FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím chtěla bych se informovat. Jsem plátce DPH, zabývám se výrobou katalogů. Momentálně chci vystavit fakturu do Litvy a Maďarska. Mám fakturu vystavit s DPH nebo bez DPH? Moc děkuji za odpověď. s pozdravem Soňa
Dobrý dne, v roce 2006 jsem uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí na koupi bytu v osobním vlastnictví. Na tento byt jsem začal v roce 2006 čerpat hypoteční úvěr. Byt byl dostaven a předán v roce 2007, kdy byla podepsána i kupní smlouva a byt byl zapsán na mou osobu do katastru nemovitostí. Za rok 2006 jsem žádal slevu na dani z úroků, ale to mi bylo odepřeno, že jsem nebyl faktickým vlastníkem bytu. Má finanční úřad pravdu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat jak se v roce 2000 účtovaly penalizační faktury nebo úroky z prodlení dle § 24 zákona o dani z příjmu. Platil zákon jako dnes, že se účtovaly až po zaplacení? Děkuji mnohokrát.
Prosím o sdělení postupu:Dostanu objednávku na provedení práce.Nakoupím materiál,zaplatím zaměstnanci,zaplatím dopravu a vše ostatní.Provedeme práci,necháme potvrdit převzetí bez závad a v termínu a předáme fakturu s DPH a se splatností 14 dní.Odběratel je pouze sprostředkovatel pro jinou firmu,která mu zaplatila příslušně navýšenou částku.Nám samozřejmě přes rok nezaplatil a mám zjištěno,že uplatnil odpočet DPH .Neexistuje nějaký zákon,podle kterého by šla pohledávka vymáhat provedením odpočtu DPH z nezaplacené faktury?Nemá finanční úřad nějakou povinnost po upozornění toto zkontrolovat?Mně se zdá,že stát ještě odměňuje tuto zlodějnu.
Dobrý den, finanční úřad provedl v loňském roce kontrolu naší společnosti v měsíci kdy jsme měli vysoký nadměrný odpočet. Tato částka nám nebyla vyplacena dokud nebylo šetření ukončeno. Což trvalo skoro 1 rok. Mám právo požadovat po Finančním úřadu nějaké "odškodnění"? Jednalo se o částku cca. 365 tis. Kč, se kterými společnost nemohla disponovat a vznikly ji nemalé problémy. Děkuji za odpověď
Dobrý den, v dohledné době budu stavět rodinný dům, který budu financovat z hypotečního úvěru. Rád bych se zeptal, jaká je výše daně z případné prodeje této nemovitosti po dostavění, pokud bych se jí rozhodl po krátké době z nějakých důvodů prodat. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem,
Dobrý den, 01/2007 jsem darem získal pozemek. Chtěl bych tento pozemek prodat a příjmem z prodeje splatit část úvěru, který jsem získal na koupi bytu. Budu uset v tomto případě platit daň z příjmu z prodeje pozemku?
Dobrý den, 01/2007 jsem darem získal pozemek. Chtěl bych tento pozemek prodat a příjmem z prodeje splatit část úvěru, který jsem získal na koupi bytu. Budu uset v tomto případě platit daň z příjmu z prodeje pozemku?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat při zpracování přiznání k DPH, když společnost vykonává zdravotní služby, které jsou osvobozeny od DPH a prodává kontaktní čočky, které podléhají DPH. Jak postupovat u nákladů, které se týkají obou činnosti? Musím krátit nárok? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, minulý týden jsem se Vás ptala na uplatnění úroků z úvěru mé sestry, která je spoludlužníkem s tím, že úvěr byl určen na opravu,údržbu a rekonstrukci a sestra tam má trvalé bydliště a vlastně i rodinný příslušníci.Napsal jste mi,že úroky nemůže uplatňovat,protože není vlastníkem, ale co já vím, tak je tento případ brán jako byt v nájmu (vlastníkem jsou rodiče), vždyť tam žije a přispívá na náklady.Navíc všude na internetu se píše,že v případě oprav,rekonstrukcí atp. nemusí být splněna posmínka vlastnictví,ale pouze trvaléo bydlení poplatníka nebo jeho rodinných příslušníků.Tak čemu tedy máme věřit?Může si sestra podat daňové přiznání a uplatnin si ty úroky?Děkuji. M.S.
