FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore, potřeboval bych vědět, zda je možné následující řešení: podnikatel přijde krádeží o auto a potřebuje jezdit. Je možné dočasně, než si pořídí jiné, využít k podnikání auto manželky (která ho má v TP napsané na sebe) s tím, že by se podle § 659 Občanského zákoníku uzavřela smlouva o výpůjčce. Mohlo by se potom, na základě této smlouvy, vozidlo přihlásit k silniční dani? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v jaký měsíc je vyplacen přeplatek daně. Děkuji.
Kupuji byt a obecní úřad chce, abych zaplatila 3% daně z převodu majetku nemovitosti. Má na to ze zákona právo?
Dobrý den, v roce 1996 jsme koupili osobní automobil na leasing. Teď ho chceme prodat. Má se prodat s dph nebo bez. děkuji za radu.
V roce 2005 jsem získala převodem do osobního vlastnictví družstevní byt. V roce 2007 bych jej chtěla prodat. Jaká by vznikla daňová povinnost v souvislosti s prodejem tohoto bytu?
Vážený pane doktore, potřebovala bych se ujistit v následující věci: podala jsem přiznání DPFO 2006 s využitím možnosti uplatnění paušálních výdajů, protože poplatník přišel na poslední chvíli. Teď se mi ale zdá, že by bylo výhodnější uplatnit skutečné výdaje. Chci se zeptat, zda tak mohu učinit opravným přiznáním. Nevím, že by zákon tuto možnost vylučoval, ale jistá pochybnost ve mně hlodá. Velmi děkuji za Vaši odpověď. Se zdvořilým pozdravem, Lenka Hrdinová
Dobrý den. Potřeboval bych vědět do jaké doby od podání daňového přiznání mi musí přísl. FÚ vrátit přeplatek na dani. Za Vaši odpověď předem Děkuji.
Dobrý den. Při prodeji družstevního bytu se platí ze získané částky daň. Tato daň má pro konečný výpočet odpočitatelné položky, pokud výnos vložím do úpravy nového bytu na př. zateplení, okna, atd.. Prosím o sdělení všech odpočitatelných položek a nebo sdělte normu, která tyto odpočitatelné položky taxativně určuje. Děkuji.
Dobrý den,v současné době podnikám na svůj ŽL vydaný v Německu v oboru stavebnictví a platím 15% zálohovou daň odečítanou každý měsíc.chtěl bych se zeptat jestli mě bude vracena po konečné vyúčtovaní.děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu,jak zaúčtovat faktury z pořádání oslavy k výročí vzniku firmy-občerstvení,pronájem místnosti ,hudba atd.Děkuji
Poplatník FO vede daňovou evidenci. V prosinci 2006 převzal formou postoupení auto na leasing, zaplatil odstupné, které se skládalo z části neuplatněné akontace předcházejícího nájemce a dále z odměny za postoupení práv.V březnu 2007 došlo k havárii auta, které se stalo nepojízdným vrakem. Celková doba leasingu do havárie od předchozího nájemce a postupníka je teprve 10 měsíců. Prosím o radu jak zaúčtovat tuto situaci v daňové evidenci, auto bylo zařazeno jako obchodní majetek. Bude plnění od pojišťovny, toto zřejmě bude příjem ovlivňující základ daně , ale co si může poplatnik uplatnit jako výdaj? Může to být neuplatněná část akontace za převzetí leasingu a dále úhrada ,kterou naúčtuje leasingová společnost poslednímu nájemci za předčasně ukončený leasing? Leasingová společnost může naúčtovat dvě ceny.Buď hodnotu zbývajících neuhrazených splátek nebo zůstatkovou cenu jakou by mělo auto při rovnoměrném odpisování. Dá se říct na základě těchto informací , která varianta je pro FO výhodnější. Vím, že se testuje podmínka §24, kdy kupní cena musí být větší či rovna zůstatkové. Děkuji.
Dobrý den, klient je cestovní agenturou a 95% jeho činosti je přeprava osob, resp. nakupuje a prodává letenky. Je tato činnost podle par. 70 Zákona o DPH osvobozená od DPH a je ozvobozená i provize vzniklá z rozdílu nákupní a prodejní ceny? Musí se registrovat k DPH? Co se počítá do obratu pro stanovení povinosti registrace?Co když zbylých 5% prodává tzv. provizně zájezdy a hotelové ubytování? Děkujeme
Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit o radu, jakým způsobem zaúčtovat stravenky, které jsou vyplaceny v měsíci březnu. 55 % hradí zaměstnavatel, 45 % zaměstnanec. Předem mockrát děkuji a přeji hezký den, Pavlína H.
