FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem starobni duchodce, duchod 148tis/rok. Jiny…

Jsem starobni duchodce, duchod 148tis/rok. Jiny pravidelny prijem: Kontrolni komise druzstva, prijem 7 ts./rok, zdaneno 20% u zdroje. Zivnostensky list nemam. Obcasny prijem za preklady, smlouva na kazdy pripad zvlast podle autorskeho zakona. Honorar vyplacen nezdaneny. Dotaz: 1. Musim podavat priznani k dani z prijmu, od jake vyse? 2. Kolik si mohu takto vydelat bez zdaneni/prip. s jakou dani? Dekuji za odpoved, ten zakon je dzungle. M. C.

Do roku 2003 jsem byla s manželem spolupracující…

Do roku 2003 jsem byla s manželem spolupracující osoba, v roce 2004 jsem činnost ukončila a v roce 2006 jsem se opět přihlásila ke spolupráci. Týká se mě minimální základ daně? Děkuji

Dobrý den! Jsem studentem, mám DPČ a podepsané…

Dobrý den! Jsem studentem, mám DPČ a podepsané prohlášení poplatníka. Na výplatnici mám uvedenou konkrétní částku zálohové daně. Ta však podle mě není z hrubé mzdy odečtena (z hrubé mzdy odečteno pouze 12,5% jako soc. a zdrav.). Zaměstnavatelem mi však bylo zároveň řečeno, že zálohová daň mi bude vrácena po daňovém přiznání. 1) Není mi tedy jasné, zda mi bude vráceno něco, co v podstatě nejspíše ani strženo nebylo? 2) Případně se vrací ona konkrétní částka daňové zálohy, která je menší než sleva na dani? V mém případě tedy částky do 800Kč? Za vysvětlení předem moc děkuji!

Dobrý den, měla bych dotaz na téma právnické…

Dobrý den, měla bych dotaz na téma právnické osoby. Vznikem s.r.o byl listopad 2006, asi 14 dní na to, společnost koupila do firmy os. automobil za cenu 60000 kč. Dotaz - na DP za rok 2006 bude na hlavní straně "zdaňovací období" -od vzniku do 31.12.2006 a kód rozlišení 1,M ? A druhý dotaz - odepisování os automobilu- zařazení do úžívání bylo ihned po TP vozidla, tedy koncem měsíce listopadu, může společnost uplatnit celý odpis roční nebo alespoň ten poloviční, nebo může přesunout počátek odepisování až od 1.1.2007? Vzhledem k tomu, že výsledek hospodaření bez uplatnění odpisů je -ztráta tak bych posunula odepisování až od 1.1.2007. Děkuji

Dobrý den, v roce 2002 jsme rekonstruovali…

Dobrý den, v roce 2002 jsme rekonstruovali podvojné účetnictví, na účtech 321,311 visí nedohledatelné částky, je možné odepsat v roce 2006 311 jako nedobytnou pohledávku a 321 dát do výnosů.Děkuji za odpověď

Dobrý den, měla bych dotaz. Manžel pracoval v…

Dobrý den, měla bych dotaz. Manžel pracoval v loňském roce 6 měsíců v Irsku. Nevíme si rady s daň.přiznáním,jaký kurz přepočtu na CZK máme uvést a nevíme, jak je to s výší daní v Irsku/snad 5%/Děkuji Jitka Hubáčková /JHubackova@seznam.cz

Dobrý den. Muj dotaz je následující. Jsem…

Dobrý den. Muj dotaz je následující. Jsem živnostník, ale živnost není má hlavní činnost, jsem totiž student a můj živnostenský list je vystaven jakožto pro studenta. Tento rok je ůj druhý rok, který podnikám. S živností jsem tedy začínal v roce 2006. Vzhledem k výši mého výdělku jsem spadnul na Sociálním úřadě do skupiny, která je povinná platit zálohy v letošním roce. Zajímalo by mě, zda jsem opravdu povinen tyto zálohy plati, když jsem student a živnost není tedy má hlavní podnikatelská činnost. Živnostenský úřad mě samozřejmě jako studenta vede a dokládal sem to i potvrzením o studiu za minulý i letošní rok. Předem děkuji za odpoveď.

