FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den pane doktore, mám na Vás velkou prosbu.…

Dobrý den pane doktore, mám na Vás velkou prosbu. Mám hlavní zaměstnání ve státní příspěvkové organizaci a protože můj čistý příjem dosahuje kolem 12000,- Kč zpracovávám čtyřem malým firmám DE s DPH, abych si něco přivydělala. V dnešní době je to dost náročné něco dělat při zaměstnání. Proč Vám to píši. Dva podnikatelé FO, každý zvlášť na sebe (otec a syn) by teď chtěli založit sro. Trochu se tomu bráním, protože se jedná o PÚ, které jsem naposledy dělala v r.2001 a doteď nastalo nespočtu změn. Dále vím, že by museli si vyplácet mzdu, tudíž se přihlásit na ZP,SP a FÚ k odvodu daní, SP,ZP z těchto mezd. Víte já nevím, jak ukončit DE a přejít na sro. Musí se to nahlásit na FÚ? Co s pohledávkama? Musí je oba dát do PÚ? Majetek má každý zvlášť, gravírovací stroje, každý má auto. Může mi někdo poradit nebo kde bych se dočetla jak přejít z FO vedoucí DE na sro. A co to všechno obnáší. Oni si myslí, že to je jednoduché, ale já si myslím, že právě ne, protože už jsem jednou PÚ dělala. Víte mám radši, když vidím co je zaplaceno a co ne. Pro mně je DE přehlednější. To je ale můj názor. Nezlobte se, mohu Vás poprosit o stručnou odpověď, co bychom měli udělat. Chtěli by na sro. přejít od 1.1.2008, takže chci čas, abychom nic nezvorali. Vím, že se musí zaregistrovat na Obch.soudu, musí složit 100 tisíc, aspoň to bylo. Když takto přejdou z DE na sro. se všemi závazky, pohledávkami, majetkem, tak jak ukončit i úřadů FO. Je to asi chaotické, ale věřím, že pochopíte na co se asi ptám. Děkuji za jakoukoli odpověď nebo odkaz, kde bych se něco dozvěděla, jak co ukončit a jako co začít. Přeji Vám moc hezký den a pohodu při odpovědích na naše dotazy, které tak potřebujeme. Marie

Dobrý den, jsme plátci DPH a vedeme daňovou…

Dobrý den, jsme plátci DPH a vedeme daňovou evidenci. Mobilní operátor nám zaslal oznámení o vrácení původního depozita jako doklad pro uplatnění odpočtu DPH. Fyzicky vráceno nebylo, zato březnový účet zněl na 0 Kč (skutečnost cca 800 Kč) a zbytek depozita bude odečten z dubnového účtu. Prosím o sdělení, jak toto vše zaúčtovat. Moc děkuji a přeji hezký den. Nová K.

Dobrý den, v lednu jsme vystavili zálohovou…

Dobrý den, v lednu jsme vystavili zálohovou fakturu v EUR. Nyní v dubnu vystavujeme konečnou fakturu v EUR. Při vystavení konečné fa v EUR máme použít kurz, který jsme již použili v lednu nebo kurz ČNB EUR ke dni vystavení konečné fa-tedy dubnový. Předem děkuji

Dobrý den, mám dotaz,který se týká zřizovacích…

Dobrý den, mám dotaz,který se týká zřizovacích výdajů.Zřizovací výdaje se odepisují po jak dlouhou dobu a jakou výši musí tvořit jejich odpis každý rok.Odpis zřizovacích výdajů se musí dělat ručně nebo se mají zařadit do majetku,tím se odpis bude vypočítávat sám,pak ale nevím kam ho zařadit.Po odepsání zřizovacích výdajů v celkové výši se odepíší na jaké účty. děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu: Jak…

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu: Jak mám zaúčtovat pojištěni zaměstnance při pracovní cestě do zahraničí? Na účet 512 nebo nebo na účet 568. Dějuji

Dobrý den, příspěvková organizace - roční…

Dobrý den, příspěvková organizace - roční uzávěrka za rok 2006 již komplet hotová a odevzdaná. Při zpracování účetnictví za první čtvrtletní 2007 mám v rukou doklad s datumem uskutečnitelného plnění 31.12.2006. Kam toto zaúčtovat, aby se celá závěrka nemusela přepracovávat? Jelikož se jedná o přijaté plnění (faktura přijatá) neuplatním již dph. Zaúčtuji-li na 5.. daňově neuznatelný, stejně mi skočí do výsledovky jako náklad a o tuto částku mi nesouhlasí rozvaha. Děkuji za odpověď.

