FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,chci se zeptat,budu dědit po babičce byt v hodnotě 700000, kč. Jakou zaplatím dědickou daň. Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. K 31.8.2006 jsem přerušila podnikání a od 1.9. jsem zaměstnaná. Úhrn základů daně (zaměstnání+ŽL)činí 73.208. Jsem tedy povinna stanovit minimální základ daně 75.300. Je můj výpočet správný? (Počátek podnikání před rokem 2004.)Nebylo mi jasné, zda se do minimálního základu počítá i základ daně ze zaměstnání. Děkuji. Moc si vážím vaší práce.
Dobrý večer, mám dotaz ohledně účtování úvěru na nákl.automobil. Vedu účetnictví a jsem plátce DPH. Nákl.automobil v ceně 350000,-Kč, v hotovosti jsem zaplatil 200000,- Kč a na 150 000,- Kč mám úvěr. Nevím, na který účet zaúčtovat těch l50000,- Kč. Děkuji za odpověď.
Dobry den, chtel bych se zeptat od jake castky se plati dane z pronajmu bytu. Je tam nejaka castka odecitatelna? A co naklady na udrzbu a sluzby. Pokud pronajimam byt za 2500,- mesicne a 1500.- sluzby tak z ceho a jestli vubec mam platit dan. Jsem bez jineho prijmu. Nepracuji a chystam se za praci do zahranici.
Dobrý den,vedu daňovou evidenci.Jsou odepsané úroky z běžného účtu v případě,že je účet v debetu daňově uznatelným nákladem?Jsem v debetu skoro pořád,takže úroky odepsané jsou oproti těm přijatým podstatně větší.Děkuji.
Dobrý den,mám dotaz ohledně SZM.Máme 1.5roční dceru,se kterou je manželka na RD.Má tedy příjem pouze z rodičovské dovolené.Mohu si na ni uplatnit odpočet 4.200,-?Pak bych se chtěl zeptat,kde má manželka podat své DP,když máme každý jinou adresu trvalého bydliště?Společně se mnou nebo na jiném FÚ?
Dobrý den, prosím o odpověď na otázku týkající se zásob. V r.2006 jsem prodal zásoby za 50 % pořizovací ceny, protože jsem nepodnikal. (Podnikání nebylo formálně ukončeno). Bude částka získaná z prodeje zásob považována za příjem a musím ji tudíž zdanit? Nebo musím zdanit celou PC zásob? Vedu DE. Děkuji Novák J.
Dobrý den, chci zeptat v jaké výši se na mne vztahuje minimální daň, když jsem k 31.8.2006 přerušil provozování živnosti. Od 1.9. jsem zaměstnán na HPP. V lednu a únoru 2006 jsem pobíral byl po celé měsíce nemocen a pobíral jsem nemocenské dávky. Nevím, zda se za tyto měsíce minimální daň nepočítá. Podotýkám že se na mne již minimální daň vztahuje,podnikám od roku 2003.Děkuji
Dobrý den, mám hlavní příjem ze závislé činnosti a zárověň podnikám. Chtěl bych se zeptat na možnost uplatnění ztráty z podnikání za rok 2005 (319000,-), letos mi vychází z podnikání kladný daňový základ (316000,-), jak se to projeví na platbě daně z příjmu a lze tuto ztrátu uplatnit i na platby sociálního a zdravotního pojištění? Děkuji
Dobrý den, V roce 2006 zařadím do majetku nákladní automobil N1, odpisová skupina 1a. Můžu v prvním roce při rovnoměrném odepisování odepsat pouze ca 5% a prodloužit si tím dobu odepisování na 5 let? Obecně - Doba odepisování 4 roky je v zákoně stanovena jako minimální a odpisové sazby jako maximální. Můžu tedy odepisovat více let do dosažení výše vstupní ceny? Děkuji
Dobrý den,chtěla bych se zeptat: vedu DE,od roku 2002 odepisuji hmotný majetek rovnoměrným odepisováním,v průběhu se změnily sazby odepisování a doba odepisování. Jakým způsobem mám tuto změnu zohlednit v daňových odpisech- mám pokračovat dle sazeb jaké byly v roce zařazení majetku, nebo mohu v průběhu odepisování sazbu změnit? Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den, jak mám postupovat při vyúčtování zahraniční cesty zaměstnance, když cesta trvá vždy cca 4-5 hod, je mi jasné, že zaměstnanec má nárok na 1/4 sazby stravné, ale jak je to se zaokrouhlenim, jse povinna hohnotu stravného zaokrouhlit na celé měnové jednotky nebo to mám vyúčtovat jak to vychází? 45/4 = 11,25EUR. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Zaměstnanec u nás byl zaměstnaný od 01.01.2006 do 09.11.2006, poté přešel na Úřad práce a pobíral podporu v nezaměstnanosti. Nyní u nás tento bývalý zaměstnanec požaduje roční vyúčtování daně. Sehraje v tomto vyúčtování i částka podpory v nezaměstnanosti? Musím si tuto částku nechat nějakým způsobem doložit a uvést ji v ročním zúčtování?
