FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, dovoluji si učinit dotaz na termín vykazování DPH u zdanitelného plnění u čtvrtletního plátce DPH, který vede pouze daňovou evidenci. Faktura je vystavena v 1. čtvrtletí (31. 3.), úhradu za ní obdrží podnikatel cca až 14. 4. Do příjmů bude tedy zahrnuta až ve 2. čtvtletí, do daňového přiznání DPH se však zahrnuje podle termínu vystavení faktury, tj. v 1. čtvrtletí? Děkuji za odpověď
Dobrý den,prosím o radu. Může zaměstnavatel v podnik.sféře v r. 2007 poskytovat vlastně stejné náhrady při prac.cestách jako v r. 2006 - aby byly pro firmu daň.nákladem a pro zaměstnance nebyly zdanitelným příjmem? Stačí tedy dodržet limity pro příspěvkovou sféru dle zákon.práce? Platí to i pro kapesné ve výši 4O% ze stravného při zahranič.prac.cestách? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu zda podléhá DPH - uzavřena mandátní smlouva s firmou registrovanou v ČR plátcem DPH na technickou pomoc - elektrárna v Rize. V mandátní smlouvě vyčísleny zvlášť technická pomoc, zvlášť cestovné. Dosud byly práce dle mandátní smlouvy (technická pomoc) fakturovány s DPH 19% a cestovné dle knihy jízd bez DPH. Je tento postup správný? Děkuji
Dobrý den pane doktore, tak už Vás opět otravuji. Minule jste mi odpovídal na sro., ktzeré chtějí založit otec a syn, kteří teď jsou každý sám na sebe jako FO, spravující DE. Asi se toho zalekli, protože PÚ je o něčem úplně jiném a spravování sro. taky než DE. Je to více a více papírování, které si neumějí představit. Chtěli by totiž sjednotit pokladnu, aby se neustále nemuselo hlídat co je táty a co syna, protože oba dělají tu samou živnost. S tím rozdílem, že to spíše dělá syn, protože otec má ještě hlavní zaměstnání a pak mu pomáhá po večerech a víkendech. Neustále je hubuju, protože si to neumějí zkoordinovat a tak se mi syn už dostal do vysokého zisku a otec do ztráty. Chtějí po mně, abych dyštak účty z otce na syna přehazovala. Ale já nejsem povinna jako účetní, abych napřed každému spočítala tržby, banku, kolik vydali faktur a pak náklady. Za to mně nikdo neplatí. A tak zkoumají jak to zjednodušit. Dala jsem jim typ, ať 14 dní se všechno vystavuje na syna a 14 dní na otce. Hlavně si každý musí udělat zvlášť pokladnu, aby i viděl, kolik utržil a za to může něco koupit. Občas tam dávají i tržby, na které není účet a tak je všechno zkreslené. Vždyť to asi znáte jak to chodí, ale já jsem z toho potom špatná. Tak proto chlapi přemýšlejí, jak to sjednotit. Tak tedy sdružení. To jsem zpracovávala asi v roce 1996, ale ještě pod názvem konsorcium. Zda to probíhá stejně, bych ráda teď s Vámi prokonzultovala, abych neudělala nějakou chybu. l. zrušení nynějších účtů a založit nový pod sdružením, aby k němu mohli oba podnikatelé. Nebo si mohou nechat jeden z nich nynější a od toho druhého převést finanční prostředky ve stejné výši, jako tam má jeden z nich? Budou vše dělat 50 na 50%. 2. Oba jsou plátci DPH. Tenkrát jsem to dělala tak, že jsem nahlásila na FÚ, že podnikatelé vstoupili do konsorcia (sdružení) a dělala jsem sice dvě přiznání k DPH s tím, že jedno bylo nulové a na druhé jsem vypasala vše dle jednoho účetnictví. Platí to i dnes takto? 3. Měli jedno razítko, kde figurovala obě jména podnikatelů, ale bylo tam pouze jedno DIČ, a to toho, na které jsem DPH uplatňovala fakticky (ne ten s nulovým plněním). Můžeme také takto provést? 