FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem OSVČ a v loňském roce jsem od 2.1…

Dobrý den, jsem OSVČ a v loňském roce jsem od 2.1. do 28.2. pobíral nemocenské dávky. Jsem povinen si stanovit minimální základ daně i za leden? Pozn.minimální základ daně se na mne normálně vztahuje. děkuji

Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď o proplacení…

Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď o proplacení práce instruktora na kurzu prostřednictvím smlouvy o dílo z 16.3.07. Ráda bych si ujasnila: pokud tedy OSVČ uzavře s fyz.os. smlouvu o dílo, nezáleží na částce a OSVČ není povinna platit z této smlouvy srážk.daň či zálohu na daň, ani zdrav.a soc.pojištění? Musí být toto výslovně uvedeno ve smlouvě? Lze případně použít "smlouvu o výkonu činnosti" dle par.491 a násl.Obč.zák. s podobnými postupem ohledně placení daní a pojištění? Děkuji

Dobrý den, studuji na VŠ, otec na mě uplatňuje…

Dobrý den, studuji na VŠ, otec na mě uplatňuje daňové zvýhodnění na vyživované dítě (§35c). Od dubna 2007 budu zaměstnán na základě pracovní smlouvy, studium bude pokračovat. Bude mít otec i nadále nárok na toto zvýhodnění? Děkuji.

Dobrý den, v měsíci červenec 2006 jsem pracoval…

Dobrý den, v měsíci červenec 2006 jsem pracoval jako brigádník v Německu. Celkový mzda byla asi 650 Euro. V ČR jsem měl jediný příjem z DPP, budu proto podávat daňové příznání za rok 2006 (za účelem vrácení přeplatku na dani). Mám zahrnout i příjem ze SRN? Děkuji.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na to, zda jsou…

Dobrý den, ráda bych se zeptala na to, zda jsou umělci povinni platit daň z minimálního základu daně, tj. 112950,- anebo ze skutečného výdělku, který je nižší. Děkuji za odpověď, hezký den.

Dobrý den, Ráda bych se zeptala, maminka…

Dobrý den, Ráda bych se zeptala, maminka pracuje ve zdrav. Zařízení, kde je jako zdravotní sestra. Během roku dostala honorář 200tisíc od farmac. Firmy gsk za studii o lécích – na základě smlouvy o odměně. Částka nebyla zdaněna. Je možné odměnu za studie o lécích danit jako příjem §7 příjmy z výkonu nezávislého povolání, uplatnit si tak 40% paušál. výdaje a platit pouze zdravotní pojištění? Velice děkuji za odpověď, které si velice vážím . Nováčková

Rodice mi darovali finanční prostředky do 1mil.kc…

Rodice mi darovali finanční prostředky do 1mil.kc na koupi pozemku.Jelikoz jsem vdana, bude koupeny pozemek za tyto prostredky a me financni prostredky nabite pred svatbou povazovan za spolecne jmeni manzelu v pripade rozvodu? S manzelem nemame uzavrenou predmanzelskou smlouvu.Velice dekuji za odpoved.

Dobrý den, potřebuji poradit: jsem student VŠ…

Dobrý den, potřebuji poradit: jsem student VŠ denního studia, 26 let, pracuji pro 2 jazykové školy, u obou mám Dohodu o provedení práce, ani u jedné jsem nepodepsala "růžový formulář". Každá z nich mi každý měsíc sráží 15% srážku ze mzdy. Musím sama podat daňové přiznání na FU? Mám nárok na nějaké vrácení peněz? Děkuji.

Dobrý večer, chtěl bych se zeptat zda jsem…

Dobrý večer, chtěl bych se zeptat zda jsem správně zařadil Kombinované kladivo SKP 286251 do 2 odpisové skupiny děkuji

Dobrý den, s.r.o. v 02/06 nakoupila podílové…

Dobrý den, s.r.o. v 02/06 nakoupila podílové listy zajištěného fondu. Já jsem tento nákup zaúčtovala na účet 061. V prosinci 2006 došlo k prodeji. U jedněch pod.listů byl zisk u druhých ztráta z prodeje. Můžu do nákladů uplatnit celkovou pořizovací hodnotu podílových listů nebo jen do výše příjmů z jejich prodeje? V §24, odst. 2, písm.r jsem to nevyčetla a opravdu si nevím rady. Mám po klientovi žádat výpisy z těchto obchodů s cennými papíry nebo stačí účtovat o nákupu a prodeji podle bankovního výpisu? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má s.r.o. …

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má s.r.o. (plátce DHP) nárok na odpočet daně na vstupu u faktury za tisk vstupenek v případě, že je zdarma rozdává. Děkuji

Dobry den, som obcanom SR s trvalym pobytom v SR.…

Dobry den, som obcanom SR s trvalym pobytom v SR. Pracujem vsak v CR (trvaly pracovny pomer na plny uvazok, pracovna zmluva na dobu neurcitu). Danove priznanie za mna podaval zamestnavatel tu v CR, na Slovensku vsak musim tiez podat "danove priznanie - prepocet dane". Ako mi bolo doma povedane, potrebujem k tomu okrem potvrdenia o zdanitelnych prijmech .... este potvrdenie o tom, ze som danovy rezident CR. Kde mi taketo povolenie vydaju? A na zaklade akych dokumentov (staci na to pracovna zmluva)? Vopred dakujem za odpoved.

