FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mohu prosím použít při společném…

Dobrý den, mohu prosím použít při společném zdanění odpočet ztráty, vzniklé v roce 2004? Mám příjmy od zaměstnavatele, které jsou hlavním zdrojem příjmů a podnikání je vedlejší zdroj příjmů (manželka má příjmy z HPP). Výši ztráty mohu uplatnit až do výše řádku 41 nebo půlku? Při orientačním výpočtu on line daňovou kalkulačkou (měšec.cz) mi to odečte jenom 1/2 uplatňované ztráty. Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, děkuji za Vaše odpovědi,…

Dobrý den pane doktore, děkuji za Vaše odpovědi, mnoho jsem jich našla i v poradně. Mám opět jeden dotaz. Pokud přefakturovává firma stavební práce, měly by se na konci účetního období zaúčtovat výnosy( příjmy ) příštích období? Účtuji v průběhu roku dodávky prací na 518A. Předpokládám, že mám pravdu, ale už mi jde hlava kolem ze všeho. Děkuji a přeji hezký den.

Moc děkuji za odpověď na můj předchozí dotaz …

Moc děkuji za odpověď na můj předchozí dotaz (opotřebení u motorky pro daňové přiznání). Napsal jste, že je to 3,80 Kč. Mezitím mi na finančním úřadě řekli, že je to jen 1,- Kč. Není k tomu nějaký komentář, příp. judikát? Děkuji.

Dobrý den. Jedná se o společné zdanění manželů.…

Dobrý den. Jedná se o společné zdanění manželů. Manžel je OSVČ základ daně má 180 000. Já nejsem zaměstnaná ani OSVČ - pobírám sociální dávky a příspěvek o péči blízkou nebo jinou osobu. Máme 2 děti. Pokud rozdělíme příjmy, tak manžel se dostane jako OSVČ pod minimální základ daně. Můžu si já v DP uplatnit slevu na dani 7200 Kč? Může si na mne manžel uplatnit slevu v DP 4200 Kč? Děkuji

Dobrý den. Mám dotaz zda je nárok na slevu…

Dobrý den. Mám dotaz zda je nárok na slevu podle § 35ba odst l písm. c) - částečná invalidita: Částečný invalidní důchod pobírán do 06/2005, poté přiznán důchod starobní (důchod na částečnou invaliditu zanikl - vyšší je starobní). Starobní důchod pobírán od 07/2005 i po celý rok 2006. Invalidita je trvalá. V roce 2006 příjmy ze závislé činnosti (§6 ZDP) a z podnikání (§7 ZDP). Za rok 2006 bude podáváno daňové přiznání. Je nárok na snížení daně o 1.500,--Kč podle shora citovaného § ZDP za rok 2006? A jak v dalších letech? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,fa za elektřinu od března 06 do března…

Dobrý den,fa za elektřinu od března 06 do března 07.Platili jsme zálohy a neodčítali si DPH. Došla konečná faktura. Můžeme si odečíst celé DPH i za minulý rok nyní nebo musíme podat dodatečné přiznání k DPH za minulý rok a vyžádat si daňové doklady k přijatým platbám. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pracuji jako účetní v neziskové…

Dobrý den, pracuji jako účetní v neziskové organizaci, která přesákla obrat 1000000kč za posledních 12 měsíců.Měla byse tedy přihlásit jako plátce DPH. Můj nadřízený tvrdí, že neziskovka nemusí být plátce DPH pokud nedělá hospodářskou činnost. Já jsem podobnou informaci v zákoně o DPH nenašla. Chtěla bych se proto zeptat, jak je to s těmi neziskovkami a jaký je postih, když vznikne povinnost přihlásit se jako plátce DPH a organizace se nepřihlásí. Děkuji za odpověď Radka Steinochrová

Pracuji ve stavební firma v České republice.V…

Pracuji ve stavební firma v České republice.V létě máme začít drtit kámen v lomu na Slovensku. Otázky: Máme se zaregistrovat v Slovenské republice? Je tato služba plně osvobozena od DPH,když se lom nachází na území Slovenska.faktura bude vystavována bez dph a v daňovém přiznání bude pouze přičtena v ř.510? Co vše musíme udělat , při začátku služby na Slovensku?

Dobrý den, uplatňuji výdaje % z příjmů (50%).V…

Dobrý den, uplatňuji výdaje % z příjmů (50%).V letošním roce jsem prodal po ukončení leasingu osobní automobil, který tak byl v majetku firmy. Kam tento příjem zařadit ? Lze na tento příjem uplatnit také onen 50% odpočet ?

Dobrý den, v minulém roce jsem věnovala určitou…

Dobrý den, v minulém roce jsem věnovala určitou částku neziskové organizaci.Tuto částku jsem si pak odečetla z daní. Mohu podobným způsobem uplatnit i dar neziskové organizaci v zahraničí a které doklady jsou k tomu případně potřeba? Děkuji.

Moje situace je následující: od ledna do července…

Moje situace je následující: od ledna do července jsem byl v zaměstnaneckém poměru s hrubým výdělkem 54 204 kč,úhrn pojistného 6789 kč,sražená záloha na daň v úhr. výši 1548 kč tedy se základem daně 47415 kč. Od začátku srpna jsem obnovil řemeslnou živnost a 17.12.2006 jsem ji opět přerušil. Z podnikání jsem měl tedy za 5 měsíců celkové příjmy ve výši 57 000 kč,po uplatnění paušálních odpisů 60 procent + 13330 kč na pojistném mi vychází základ daně 9470 kč. Po základní slevě poplatníka 7 200 kč mi tedy vychází částka na zaplacení 2270. Je můj postup správný? Nemusím v daňovém přiznání výdělek z podnikání spojit s předešlým příjmem od zaměstnavatele?

