FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, prosim o radu. Chteli bychom…

Dobry den, prosim o radu. Chteli bychom jako firma poskytovat zamestnancum stravenky v hodnote 80 CZK. Chteli bychom jim na ne prispivat (ze sveho zisku) 55 CZK (ne procent) a 25 CZK by si platili zamestnanci. 55procent z hodnoty si dame do nakladu, 25 CZK zaplati zamestnanci a zbytek pujde z naseho zisku. Je to tak ok? nebo to ma nejake danove dopady? musime napriklad tu castku nad 55procent nejak dodanovat a jak atd.? moc dekuji,

Dobrý den. Prosím o radu. Manžel je OSVČ-FO,má…

Dobrý den. Prosím o radu. Manžel je OSVČ-FO,má přímy z pronájmu nemovitostí dle § 9 (má na to ŽL). Se synem jezdí na motokárové závody. Má na to také ŽL. Příjmy z těchto závodů nemá žádné. Jsou výdaje na tyto závody (nákup motokár, pneumatik a ost. náhr. dílů, startovné, práce mechaniků apod.) daňově uznatelné výdaje, když nedosahuje žádného příjmu ?V případě, že by měl příjmy ze závodů např. 20.000 a výdaje 300.000, jednalo by se o daňově odpočitatelné výdaje? Děkuji. Přeji hezký den.

Dobrý den. Mám mimo jiné příjem za Slovenska.…

Dobrý den. Mám mimo jiné příjem za Slovenska. Slovenský zaměstnavatel mi vystavil potvrzení o sražených zálohách na daň. Toto potvrzení jsem přiložil k DP a uplatnil metodu zápočtu daně odvedené v zahraničí. Můj FÚ nyní požaduje, abych zajistil potvrzení od příslušného daňového úradu na Slovensku, že slovenský zaměstnavatel daň, kterou mi srazil ze mzdy, skutečně odvedl. Je tento požadavek oprávněný? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den. Koupila jsem chatu na hypotéku. Chci…

Dobrý den. Koupila jsem chatu na hypotéku. Chci se zeptat, zda úroky budou zde daňově uznatelné. Část roku bych ráda využívala k bydlení, jak však můžu toto doložit? A posledním dotazem bych se chtěla zeptat, zda pokud se rozhodnu tuto chatu dát do majetku - podnikat s ní - pronajímat ji (ubytování), zda i v tomto případě úroky budou daňově uznatelné. Děkuji za brzkou odpověď

Zaměstnanci absolvovali školení + oběd. Je…

Zaměstnanci absolvovali školení + oběd. Je občerstvení v tomto případě taktéž nedaňový výdaj s účtováním na 513?

Dobry den p. Dytrich. Pracoval som v Prahe v…

Dobry den p. Dytrich. Pracoval som v Prahe v minulom roku prvych 5 mesiacov.Potom som ukoncil prac, pomer ku 1.6.2006 a odisiel do zahranicia. Nepracoval som po zbytok roka v Slovenskej Republike. Za rok 2005 som podpracoval v Prahe 4 mesiace, ale priznal som to este v Slovenskom danovom priznani, kedze som na Slovensku odpracoval vtedy 8. Musim podat danvoe priznanie za rok 2006, ked som potom nepracoval ani na Slovensku ale inde v zahranici? Bolo mi povedane, ze ak som odpracoval menej ako 6 mesiacov na uzemi Ceskej Republiky a potom nepracoval na Slovensku, nemusim podat danove priznanie.Nemal som ziadne ine prijmy, zivnost, alebo podobne. Priatelka pracovala v Cechach jeden mesiac v roku 2006 a nemala potom ine prijmi. Predpokladam,ze ona nemusi priznavat. Dakujem velmi pekne za odpoved vopred. S pozdravom, O.K.

Dobry den p. Dytrich. Pracoval som v Prahe v minulom roku prvych 5 mesiacov.Potom som ukoncil prac, pomer ku 1.6.2006 a odisiel do zahranicia. Nepracoval som po zbytok roka v Slovenskej Republike. Za rok 2005 som podpracoval v Prahe 4 mesiace, ale priznal som to este v Slovenskom danovom priznani, kedze som na Slovensku odpracoval vtedy 8. Musim podat danvoe priznanie za rok 2006, ked som potom nepracoval ani na Slovensku ale inde v zahranici? Bolo mi povedane, ze ak som odpracoval menej ako 6 mesiacov na uzemi Ceskej Republiky a potom nepracoval na Slovensku, nemusim podat danove priznanie.Nemal som ziadne ine prijmy, zivnost, alebo podobne. Priatelka pracovala v Cechach jeden mesiac v roku 2006 a nemala potom ine prijmi. Predpokladam,ze ona nemusi priznavat. Dakujem velmi pekne za odpoved vopred. S pozdravom, O.K.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je pravda, …

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je pravda, že když jsem letos podala daňové přiznání, aby se mi vrátila srážková daň (v mém případě pouze 700Kč), tak přijdu o přídavek na dítě. A jestli ano tak proč a na jak dlouho? Mnohokrát děkuji za Vaší odpvěď, s pozdravem Houžvvicová

Domov důchodců je příspěvková organizace,jeden…

Domov důchodců je příspěvková organizace,jeden klient daroval(darovací smlouva) organizaci 7200,-Kč na nákup matrací.Faktura na matrace přišla na jméno organizace, jak prosím postupovat při zaúčtování.Děkuji

