FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, je dar poskutnutý právnickou osobou…

Dobrý den, je dar poskutnutý právnickou osobou pro Sdružení rodičů a příznivců školy na úhradu nákladů na maturitní ples daňově uznatelným výdajem? Děkuji

Od 1.1.07 platí, že zaměstnavatel již nemusí…

Od 1.1.07 platí, že zaměstnavatel již nemusí krátit stravné za bezplatně poskytnuté jídlo (snídaně, oběd, večeře). Jak se bude postupovat z hlediska ZDP a daně ze ZČ? Př. zahraniční služební cesta, faktura na ubytování a vyčíslena poskytnutá snídaně. Zaměstnanci stravné krátit nebudu. Mohu ubytování se snídaní zahrnout do daňových nákladů a poskytnutí snídaně nedodaňovat zaměstnanci daní ze ZČ nebo se to posuzuje jako nadlimitní stravné, kdy pro nás se sice jedná o daňový náklad ale zaměstnanci vstupuje do daně ze ZČ? Díky za radu.

Dobrý den,letos chci prodat byt, který jsem…

Dobrý den,letos chci prodat byt, který jsem zdědila po rodičích. V dubnu 2003 jim byl bezplatně převeden do osobního vlastnictví. Od roku 1970 ho měli ale v užívání a byli členy družstva. Vztahuje se na mě osovobození od daně z příjmu, když doba mezi nabytím a prodejem nepřesála 5 let? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, dnes jsme dostali na FÚ překvapivou…

Dobrý den, dnes jsme dostali na FÚ překvapivou zprávu, že dle novely je penále za nezaplacení daně z příjmu nově stanoveno na 16% za každý den prodlení... To musí být nesmysl! Jak je to skutečně? Děkujeme,

Dobry den v roce 2006 jsem podnilala 0d 1.1 do 15…

Dobry den v roce 2006 jsem podnilala 0d 1.1 do 15.3.2006 pak byl zivnostak zablokovan.a ja nastoupila na hlavni pracovni pomer.podala jsem danove priznani i když jsem mela za ty 3 mesice vydelky do 15 tis.a do uhrnu vsech zamestnavatelu jsem dala prijmy z hlavniho pracovniho pomeru a uhrn pojistneho pisi tam i srazkovou dan????

Dobrý den, vedeme daňovou evidenci. Zálohu na…

Dobrý den, vedeme daňovou evidenci. Zálohu na DPFO jsme uhradili pozdě, můžeme ji zúčtovat s dalším zdaňovacím obdobím? 2. dotaz Syn (23 let) ukončil studim 05/2006, do zaměstnání nastoupil 10/2006. Za jaké měsíce si můžeme uplatnit slevu na dítě? Děkuji za odpověď a mějte hezký slunečný den

Dobrý den. Jsem zaměstnána a daňové přiznání…

Dobrý den. Jsem zaměstnána a daňové přiznání zajišťuje zaměstnavatel, přičemž manžela neuvádím na slevy z mých daní, přestože v r. 2005 a 2006 vykazoval ztrátu jako OSVČ. Manžel podniká v hostinské činnosti a má v r,2006 ztrátu, FÚ přiznává min.základ daně. 1.Manžel jako OSVČ si může odečíst 50% na výdaje? 2.Manžel si může odečíst na sebe 7200 Kč? 3.Mohu u zaměstnavatele žádat slevu 7200 Kč na manžela? Nespojujte odpovědi s prodlevy lhůt ani s mými nároky na slevu rovněž 7200 Kč. Děkuji.