Je nutné podávat daň.přiznání ohledně pronajímání…

Je nutné podávat daň.přiznání ohledně pronajímání bytu,když budu požadovat částku stejnou,případně o málo navýšenou, než je vlastní měsíční úhrada? Do jaké výše příjmu ročně jsem této povinnosti zproštěna?Děkuji předem za odpověď

Dobrý den, pracuji na HPP a zároveň jsem student…

Dobrý den, pracuji na HPP a zároveň jsem student kombinovaného studia. Chtěla jsem se zeptat, jesli můžu nárokovat nějake zvýhodnění daně z příjmu. Vím, že u dálkového studia to nelze, ale kombinované? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Dobrý den, pracuji na HPP a zároveň jsem student kombinovaného studia. Chtěla jsem se zeptat, jesli můžu nárokovat nějake zvýhodnění daně z příjmu. Vím, že u dálkového studia to nelze, ale kombinované? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Dobrý den, Vyplňuji :Přehled o přijmech a…

Dobrý den, Vyplňuji :Přehled o přijmech a výdajích OSVC pro rok 2006 pro sociální správu.A jsem z toho trochu zmaten. V roce 2006 jsem studoval.Od 11.9.2006 jsem zacal podnikat(hlavní čiinost-Velkoobchod) nic jiného jsem nedělal než toto podnikání.A pozastavil jsem podnikání2.4.2007. Nevím ,co mám uvést v řádku 25 a 25a V řádkách : 22 jsem uvedl příjem 4953 Kč 23 jsem uvedl výdaj 2450 Kč 24 jsem uvedl 2503 Kč 25 , 25a nevím .. 27 jsem uvedl 1252 kč 28 Minimální vyměřovací základ nevím ,co tam mám napsat v manualu na stránkách cssz.cz jsem se docetl ,ze částka nesmí bát nižší než 56 508. Tudíž ani nevím ,co mám napsat dále do kolenek 29-32 Jeste jsem se chtel zeptat.Od 1.4.2007 jsem u jiné pojistovny. Prehled pro pojistovnu musim podap pojistovne u které jsem byl ? Velice Vam dekuji ! za zodpovezeni otazek

Splácíme finační leasing na automobil. V tomto…

Splácíme finační leasing na automobil. V tomto měsíci jsme provedli opravu větší jak 40 000,-CZK. Můžeme si nárokovat DPH, pokud zatím nejsme majiteli tohoto automobilu. Je tento náklad daňově uznatelný. Předem děkuji Antlová

5.ledna 2007 jsme vyfakturovali zálohu na fa v…

5.ledna 2007 jsme vyfakturovali zálohu na fa v EUR kurzen ČNB EUR k tomuto dni. Dne 6.4.2007 fakturujeme konečnou fakturu. Jaký kurz použijeme u konečné faktury. Předem děkuji Antlová

Dobrý den, prosím o radu. Mám vystavit fakturu…

Dobrý den, prosím o radu. Mám vystavit fakturu podle nájemní smlouvy na nájem splatný předem do 15. března 2007 za nájemné na období od 1.4.2007 do 31.3.2008. 1. Jaké bude datum DUZP?(podle čeho se určí) 2. Mám vystavit zálohovou fakturu? V případě, že ano,je potřeba vystavit doklad o přijetí platby a konečnou fakturu? 3. Jak případ zaúčtovat? Děkuji za odpověď

Dobrý den pane doktore, děkuji Vám za odpověď -…

Dobrý den pane doktore, děkuji Vám za odpověď - týkající se uvažovaného prodeje bytu, který byl v r. 2005 převedeného z družstva do osob.vlastnictví. Zajímal by mě však termín "bezprostředně bydlet před prodejem". Jaký časový údaj tento termín znamená. Děkuji Vám za Vaši odpověď.

Dobrý den. Prosím o stanovisko k tomuto případu.…

Dobrý den. Prosím o stanovisko k tomuto případu. Firma bude společně s byty prodávat parkovácí stání před domem. Jednotliví vlastníci budou mít spoluvlastnický podíl na celém pozemku, kde bude 20 parkovacích míst. Jak postupovat při výpočtu DPH? Prodáváme podíly na pozemku - tedy DPH bude 0 %, ale nemá být ještě k tomu cena za parkovací místo jako takové s 19 %? Moc děkuji.

Dobrý den. Šel jsem o rok dříve do důchodu, a…

Dobrý den. Šel jsem o rok dříve do důchodu, a začal jsem občastně prodávat své výrobky po jarmarcích... Zajímalo by mne, kolik můžu vydělat za rok, abych nemusel mít živnostenský list, nebo zdali to vůbec můžu prodávat, když jsem v předčastném důchodu.Co všechno musím splnit,vyplnit,odevzdat... Děkuji za odpověď.