FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, dovážíme technické manuály a software…

Dobrý den, dovážíme technické manuály a software na CD z USA a od deklarantské firmy nám chodí JSD vč. proforma faktury v USD (vystavena pouze pro celní účely) s nulovým vyčíslením cla a bez DPH. Tyto proforma faktury neplatíme, za zboží dovezené z USA platíme prostřednictvím faktur s předmětem plnění"royalty fees".. procentuelní sazba z našich výnosů (tuto fakturu účtujeme způsobem reverse charge ř. 270,275+330,335). Je nutné odvést DPH z dokladu JSD tj.z hodnoty profoma faktury?Nebo zde uplatňujeme systém reverse charge? Kam se uvádí do daňového přiznání k DPH?

Dobry den, ve vasi poradne jsem se docetla,ze…

Dobry den, ve vasi poradne jsem se docetla,ze podporu v nezamestnanosti do danoveho priznani uvadet nemusim..Mam tedy dan uvest pouze z prijmu od noveho zamestnavatele a potvrzeni z UP vubec neuvadet/ani do priloh/?Proc tedy Urad prace toto potvrzeni vubec vydava?Dekuji za odpoved..Pekny den!

Dobrý den, kamarád pěstuje(ze semínek)a prodává…

Dobrý den, kamarád pěstuje(ze semínek)a prodává takto vypěstované kaktusy na ŽL. Musí vést sklad? Děkuji

Počítává se podnikání při rodičovkém příspěvku …

Počítává se podnikání při rodičovkém příspěvku jako zahájení podnikatelské činnosti nebo až rok následující?

Dobrý den, příspěvková organizace - přijala…

Dobrý den, příspěvková organizace - přijala zálohu ve výši 10.000,--, musí k této záloze také vystavit daňový doklad? Děkuji.

Dobrý den, uzavřeli jsme smlouvu z dodavatelem…

Dobrý den, uzavřeli jsme smlouvu z dodavatelem ohledně zveřejnění inzerátu.Od smlouvy chceme odstoupit,ale musíme zaplatit 50% nákladů ceny za zveřejnění prezentace.Prosím, jak mám zaúčtovat ten rozdíl cca 3000,-?Můžu tu částku nechat na 518 i když žádný inzerát nebyl zveřejněn?Nebo se to musí promítnout jinak? Děkuji

Dobrý den, mám dotaz.Pronajímám herní automaty. …

Dobrý den, mám dotaz.Pronajímám herní automaty. Výdaje uplatňuji 30% a zajímá mě, zda si můžu odečíst zdravotní a sociální pojištění. Je to moje hlavní činnost a kolonku v danovém přiznání jsem nenašla . Podle mě mám nárok si tyto platby odečíst, ale na FÚ mi řekly, že nikoli.Každá OSVČ si toto odčítá, je pronájem nějaká zvláštní vyjímka. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Potřebovala bych od Vás malou radu.…

Dobrý den, Potřebovala bych od Vás malou radu. Manžel začal podnikat, ŽL si vyřídil k 15.3.2007, jako plátce DPH se zaregistroval k 27.3.2007. Co však asi udělal špatně je, že si nakoupil věci bezprostředně potřebné k výkonu činnosti (vrtačku, kango, PC). To však udělal k 19.3.2007. Vše mám už zavedené v peněžním deníku a mám zpracované přiznání k DPH za první čtvrtletí. Nevím, zda můzu ale nárokovat vrácení DPH, když se zaregistroval až tak pozdě. Nebo se to vztahuje na celé čtvrtletí? A ještě jeden dotaz: Teď bude provádět elektroinstalaci v mateřské školce. Může si k práci přičíst sníženou sazbu DPH 5%? Dle zákona o DPH to chápu,že ano, ale jsem samouk, tak si nejsem moc jistá. Předem Vám mnohokrát děkuji za radu S pozdravem ( pro celý kolektiv) LENKA Jankůjová, Bánov