Dobrý den, máme pohledávky cca.1.000.000,- Kč u…

Dobrý den, máme pohledávky cca.1.000.000,- Kč u firmy s.r.o. která nyní vyhlásila konkurz k 31.3.. Co můžeme nyní dělat, kam a kdy tyto pohledávky zaúčtovat až je přihlásíme k soudu? Tyto pohledávky jsou i z roku 2006, jsme také s.r.o..Jsme čtvrtletní plátce DPH. Nedá se udělat něco abychom z nich neplatili DPH alespoň za 1Q 2007?Bohužel/nebo bohudík/ s konkurzem se setkáváme poprvé a nemáme žádné zkušenosti. Předem děkuji za Vaši odpověď

Kamarádka koupila domek,po 2 měsících mi ho chce…

Kamarádka koupila domek,po 2 měsících mi ho chce prodat,ale dozvěděli jsme se,že se na nás vztahuje 30ti procentní dan z převodu nemovitosti,z prodeje do 1 roku.Je to pravda?Jak by jsme mohli situaci vyřešit,abychom nemuseli platit tuto daň a domek přešel na mne?Nebo darovací smlouvou?Jaká je pak dan?Děkuji

dobrý den,chtěl bych se zeptat zda můžeme…

dobrý den,chtěl bych se zeptat zda můžeme uplatnit nějakou úlevu na dani z převodu nemovitosti.Prodáváme byt a peníze ihned použijeme na nákup domku.Obojí je v OV.Děkuji za informace.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to v…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to v letošním roce nebo vůbec s tím, když si člověk ke svému zaměstnání přivydělává pojišťovnictvím (uzavírání smluv). Je nutné, aby platil povinně zálohy na sociální pojištění či zdravotní nebo pak stačí podat jen daňové přiznání za uvedený rok? Jedná se spíše o to, že pojišťovnictví nezajistí trvalý a hlavně stejný příjem, je to různé dle uzavřených smluv. Děkuji mnohokrát.

Dobrý den, 14 - 21 dní v roce vždy v létě…

Dobrý den, 14 - 21 dní v roce vždy v létě používám k podnikání osobní auto. Náklady na provoz nezahrnuji do výdajů. Musím platit silniční daň?

Děkuji za zodpovězení dotazu.Zemanová P.

Děkuji za zodpovězení dotazu.Zemanová P.

Jako starobní důchodce pronajímám prostory v domě…

Jako starobní důchodce pronajímám prostory v domě, který vlastním a ve kterém nebydlím. Mohu rozdíl mezi příjmy a výdaji k udržení příjmů ukládat po několik let jako rezervy na opravy (střecha, zateplení domu, výměna oken atd. )? Musím platit nějakou minimální daň? ŽL nemám. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, manžel byl do konce června 2006…

Dobrý den, manžel byl do konce června 2006 zaměstnán a pobíral příjem ze závislé činnosti. Od září pracuje v Anglii jako OSVČ, je tam přihlášen k daním a platí si tam pojištění. V Anglii je první rok podnikání osvobozen od daní. Slyšela jsem, že příjmy z Anglie musí zdanit u nás. Jak je to za rok 2006 a jak to bude za rok 2007, kdy už bude zdaňovat v Anglii. Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem živnostník a s kolegou…

Dobrý den, jsem živnostník a s kolegou-živnostníkem plánujeme založit v.o.s. - jako sídlo v.o.s. musí sloužit nebytový prostor, ten nám poskytne člověk z příbuzenstva a nebude si nárokovat žádný nájem. Potřebujeme však vzájemný dohodu nějak písemně "zachytit", kvůli doložení, že nám byl tento nebytový prostor poskytnut, ... Máme s daným příbuzným sepsat nájemní smlouvu na částku 0 kč či máme sepsat něco jiného, popř. co? Předem díky za odpověď, hezký den

