FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den! Můj dotaz zní: Jsme…

Dobrý den! Můj dotaz zní: Jsme příspěvková organizace,vyslali jsme na zahraniční služební cestu zaměstnance. Obdržel zálohu EUR 200,při vyúčtování nic nevracel ani nedostal doplatek.Od EK jsme obdrželi EUR 300 - refundace.Jak se vypořádat s rozdílem EUR 100 ? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, je možné zodpovědět následující…

Dobrý den, je možné zodpovědět následující dotaz? V roce 2006 jsem pracovala půl roku jak OSVČ a půl roku jsem byla zaměstnaná. Mohu si od daně odečíst celou částku 7200,- Kč na poplatníka nebo mám počítat jen 6 měsíců, kdy jsem byla OSVČ a částka tak bude pouze 3 600,- Kč? Děkuji.

Podnikam ako fyzická osoba ktorá má v ČR zriadenú…

Podnikam ako fyzická osoba ktorá má v ČR zriadenú organizačnú zložku.Mám povolenie pre organizačnú zložku z ministrerstva práce a soc vecí o agentúrnom zamestnávaní občanov českej a slovenskej republiky.Jednotlivých zamestnancov zamestnávam v českej org.složke kde sú v pracovno právnom vťahu.V ČR robím aj odvody do poisťovní a dane.Jedna s firiem u ktorej pracujú moji zamestnanci napriek tomu chce uplatníť zabezpečenie dane ktorú chce vypočitavať zo 60% faktruračnej hodinovej sadzby a následne zadržiavať.Je postup danej firmy správny?Nakoĺko dalšie firmy po doložení povolenia z min.práce a soc vecí ČR o agentúrnom zamestnávaní prestali zadrživať dań už v roku 2006 za skorú odpove´ˇd vopred ďakujem Jozef Muller e:mail mullda@stonline.sk

Dobrý den pane doktore, chci se vás zeptat jak je…

Dobrý den pane doktore, chci se vás zeptat jak je to s pohledávkou z roku 2005, která byla uhrazena během roku 2006 v případě, že chce podnikatel uplatnit výdaje procentem? Musí se udělat dodatečné přiznání za rok 2005 nebo nemusí? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsou kurzové rozdíly vzniklé k 31.12…

Dobrý den, jsou kurzové rozdíly vzniklé k 31.12.2006 u pokladny a devizového účtu daňově uznatelné? Tzn.je např. kurzová ztráta ve valut.pokladně daňovým nákladem? Jak tyto rozdíly zaúčtovat a jak se projeví v roce následujícím?

Ve formuláři daň z přijmu mám tento rok ztrátu.…

Ve formuláři daň z přijmu mám tento rok ztrátu. Musím uvést minimální daňový základ, který je přes 112000 Kč. Od něho nemohu odečítat 40% na hostinskou činnost, ale mohu po stanovení daně odečíst 7200 Kč na sebe, že nemám kladný příjem v roce 2006?

Dobrý den, potřebovala bych vědět, jak mám…

Dobrý den, potřebovala bych vědět, jak mám vyplnit kolonky ve "Vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze záv.činnosti a funkčních požitků", pokud jsme v daném měsíci daň z příjmů neplatili? (byla mínusová a FÚ nám jí po 2měsících vracel).Děkuji za odpověď.

Dobrý den,může si známá podat SZM zpětně za rok…

Dobrý den,může si známá podat SZM zpětně za rok 2005 ikdyž jejímu manželovi v roce 2005 provedli vyúčtování daně v zaměstnání a přeplatek mu zaplatili? Ona celou dobu pobírala nemocenskou od OSSZ. Může si uplatnit on nebo ona slevu na dani za dítě,které má z prvního manželství a je s nimi celou dobu ve společné domácnosti? Moc děkuji za odpověď

Jak je to prosím s odpočtem úroků z úvěru na…

Jak je to prosím s odpočtem úroků z úvěru na stavbu domku v průběhu výstavby. Stavím několik let a průběžně splácím úvěr. Každý rok odečítám zaplacené úroky. Nemám ale splněnou podmínku užívání nemovitosti k trvalému bydlení protože pochopitelně není zkolaudovaná. Nedělám chybu? Je tato situace upravena v zákoně?

