FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o radu, jakým způsobem se do…

Dobrý den, prosím o radu, jakým způsobem se do daní z příjmů i daně z přidané hodnoty promítá půjčení osobního automobilu zaměstnanci? Děkuji za odpověď.

Dobrý den mám dotaz jestli si rodiče můžou…

Dobrý den mám dotaz jestli si rodiče můžou uplatnit společné zdanění manželů,když je s nimi ve společné domácnosti nezamněstnaný 18letý bratr?

Dobrý den, - jsem OSVČ a v roce 2006 jsem ze…

Dobrý den, - jsem OSVČ a v roce 2006 jsem ze samostatné výdělečné činnosti neměl žádný příjem, výdaje uplatňuji 0% (50). Současně jsem zaměstnaný a zaměstnání je hlavním zdrojem příjmů - na zálohách na pojistné jsem zaplatil 2869,- Kč - ČSSZ mi vrátila přeplatek za rok 2005 4814,- Kč můžete mi prosím poradit jak se v tomto konkrétním případě stanoví dílčí základ daně? děkuji Kostohryz

Dobrý den, neuplatnila jsem si v přiznání za…

Dobrý den, neuplatnila jsem si v přiznání za loňský a předloňský rok akontaci. Je možné to dát třeba teď nebo to nějak posunout?Leasing skončil v srpnu 2006. Děkuji

Prosím o odpověď - Jaký způsob zaměstnání…

Prosím o odpověď - Jaký způsob zaměstnání důchodce je pro firmu i důchodce nejlepší? Jedná se o občasnou výpomoc v dílně. Jak je to s placením daní a odvodů na sociální a zdravotní pojištění? Děkuji.

Dobrý den, mám příjem z příležitostné těžby dřeva…

Dobrý den, mám příjem z příležitostné těžby dřeva z vlastního lesa. Tento příjem vykážu jako ostatní příjem dle §10 ZDP. Mohu si náklady uplatnit paušálně ve výši 80% příjmů, a to dle §10, ost.4, kde se říká: "Jdeli o příjmy ze zemědělské výroby, lze výdaje uplatnit dle §7, odst. 9 písm. a)."? Díky za odpověď

Dobrý den, mám příjem z příležitostné těžby dřeva…

Dobrý den, mám příjem z příležitostné těžby dřeva z vlastního lesa. Tento příjem vykážu jako ostatní příjem dle §10 ZDP. Mohu si náklady uplatnit paušálně ve výši 80% příjmů, a to dle §10, ost.4, kde se říká: "Jdeli o příjmy ze zemědělské výroby, lze výdaje uplatnit dle §7, odst. 9 písm. a)."? Díky za odpověď

Dobrý den. Jaká je základní sazba (opotřebení)…

Dobrý den. Jaká je základní sazba (opotřebení) pro účely stanovení základu daně z příjmů za rok 2006 pro motorku? Našla jsem jen údaj pro silniční motorové vozidlo a to Kč 3,80/1 km. Děkuji.

Dobrý den, v roce 2006 jsem 8 měsíců…

Dobrý den, v roce 2006 jsem 8 měsíců podnikal a tři měsíce byl zaměstnán.Čistý příjem za tyto tři měsíce po odečtení daní a pojištění byl 21 283,-Kč,a z podnikání jsem neměl žádné příjmy ani výdaje,kromě pojištění.Jsem OSVČ-zemědělská prvovýroba.Musím za rok 2006 podávat daňové přiznání?Děkuji Skalík.

Dobrý den,jsem fyzická osoba a plátce DPH.Co vše…

Dobrý den,jsem fyzická osoba a plátce DPH.Co vše musím udělat, když chci používat soukromý osobní automobil i k podnikání.? Děkuji

Dobrý den,chtěla bych se zeptat: v r.05 jsme do…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat: v r.05 jsme do firmy zakoupili automobil-150000.V r.06 jsme jej prodali-130000.Odpis v r.05 byl rov.-21300,- 1.V r.06 uplatním pol.odpis-21450,-? 2.Do zdan.výdajů zahrnu ZC 107250,-? 3.Prodej auta bude zdan.příjem? 4.Je potřeba zaúčtovat a zavést do DaP ještě něco ? Děkuji za odpověď

