FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Na podnikatele byl postoupen leasing, původní nájemce vystavil fakturu za postoupení leasingu na částku 220 000,-- Kč. Daňově uznatelná část je však dle § 24 odst.6 pouze ve výši 45000,--Kč. Jak zaúčtovat zbývající část faktury ve výši 175000,--Kč? MOhu uplatnit postup dle § 25 odst.2/zl , a částku 175000,-- připočítat v okamžiku odkoupení předmětného auta k pořizovací ceně a odpisovat z této částky? Tato částka představuje splátky, které dříve platil současný nájemce leasing.společnosti za nájemce původního a takto si je vypořádali.
Dobrý den, pane doktore: především velký dík za rychlou odpověď ohledně kauce při pronájmu! Prosím o odpověď na následující otázku: netušila jsem, že limit 198.000,- Kč pro osvobození důchodu od daně z příjmu platí již od roku 2006: takže jsem chybně vyplnila přiznání, což ještě mohu napravit. Ovšem u poplatníka, jehož se to týká, po uplatnění tohoto limitu zbývá ke zdanění částka 2.600,- Kč. Musím podat rychle opravné přiznání, ale bude v něm muset můj poplatník vůbec něco zdaňovat ? Velmi děkuji za Vaši odpověď, ani nevíte, jak je Vaše pomoc cenná. Hezký den přeje Lenka Hrdinová, Praha 2
Dobrý den, prosím o radu k DPH. Příspěvková organizace je plátcem DPH - má doplňkovu činnost na hostinskou činnost. Zřizovací listina zní na vzdělávní a současně i stravování žáků a zaměstnanců školy. Naše škola se stala plátcem DPH a nevíme, zda obědy pro učitele jsou zdanitelným plněním, škola poskytuje učitelům příspěvek z FKSP. V případě, že je stravování učitelů zdanitelným plněním, pak z jaké výše se vypočítává DPH? Četli jsme řadu příspěvků, ale nenašli jsme jednoznačné vysvětlení. Děkuji M. Rollová
Dobrý den, já i manžel jsme zaměstnaní a přivyděláváme si jako OSVČ. Mohu si při SZM uplatnit výdaje z podnikání procentem? Nebo pouze výdaje skutečně prokázané. Mohu si při SZM uplatnit ztrátu z podnikání z roku 2005? Děkuji za odpověď.
Moc děkuji za odpověď a omlouvám se za nepřesný dotaz. (Odpověděla jsem omylem na Váš e-mail a teprve pak jsem si všimla, že se na tu adresu odpovídat nemá, tak píšu ještě sem.) Ta zkolaudovaná část (přízemí RD-nejde tedy o samostatnou část) je užívána k podnikání hned od právní moci kolaudačního rozhodnutí tj.od 1.3.2006. Původně jsem myslela, že tento rok dokončíme i patro-byt, ale to se nám z finančních důvodů nepodařilo (to je úplně neuživatelné, momentálně do něj ani není přístup). Celý dům jsem dala do podnikání k 5.9.2005, kdy byl proveden vklad do KN, odepisovat jsem ho tedy zatím nezačala. Zatím proto uplatňuji v DP pouze výdaj na elektřinu a vodu ve výši 100% na ty podnikatelské prostory a 49% z úroků hypotéky, daně z nemovitosti a pojištění celeho domu.Děkuji.
Dobrý den, jsem majitelkou členského podílu na družstevní byt. Mám tam hlášeno trvalé bydliště, ale fyzicky tam nebydlím. V bytě bydlí můj otec (je psán v nájemní smlouvě), který má ale trvalé bydliště hlášeno jinde. Mohu si já nebo otec uplatnit úroky z úvěru v DP? Děkuji za odpověď.
Na kterém řádku přiznání k DzP PO mohu odečíst výnos z pojistného plnění, když k němu v r. 2006 existoval náklad? Někde jsem četla, že to lze, ale nemohu v zákoně najít odstavec, který to řeší. (Pojišťovna uhradila v r. 2006 opravu poškozené střechy budovy, která je v obch. majetku.) Děkuji.
Dobrý den, vedu DE, odebíráme zboží ze Slovenska. Za zboží platíme v hotovosti přepravní společnosti. Částka na faktuře se vždy liší od částky, kterou zaplatíme - kurzový rozdíl. Musím tento kurzový rozdíl evidovat? Je kurzový rozdíl daňově uznatelný? předem děkuji za odpověď Hana Maršíková
Dobrý den, prosím o pomoc s tímto problémem : ŽL mám již několik let a koncem června jsem podnikání přerušila, do května jsem byla OSVČ, od 1.6. jsem již v pracovním poměru. Přestože v podnikání jsem skončila ve ztrátě (-19000Kč po odečtu pojistného a výdajů), je mi jasné, že musím za dobu prvního 1/2 roku vycházet z minimálního daňového základu, jen nevím, zda ho musím propočítat z 5 měsíců, kdy podnikání byl můj hlavní příjem, nebo ze 6 měsíců, po které jsem měla ŽL, když v červnu bylo podnikání již jen vedlejším příjmem. Je správné, jestliže jsem do daňového přiznání spočetla : dle údajů zaměstnavatele základ daně (VI.-XII.06) 145900 Kč a k tomu připočítala minimální daňový základ za období I.-V.06 47063 Kč? Ještě jednu otázku : manžel - umělec - výdaje procentem z příjmů = 40 nebo 50%? Děkuji za odpověď a velmi si cením možnosti poradit se. Přeji hezký den.