Dobrý den.Od roku 1993 mám s majitelem domu na…

Dobrý den.Od roku 1993 mám s majitelem domu na dobu 20-ti roků uzavřenou nájemní smlouvu na obchod s optikou.Tento jsem na vlastní náklady ve výši 160.000 Kč vybudoval.V nájemní smluvě mám však uvedeno,že v případě předčasného ukončení nájmu je majitel objektu povinen vrátit poměrnou část neodepsaných nákladů spojených s adaptací.Do 20-ti roků zbývá 56 měsíců a majitelem mě byla dána výpověď s tím,že mě bude vyplacena poměrná část vynaložených nákladů ve výši 37.333Kč.Nevím však jak mám postupovat v účetnictví,když uvedenou rekonstrukci odepisuji po dobu 30-ti let.Mohu pokračovat v uvedených odpisech,když se jednalo o výdaje související s dosažením příjmu a v případě že ano,jak se v těchto odpisech zohlední vyplacení poměrné části vynaložených nákladů.Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý večer, můj dotaz se týká: OSVČ uplatňuje…

Dobrý večer, můj dotaz se týká: OSVČ uplatňuje výdaje paušálem z příjmu a do daň přiznání se zvlášť píše SP a ZP, které se týká roku 2006 a je zaplacené 03.01.2007 nebo jen to SP a ZP, které je zaplacené pouze v roce 2006. Děkuji za odpověď

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak je s daněmi…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak je s daněmi při vypořádání dědictví o kterém rozhodl soud a to takto.Podílové spoluvlastnictví bylo soudně zrušeno a všechny nemovitosti se přikazují do výlučného vlastnictví žalovaného. Žalovaný je povinen do tří dnů od právní moci rozsudku zaplatit vypořádání mého spoluvlastnického podílu. Chtěla jsem se zeptat jak vysokou daň musím z této částky zaplatit a do jaké doby od vyplacení. Prosím aby tento můj dotaz a odpověď na něj nebyl veřejně k nahlédnutí. Mnohokrát děkuji za odpověď.Marta

Prosím o radu - včera jsem nestihla podat…

Prosím o radu - včera jsem nestihla podat přiznání k dani z příjmu fyzických osob . Co dělat ? Můžu jej podat dodatečně ?

jsem OSVČ. Na zálohách na pojištění (zdrav. +…

jsem OSVČ. Na zálohách na pojištění (zdrav. + sociální)jsem odvedl v roce 2006 částku vyšší než vypočtené z přehledů (jsem v přeplatku).Uplatňuji paušální výdaje (50%). V případě, že mi letos budou přeplatky na poj. vráceny - nebudu jej převádět do záloh na rok 2007 , kde budu tyto v roce 2007 z hlediska DP zahrnovat? (do celkových příjmů a pak zohledňovat i tyto 50-ti procenty nákladů, nebo budu snižovat o tuto částku zaplacené pojistné v roce 2007) ? Děkuji za odpověď.

DOBRY DEN.Tak ted jste me uplne zmatli.Nejdriv mi…

DOBRY DEN.Tak ted jste me uplne zmatli.Nejdriv mi bylo receno,že kdyz jsem v roce 2006 koncila s podnikanim a jiz jsem v tom danem roce podnikala jen tri mesice.od 1.1 do 15.3 2006 a mela jsem prijem 13.075 cili do 15 tis,že nemusim podavat priznani k danim.Pak mi bylo receno,že danove priznani se musi podavat vzdy.za cely ten rok.Takze do prilohy 1 do danoveho priznani mam vypsat prijmy,vydaje,pojistne,atd.Pak,že do odilu 2,zaklad dane ztrata mam vypsat uhrn prijmu ze zavisle cinnosti a uhrn pojistneho,což mam napsane na potvrzeni o zdanitelnich prijmech ze zavisle cinnosti a funkcnich pozitku.Pak ze se na me minimalni zaklad nevztahuje,protoze jsem vydelala do 15 tis, a ma se ta napsat jen pocet mesicu,cili 3.A pak že jeste s potvrzeni o zdanitelnich prijmech ze zavisle cinnosti a funkcnich požitku mam opsat nejen ty udaje v odilu dve,ty prijmy a to pojistne,ale i opsat treti udaj a to do oddilu 7 placeni dane do uhrnu sraženych zaloh na dan ze zavisle cinosti a funkcnich pozitku (po slevach na dani).A ted mi rikate,ze když jsem mela prijmy do patnacti tisic,ze jsem to danove priznani nemusela podavat a navic,že se to tam do toho oddilu 7,nepise.Tak jak si to mam vysvetlit?????

Firma zamestnava na HPP cizince (Japonsko),…

Firma zamestnava na HPP cizince (Japonsko), zamestnan od cervna 2006 na dobu neurcitou (ma pracovni povoleni i viza). Muze mu zamastnavatel zuctovat dane za rok 2006? Co s prijmy ktere se vydelal za prvnich 5 mesicu v Japonsku - má tyto prijmy zahrnout take do vyuctovani nebo se vyuctovani netykaji?

Hezký den do Prahy, vedeme daňovou evidenci. V…

Hezký den do Prahy, vedeme daňovou evidenci. V letech 2005 a 2006 jsme tvořili zákonnou rezervu na inv. majetek v I. odpisové skupině, v kterém roce jsme povinni rezervu zúčtovat. Děkuji za odpověď a přeji slunečný den :-)