Dobrý den, můj bratr má hypoteční úvěr na koupi…

Dobrý den, můj bratr má hypoteční úvěr na koupi bytu, kde já působím jako přistupitel. Můžu tedy požádat o vrácení daní tzn. jako odpočet úroků z hypotéky. V případě ,že ano, jak to mám udělat. Děkuji. Marek

Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se…

Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se informovala, jestli musím podat daňové přiznání za rok 2006 taky v České republice (ČR), i když už jsem teď za rok 2006 podala daňové přiznání v Slovenské republice (SR)? Jsem občan SR, mám trvalý pobyt v SR, a měla jsem příjmy jenom ze závislé činnosti následovně: u slovenského zaměstnavatele od 1.1.2006 do 31.5.2006, pak u českého zaměstnavatele od 1.6.2006 do 31.12.2006. V SR jsem podala daňové přiznání ke všem těmto příjmum, t.j. k příjmum v SR i ČR. Děkuji za radu. Horváthová

Dobrý den, pročítala jsem si diskuze ohledně…

Dobrý den, pročítala jsem si diskuze ohledně účtování dotací a prosím o radu ... Přes MPO máme dodateční program "Marketing", kdy nám částečně budou náklady dle projektu proplaceny státem, ale až zpětně, tj. vynaložili jsme náklady na marketing v roce 2006 ale případný dotační příjem bude až cca 5/07. Jak účtovat? Musím zahrnout do výnosů r. 2006 (346/648) nebo můžu účtovat až ve 2007? Přesnou částku neznáme ..... Díky

Jaké zásady je nutno dodržet při sestavování…

Jaké zásady je nutno dodržet při sestavování účetní závěrky pro účely zjištění výše vypořádacího podílu společníka při jeho úmrtí? 1. Zda se provádí fyzické inventury? 2. Zda se k tomuto datu přehodnocují opravné položky a rezervy, zejména rezerva na restrukturalizaci? 3. Můžete doporučit literaturu k tomuto tématu (popř. účetní předpis)?

Dobrý den, chci založit s kolegou VOS. Do ní bych…

Dobrý den, chci založit s kolegou VOS. Do ní bych rád vložil nějaké výrobní prostředky. Můsí být cena těchto výrobních prostředků, ohodnocena znalcem, nebo ne?

Dobrý den, prosím o informaci, z jakého základu…

Dobrý den, prosím o informaci, z jakého základu a v jaké procentuální výši zaplatím daň při bezúplatné výměně bytů (os.vlastnictví) se svým synem. Oba byty mají dle znaleckého posudku přibližně stejnou cenu. Děkuji Kornienková

Dobrý den Mám organizační složku fyzické osoby…

Dobrý den Mám organizační složku fyzické osoby ze slovenska v ČR už 2 roky nevykonávam žádnou činnost v ČR vedl jsem podvojní učetnictví jsem platcem DPH s rodinných duvodu nemužu do ČR /zdraví/ daň na slovensku jsem priznal jsem povinen zaplatit daň aj vČR Jsem ženatý 3 deti. Ďekuji za odpoveď

Dobré ráno,byla bych ráda kdybyste mi tentokrát…

Dobré ráno,byla bych ráda kdybyste mi tentokrát odpověděl.Posílám už třetí dotaz.Na minulé dva jste nereagoval.Do DP do odstavce E-jsem dávala výdaje za použití osobního automobilu jako snižující výsledek hospodaření a teď jsem se dočetla,že do odstavce E se píší výdaje,které nejsou daňově uznatelné. Tak nevím jestli výdaje za použití os.automob.nemám napsat pouze do výdajů do řádku 102- vždyť výdaj za použití os.autom.má být daňově uznatelný?Děkuji za odpověď.

