FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Fyzická osoba mající příjmy za rok 2010, 11 a 12 z konzultační činnosti pro indickou firmu v Indii. Jak se uplatní dohoda o zamezení dvojího zdanění, v případě, že jsou k dispozici certifikáty potvrzující zaplacení daně v Indii? Jaké sankce hrozí, pokud byla odvedena daň pouze v Indii a nikoli již v ČR? Je možné dodatečně dodanit?
Dobrý den, prosím,chtěla jsem se zeptat, jak je to s rozdělením zisku, jsem fyzická osoba, vedu jen danovou evidenci. Konkrétně, jaká má být evidence a do jaké míry zisk mohu vybrat pro osobní potřebu. Děkuji, P.
firma vydává vždy na měsíc dopředu zaměstnancům >stravenky v počtu ks dle pracovních dnů. >Pokud se po konci měsíce zjistí že někdo čerpal >dovolenou nebo onemocněl, nemá za tyto dny na stravenku >nárok? >Firma bude mít tyto stravenky nedaňové, ale co u >zaměstnance? Jak se to projeví u něj? Bude je muset zdanit >ve mzdě? Nebo je možné, že by hodnotu stravenek firmě >proplatil a tím by se zdanění obešlo? >Prosím případně o odkaz na § >Děkuju
Dobrý den, prosím mám následující dotaz. Jsem fyzická osoba a mám firmu podnikající v zemědělství. (Jako vedlejší činnost, jsem současně i zaměstnaná). Chtěla jsem se prosím zeptat, jestli si můžu na firmu koupit osobní automobil, ale ne k podnikání, ale normálně pro soukromé účely. A jestli ano, jaké jsou pak požadavky na vykazování ... atd, na veškerou evidenci? Ještě mám prosím jeden dotaz: Jsem fyzická osoba, podnikám v zemědělství (prvovýroba). Nemám žádné zaměstnance. Práce spojené s podnikáním provádějí manžel a otec. Je v pořádku, že těmto rodinným příslušníkům vyplatím příležitostně na základě dohody o provedení práce mzdu? A ještě prosím za třetí: Mám vlastní kombajn na skliznové práce, který používáme i na služby pro cizí. Chtěla jsem se zeptat, když budu mít pána, který bude obsluhovat můj kombajn, musím ho zaměstnat na dohodu o provedení práce a nebo může s mým kombajnem jezdit na základě vystavené faktury? (že by mně vystavil fakturu za provedení skliznových a opravárenských prací - pán má firmu -fyz.os)) Děkuji moc P.
Dobrý den, měla bych 2 dotazy ohledně daní. Mám bakalářskou práci na téma možnosti optimalizace daňového základu u daně z příjmů PO. Potřebovala bych vědět, zda je možné optimalizovat daň použitím hospodářského roku. A zda snižuje rozpuštění účetní rezervy základ daně. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, V případě, že bych chtěla poskytnout městu sponzorský dar na častější seč trávy v centru obce, jaký by byl postup, abych mohla tuto daň uplatnit z příjmu z pronájmu? Celkově jim platím daň z pronájmu cca 20 tis./rok, jaká by byla max. částka, kterou jim poskytnu, aby to pro mne bylo daňově výhodné a jaký postup byste doporučili? Děkuji za odpověď.
Dan z prodeje nedostavene budovy Dobrý den, v roce 2011 jsem prodala nedostaveny dum za který jsem do dnešní doby nedostala zaplaceno a již nedostanu, dum byl v loni pře prodán. Byl to můj jediny majetek. Finanční úřad chce abych zaplatila Dan z prodeje( na kterou nemam).Dostala jsem se do finanční tísně. Nežijí ani nemám trvale bydliště v Česku. Požádala jsem o poseckani dane která byla zamítnuta. Nevím co dělat dal jsem v koncích. Prosím poraďte. Muzu zažádat o prominutí teto dane?dekuji
Dobrý den. Účtujeme v DE, měsíční plátce DPH. Od dodavatele jsme dostali fakturu s měsíčním zpožděním. Je možné tuto fakturu zaúčtovat do dalšího měsíce, nebo je nutné podat opravné přiznání k DPH? děkuji
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně skartace dokladů. Jsem FO a vedu daň.evidenci, plátce DPH a mám doklady z roku 2000 a 2001? Chci se zeptat, zda tyto doklady mohu již zlikvidovat a skartaci provést sám na své vlastní skartovačce? Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Dobrý den, chtěl bych poprosit o objasnění situace, která nastala u mého současného zaměstnavatele. Jsem zaměstnán na plný úvazek, nicméně mám/měl jsem status studenta. Při vrácení daní v minulem roce jsem obdržel částku cca 5tis Kč (nastoupil jsem do zaměstnání v září 2011 - tedy za 3 měsíce). Při vyučtování daní v tomto roce tedy za rok 2012, kdy jsem byl cca 7 měsíců stále studentem, jsem obdržel jen pár sto korun. Je tato situace v pořádku nebo se může jednat o chybu v účetnictví? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na účetní řešení prodeje bytů v majetku podnikatele - fyzické osoby , plátce DPH. Jak by bylo postupování v případě, že by byly byty do pěti let po kolaudaci , ev. po pěti letech po kolaudaci. Děkuji za odpověď.