Dobrý den, ráda bych se znovu a lépe zeptala na…

Dobrý den, ráda bych se znovu a lépe zeptala na řešení problému s prodejem auta, které bylo zařazeno do obchodního majetku u OSVČ a používáno i pro soukromé účely. Auto bylo jako zcela odepsané prodané v r. 2006 za Kč 70.000,-. Vzhledem k používání pro soukromé účely, byly všechny výdaje ve vztahu k autu v předcházejících letech kráceny podle počtu km vykázaných pro soukromé používání, tedy i odpisy. Mohu tedy v rámci uzávěrkových operací zvýšit výdaje o tyto neuplatněné odpisy z předcházejících let a tak snížit daň. základ? Mohu v tomto případě použít ustanovení v § 23 odst. 4 písm. e) ZDP? Popřípadě proč ne? Moc děkuji H.

Dobrý den, jsem OSVČ a mám povinnost stanovit si…

Dobrý den, jsem OSVČ a mám povinnost stanovit si minimální základ daně. Ponižuje se tento základ o měsíce, po které jsem buď po část měsíce nebo celý měsíc pobírala nemocenské dávky? Děkuji.

Dobrý den. Prodal jsem akcie, které jsem vlastnil…

Dobrý den. Prodal jsem akcie, které jsem vlastnil a nevím, jestli musím zaplatit nejakou daň z tohoto prodeje. V případě, že ano zajímalo by mne, kolik procent činí tato daň a z jakých částek. Děkuji za odpověď a jsme s pozdravem.

Dobrý den. Syn je student a na dohodu o provedení…

Dobrý den. Syn je student a na dohodu o provedení práce měl příjmy cca 8 OOO za rok a bylo mu strženo 15%daně. Je tu možnost při podání daňového přiznání vrácení této stržené daně finančním úřadem? Děkuji předem za odpověď

Dobrý den, prosím o názory ohledně přeúčtování…

Dobrý den, prosím o názory ohledně přeúčtování části mzdy účetní na jinou firmu: jsem zaměstnána na HPP u jedné firmy jako účetní, ale zpracovávám účetnictví také 2. firmě (obě jsou s.r.o., stejné sídlo, stejní společníci). Mzdu pobírám pouze v 1. firmě a chtěli bychom nějakým způsobem přeúčtovat část mé mzdy do 2. firmy. Objevila jsem ale různé názory, že lze fakturovat práci zaměstnance + 19%DPH, další názor také fakturaci ale za použití smlouvy o dílo na na zpracování účetních dokladů a mzdových věcí ale také názor, že půjčovat zaměstnance mohou jen agentury práce nebo že při fakturaci bychom jako firma museli mít ŽL? Prosím o radu, lze-li fakturovat, což by bylo asi nejjednodušší řešení, a pokud by to šlo prosím o odkaz na oporu v zákonech a co by jste konkrétně fakturovali např. fakturujeme Vám za práci účetní za měsíc xy? Další řešení mě napadá akorát dohoda o pracovní činnosti? Díky.

Dobrý den,potřebovala bych poradit,jakou smlouvu…

Dobrý den,potřebovala bych poradit,jakou smlouvu bych měla mít s uklízečem domu,když dostává 1100,-Kč měsíčně a na konci roku tyto peníze rozúčtovávám jednotlivým nájemníkům jako nákladovou položku týkající se jejich bytu,není to přeci danitelná mzda,když je to z mého pohledu nedaňový náklad,který rozúčtovávám.-přeci nájemníci nemohou vyplácet mzdu,nebo by on měl fakturovat,ale nemá živnostenský list,prosím poraďte mi,jak by to mělo být správně,děkuji a přeji příjemný den

Dobrý den!Pracuji jako OSVČ a mám dotaz ohledně…

Dobrý den!Pracuji jako OSVČ a mám dotaz ohledně výše stravného.Kolik si můžu uplatňovat při pracovních cestách nad 12 hod? Děkuji za odpověď.