4. Chtěla bych po nich písemnou smlouvu o sdružení i když se píše, že může být ústní. Ale jsem pro písemnou, a to z toho důvodu, když budu vést jednu DE a na konci roku rozdělím pro zpracování daňového přiznání příjmy, výdaje, pohledávky, závazky atd. 50%, tak aby bylo krytí pro FÚ pro případnou kontrolu.Co myslíte Vy? 5. Jediné co si nevím rady je, že každý platí jinak SP, ZP a jeden z nich platí pololetní zálohy na daň a to nevím, zda to bude i příští rok. Myslím si, že v účetnictví to bude jedno, protože to půjde 50 na 50, ale při zpracování přehledů budu vycházet ze skutečných plateb. 6e ano? 6. Oba mají majetek, jak odpisovaný, tak DDHM a lesing. To do konce roku nebude hotové. Je možné, aby tento majetek upřesnili ve smlouvě, že ho oba vkládají do sdružení a tím se pro DE sdružení stane jen to, že je uvedu všechny na karty sdružení a ne už jednotlivého podnikatele a placení a uplatňování odpisů už bude 50 na 50. Je to možné? Pane doktore, to jsem to na Vás vychrlila, co? Nezlobte se, ale stačí mi jenom stručné odpovědi. Možná jsem ještě na něco zapomněla, ale to by bylo zase časem. Je něco pro sdružení dané Zákonem, dá se někde vyčíst, jak ve sdružení, které povede DE účtovat? Existuje, nějaká publikace?. Na PÚ je toho spousty, ale na drobotinu se jaksi zapomíná. Tak já budu pro dnešek končit, užijte si krásný víkend, který má být slunečný a budu se těšit na Vaši odpověď. Marie
Dobrý den,můj dotaz je spíše pro právníka. Jelikož jsem po mateřské nenašla práci, byla jsem do září 2006 vedena na úřadu práce. Byla jsem v rozvodovém řízení, ale i tak jsem nechala manžela, aby si naše dítě odečítal ze mzdy, i když jsme nežili v společné domácnosti.Od března 23007 jsem rozvedena, dítě mi bylo svěřeno. Manžel nechtěl udělat společné zdanění . Mám nárok na určitý podíl z vyrovnání daní? Děkuji
Dobrý den, kromě hlavního příjmu si příležitostně přivydělávám notografii (psaní not na PC pro různá nakladatelství). Nemám ŽL a proto tuto práci většinou provádím na "dohodu o provedení práce". Nyní mi někteří zadavatelé nabízí "smlouvu o dílo". Chtěl bych se zeptat, kdo z nás v tomto případě musí odvádět daň a do jaké částky se nemusí zdaňovat. Daňová úleva platí jen u jednoho zadavatele nebo u každého? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně regulovaného nájemného. V roce 2002 majitelka nemovitosti oznámila ústně nájemci, že mu bude od 1.6.2002 zvednuto nájemné. U dohody nebyla žádná třetí osoba a dohoda nebyla písemná. Nájemce souhlasil a zvýšené nájemné platil až dosud. Je toto nájemné platné? Od 1.8.2007 by chtěl pronajímatel nájemci zvednout nájemné dle platného zákona o regulovaném nájemném, ale neví podle které částky má výpočet provést. Zda z částky která byla ústně dohodnuta (zda je tato částka vůbec platná) nebo ze starého nájemného.Děkuji za odpověď
Dobrý den, poprosila bych o radu. Dva zedníci se domluvili, že ukončí HPP a začnou s živností, budou pracovat společně. Dotaz se týká příjmů a výdajů, jakým způsobem například rozdělit doklad za odvedenou práci. Polovinu přefakturovat na druhého a vést každý samostatné účetnictví, nebo lze vést společné účetnictví jako osoby spolupracující(co se musí kde nahlásit,nebo musí založit společnost?) a příjmy a výdaje si dělit na 1/2. Prosím u výhodnější řešení. Děkuji
Jak mám vypočítat silniční daň, všechny podklady k tomu mám ale nevím jak to mám vypočítat.
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu týkající se komanditní společnosti a společnosti s ručením omezením v POLSKU. Konkrétně porovnání výše zdanění (daň z příjmu). Jak vysokou daň platí v komanditní společnosti komanditista a komplementář? A jak vysoká daň se platí ve společnosti s ručením omezeným? Zda je v Polsku z hlediska daňového zatížení (daň z příjmu) výhodnější založit k. s. nebo s. r. o. Děkuji za odpověď.