Dobrý den, chci podnikat v oboru erotických…

Dobrý den, chci podnikat v oboru erotických webových stránek s modelkami - tzn. poskytnutí obsahu webu (foto, video) návštěvníkům po zaplacení "členského" poplatku kreditní kartou. Nashromážděné poplatky by pak pravidelně přicházely na můj podnikatelský účet od zahraniční společnosti, která platby zprostředkuje. Jaké živnostenské listy vlastně pro takovou činnost potřebuji a bude v daňovém přiznání možné uplatnit paušál 50%? Děkuji.

Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvěk, od 1.8.…

Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvěk, od 1.8. podnikám OSVČ. Výsledek podnikání je ztráta. Ze zaměstnání mi byla proplacená dovolená a uhrazená zálohová daň. Mohu uplatnit v daňovém přiznání částku 7200 na moji osobu a 6000 na dítě v plné výši za celý rok?Za rok 2006 nedosáhl můj příjem šestinásobek minimální mzdy, i přesto mohu uplatnit daňový bonus na dítě v plné výši 6000, nebo alespoň poměrnou část?Děkuji.

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně slevy…

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně slevy na dítě. V květnu r.2006 dítě odmaturovalo na střední škole a v červnu se přihlášilo na úřad práce. Od poloviny července do konce září byl zaměstnán na základě dohody o provedení práce. Nevím, kolik měsíců můžu uplatnit v daňovém přiznání na slevu na dani na vyživované dítě. Děkuji za odpověď

Dobrý den, chci se Vás zeptat jestli se příjem v…

Dobrý den, chci se Vás zeptat jestli se příjem v zahraničí započítává při žádosti o podporu v nezaměstnanosti. V loňském roce jsem od ledna do září pracovala v české firmě a pak jsem byla od října až do letošního března v Irsku. Mám potvrzení o výdělcích. Z jaké částky mi bude počítána podpora? Děkuji

dobrý den, Jsem vlastníkem bytu v panelovém…

dobrý den, Jsem vlastníkem bytu v panelovém domě (resp. byt je v bezpodílovém vlastnictví manželů). Dům je spravován Společenstvím vlastníků. Střechu objektu má pronajatou telekomunikační firma. V březnu 2007 byla vyplacena částka za pronájem střechy za rok 2006. Po rozdělení na jednotlivé bytové jednotky mi byla vyplacena částka 5900Kč. Prosím o informaci, zda a příp. jakým způsobem se tato částka daní. Jsem zaměstnanec a daně mi již zpracoval zaměstnavatel. Můj manžel je již v důchodu. děkuji Julie Doksanská

Vážený pane doktore, jsem zaměstnán a současně…

Vážený pane doktore, jsem zaměstnán a současně provozuji jako vedlejší činnost živnost. V roce 2006 jsem byl nemocen 9 měsíců, a tak ze závislé činnosti jsem měl příjem jen 35.000 Kč. Z podnikání, které provozuji 3 roky, jsem byl ve ztrátě cca 75.000 Kč. Tato ztráta byla jen z leasing. splátek / poměrná část leasingu za rok 2006/. Podávám DP a můj dotaz zní, zda musím dodržet ustanovení zákona o minimálním základu daně a zaplatit daň z tohoto základu pro rok 2006.

Dobrý den. Chtěla bych za r. 2006 poprvé uplatnit…

Dobrý den. Chtěla bych za r. 2006 poprvé uplatnit daně paušálem. V r. 2005 jsem uplatňovala skutečné výdaje, které byly velmi nízké, abych mohla získat půjčku na bydlení. Účetní mi doporučila, abych nyní za rok 2005 podala opravené DP s uplatněním paušálních výdajů, tím pádem bych nemusela podávat dodatečné DP za 2005 a ještě bych dostala zpět část uhrazené daně, která byla díky nízkým výdajům poměrně vysoká. Mám 3 dotazy: 1) Je tento postup akceptovatelný? 2) Pokud ano, je potřeba podávat dodatečné DP za 2004 a přehledy na soc. a zdrav. poj., i když neovlivní základ daně a nevznikne žádný rozdíl v dani ani platbách pojistného? 3) Kolik % činí paušál, pokud mám živnostenské listy na administrativní činnost a překladatelství (bez "soudního razítka" a nepotřebovala jsem žádné osvědčení k vykonávání těchto činností), případně vedení účetnictví a daňové poradenství (moje paní účetní dostala na školení poradců zavádějící a nejasnou odpověď ohledně svého vlastního paušálu)? Je to 40 nebo 50 %? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych specifikovat mojí…

Dobrý den, chtěla bych specifikovat mojí předešlou otázku. Jde o to, jestli když poskytne zaměstnavatel svým zaměstnancům osobní uatomobil k bezplatnému užívání nejen pro pracovní, ale i pro soukromé cesty, tak on musí zvýšit příjem zaměstnance o 1% vstupní ceny vozidla. Podléhá toto 1% zvýšení příjmu DPH? Přiráží se k tomu 19% DPH? A popřípadě kterým § je to upraveno? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně darovací.…

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně darovací. Babicka mi chce darovat nemovitost. Ve které skupině jako vnučka se nacházím? a ve které případně můj manžel?