Dobrý den, moc děkuji za odpověď ohledně mého dotazu týkajícího se prodeje mého družstevního bytu. Jen jsem úplně nepochopila, jestli mohu proti příjmu z prodeje bytu započíst nejen nákup nového, ale i náklady spojené s pořízením toho prodaného a prípadně takě jeho opravu. Protože kdybych jen prodala dráž a následně koupila za méně, už by ten rozdíl nebyl osvobozený, nebo byl? Jsem družstevník jen rok a v bytě bydlím. Nezlobte se prosím, ale nechtěla bych udělat chybu. Moc děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. Podepsali jsme smlouvu, ve které jsme se zavázali prodávat naše produkty pouze přes jednu firmu XX, která nám bude zajišťovat odbyt. A za toto se budeme podílet na úhradě režijních nákladů a zastupování v obchodních jednáních částkou l,- Kč na l00,-Kč dosažených tržeb. Je možné, abychom toto fakturovali firmě XX mínusem (např. - 14000,-Kč) a pojali to jako jistou formu bonusu, tzn. by to bylo bez DPH a účtovali bychom to na -311/-648? A pak to vykazovali ve výkazu DPH jako finanční služby? Děkuji moc za odpověď. A přeji krásné Velikonoce.
Dobrý den, v současné době jsem na rodičovské dovolené a občas si přivydělám překlady. Na jednorázový překlad mi byla vyhotovena Smlouva o dílo, ve které je stanoveno, že cena za dílo činí 500,- Kč. Jak je to v takovém případě se zdaněním? Odvádí daň zadavatel nebo musím odvést daň já. V případě, že odvádím daň já, kdy mám provést vyúčtování, stačí tento příjem přiznat až když budu podávat Přiznání k dani z příjmů za rok 2007, nebo mám již nyní odvést zálohu ve výši 15% (srážkovou daň)? Předem děkuji za odpověď
Dobrý večer, naše firma porádá záchranářské kurzy pro budoucí pozice plavčíků a tyto kurzy zdaňujeme 19% DPH. Zjistili jsme,že lyžařské kurzy jsou zdaňovány pouze 5%. Pokud i my budeme zdaňovat 5% DPH budeme postupovat správně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,ráda bych se zeptala, jak to bude s placením daňe z příjmu u družstevního bytu, když jsem byt koupila v roce 2006 za 1500000,-, bydlela v něm,zrekonstruovala ho za 800000,-a v r.2007 ho prodám za třeba 3500000 rozdíl je 1200000 a koupím jiný větší k dalšímu bydlení třeba za 2500000 a třeba si ho budu chtít ještě upravit za 500000.Až budu dělat daňové přiznání, mohu tam sečíst jako výdaj cenu 1.bytu s opravou a cenu 2. bytu a eventualne i opravu proti ceně 1. bytu ? Co vlastně mohu dát proti prodeji 1.bytu ? Moc děkuji za odpověď.Snad jsem to moc nezamotala.
Dobrý den,ráda bych se zeptala, jak to bude s placením daňe z příjmu u družstevního bytu, když jsem byt koupila v roce 2006 za 1500000,-, bydlela v něm,zrekonstruovala ho za 800000,-a v r.2007 ho prodám za třeba 3500000 rozdíl je 1200000 a koupím jiný větší k dalšímu bydlení třeba za 2500000 a třeba si ho budu chtít ještě upravit za 500000.Až budu dělat daňové přiznání, mohu tam sečíst jako výdaj cenu 1.bytu s opravou a cenu 2. bytu a eventualne i opravu proti ceně 1. bytu ? Co vlastně mohu dát proti prodeji 1.bytu ? Moc děkuji za odpověď.Snad jsem to moc nezamotala.
Dobrý den, jsem pouze obyčejny občan a uspořádávám sportovní akci, kterou bych chtěl financovat ze sponzorskych darů. Může si firma která mě poskytne sponzorsky dar odečíst od základu daně ? I když nejsem žádné sdružení, spolek, firma atd. Může si odečíst třeba v případě že smlouvu o sponzorském daru postavim tak, že darovanou částku proinvestuji na jejich reklamu? Musím přiznávat příjem těchto peněz na FU ? Děkuji za informace.