Dobry den, zajimalo by me jestli je vyhodnejsi darovat nemovitost mezi sourozenci nebo ji prodat? Jedna se o to ze maji kazdy idealni polovinu pozemku a nemovitosti.Je vyhodnejší zaplatit dan darovaci nebo dan z příjmu. Mužu prodat svoji polovinu za nižší cenu než je odhad? Děkuji Jana
Dobrý den! Chci se zeptat, jak mám postupovat při danění příjmu z obchodování s měnovými páry na burze? Společnost přes kterou obchoduji sídlí v USA, takže peníze se musí převézt do ČR. Živnostenský list na tuto činnost získat nelze a tak nevím, který druh daní se na to vztahuje. Děkuji za odpověď
Dobrý den,prosím o radu.Vedu daň.evidenci-pořídila jsem os.auto na leasing na IČ,LS je na 74měsíců,ve splátkách je zahrnuto i hav.pojiš.Odpisová sk.1a je pouze na 48 měsíců.Co s tím?Děkuji za radu.
Dobrý den,prosím o radu.Vedu daň.evidenci-pořídila jsem os.auto na leasing na IČ,LS je na 74měsíců,ve splátkách je zahrnuto i hav.pojiš.Odpisová sk.1a je pouze na 48 měsíců.Co s tím?Děkuji za radu.
Dobrý den,chci se zeptat na následující: má sestra si vzala se svým přítelem v roce 2003 úvěr na rekonstrukci a modernizaci domu (přítel byl dlužník a sestra je spoludlužník-přistupitel),ve kterém má trvalé bydliště, ale dům patří rodičům.Přítel ani ona si nikdy zaplacené úroky neuplatňovali.Přítel v roce 2005 zemřel a tak platí úvěr sama jako spoludlužník (i když dědické řízení dosud není skončeno,je jasné,že úvěr automaticky patří jí,když je přistupitel-spoludlužník).V tomto roce dala potvrzení o zaplacených úrocích své mzdové účtárně,kde je uvedena jako spoludlužník a nyní jí bylo sděleno,že jí úroky do zúčtování nezahrnou.Myslím,že má na ně nárok, protože úroky může uplatňovat buď dlužník nebo spoludlužník,přistupitel atp. nebo rovným dílem, a má tam trvalé bydliště a úvěr je na rekonstrukci a modernizaci.Co může nyní udělat,když jí zaměstnavatel odmítl úroky zohlednit?Je to velká suma,takže by byla škoda o to přijít.Prosím,můžete mi napsat,jak máme postupovat,aby to bylo ze zákona o dani z příjmu správné?
Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH. Firma má osvobozené plnění (nájem občana) a je nucena krátit nárok na odpočet DPH při vyúčtování energií. Fakturu za energie zaúčtuji s plným nárokem na odpočet, krácení je provedeno až na daňovém přiznání - jak se potom zaúčtuje vzniklý rozdíl? Děkuji za odpověď
S.r.o. byla založena v prosinci 2006, zapsána do OR na konci ledna 2007. Náklady vzniklé do této doby se rozúčtují - 1/2 v r. 2007, 1/2 v r. 2008. Týká se toto rozúčtování i DPH nebo se DPH odečte jednorázově v r. 2007?
Dobrý den, mám dotaz ve věci správního řízení. Jak lze charakterizovat rozdíl mezi usnesením a rozhodnutím správního orgánu. Děkuji za odpověď
Dobrý den, dostali jsme dotaci na pořízení stroje z OP. Podmínky pro poskytnutí dotace nám ukládají vést analytickou evidenci k tomuto majetku. Rozumí se tím zavedení analytických účtů k účtům 022,082,551 nebo postačí evidence např.v zakázce)? Děkuji
DOBRÝ DEN, PROSÍM VÁS DOPORUČILI BY JSTE MI NĚJAKOU LITERATURU, ČASOPISY, INTERNETOVÉ ZDROJE...CO SE TÝKÁ ZDAŇOVÁNÍ UMĚLCŮ? TATO OBLAST BY MĚ ZAJÍMALA JAK POHLEDU NÁRODNÍHO TAK I MEZINÁRODNÍHO (POKUD ZAHRANIČNÍ UMĚLCI PRACUJÍ V ČR). ZATÍM SE MI NEDAŘÍ NAJÍM MNOHO ZDROJŮ. DĚKUJI VÁM ZA POMOC. S POZDRAVEM LEJSKOVÁ