FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Eviduje se leasing - jeho nesplacená část dle…

Eviduje se leasing - jeho nesplacená část dle splátkového kalendáře v příloze daňového přiznání jako "Závazky včetně přijatých úvěrů a půjček" Děkuji

Dobrý den.Rádi bychom se dozvěděli více o čerpání…

Dobrý den.Rádi bychom se dozvěděli více o čerpání fondů tvořených ze zisku s.r.o.42../kromě povinného rezervního fondu,fondu na opravy apod./Jedná se nám o to zda je možno čerpat peníze pro zaměstnance.Co lze všechno zaplatit.Děkuji

Odpočet dańové ztráty. Mám příjmy dle §6 a §9.…

Odpočet dańové ztráty. Mám příjmy dle §6 a §9. Za rok 2005 jsem měl dílčí ztrátu z přímu dle §9 a nemohl jsem si ji odečíst díky společnému zdanění manželů dle §13a. V roce 2006 mám rovněž příjmy dle §6 a dle §9 mám kladný výsledek hospodaření a chci rovněž využít společného zdanění manželů? Je možno uplatnit ztrátu za rok 2005 u příjmu dle §9 do úrovně zisku dle §9? V případě, že je to možně poraďte v jakém řádku DAP tuto ztrátu odečíst. Díky.

Dobrý den, vedeme podvojné účetnictví,jsme v.o.s…

Dobrý den, vedeme podvojné účetnictví,jsme v.o.s. Na jaký účet by jste zaúčtoval platbu sdružené pojištění vozidel?Není to daňový doklad. Děkuji

Dobrý den,klient-zaměstnanec má dvě "Potvrzení o…

Dobrý den,klient-zaměstnanec má dvě "Potvrzení o zda.příjmech.1.potvr.má od firmy z ČR za jeden měsíc práce,2.potvrz.má od stejné firmy,ale pobočka na Slovensku za 11 měsíců.Mám otázky:může podávat "Přiznání k DP" v ČR nebo MUSÍ na SK...., Příjmy a pojistné strhnuté ze mzdy má vCZK,ale úhrn sraž záloh je v SK.Nezdanitelná část je asi od zákl.daně-prostě je to napsané pro zdanění na Slovensku.Jde to udělat nějak dobře u nás?Poplatník,Čech,chce zdaňovat zde.Pomohlo by mi,kdybych věděla na jaký řádek v "Přiznání"mám co napsat.Prosím ,poraďte.Děkuji.

Dobrý den. Prosím o vyjádření k Přiznání k dani z…

Dobrý den. Prosím o vyjádření k Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2006 - jedná se o podnikání,ukončená činnost k 31.5. 2006 a od 1.6. 2006 zaměstnanec s potvrzením o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti. Podnikatel vedl daňovou evidenci.V roce 2005 měl ztrátu, zaplatil minimální daň Finančnímu úřadu. K 31.5. 2006 vychází z podnikání základ daně 12.644,57 Kč (ztráta z roku 2005 byla 16.635,45 Kč). Můžu odečíst ztrátu do výše základu daně?Jak mám vypočítat minimální daň? Má povinnost zahrnout alikvótní část daně, tj. za 5 měsíců podnikání? Děkuji. Příjemný den

Dobrý den, Prosím Vás o radu : V roce 2006 jsem…

Dobrý den, Prosím Vás o radu : V roce 2006 jsem studoval do 30.8.2006 .Od 11.9.2006 jsem si zalozil zivnost Velkoobchod.Je to muj hlavni a jediny zdroj prijmu.Pouze v roce 2006 jsem mel Dohodu o provedeni prace od 1.7. -1.10 ,kdy mi bylo vyplaceno mesicne 2000,- Kc a jedno razove 6000,- Kc.Vydal jsem dve faktury (na moji zivnost Velkoobchod) v hodnote 6000,- Kc.Musim podavat danove priznani ? Pokud ano mohu do kolony (v dan.formulari) použít nějaký z výdajových paušálů podle typu moji činnosti: 80% zemědělská činnost, lesní a vodní hospodářství, 60%řemeslné živnosti, 50% ostatní živnosti, 40% podnikání podle zvláštních předpisů. Jaké procento bych uvedl u volné živnosti Velkoobchod. Velice si cenní Vaši odpovědi

1. Jsem v domácnosti, manžel je státní…

1. Jsem v domácnosti, manžel je státní zaměstnanec,chceme využít společného zdanění manželů (máme dítě 16.let) a pronajímáme byt. Můžeme si odečíst paušální náklady ve výši 30% z pronájmu bytu? 2. Dcera studuje Americké lyceum v zahraničí a potvrzení o studiu máme vystaveno v anglickém jazyce. Je nutné přiložit do daňového přiznání překlad?

Dobrý den,jsme firma vedoucí DE.Nakupujeme…

Dobrý den,jsme firma vedoucí DE.Nakupujeme materiál na fakturu i od firmy z Německa,tedy EU.Částku na faktuře přepočítáme k datu zdan.plnění, ale v momentě placení faktury,což je třeba až za měsíc je částka při přepočtu k datu placení jiná.Vznikne tam tedy rozdíl,prosím jaká částka vstupuje do nákladů?Předpokládám, že ta skutečně zaplacená.A jak zaúčtovat vzniklý rozdíl? Ještě jeden dotaz,pokuta zaplacená ČOI je daňově uznatelný náklad? Děkuji.