Dobrý den, chtel bych se zeptat na dve veci.…

Dobrý den, chtel bych se zeptat na dve veci. Jsem OSVC, platce DPH. 1) Ve zdanovacim obdobi 2006 jsem se nejprve rozhodl ze preleasinguji sve firemni vozidlo, ktere bylo jiz drive splaceno a odkoupeno od leasing. spol. Na tento automobil bylo uplatnena moznost odpoctu DPH. Pote co jsem zjistil, ze bych musel zaplatit DPH z teto ceny jsem celou transakci stornoval. (Rusily se pouze smluvy, auto nebylo vubec prehlasene atd.) Buhuzel leasingova spol. mi uz poslala na prelomu roku 2006 penize. Tyto penize jsem vratil obratem zac. roku 2007. V unoru 07 me vyzvala leasing. spol. abych ji potvrdil, ze k 31.12.2006 mela za mnou pohledavku. Coz jsem potvrdil. Jde mi o to, zdali se tato castka musi zauctovat do prijmu roku 2006 a zaplatit z ni dan z prijmu a soc. a zdrav. poj., nebo zdali se na ni da pohlizet jako na mylnou platbu a do ruku 2006 se zauctuje jako prijem bez vlivu na zisk a do roku 2007 jako vydej bez vlivu na zisk. 2) V roce 2006 jsem odkoupil od FO nepodnikatele na zaklade kupni smlouvy pocitac za 19.500Kc. Pro me je to vydaj. Otazkou je, zda pro FO je to prijem, ktery podleha dani. Slysel jsem, ze hranice pro to aby to nepodlehalo dani je 6000Kc. Hranice 20000Kc je pouze pro prodej prebytku ze zahradky atd? Mnohokrat dekuji a budu rad, pokud se k tomuto dotazu nekdo dostane jeste nejak pres vikend nebo hned v PO rano :-) Ja vim, je pomerne pozde, ale znate to, kazdy to nechava na posledni chvili :-) Omlouvam se. P.D.

Jsme Sportovní krasobruslařský klub o.s. …

Jsme Sportovní krasobruslařský klub o.s. Jedinými příjmy jsou členské příspěvky.Finanční zůstatek ke konci roku činil 10.000,-Kč. Jsme povinni odvést daně? Děkuji

Dnes je pátek 30.3.07 18.15 hod. můžete mi…

Dnes je pátek 30.3.07 18.15 hod. můžete mi odpovědět alespoň jestli jste toto dostal? Když mi neodpovídáte na dotazy na které jsem se ptala v minulých dnech?

Dobrý den pane doktore, mám problém ohledně…

Dobrý den pane doktore, mám problém ohledně uznání odpočtu za darování krve.V r.06 jsem 2x darovala krev,neměla jsem žádný příjem(jen RP na MD)a s manželem jsem uplatnila SZM. Dle Vás(celkem 2x jste mi to potvrdil) i dalších 3 dańových poradců z různých fin.serverů bych na odpočet 4 tis.měla mít nárok z titulu SZM, tj. poloviny příjmů od manžela. Příslušný FÚ odmítá odpočet uznat s odvoláním na § 15 a podmínkou nejvýše 10%ze ZD-tvrdí,že já nemám ZD a manželovy příjmy se na toto nevztahují.Na druhou stranu ale tvrdí,že úroky,pojistné bych z manželova příjmu uplatnit mohla,prý i dar finanční,který by zněl na mé jméno bych bez vlastních příjmů uplatnit mohla,ale dar krve uplatnit nemohu. Vyzvali mne k opravě DP, jinak mi prý pošlou platební výměr, kde mi DP přepočítají a mám se prý proti rozhodnutí odvolat a uplatnit případně svůj "nárok" soudní cestou. Ještě před podáním DP jsem si to ověřila na finančním ředitelství a tam by bylo potvrzeno,že si odpočet uplatnit mohu a nyní mi tvrdí na příslušném FÚ,že se nadřízený spletl,že nepochopil můj dotaz a odpovídal na něco jiného a že se mi prý omlouvá. Co si o tom myslet? Na stránkách MFČR je daňová kalkulačka a tam odpočet za darování krve bez vlastních příjmů nelze uplatnit. Kde je pravda? Jak je možné,že se výklad zákona takto liší? Předem děkuji