Dobrý večer pane Dytrich. Mám na Vás dotaz…

Dobrý večer pane Dytrich. Mám na Vás dotaz ohledně zaokrouhlování u přijatých faktur. Ta zní třeba na částku bez daně 28377,90, DPH 5391,81 fp celkem 33769,71, zaokr. -0,21, fp k úhradě 33769,50. Takto to opíši z faktury pro DPH. Slyšela jsem od známé, že už si mám to zaokrouhlení sama odečíst z částky DPH,tj. na 5391,60. Zdá se mi to divné, neboť bych nic jiného nedělala, než si vypočítávala sama DPH. Jestliže mi dodavatel vyznačí na faktuře DPH a zaokrouhlení, tak i můj program provede tento početní úkon. Můžete mi prosím k tomu něco sdělit. Myslím si, že moje zaúčtování je správné. Druhý dotaz zní: Kdy mohu uplatnit poprvé ztrátu z.roku 2005 a 2006. To podnikatel začal podnikat a oba roky byly ztrátové. V případě roku 2007 by měl mít zisk, když ne a bude zase ztráta, musí zaplatit min. daň - je možné potom někde část ztrát z předchozích roků uplatnit? Třetí dotaz se týká Záloh na daň z příjmu. Do 15.3. měla být zaplacená čtvrtletní záloha na daň z příjmu dle ZDP, kterou jsme nezaplatili, neboť přiznání nebylo ještě hotové a má se podat do 31.3. Myslím si, že je to nesmysl. A nebo si to mám vykládat tak, že tento datum je pro zálohu z předchozího roku třeba 2005, kdy podnikatel zaplatil zálohy k 15.6.06,15.9.06,15.12.06 a pak ještě k 15.3.07 (jak zní v ZDP)a do 31.3.07 zaplatí doplatek za rok 2006. Pak by to mělo logiku. Je možné v průběhu roku požádat FÚ o zrušení zálohy třeba v červenci, když se nedosáhne předpokládaného obratu? Děkuji moc za odpovědi. Marie Chtěla jsem se ještě optat, proč poradenství změnilo způsob v zadávání dotazů, kterých se objevovalo mnoho a každý si tam mohl najít pro sebe co potřeboval. Teď je to takové strohé,je toho podstatně méně. Díky moc Marie

Vážený pane doktore, jsem zaměstnán a současně…

Vážený pane doktore, jsem zaměstnán a současně provozuji jako vedlejší činnost živnost. V roce 2006 jsem byl nemocen 9 měsíců, a tak ze závislé činnosti jsem měl příjem za 3 měsíce jen 49.000 Kč. Z podnikání, které provozuji delší dobu, jsem byl ve ztrátě /příjmy 90.000, výdaje 106.000/. Podávám DP a můj dotaz zní, zda musím dodržet ustanovení zákona o minimálním základu daně a zaplatit daň z tohoto min.základu pro rok 2006. Nepodávám společné zdanění manželů a svou nemoc doložím průkazem na ND po dobu 9 měsíců. Mám zato, že jsem zaměstnán a tak u vedlejší činnosti tj. u živnosti nemusím dodržet minimální základ daně.Názor na tuto problematiku se různí a tak se obracím znovu na Vás. Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den. Může se u akontace u užitkového vozu…

Dobrý den. Může se u akontace u užitkového vozu N1 uplatnit DPH v celé výši, nebo se musí jako u samotné akontace vypočítat poměrná část a ta se uplatní? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem spoluvlastník domu. Můj podíl…

Dobrý den, jsem spoluvlastník domu. Můj podíl činí 1/4, podíl mého bratra činí 3/4. Před 20 roky jsem se odstěhoval a nemovitost nevyužival a ani nehodlám využívat. Můj bratr využíval dům k bydlení a k podnikání. Daň z nemovitosti platil bratr. Teď po mně chce uhradit zpětně podíl na dani z nemovitosti, kterou platil. Má na to právo? Můžu platnit tříletou promlčecí dobu podle §101 obč. zákoníku?