Odpis pohledávky daňový. Dobrý den, prosím o radu. Zpracovávám DPPO - máme odklad. Lze zaúčtovat daňový odpis pohledávky v roce 2012, na který byla vytvořena zákonná opravná položka (soud). Soudní rozhodnutí o ukončení řízení a celkového konkurzu byl bohužel ale v roce 2011. Účetnictví jsem převzala, toto bohužel nebylo v roce 2011 zaúčtováno. Lze tedy zaúčtovat 391/558 a 546/311 daňově? či bohužel 546/311 nedaňově? Děkuji za pomoc.
Dobry den, v listopadu lonskeho roku jsem zakoupila fotovoltanickou elektrarnu. V prosinci jsem zacala s odpisy (dle zakona na 20 let) a uplatnila je v danovem priznani za rok 2012. V mesici dubnu jsem se stala platcem DPH a zpetne si chci uplatnit DPH z nakupu elektrarny. Prosim o informaci, jakou castku DPH si mohu uplatnit? Puvodni DPH zaplacene pri nakupu? Nebo z celkove castky mam odecist odpis a teprve z teto castky vypocitat DPH? Dekuji za radu.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně dárcovství krve, zda-li na mateřské dovolené mám taky nárok na odpočet z daní. Nepřivydělávám si, mám pouze mateřskou dovolenou, při které jsem musela přestat darovat krev, opět bych chtěla pokračovat a proto mě zajímá, zda-li úleva 2000kč na dani se dá využít neb mi to propadne. Nebo jestli je třeba možnost pozdějšího vybrání této úlevy(mám na mysli například 3roky pozpátku, , za rok mi končí mateřská a ráda bych nastoupila co nejrychleji do práce, pokud neseženu nic, tak budu vedena momentálně na prac.úřadě) Proto, jestli by to šlo, jestli to není časově omezené nebo jestli se dá tato úleva využit pod jinou osobou např. rodinný bližní neb přítel. A dále jsem se ještě chtěla informovat. Dálkově studuji vysokou školu, dá se to taky odepsat z daní později až budu pracovat? Na konci tohoto roku budu mít 26let. Děkuji za poskytnutí informací. S pozdravem Maxianová Hana
Dobrý den prosím Vás o radu k daňovému přiznání.V roce 2006 jsem koupil rodinný dům financovaný hypotékou.V roce 2009 jsem se rozhodl pro prodej tohoto domu a koupy za peníze z prodeje byt.Dohodl jsem se z bankou na změne zastavního práva na hypoteke od čeho mám i dodatek ke smlouvě.Hypoteka sa neměnila a pokracovala dále.Do letošného roku jsem normálně odepisoval úroky z hypoteky a dnes jsem byl vyzván z daňového uřadu že odepisuji úroky nepravěm protože je na hypotéke jako učel rodinný dům ktery jsem prodal.Ustne vysvětlení na daňovým neprošlo ani dokladováni dodatku zastavního práva.Banka změnit učel hypotéky taky nechce.Prosím poraďte my na koho se můžu ješte obratit.Děkuji mockrát
Dobrý den, v jakých případech a za jakých podmínek může dojít k prominutí daně u majetkových daní? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Jaký majetek podléhá dani dědické v ČR v případě, že dojde k nabytí majetku děděním a tento majetek se nachází jak na území ČR, tak mimo území ČR a podle jakých pravidel se postupuje? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prodáváme byt, musíme zaplati i daň z příjmu? Byt vlastníme 6 let, trvalé bydliště máme na jiné adrese. Nejsem si jistá..... Budeme platit daň z převodu. Děkuji Vám. Mik.
Dobrý den. Chci se zeptat, zda FÚ v Žatci postupoval správně. Jelikož jsem se rozvedl, tak v rámci vypořádání majetku jsem s bývalou manželkou prodal náš bývalý společný byt za částku 450.000,-Kč. Mysleli jsme si, že na FÚ zaplatíme 4% z prodejní ceny, když odhadní cena znalcem byla nižší, a to 445.000,-Kč. Avšak FÚ nám vyměřil daň na částku cca. 23.000,-Kč !!! Ve smlouvě o prodeji je uvedeno, že já obdržím za prodej částku 350.000,-Kč a manželka 100.000,-Kč, což je prý pro FÚ rozhodující. Takže mě FÚ vyměřil 4% z částky 350.000,-Kč, tedy 14.000,-Kč, manželce 4% z poloviny odhadní ceny, z částky 222.500,-Kč, což činí 8.900,-Kč. Postupoval FÚ správně při výpočtu daně z prodeje nemovitosti? A pokud ne, lze se proti tomuto nějakým způsobem odvolat? Děkuji předem za Vaši odpověď.
Máme dotaz na způsob placení daně z nemovitosti v roce 2013. Máme informaci, že došlo ke změně čísel bankovních účtů. Máme rekreační chalupu ve Hvozdci, okres Beroun. 7.1.2013 jsme zaplatili za tuto nemovitost daň z nemovitosti na číslo účtu 7755-0027625131/0710 FÚ- Hořovice.