FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, mela bych dotaz ohledne uplatneni…

Dobry den, mela bych dotaz ohledne uplatneni odectu uroku z hypoteky ve spolecnem zdaneni manzelu za nasledujicich podminek: 1. manzel ma trvale bydliste v nemovitosti, kterou rekonstruujeme na hypoteku, kde jsme oba spoludluznici, vlastnikem jsem ja (nybyti pred manzelstvim), kolaudace jeste nebyla provedena 2. ja se synem mam trvale bydliste v nemovistosti, kde s manzelem vedeme domacnost a zaroven zde bydli moji rodice trvale, na tuto nemovitost mam hypoteku pouze ja a jsem spoluvlastnikem spolu s rodici. Je mozne si uplatnit uroky z obou hypotek ci pouze z jedne a jake? dekuji za odpoved a preji hezky den,

V roce 2006 jsem coby OSVČ od května pečoval o…

V roce 2006 jsem coby OSVČ od května pečoval o osobu blízkou a pojistné za mě platil stát. Neměl jsem v tomto období žádné příjmy, ani výdaje. Přerušení podnikání jsem hlásil na VZP a PSSZ, ne však na ŽÚ, ani na FÚ. Loni jsem platil DzP procenty z příjmů, zálohy na daň neplatím. Zohledňuji tuto skutečnost v daňovém přiznání a kde? Mám nárok na daňový bonus na děti za celých 12 měsíců? Děkuji za odpověď

Prosím o radu při stanovení pořizovací ceny pro…

Prosím o radu při stanovení pořizovací ceny pro uplatnění odpisu k příjmům podle §9. V roce 92 jsem zakoupila část nemovitosti, tuto část jsem pronajímala(příjmy a výdaje uvádě v§7) ale neodpisovala ani neměla zařazeno do obchodního majetku(nevykazovala ve výkazu o majetku). V r. 2006, jsem přikoupila zbývající část. Je možné pro zahájení odpisování za r. 2006 použít součet těchto dvou cen??Nebo musí být znalecký odhad a jak starý?

Jsem na plném invalidním důchodě, je mi 33 let.…

Jsem na plném invalidním důchodě, je mi 33 let. Mám povinnost podat daňové přiznání? děkuji

Dobrý den, prosím o radu. Manželé, kteří mají…

Dobrý den, prosím o radu. Manželé, kteří mají zájem o spol. zdanění manželů, se starají o 1 dítě, žijí ve společné domácnosti, ale manželka (OSVČ) je trvale hlášena v místě podnikání (provozovna). Lze toto zdanění uplatnit? Pokud ano jaké doklady použít? Děkuji.

Dobrý den, koupili jsme si letos v březnu byt v…

Dobrý den, koupili jsme si letos v březnu byt v OV. Zajímalo by mě, kdy budu poprvé platit daň z nemovitosti a jaká je její výše při 75m2? Mockrát děkuji.

Dobrý den,v roce 2004 jsme od neplátce DPh…

Dobrý den,v roce 2004 jsme od neplátce DPh koupili malý nákladní automobil, DPH jsme tedy neuplatnili. Nyní tento automobil prodáváme. Jak to je s DPH při prodeji? Naše firma je plátcem DPH. Děkuji

Cestovné v roce 2007 pokud si stanovíme horní…

Cestovné v roce 2007 pokud si stanovíme horní sazbu cestovného pro pracovní cestu 5 až 12 hodin ve výši 100 Kč. Jaká hodnota je daňově uznatelná?

Hezký den, mám dotaz týkající se daní spojených…

Hezký den, mám dotaz týkající se daní spojených s prodejem pozemků. Můj otec bude letos prodávat 2 parcely. Daň z převodu nemovitosti je jasná a daná (3%). Lze ale nějak omezit daň z příjmu? - Jako například, že peníze za nemovitost by podle nějaké smlouvy obdržel třeba děda, který je ve starobním důchodu, nebo já dcera na mateřské dovolené? A má to vůbec smysl? Pravděpodobně daň závisí na celkových příjmech za rok, že?

Dobrý den, prosím Vás, poraďte mi, vztahuje se na…

Dobrý den, prosím Vás, poraďte mi, vztahuje se na mě minimální daň? V době od 9/2003 - 9/2006 jsem byla na mateřské dovolené, nepodnikala jsem od r. 2000. (v r. 2000-2003 jsem podala nulové přiznání, 2004-2006 jsem přerušila živnost)Začala jsem podnikat opět od 1.9.2006 a příjem jsem měla minimální. Děkuji A.Č.

