FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Jsem OSVČ a platím si pojištění pro případ ušlého výdělku při pracovní neschopnosti. Chtěl bych vědět, zda lze zařadit uhrazené pojistné mezi daňově odečitatelné náklady. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zajímalo by mne, jaký je rozdíl, když si podnikatel pořídí automobil na leasing nebo úvěr od leasingové společnosti? samozřejmě, že v případě leasingu bude majitelem až po konci leasingu a uvěru je hned majitelem, ale zajimalo by mne to ohledně DPH, pro podnikatele je vyhodnejsi leasing, kde si v pripade uzitkoveho vozu muze narokovat DPH z cele porizovaci ceny vozu vcetne marze LS a u uveru jez porizovaci ceny, Dekuji
Dobrý den pane doktore, zaslechla jsem, ze se pry musi po novu v pripade DPH vypoctena dan na vstupu skutecne uhradit FU a ten nam pak vrati dan na vystupu, ze pry nelze tyto polozky kompenzovat, je to pravda, kdyz tedy budu mit dan na vstupu milion, musim fyzicky milion poukazat na ucet FU a on mi nasledne vrati muj nadmerny odpocet treba ve stejne vysi take milionu a nelze toto uskutecnit tak, ze ja nedam nic a FU taky nic?!Dekuji za odpoved.
Dobrý den,pane doktore.Měla bych ještě prosbu. Za loňský rok jsem si vydělala jen cca 20000 na DPP.Manžel si mě uplatnil jako slevu na manželku, a můžu v tomto případě já podat také sama za sebe daňové přiznání (vrácení daně)? A ještě jeden dotaz když mateřská trvala do února, pak jsem začala zase podnikat, beru nadale rodičovský příspěvek, jsem povinna platit sociální a zdravotní pojištění v minimální zákonem dané výši?Či menší?Děkuji moc za odpověď
Doplnění dotazu ohledně kauce při pronájmu nebytových prostor: vedu daňovou evidenci. S omluvou a díky L.Hrdinová
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli mohu začít daňově odepisovat nemovitost, která je sice celá vložena do podnikání, ale zatím je zkolaudována jen část užívaná k podnikání tj. 49%, a toto je také od 1.3.2006 užívána. Vím, že i odpisy můžu v každém případě uplatnit pouze v poměrné výši 49%, ale našla jsem různé názory na to, jestli vůbec v tuto chvíli mohu odepisování zahájit. Některé názory uvádějí, že se nemovitost posuzuje jako celek a teprve po úplné kolaudaci -tj. včetně bytové části-bych mohla odepisování zahájit, ale na druhé straně mi jeden daňový poradce říkal, že bych mohla začít odepisovat už nyní. Děkuji.
Dobrý den, pane doktore, velmi prosím o radu, neb jsem zmatena: pronajímám nebytové prostory. Ve smlouvě o pronájmu je ust. "nájemce uhradí pronajímateli vratnou kauci ve výši 34.000,- Kč za účelem zajištění úhrad splatných pohledávek pronajímatele, kt.vzniknou nájemci z titulu poškození předmětu smlouvy vč.pohledávek za nájemné a úhrady za služby." V případě použití této kauce se nájemce dále zavázal,že ji doplní na stanovenou částku 34.000,- Kč. Dále jsem se zavázala, že kauci či její zůstatek vyplatím nájemci do 15 dnů od skončení pronájmu. Pane doktore, prosím Vás, je tato kauce pro mne zdanitelným příjmem ? VELMI DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ. Se zdvořilým pozdravem, Lenka Hrdinová, Praha 2
Dobrý den, je mi 22 let - student - pobírám sirotčí důchod a matka vdovský. Chtěl bych si ale zřídit Živnostenský list na obor Propagace a marketing. Při živnosti bych chtěl dále studovat. Nepřijdu nějak já nebo matka o nárok na důchody ? Děkuji
Dobry den. Muzete mi prosim poradit, kde najdu informace ohledne dani a zdrav. a soc. pojisteni pro malirku, ktera nema pov. mit zivnostensky list. Zda ma povinnost platit zdravotni a socialni pojisteni ? Dekuji za odpoved.
Dobrý večer,měla bych otázečku? 1,podnikatel splácí každý měsíc 886,-Kč penále na soc.pojištění( za neplacené soc.poj. r.04,03,02),je to daňově uznatelný výdaj(vede danovou evidenci). 2,řemeslná živnost-zámečník spadá pod minimální základ daně?