Dobrý večer,součastí mé zálohy na OSSZ i nemocenské pojištění, nevím zda do úhrnu zaplacených záloh na OSSZ v přehledu o příjmech OSVČ /ř.31/ mám uvádět pouze uhrazenou částku-zálohy na DP nebo vč.pojistného na NP? Moc vám děkuji za odpověď. A.
Prosím,vedu DE,při koupi nákl.auta na úvěr, byl bance uhrazen poplatek za úvěr. Vstupuje tento popl.za poskytnutí úvěru do ceny auta, které mám zařazeno do majetku firmy?Úroky z úvěru dávám jako výdaj daň.uznat.Děkuji předem za odpověď.
Prosím,jaký může mít max.příjem starob.důchodce za rok,aby nemusel podat DP za r.06? Kdyby to nebyl důchodce je to jinak? V odpovědi k dotazu z 30.3.06 20.54 uvádíte limit 20000Kč/rok,oproti odpov.k dot.z11.3.2007 ve12.01 uvádíte částku ¨15000Kč uvádíte(srovn. s §38g,odst.1ZDP)Jsem zmatená jak to vlastně je. Děkuji za vysvětlení.
Dobrý den, ráda bych letos využila možnosti uplatnit výdaje u živnosti vázané /revize elektro/, tj. 50 % příjmů. Nejsem si jista, v jaké částce mohu uplatnit zaplacené sociální pojištění. Na zálohách totiž bylo zaplaceno 24.776,- a v dubnu 2006 OSSZ vrátila z minuloročního vyúčtování Kč 35.000,-. Je myšleno "zaplacené pojistné" opravdu zaplacené, tj. 24.776,-, nebo rozdíl mezi všemi zálohami a vratkou z minulého období? Byla bych ráda, kdyby jste mi pomohl i s další věcí, spíš jen ujištěním. Firemní vozidlo (OSVČ) používané i pro soukromé účely. V minulém roce prodáno za 70 tis. Kč. Vzhledem k tomu, že jsem krátila jak DPH, tak i všechny výdaje ve vztahu k auto z hlediska daně z příjmu podle počtu najetých km, bude i část z Kč 70.000 brána jako daňově neuznatelný příjem. Nasčítala jsem si všechny ujeté km ode dne vložení auta do podnikání až do doby prodeje a vyšlo mi, že poměr soukromých jízd dělal za celé období 12,24 %. Mohu tedy v této výši příjmy z prodeje vozu vyjmout ze zdanění? Děkuji za odpověď H.
Dobrý den, podnikám v překladatelství, tlumočení, v r. 2005 jsem vedla jednoduché účetnictví, prokazovala jsem skutečné příjmy a výdaje, za rok 2006 jsem zjistila, že se mi vyplatí uplatňovat výdaje procentem z příjmů (tuším, že 50%), v daň. zákonech jsem se nepřímo dočetla, že ale musím podat dodatečné daň. přiznání za r. 2005, je to pravda a čeká mě za to nějaký postih? V r. 2005 jsem si dělala společné zdanění manželů, takže mám ty přiznání dělat obě znovu?Dále mě zajímá, když uplatním výdaje procentem z příjmů, zda si mám také vést jednoduché účetnictví, nebo jak se to v tomhle případě dělá. Navíc si budu dělat společné zdanění manželů, jestli to má na něco nějaký vliv.Předem moc děkuji za odpověď!
Dobrý den, jsem v plném inv.důchodu a mám příjem pouze z pronájmu, a to ve výši 15919,- Musím podat DP? Děkuji.
Dobrý den, mám hlavní zaměstnání a na ŽL dále provádím 2. rok práci marketingového poradce internetové společnosti. V majetku nemám žádné motorové vozidlo, přesto používám logicky při cestách za zákazníky svá soukromá motorová vozidla. Osobní automobil Škoda a motocykl Honda o obsahu do 50 ccm.(kromě smluv s sebou nemusím nic vozit a motocykl je většinou nejrychlejší ve městě a v blízkém okolí) Neplatil jsem však v roce 2006 silniční daň. Mohu alespoň něco (za motocykl)uplatnit do nákladů? Mám přesnou evidenci těchto jízd. Děkuji,