Dobrý den,mám na Vás prosbu ohledně vývozu zboží do třetí země.Dotaz spočívá v tom,pokud si odběratel ze třetí země přijede vyzvednout zboží do ČR. Jaké je místo plnění, jak to bude s DPH (včetně nebo bez)? Děkuji za odpověď
Od roku 1995 vlastním nemovitost, kterou jsem koupila za 1.400.000 Kč. Z této pořizovací ceny jsem počítala rovnoměrné odpisy. V roce 1999 jsem prodala ideální polovinu této nemovitosti za 400.000 Kč. Odpisy jsem dále počítala z 1/2 pořizovací ceny (ze 700.000 Kč). v roce 2006 jsem odkoupila zpět dříve prodanou ideální polovinu nemovitosti za 1.000.000 Kč. Jak mám vypočítat odpisy za rok 2006? Mám počítat odpisy z každé id. poloviny samostatně (z té nové jako by to byl nový majetek), nebo pokračovat ve výši 3,4% z celkové pořizovací ceny, tj. 1/2 z 1.400.000=700.000 plus nově pořízená 1/2 za 1.000.000, tedy z 1.700.000 Kč ? Prosím o radu a předem děkuji.
Dobrý den, prosím poraďte mi.Přišlo mi vyúčtování za telefon.Nejdříve mi přišel daňový doklad na přeplatek /Základ DPH 420,17,DPH 79,83-celkem s DPH 500,-/,který by mi měl viset v účetnictví od roku 2004,ale ten nebyl předchozí účetní zaúčtován .Teď mi přišlo vyúčtování faktury za telefon kde je vyznačeno: celkem za služby 587,33,přeplatky podléhající zdanění -420,17,základ pro DPH 167,16,Celkem s DPH 198,92=199,-Prosím poraďte mi, jak mám telefon zaúčtovat,když mi nikde přeplatek nevisí.Jsme v.o.s. Děkuji
Hodlám podnikat jako FO.Pro kalkulaci prosím o sdělení: Když uplatním při použití soukromého vozidla sazbu náhrad za použití mot.vozidla, které z níže uvedených výdajů mohu uplatnit do daňově uznatelných nákladů? Povinné ručení Havarijní pojištění Silniční daň Dálniční známky a poplatky v ČR a zahraničí Běžné servisní úkony po 15.000 km Opravy STK Mytí vozidla,luxování atd. Musím použít sazby dle 262/2206 Sb.,nebo mohu doložit skutečné mnou vynaložené náklady na provoz vozidla? Děkuji.
Dobrý den, jsem fyzická osoba bez živnostenského oprávnění a mám možnost se přestěhovat do menšího bytu za tržní nájemné a svůj byt, který vlastním pronajmout. Rád bych se zeptal, zda k pronájmu bytu potřebuji živnostenský list a co bude základem daňe z pronájmu. Zda celá částka z pronájmu mého bytu, nebo si budu moci odečíst částku, kterou budu platit, jako nájem v menším bytě.
Jsem OSVČ, nyní odcházím do důchodu a chci pozastavit ŽL (přerušit podnikání). Mám osobní automobil, který je majetkem "firmy" a platím z něho silniční daň. Musím při přerušení podnikání platit dále silniční daň, když při přerušení nesmím mít žádné příjmy ani výdaje? Proto ruším kvůli poplatkům i účet v bance.
Jsem s manželkou spoluvlastníkem nemovitosti ve které užívám jen já sám jako fyzická osoba nebytové prostory k podnikání - provoz obchodu. Mohu za úžívání těchto prostor platit nájemné a vést v účetnictví jako uznatelný náklad na dosažení příjmu? Příjem je přeci jenom jen můj, ale užívám prostory, které patří také manželce. Děkuji. Václav Alloush
Zdravím, chci se zeptat jaký je rozdíl mezi plátcem a neplátcem DPH. Podnikám teprve půl roku a uvažuji o plátcovství DPH. Předem děkuji za vyřízení mého datazu.
Dobrý den, můj dotaz zní:Před 2 lety jsem si pořídil auto na úvěr,zařadil ho do majetku a odpisoval.Letos bych chtěl auto z majetku vyřadit,přestat si do nákladů dávat skutečné výdaje na auto,přestat auto odepisovat a dávat si do nákladů sazbu za kilometr.Je tento způsob možný?Pokud ne,byl by tento způsob možný po 4 letech,kdy auto bude doodpisováno?Děkuji za odpověď.Hezký den
dobry den chcem predat auto so spanielskymi znackami v cechach, ako je to v tomto pripade s danou? ake ostatne naklady vznikaju? dakujem Ivanka