Pane doktore, obracim se na Vás s otázkou jak vyřešit daňové vypořádání pro 27-28letého studenta, který byl 3 měsíce lektorem na zahraniční univerzite a dostával "příplatek" od našeho ministerstva školství - viz následná citace ze smlouvy: "příplatek k úhradě zvýšených životních nákladů lektora v zemi jeho působení (analogicky k úpravě obsažené ve vyhlášce č. 473/2005 Sb., o základních sazbách stravného v cizí měně pro r. 2006, tj. jako kapesné ve výši 40 % po dobu působení lektora v příslušné zemi). Lektorovi vyplácením tohoto "příplatku" vzniká povinnost vlastního daňového vypořádání v České republice." Bude tento příplatek podléhat daňové povinnosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se v daňové evidenci účtují faktury v cizí měně (euro), které jsou zasílané na běžný devizový účet (ne podnikatelský). Jestli v ceně přepočítané aktuálním kurzem ČNB v den vystavení faktury nebo v den, který platba došla na již zmíněný devizový účet??? Děkuji Ilona Ženčáková
Dobry den. Kamaradka se prihlasila na fin. urade a dostala DIC. Ke svemu podnikani nepotrebuje ziv. list. Je malirka a graficka. Rada by udelala vydaje procentem z prijmu, ale nevi kolik procent se na ni vztahuje. Zda 50% nebo 40%. Musi platit socialni pojisteni ? Podnika jiz tretim rokem. Na zdravotni pojisteni musi udelat prehled jako ostatni OSVC ? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, musím podávat daňové přiznání u daně z příjmu FO, když jsem v roce 2006 vedle příjmů ze zaměstnání na hlav. pracov. poměr měla i od září příjem z podnikání: "Výuka cizích jazyků". Můj příjem z tohoto podnikání byl za tyto měsíce 8800Kč. Stačí tedy ohlásit finančnímu úřadu, že můj příjem nepřesáhl částku 15 000 Kč(jako OSVD) a z příjmů ze závislé činnosti udělat Výpočet daně a daňového zvýhodnění?děkuji
Dobrý den,minule jsem Vám zadal níže uvedený dotaz, za jehož odpověď mockrát děkuji.Ale mám problém,potvrzení z Itálie je v italštině a v italských korunách.Mám to přepočítat kurzem ČNB k 31.12.2006?Udělám velkou chybu,když příjem z Itálie neuvedu do daňového přiznání, vždyť jsem v Itálii vše odvedl? Mockrát děkuji za odpověď. Dotaz z minule: Dobrý den, Minulý rok jsem začal podnikat v ČR a zároveň jsem pracoval část roku v Itálii u italského zaměstnavatele,který mi srážel pojistné i daň a vystavil mi potvrzení za r.2006.Musím tyto příjmy uvést v daňovém přiznání(příloha č.3?).Je na něco důležité jestli jsem byl v zahraničí více nebo méně než 183 dní?Děkuji. Hezký den. Odpověď: Ano, v přiznání uvedete a zdaníte jak příjmy z ČR, tak i příjmy ze zahraničí. Pokud jste rezidentem v ČR, tedy máte zde trvalé bydliště, není doba strávená v zahraničí rozhodující.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - podnikatel vedoucí daňovou evidenci má v obchodním majetku nemovitost-rodinný dům. V tomto domě bydlí a část používá ke své podnikatelské činnosti. Odpisy i ostatní výdaje krátí poměrnou částí. V roce 2006 si vzal na dům hypotéku ve výši 500 tis. Kč a v domě byla vyměněna dřevěná okna za plastová, zateplení vnitřní stěny chodby, vymalování a oprava střechy všechno ve výši cca 250 tis. Kč. Dočetla jsem se, že by to všechno měla být oprava. Jsou tyto výdaje výdaji provozními, můžu je poměrnou části krátit a dát do nákladů, nebo zda náklad na opravy je technické zhodnocení. Zvyšuje se v tomto případě vstupní cena nemovitosti (resp. zůstat. cena). Děkuji za odpověď.
Dobrý den, na manželku jako spolupracující osobu rozděluji příjmy nižší než 15000,-Kč aby nemusela platit minimální daň. V lonském roce vyhrála v soutěži poukázku na zboží v hodnotě 10000,--Kč, která byla zdaněna u organizátora. Má tato výhra vliv na její daňový základ ? Děkuji
Na můj dotaz již bylo odpovězeno, rád bych jej upřesnil. Studuji na VŠ, otec na mě uplatňuje daňové zvýhodnění na vyživované dítě (§35c). Od dubna 2007 budu zaměstnán na základě pracovní smlouvy na částečný úvazek, studium bude pokračovat. Bude mít otec i nadále nárok na toto zvýhodnění? Bylo odpovězeno, že otec nárok na zvýhodnění ztrácí. §35c odst. 6 ale praví: Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, ..., pokud je a) ... b) zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá plný invalidní důchod a 1. soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře, 2. ..., nebo 3. .... Jestli je můj výklad správný, jsem vlastní dítě do věku 26 let, studuji v prezenční formě na vysoké škole, tj. soustavně se připravuji na budoucí povolání a tedy splňuji všechny podmínky uvedené v §35c. Podle jakého ustanovení tedy otec ztrácí nárok na daňové zvýhodnění (pokud tomu tak opravdu je)? Děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat jak je to u pronájmu bytu, když mám pevně stanovenou částku, nemám rozlišeno co je nájemné a co zálohy na elektřinu a zálohy na elektřinu nebudu vyúčtovávat nájemníkovi, můžu si do výdajů dát i zaplacené zálohy a v případě doplatku nebo přeplatku bude částka buď výdaj daňový nebo příjem daňový. Vím, že dle D 300 nejdou zálohy pokud se vyúčtovávájí do výdajů, ale já nechci vyúčtovávat. Děkuji
Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Fyzická osoba OSVČ, čtvrtletní plátce DPH, vede DE. V daňovém přiznání k DPH za druhé čtvrtletí 2006 správně uplatnil částku DPH ve výši 537 Kč. (jednalo se o DPH z platby za provoz mobilu). V dalším čtvrtletí omylem uplatnil v daňovém přiznání DPH stejnou částku znovu. Na omyl přišel až teď. Jakým způsobem se tento omyl dá vyřešit? Je to spojeno s penále? Děkuji za odpověď. J. V.