Při podání daňového přiznání si uplatňuji nárok…

Při podání daňového přiznání si uplatňuji nárok na odečet úroků z úvěru ze stavebního spoření a hypotečního úvěru. Tento nárok jsem uplatňoval i minulý rok. Je nutné opět přikládat kopie smluv nebo stačí doklady o zaplacených úrocích? Co je ještě potřeba za doklady?

Prosím o radu, jak dlouho se musejí uchovávat…

Prosím o radu, jak dlouho se musejí uchovávat stará daňová přiznání. Kolik roků?

Dobrý den, chtěla bych se ještě ujistit... 1)…

Dobrý den, chtěla bych se ještě ujistit... 1) Pokud podnikatel kromě své činnosti pronajímá byt v os.vlastnictví (k účelům bydlení), může se po uplatnění výdajů, včetně odpisů bytu, dostat do ztráty, která pak vpodstatě snižuje dílčí základ daně z podnikání? Účetní program mě takto pustí, takže je to asi správně. Ale příští rok budou odpisy zase vyšší, takže předpokládám, že ztráta z pronájmu dle §9 se bude neustále opakovat a připadá mi to zvláštní... 2) Jelikož byt vlastní déle než 5let, musí provést znalecký odhad ceny bytu a odhadce se údajně ptá na typ odhadu - tržní nebo tzv.tabulkovou cenu? Nikde se to nemůžu dozvědět, logicky usuzuji, že se jedná o tržní cenu, když jinak by se brala v potaz kupní cena bytu..? Děkuji mnohokrát za odpověď. K.M.

Dobrý den, jsem FO důchodce, můj základ daně je…

Dobrý den, jsem FO důchodce, můj základ daně je 19800. Mohu si odečíst ještě 5000 poskytnutý dar?Děkuji.

Můj dotaz se týká zaokrouhlování zůstatků banky,…

Můj dotaz se týká zaokrouhlování zůstatků banky, pokladny, závazků, pohledávek na daňovém přiznání. Zda mám zaokrouhlovat matematicky či jiným zůsobem? Vedu účetní evidenci. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, od 1.4.2007 začnu pracovat jako OSVČ…

Dobrý den, od 1.4.2007 začnu pracovat jako OSVČ v oblasti finančního poradenství. Ke své práci budu potřebovat notebook, mohu si ho koupit ještě před 1.4.07, s tím, že si náklady na pořízení budu moci odečíst při danění? Budu mít ještě další náklady přímo spojené s touto činností - musím čekat do 1.4. nebo mohu nakupovat už nyní? Děkuji Vám za odpověď a jsem s pozdravem

Dobrý den, v loňském roce podnikatel použil…

Dobrý den, v loňském roce podnikatel použil výdaje paušálem.Ale zůstala mu jedna neuhrazená vydaná faktura,která byla uhrazena až v 2006.KDyž bude chtít v roce 2006 přejít na skutečné náklady,musí opravit daň.přiznání za rok 2005? A jakým způsobem? Jen dodaní tu pohledávku??To pak bude znamenat doplatek i na OSSZ a ZP?Děkuji

Děkuji pane doktore za odpověď, ale jak správně…

Děkuji pane doktore za odpověď, ale jak správně účetně a daňově lze vyúčtovat zůstatky na účtech 321,311.Na obou účtech jsou zhruba neidetif.zůstatky ve výši 50 tis.Tyto zůstatky jsou z roku 2002 po celkové rekonstrukci účetnictví po povodni z dohledatelných dokladů.Děkuji Převorovská

Dobrý den, nerozumím znění §24 písm f) ohledně…

Dobrý den, nerozumím znění §24 písm f) ohledně max výši výdaje na soc a zdrav pojištění. Je to tak, že v přiznání do ř. 103 mohu uvést pouze částku, která odpovídá maximální výši ročního pojistného ZP+SP? Zaplatila jsem vysoký doplatek za předcházející rok a následně adekvátní zálohy. Nevím, zda si mohu celou částku dát do daňově uznatelných výdajů. Děkuji.

Pokud má fyz.osoba příjmy do 15tis.v roce, nemusí…

Pokud má fyz.osoba příjmy do 15tis.v roce, nemusí podávat daňové přiznání. Musí z těchto příjmů odvádět soc. a zdrav.pojištění? Existují nějaké podobné hranice výše příjmů, ze kterých není třeba odvádět soc. a zdrav.pojištění? Děkuji