Musí podávat přiznání nebo stačí dát na FÚ prohlášení, že nepodnikala. Děkuji
Prosím Vás o zodpovězení mého dotazu, všude se dočítám jiné info: Jsem OSVČ, mám od r.2005 plný ivn. důchod a ZTP3.stupně. Po část roku 2006 jsem podnikal. Jaké odečty na dani mohu uplatnit? 7200 /na poplatníka/ i 3000 /na invaliditu/? Vztahuje se na mne minimální daň? PS: Velmi si vážím Vašeho přístupu k zodpovězení veškerých dotazů, málokdy někdo poradí zdarma. Děkuji
Dobrý den, jsem studentka a pracuji na dohodu o provedení práce, v loňském roce jsem měla příjmy přesahující 5000/měs. tudíž mi můj zaměstnavatel srážel mzdu 20% srážkovou daní, o kterou si mohu zažádat na FÚ. Problém je, že nevím jak se vypní daňové přiznání, zaměstnavatel mi dal Potvrzení o zdanitelných příjmech, jenže stejně nevím kam ty čísla v daňovém přiznání napsat, vyplní to za mě na FÚ? Moc děkuji za odpověď
Dobrý den, můžete mi, prosím, sdělit, jak vysoké stravné /vyplacené zaměstnancům/ může dát podnikatel do výdajů a od které částky by ji musel připočítat k příjmu zaměstnance? V novém ZP § 163 je stanoveno nejméně ve výši a pro zaměstnance státu dle § 176 je rozmezí částek. Znamená to, že pokud podnikatel svým zaměstnancům vyplatí tu nejvyšší částku v §176, může dát celou do svých výdajů a zaměstanci budou mít tuto částku od daně osvobozenou? Děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat, zda existuje hranice pro placení daně z pronájmu bytu nebo se platí vždy. I když je základ daně např. 500,-- Díky Sidney xdurcell@seznam.cz
Dobry den. Prosím o radu ohledne porizeni motocyklu z EU. Koupila jsem motocykl, prodavajici mi vystavil fakturu i s DPH, kterou jsem mu zaplatila. Ted musim tuto motorku priznat v CR a odvezt z ni DPH. A ted nevim, z jake castky. Z celkove castky, tzn. ze sumy zakladu dane a DPH? Nebo pouze ze zakladu dane? Vim, ze si muzu zazadat o vraceni dane z EU, ale otazka je, jaky zaklad dane pouziji pro vypocet ceske DPH? Dekuji za odpoved.
Dobrý dne, OSVČ v březnu 2006 přerušila podnikání z důvodu nedostatku práce, od dubna 2006 je zaměstnán na HPP. V roce 2005 uplatňoval náklady %. Může i v tomto případě uplatnit s manželkou společné zdanění 2006? Manželka celý rok pracuje, vyživují 2 děti. Má na to vliv že by si chtěl uplatnit náklady za 01-03 % ? V zákoně jsem nenarazila na důvod proč by nemohl, ale chci se ujistit. Předem děkuji.
Naši zam budou používat firemní vozidla k soukromým účelům, vypočítám 1% ze VC (téměř všechna vozidla jsou na leasing, tj. ze VC u leasingovky) vozidel - u nákladních zvýším VC o DPH. Částku srazím zaměstnanci z výplaty. Nemám ale jasno z hlediska dodanění DPH z titulu uplatnění odpočtu DPH u N1, tedy nákladních vozidel: většina z aut je N1 (osobní s tzv. přepážkou), tj. uplatňován odpočet DPH na vstupu při jejich pořízení (všechny auta jsou na leasing). V daňovém expertovi 1/2005, že lze pro toto dodanění použít základ daně jako násobku soukromých km a sazbu za náhradu ujetých km (ne z ceny obvyklé), případně z částky za pronájem i zjevně ceny neobvyklé např. 10Kč/měsíc a že v konečném důsledku je takto odvedená DPH uznatelným nákladem (účtováno 538/343), přestože MF v současné době odmítá toto uznat jako relevatní daňový náklad, ale dle řady rozsudků NSS se jedná vlastně o nepeněžní složku příjmu, takže u soudu bychom vyhráli -)) Prosím, jaký je váš názor?
Pokud soukromý podnikatel obnovil podnikatelskou činnost k 1.11.2006 (předtím 2 roky nepodnikal), prvních 10 měsíců v roce byl zaměstnán, ale daňový základ ze zaměstnání a ze živnosti je nižší než minimální základ daně, musí odvádět daň z minimálního základu daně? Děkuji.
Musí občanské sdružení bez zdanitelných příjmů podávat daňové přiznání? Děkuji
V roce 2004 jsme rekonstruovali byt v os.vlastnictví (topení 80tis.+ okna 60tis.), V roce 2005 jsme byt začali pronajímat a odepisovat výdaje spojené s rekonstrukcí, poprvé jsme pronájem promítli do DAP. Je tetno postup správný? Neměli jsme odpočítat celou vynaloženou částku? Letos 2007 plánujeme další úpravy cca 60tis., máme je odepisovat nebo můžeme odečíst jednorázově v plné výši? Děkuji
OSVČ(ŽL,plátce DPH) uplatňovala v roce 2005 výdaje prokázané na základě DE. Pohledávky ke konci roku byly 200tis.+DPH. Může v roce 2006 uplatnit výdaje procentem z příjmů? Co je potřeba udělat s výše uvedenými pohledávkami , kromě toho, že budou započteny v příjmech roku 2006? A jakým způsobem se promítnou odpisy automobilu, jsou již součástí "výdajů procentem"? Mnohokrát děkuji!
Dobrý den, prosím ještě o ujasnění mého dotazu. Odpověděl jste mi, že pokud u nás zaměstnanec nepracoval celý rok, tak sleva na poplatníka i sleva na ČID krátí. Nevím jestli jsem se správně vyjádřila, zaměstnanec u nás pracoval celý rok, ale 10 měsíců byl na pracovní neschopnosti a pracoval pouze dva měsíce. Z počítače mi vyjelo roční zúčtování daně a u tohoto zaměstnance mi vyjela místo slevy na poplatníka 7200 pouze 1200, totéž i u slevy na ČID. Krátí se roční sleva všeobecně u zaměstnanců, když nemají příjem např. i jen jeden měsíc v roku (tzn že jsou celý měsíc na pracovní neschopnosti)?
Dobrý den,u společného zdaněni manželů - manžel pracuje (má přijmy ze závislé činnosti),já na mateřské dovolené - bez příjmů.Mažel si odepisuje životní pojištění. Mohu si svoje životní pojištění odepisovat i já, když nemám žádné příjmy? Předem děkuji