Dobrý den, byl jsem v loňském roce zaměstnán…

Dobrý den, byl jsem v loňském roce zaměstnán pouze 3 měsíce (od října) Předtím jsem byl na úřadu práce (do června) a potom bez zaměstnání. Zaměstnavatel mi neprovedl vyúčtování daně, můžu si sám podat DP a nárokovat odečet 7200 nebo jen za ty 3 měsíce 1800Kč? Děkuji

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se na mě…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se na mě vztahuje minimální daň, když jsem byla na mateřské do února 2006, pobírala rodičovský příspěvek.Děkuji

Dobrý den, jsem na mateř.dovolené, pobírám rod…

Dobrý den, jsem na mateř.dovolené, pobírám rod.příspěvek a po část roku jsem pracovala /3 měsíce na dohodu/. Při vyplňování daň. přiznání nevím, zda uplatnit slevu na popl. v celé výši 7200 a na dítě 6000 nebo jen v poměrné části k době, kdy jsem pracovala. Děkuji Vám

Dobrý den, prosím o radu. Jsme Bytové družstvo -…

Dobrý den, prosím o radu. Jsme Bytové družstvo - jeden dům, 32 členů, ve stanovách je zapsána činnost: správa domu (obdoba jako u SVJ). Statutární orgán je představentstvo, předseda + místopředseda pracovali na základě dohody o provedení práce, a dále na základě smlouvy o obstarání věci. Jak se na tyto "mzdy" má pohlížet - jako na mzdu (daňově uznatelnou) nebo na odměnu statutárnímu orgánovi (neuznatelnou). Mzdy činí ročně kolem 60 000 hrubého a "platí" je členové družstva, BD nemá žádné příjmy kromě úroků a penále za pozdní platby. Může se na toto družstvo pohlížet jako na PO, která nebyla zřízená za účelem podnikání? Když je družstvo? Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. PO, vede…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. PO, vede PÚ. Je zaúčtováno manko na zásobách materiálu a není předepsáno odpovědné osobě k náhradě.Je toto manko zdanitelným plněním pro DPH?Pokud ano,kdy je datum uskutečnění zdanitelného plnění-k datumu inventarizace,nebo k datumu účetní závěrky. Na tento problém jsem se dočetla několik názorů.Děkuji za odpověď.

dobry den mne by zajimalo co vsechno si muzu…

dobry den mne by zajimalo co vsechno si muzu odecist kdyz pronajimam byt. byt jsem koupila minuly rok v dubnu.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakým…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakým způsobem je třeba v daňovém přiznání uvést a jak vypočítat daň z výnosu ze zaměstnaneckých akcií (stock options - právo na odkup akcií za cenu, kterou měli před x lety), které jsem loni odkoupila za garantovanou cenu a ihned prodala za tržní cenu. Potvrzení o výnosu z banky je v cizím jazyce - je třeba notářsky ověřený překlad? Děkuji za odpověď, ph

Dobrý večer, můj dotaz se týká přehledu o…

Dobrý večer, můj dotaz se týká přehledu o příjemch a výdajích OSVČ na OSSZ, k posouzení nároku zda je má cinnost OSVČ hlavní nebo vedlejší je potřeba mít příjem ze zaměstnání 90840,- ročně, byl jsem zaměstnaný pouze od 1.1.6 do 30.6.06 a můj příjem byl 48000,- Takže prvních 6 měsíců jsem vykonaval hlavní nebo vedlejší cinnost? Mám počítat 90840,- ročně -čili 90840/12-7570,- měsíčně,*6 musím mít příjem 45420, měl jsem 48000, takže první půlrok jsem vykonaval vedlejší, nebo i přesto musím mít příjem 90840 za rok??? Děkuji.C.

Vážený pane doktore, v roce 2006 jsem podnikala…

Vážený pane doktore, v roce 2006 jsem podnikala na ŽL. Od 16.10.2006 jsem provozování živnosti přerušila a nastoupila do zaměstnání. Chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné v DP uplatnit slevu na manžela v ř. 67 ve výši 3000 Kč, který pobíral po celý loňský rok plný invalidní důchod. Daň za 10 měsíců podnikání vypočítávám z minimálního základu daně. Děkuji Vám za odpověď. Blanka

S manželkou jsme v rozvodovém řízení, ale ještě…

S manželkou jsme v rozvodovém řízení, ale ještě chceme uplatnit společné zdanění manželů za předchozí rok.Dočetli jsme se,že toto mohou podat pouze osoby žijící ve společné domácnosti,což my nejsme,nicméně stále máme společné hospodaření.Nedá se to chápat tak,že do rozvodu jsme stále rodina,třebaže žijící ve dvou bytech?Problém může být i v tom, že již proběhlo jedno stání o "pomerech nezletilych deti po rozvodu", nicméně rozvedeni ještě nejsme.Poraďte prosím,jestli máme nárok na společné zdanění.

Prodala jsem obchodní podíl ve společnosti s.r.o.…

Prodala jsem obchodní podíl ve společnosti s.r.o.(vlastníci bytový dům) a nevím musím-li uvést do daňového přiznání? Prodejní i kupní cena byla stejná, nic navíc jsem nevydělala. Prodej byl po 19ti měsících. díky