Jak je to prosím s odpočtem úroků z úvěru na…

Jak je to prosím s odpočtem úroků z úvěru na stavbu domku v průběhu výstavby. Stavím několik let a průběžně splácím úvěr. Každý rok odečítám zaplacené úroky. Nemám ale splněnou podmínku užívání nemovitosti k trvalému bydlení protože pochopitelně není zkolaudovaná. Nedělám chybu? Je tato situace upravena v zákoně?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když má přítel…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když má přítel na ž.l. dokončovací stavební práce, zda se jedná o řemeslnou či neřemeslnou činnost?50% či 60% možnost uplanění výdajů?Děkuji moc.

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně daňového…

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně daňového přiznání. Do srpna (tzn. 8 měsíců) jsem byl student. Do listopadu (3 měsíce) jsem podnikal na ŽL a poslední měsíc v roce (prosinec) jsem zaměstnán. V jaké výši mám uplatnit slevu na poplatníka? 7 200 Kč nebo jen 2 400 Kč (3měs OSVč, 1měs. závislá činn.)? Ovlivní nějak těch 8 měsíců ve škole kalkulace v daň. přiznání (z hlediska soc., zd. poj., daní, slev...)? Děkuji TS

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak vysoké…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak vysoké můžeme účtovat penále z neuhrazené faktury, když ho nemáme nikde smluvně ošetřené? Děkuji Petra

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Mohou…

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Mohou manželé dodatečně udělat společné zdanění manželů. Oba podali svoje daňové přiznání a teď zjistili, že by pro ně bylo výhodnější společné zdanění. Jeden podniká (neměl minimální základ daně) a druhý má jedno zaměstnání, ale podal si přiznání sám. děkuji za odpověď. Jedná se o rok 2006 i o rok 2005

Hezký den, potřebovala bych radu ohledně Zákoníku…

Hezký den, potřebovala bych radu ohledně Zákoníku práce a hlavně dovolení, nevím, zda mi v tomto můžete pomoct. Zaplatili jsme si poukaz na dovolenou do Bulharska pro celou rodinu a nastal problém se zaměstnavatelem jednoho ze synů, který mu odmítnul tuto dovolenou dát. Nevím, zda má na to právo. Na dovolenou máme letět 22.srpna 2007. Zdá se mi, že požádal o dovolenou v dost velkém předstihu. Děkuji Vám předem za odpověď nebo alespoň za radu,k de by mi mohli poradit, pokud to vy neděláte.

Dobrý den, manžel má rok živnostenský list, ale…

Dobrý den, manžel má rok živnostenský list, ale živnost aktivně neprovozuje. K tomu pracuje na HPP. Daňové přiznání podával v práci. Musí ještě zajistit nějaké další věci ohledně daní, pokud jeho zisk z živnosti je nulový?

dobrý den pane doktore. Muzete mi prosim poradit…

dobrý den pane doktore. Muzete mi prosim poradit jake vysoke vydaje procentem mohu pouzit jako graficka ? Nemam zivnostensky list pouze jsem dostala DIC od fin. uradu. Dekuji za odpoved.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat,na slevu na dani…

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat,na slevu na dani na vyživovanou manželku.Manželka je v invalidním důchodě a pobírá invalidní důchod ve výši 5 250Kč měsíčně. Jestli je možné slevu na dani 4 200Kč. Děkuji

Jaké daně se vztahují na občanská sdružení.

Jaké daně se vztahují na občanská sdružení.

Dobrý den pane doktore, měl bych dotaz ohledně…

Dobrý den pane doktore, měl bych dotaz ohledně DPH.Jsem zahr.FO zapsaná v obch.rejstříku, nejsem plátce DPH,ale v březnu t.r. překročím limit 1000000,Kč za posledních 12 měsíců. Chci se zeptat, jest-li se též musím přihlásit k registraci DPH a do kterého měsíce, jest-li ano, tak od kdy musím účtovat s DPH? Děkuji za odpověd.