Dobre rano, podnikam již 4 rokem, zaroven jsem do…

Dobre rano, podnikam již 4 rokem, zaroven jsem do 30.6.06 byl zamestnan /muj prijem je nizsi nez 112800/ a první půlroku jsem nepodnikal, cinnost jsem neprerusil, od 1.7.06 do 30.10. jsem podnikal, od 1.11.06 do 31.12.06 jsem byl nemocny, ale nepobiral jsem nemocenskou /neplatim NP/, za ty 4 mesice co jsem podnikal jsem ve ztrate, Vztahuje se na me min.zaklad dane za celý rok, nebo pouze za 4 mesice co jsem podnikal? Co potom ty dalsi 2 mesice kdyz jsem nemel zadne prijmy? /nemam ani potvrzeni od doktora/- mam napsat cestne prohlaseni, ze jsem nemel prijmy? Dekuji moc za odpoved. Frantisek

Pane doktore, mám ještě jeden dotaz ohledně …

Pane doktore, mám ještě jeden dotaz ohledně nového zákoníku práce a škody způsobené zaměstnancem. Zaměstnanec havaroval s naším nákladním automobilem. Má uzavřenou pojistku na škody způsobené zam. Havarii vyšetřovala policie a došla k závěru, že náš zaměstnanec jel přes železniční přejezd 85 km rychlostí a nehodu zavinil tedy on. Auto nebylo havarijně pojištěno , co můžeme na zam. požadovat za náhradu: pouze 4,5 mzdy, nebo celou způsobenou škodu, nebo se považuje za hrubé porušení jenom alkohol a drogy, jinak mi vlastně může zničit cokoli a já dostanu za 2 mil. hodnoty jenom třeba 40 tis. Děkuji za zodpovězení dotazu.

Pane doktore, potřebovala bych poradit se…

Pane doktore, potřebovala bych poradit se splátkovým kalendářem na leasing. Když je uvedeno ve splátkovém kalendári A0 jedná se o akontaci,ale někdy je ve splátkovém kalendaři uvedeno S01 a na tuto první splátku je vystavena zálohová faktura o platbě. Jak v tomto případě postupovat s náklady, stejně jako u A0, nebo zaúčtovat celé do nákladů jako ostatní splátky, protože někdy je tato 1 splátka ve stejné výši jako ostatní splátky a někdy nižší, nebo i vyšší a dále splátkový kalendář pokračuje S02,S03 až S60. Děkuji za radu.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na správnost…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na správnost výpočtu daně u dohody o pracovní činnosti - příjem 3 000 Kč měsíčně. Mám za to, že mělo být odečteno zdravotní a sociální pojištění a potom ze základu daně sraženo konečných 15% daně. Zaměstnavatel však odpočítal daň zálohou 20% a vydal potvrzení o zdanitelných příjmech. Pokud si poplatník podává přiznání, může si tyto příjmy zahrnout?

Dobrý den, prosím, můžete mi poradit v případě,…

Dobrý den, prosím, můžete mi poradit v případě, že si OSVČ určí vyměřovací základ pro sociální pojištění vyšší než vypočtený za rok 2006, bude potom pojistné celé uznatelné jako náklad, nebo je třeba rozdělit na část uznatelnou (z vypočteného základu) a na část neuznatelnou (z navýšení)?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na záležitost…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na záležitost ohledně daňového přiznání. Jsem OSVČ a letos bych chtěla uplatnit výdaje související s příjmy podle par. 7 zákona (řádek 102 z daň. přiznání), loni jsem uplatňovala výdaje dle skutečně vynaložených. Dočetla jsem se, že je potřeba upravit výsledek hospodaření a to prostřednictvím dodatečného daňového přiznání za období 2005. Co to pro mne znamená, co vše se musí v dodatečném daň. přiznání objevit. A je potřeba rovněž upravovat i přehledy OSSZ a VZP pro rok 2005? Předem děkuji za odpověď a infomace. S pozdravem R. Indrová