Prosím, ještě jednou k odpisům nemovitosti. Kdy jsem v r.92 zakoupila část (neuváděla v obch. majetku, neuplatňovala jsem odpis)a v r.2006 dokoupila zbytek a chtěla jsem ji od tohoto roku odepisovat. Účetní mi radí. Vypočítat z ceny r.92 odpisy do r.06(i když jsem je nepoužila) a tuto zůstatkovou cenu přičíst k nové kupní ceně r.06 a z tohoto odepisovat, lze??
Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvěk, od 1.8. podnikám OSVČ. Výsledek podnikání je ztráta. Ze zaměstnání mi byla proplacená dovolená a uhrazená zálohová daň. Mohu uplatnit v daňovém přiznání částku 7200 na moji osobu a 6000 na dítě v plné výši za celý rok?Děkuji.
Dobrý den, mám na Vás dotaz týkající se daní z převodu majetku. Moje babička bydlí v 1+kk na Praze 6. Tento byt má odhadní cenu 1 150 000Kč. Byt šel do privatizace a já ho za ni kupuji (mám úvěr ze stavebního spoření a ručím touto nemovistostí)za přibližně čtvrtinu odhadní ceny. V tuto chvíli již skoro rok platím a babička vlastní polovinu bytu a já druhou. Babička by chtěla na mě převést svou polovinu bytu a můj dotaz zní, jak by to pro nás bylo co se týká daní nejvýhodnější? Dar? Koupě? Závěť? Z které částky se budou počítat daně? Předpokládám, že z odhadní ceny a ne z reálné kupní, že? Děkuji Vám velice za odpověď! S pozdravem a přáním krásného dne Jana Smrčinová
Dobry den, v letosnim roce jsem dosahla prijmu 328 000 Kc(Vyuka cizich jazyku), vydaje odecitam pausalne 50%, na pojisteni jsem zaplatila 33 155 Kc a odecitam si zivotni pojisteni ve vysi 12000 Kc. OSVC jsem byla od 19.4.2004 do 10.11.2006. Jsem svobodna, bezdetna.Vyplnovala jsem on-line formulare a dan mi takto vysla kolem 90000.Prosim o radu, musela jsem zrejme nekde udelat chybu, loni jsem pri o neco vyssim prijmu platila 15000. dekuji
Dobrý den,chci se zeptat jestli jsem zaúčtovala dobře do peněž.den.nákup v bazaru os.automobilu Škoda 1203-za 30tis.Kč.Dala jsem celých 30tis. do nákladů jako výdaj a dala do majetku-(IČO).Za 3 roky jsem ho prodala za 10tis.Kč. Dala jsem celou částku do zdanitelných příjmů.Pak jsem se někde dočetla, že jsem si měla vypočítat DPH při nákupu i prodeji auta.Jsem čtrvt.plátce DPH.Poraďte mi prosím.
Dobrý den, jsem plátce čtvrt.DPH.Chtěla jsem se zeptat jak budu účtovat DPH,když budu dávat pú1 do nákladů a půl pro osobní spotřebu,platby pevného telefonu.Liší se účtování v peněžním deníku: a)-pevná linka-psaná na IČO-stanice organizací b)-pevná linka-psaná na RČ-bytová stanice (nemáme kancelář).Děkuji za odpověď.
Dobrý den, po doplacení leasingu jsem uhradil úroky za pozdní úhrady tohoto leasingu. Jsou tyto úroky z prodlení platby daňově uznatelné? Děkuji.
Dobrý den, pořídil jsem osobní automobil na leasing. V říjnu 06 jsem leasing doplatil. Automobil musím zařadit do majetku? Za jakou cenu?
Dobrý den, ještě jeden dotaz, prosím. Když jsem zaměstnaná a v lednu až dubnu, jsem uplatňovala v zaměstnání odpočet na dítě.Zároveň podnikám.Zapíšu uhrn od zaměstnavatele, a můžu si dát do odpočtu na dítě ty 4 měsíce?2000.--?vyrovnání daně nebylo u zaměstnavatele provedeno.Děkuji.
Dobrý den,měla bych otázečku, jsem zaměstnanec a mám ŽL na zprostředkovatelskou činnost, výdaje uplatňuji paušálem, tedy 50%, ale jde o příjmy = vykazuji na faktuře zprostředkování obchodu + cestovní náklady, a tady se ptám zda jsou ty cestovní náklady mým příjmem (tedy ke zdanění) nebo je mám odečíst, když všechny výdaje mám v paušálu ?
Dobrý den. Jsem OSVČ a platím si pojištění pro případ ušlého výdělku při pracovní neschopnosti. Chtěl bych vědět, zda lze zařadit uhrazené pojistné mezi daňově odečitatelné náklady. Děkuji za odpověď.