Dobrý den,jsem podnikatel.Chci zakoupit nový…

Dobrý den,jsem podnikatel.Chci zakoupit nový motocykl,mohu ho vložit do podnikání?Uplatní se hned DPH, a založím kartu HIM, kde bude částká bez DPH, děkuji.

dobrý den, jsem autorizovaný architekt ČKA (dle…

dobrý den, jsem autorizovaný architekt ČKA (dle zák. 360/1992), podnikám ale na základě živnostenského oprávnění s předmětem činnosti "inženýrská činnost v investiční výstavbě"(živnost volná). Vynaložené výdaje v daňovém přiznání za rok 2006 uplatňuji procentem z příjmů. Mohu uplatnit výdaje ve výši 50% (příjmy ze živnosti vyjma řemeslných), nebo mohu uplatňovat pouze 40% (příjmy z podnikání podle zvl. předpisů a z výkonu svobodného povolání)? děkuji za odpověď

Dobrý den p. doktore, dnes jsem se zasekl u…

Dobrý den p. doktore, dnes jsem se zasekl u prodeje pozemku který nebyl v podnikání, ale nesplňuje osvobození,protože jsme ho neměli v držení 5 let a který máme jako BSM, daní každý manžel polovinu, nebo se to zdaňuje jak u pronájmu jen jeden z manželů. Děkuji

Dobrý den, dotaz se týká hospodaření s…

Dobrý den, dotaz se týká hospodaření s grantovými prostředky. Jedná se o grantový projekt poskytnutý fyzické osobě pod záštitou zaměstnavatele. Jakým způsobem vést evidenci příjmů-výdajů? Finanční odměna za zpracování projektu není žádná, pouze po dokončení projektu po třech letech si zhotovitel ponechá do osobního vlastníctví notebook. Bude tento nějakým způsobem podléhat zdanění? - pak by bylo nutné uvést do plánovaného harmonogramu výdajů i položky daňové. Děkuji

Dobrý den,letos bychom chtěli uplatnit spol…

Dobrý den,letos bychom chtěli uplatnit spol.zdanění manželů.Já jsem v r.06 měla podporu v nezam.cca 2900,-. Může si manžel na mě udělat odečet 4200,-? Děkuji za odpověď

Dobrý den, připravuji DAP pro maminku, ŽL má od…

Dobrý den, připravuji DAP pro maminku, ŽL má od roku 1999. V loňském roce měla príjmy z podnikání pouze 11.000,--, a 15500,-- na Dohodu o provedení činnosti. 6 měsíců byla hlášená na ÚP, ale na fin. úřed to nenahlásila. V zákoně o daních z příjmůů §7c odst. 4. písm. i) jsem se dočetla, že pokud nemám příjmy z živnosti(v tomto případě) vyžší než 15.000,- nemusí platit minimální daň, lze to požít i na případ mojí maminky?

Dobrý den, chci se zeptat kam zařadit příjem v…

Dobrý den, chci se zeptat kam zařadit příjem v situaci kdy: jsem podnikal na ŽL (zprostředkovatelská činnost) a v k 31.7.06 jsem přerušil podnikání. V listopadu 2006 mi byly vyplaceny nějaké provize z doby podnikání. Dle obchodní smlouvy měly být vyplaceny v průběhu července, ale zpozdily se. Patří tyto příjmy pod par.7 - Příjmy z podnikání nebo je mohu dát pod par.10 Ostatní příjmy, vzhledem k tomu, že v listopadu 2006 jsem měl již přerušenu podnikatelskou činnost. Pro úplnost dodávám, že vedu daňovou evidenci. Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den. S pozdravem Miloslav Šimek

Dobrý den. V odpovědi na můj předchozí dotaz pan…

Dobrý den. V odpovědi na můj předchozí dotaz pan Dytrich uvedl, že by ještě potřeboval vidět moji pojistnou smlouvu. Rád bych mu ji poslal v elektronické podobě (PDF), ale nevím kam. Poradíte mi? Děkuji. S pozdravem RNDr. Alois Tesař

Dobry den. Mam dotaz, zda malirka muze uplatnit…

Dobry den. Mam dotaz, zda malirka muze uplatnit vydaje procentem z prijmu a ktera procenta se na ni vztahuji ? Dekuji za odpoved.