Dobrý den, nakoupili jsme od slovenského…

Dobrý den, nakoupili jsme od slovenského dodavatele zboží - dostali jsme fakturu bez DPH a podle §25 jsme přiznali dan k datumu vystavení daňového dokladu a na druhé straně jsme uplatnili nárok na odpočet. Toto zboží jsme ale nedovezli do tuzemska, ale zůstalo na Slovensku, protože se prodalo slovenské firmě (tento prodej ale nebyl fakturován na Slovensko, ale jinému českému subdodavateli. Je správně uplatněn režim při pořízení zboží i když zboží neopustilo Slovensko?

Dobrý den, v letošním roce budu kupovat…

Dobrý den, v letošním roce budu kupovat přístroj na leasing, vedu daňovou evidenci a chtěla bych se zeptat jakým způsobem mám tento hmotný majetek zařadit do evidence (za zůstatkovou cenu ve výši 1200,- Kč, nebo za kupní cenu, kterou budu splácet)? Děkuji moc za odpověď.

Prosím o radu. V roce 2006 jsem byla zaměstnaná a…

Prosím o radu. V roce 2006 jsem byla zaměstnaná a měla jsem úraz z povolání. V lednu 2007 jsem si požádala o roční zúčtování daně a mzdová účetní mi nyní v březnu 2007 oznámila, že mi nemůže zhotovit roční zúčtování z toho důvodu, že jsem obdržela od pojišťovny náhradu škody za ztrátu na výdělku. Obdržela jsem celkem náhradu za ztrátu na výdělku 5481,00, náklady spolené s léčbou 190,00 a bolestné 240,00. Byla mi stržena daň 1100,00 Kč (20% z 5500,00). Zajímalo by mě, do jaké kolonky mám v daňovém přiznání uvést příjem ze ztráty na výdělku (příjem z jakého paragrafu?). Předpokládám, že bolestné a náklady účelně spojené s léčbou jsou od daně osvobozeny. Děkuji předem za odpověď.

Chci se zeptat na paušalizaci cestovních náhrad -…

Chci se zeptat na paušalizaci cestovních náhrad - na co si jako firma při stanovení paušálu pro určitou skupinu zaměstnanců má dát pozor z daňového hlediska. Děkuji.

SOm obcan SR, podnikam v CR. V roku 2005 som…

SOm obcan SR, podnikam v CR. V roku 2005 som viedol DE. Od roku 2006 som presiel na podvojne uctovnictvo. Na konci roka 2005 som vsak evidoval pohladavky a zavazky. Ako mam postupovat v pripade tychto pohladavok a zavazkov pri prchode na podvojne uctovnictvo? Ďakujem za odpoved.

Dobrý den. Dívka - původně studentka - je…

Dobrý den. Dívka - původně studentka - je národností a trvalým bydlištěm Polka. V ČR má dlouhodobý pobyt. Pracuje jednak jako zaměstnanec, jednak jako OSVČ. Podává daňové přiznání v ČR. Zaměstnavatel za ní platí soc. a zdrav. pojištění. Musí ještě samostatně - po podání daňového přiznání - zpracovat přehledy o příjmech a výdajích pro zdrav. poj. a ČSSZ ? Děkuji.

Dobrý den,prosím o radu. Živím se jako modelka, v…

Dobrý den,prosím o radu. Živím se jako modelka, v loňské roce mi agentura vyplatila cca 450.000Kč, které mám teď zdanit. Nemám živnostenský list, budu tedy danit vrámci dílčího základu ostatní příjmy - myslím si to správně? Lze u těchto příjmů uplatnit jako výdaj zaplacené pojistné na zdravotní pojištění? A musím z těchto příjmů zaplatit sociální pojištění? Děkuji moc za odpovědi.Tereza

Minimální základ daně se podle § 7c) odst.4 i)…

Minimální základ daně se podle § 7c) odst.4 i) nevztahuje na poplatníka, který nemá příjmy podle § 7...vyšší než 15.000,-Kč, to už je rozdíl mezi příjmy a výdaji nebo mají na mysli jen příjmy. Děkuji