FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, mam prosim dotaz k §8 odst4). Mam…

Dobry den, mam prosim dotaz k §8 odst4). Mam prijmy ze zahranici - uroky a dividendy z penez ulozenych v bance v USA. Kazdy rok zdanuji dle §16, odst2) - zdaneni dle samostatneho zakladu dane a zahrnuji zde dan srazenou v zahranici. Tomu rozumim. Otazka zni: Mohu si dan v CR snizit o vydaje nutne k dosazeni techto prijmu - tj. o poplatky za vedeni uctu v USA? Dekuji.

Dobrý den, mám dotaz ohledně dopravného,…

Dobrý den, mám dotaz ohledně dopravného, souvisejícím s vývozem. Přefakturováváme dopravné od tuzemského plátce odběrateli mimo EU. Podle §67 zák. o DPH je to služba osvobozena od DPH s nárokem na odpočet. Uvádí se toto dopravné do přiznání DPH (do řádku 510?) Mnohokrát děkuji za odpověď

Dobrý den, mám dotaz ohledně dopravného,…

Dobrý den, mám dotaz ohledně dopravného, souvisejícího s vývozem, přefakturováváme dopravné od tuzemského plátci našemu odběrateli mimo EU. podle §67 je to služba osv. od DPH s nárokem na odpočet. Uvádí se tedy toto dopravné do přiznání DPH (do ř. 510?) Děkuji mnohokrát za odpověď

DOBRÝ DEN,ZNÁMÝ PODNIKÁ NA ŽL.JEHO MANŽELKA JE…

DOBRÝ DEN,ZNÁMÝ PODNIKÁ NA ŽL.JEHO MANŽELKA JE SPOLUPRACUJÍCÍ OSOBA.POTŘEBUJE TAKÉ ŽL NEBO NA JAKÉM ZÁKLADĚ JI MOHU ZAREGISTROVAT U FINANČNÍM ÚŘADU JAKO PLÁTCE DANĚ?DĚKUJI.

Dobrý den, česká zprostředkovatelská firma …

Dobrý den, česká zprostředkovatelská firma (plátce DPH) fakturuje slovenské agentuře honorář české herečky, která odehrála na Slovensku představení. Jestli se nepletu, tak fakturovaná částka bude bez DPH. Do jakých řádků (kromě 510) přiznání k DPH se tato suma promítne? Moc děkuji.

Dobrý den, majitel firmy s.r.o., plátce DPH, vede…

Dobrý den, majitel firmy s.r.o., plátce DPH, vede PÚ, koupí na Slovensku hliníkovou stavebnici za 100.000,- Kč, kterou zatřídí do DHM. Jak zaúčtovat tento nákup v účetnictví, a ve kterých řádcích Přiznání DPH se nákup uvede, stačí jako doklad pouze faktura? Děkuji

Dobrý den,prosím o radu, jak správně zaúčtovat a…

Dobrý den,prosím o radu, jak správně zaúčtovat a zaevidovat úhradu záloh. Jsem plátce DPH. 1.)plyn, elektřina..Uhradím přes banku zálohu. Následně mi přijde daňový doklad na uhrazenou platbu. Bankovní výpis učtuji opožděně, takže v době zaúčtování platby zálohy již mám u sebe daňový doklad na zálohu. Účtuji tedy 314,343/221. Tento daňový doklad vedu pod označením "Z" (číselná řada zálohových faktur)a ne v knize faktur přijatých. Po přijetí vyúčtování účtuji 502,343,-314/321. Nejsem zcela jistá ani tou evidencí faktur. 2.) např.předplatné . Přijde zálohová faktura. zaeviduji do faktur "Z". Uhradím přes banku. Zaúčtuji 314/221. Následně přijde daňový doklad, zařadím do knihy daňových dokladů pod novým číslem a účtuji. 5..,343/321 a vyúčtování zálohy -314/-321. Děkuji za pomoc.

Reaguji na Vaši odpověď, že při používání…

Reaguji na Vaši odpověď, že při používání soukromého vozidla lze dále uplatnit jen silniční daň. Před cca rokem jsem psala dotaz na který mi bylo odpovězeno, že lez daňově uplatnit i povinné ručení. Jelikož si PR do nákladů dávám zajímalo by mě jak to tedy je.

Dobrý den. Jsem fyzická osoba a měsíční plátce…

Dobrý den. Jsem fyzická osoba a měsíční plátce DPH. Uplatňuji nárok na odpočet z nákupu PHM u firemních vozidel. Na druhé straně vracíme DPH z části PHM použitých pro soukromě ujeté km podnikatele na základě dokladu o použití. Mohu tento doklad o použití zpracovat vždy jednou za čtvrtletí s tím že i nárok odpočtu z PHM uplatním vždy jednou za celé čtvrtletí. Ptám se z toho důvodu že počítání spotřeby PHM na soukromé km podle knihy jízd je pro mě jednodušší za celé čvtletí než měsíčně. Vlastně tímto nikoho neokradu, odpočet si také uplatním až za čtvtletí, mohu takto postupovat?

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu.…

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Vystavujeme dodací list v den expedice zboží k zákazníkovi. Fakturu pak vystavujeme přibližně o 10 dní později. Jestli jsem správně pochopila ZDPH datum vystavení faktury a DUZP bude rozdílný? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz k dani darovací, resp. k…

Dobrý den, mám dotaz k dani darovací, resp. k osvobození od této daně. V zákoně je uvedeno, že pro poplatníka ze skupiny I. (např. otec => syn) je osvobozen od darovací daně do výše 1 mil. Kč. Jak je to u finančních darů? Nikde jsem se nedočetl nějaké omezení např. na kalendářní rok apod. Znamená to, že pokud chci obdarovat syna třeba 4,5 mil. Kč, můžu mu dát (převést v bance na účet) v pondělí 500 tis., v úterý 500 tis., ve středu 500 tis., ve čtvrtek 500 tis. a v pátek také???? Jedná se o 5 darů, které jsou od daně osvobozeny? Děkuji za odpověď

Dobrý den pane Dytrich, odkázal jste mě na §15…

Dobrý den pane Dytrich, odkázal jste mě na §15 Zákona o dani z příjmů ohledně úroku z úvěru na modernizaci a rekonstrukci domu, ve kterém má má sestra trvalé bydliště,užívá ho a v úvěru je spoludlužníkem.Napsal jste mi,že aby si mohla uplatnit úroky, musela by být vlastníkem.Tento úvěr se tedy týče §15 odst. 3 písm. e) údržba a změna stavby, byty v nájmu a užívání.V odst. 4 věta druhá na kterou jste mě odkázal zní...jde-li o předmět byt. potřeby uvedený v odst. 3 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaň. obd., po jehož celou dobu popl. předmět bytové potřeby uvedený v odst. 3 písm. a) až c) vlastnil a předmět bytové potřeby v odst. 3 písm. a),c) a e) (zde je teprve písm. e), tedy údržba atp.) užíval k vlastnímu trvalému bydlení.....Mně prostě z toho vyplývá,že úroky uplatňovat může,protože podmínky vlastnictví jsou pouze pro §15 odst. 3 písm. a) až c), kdežto u písm. e) stačí vlastní trvalé bydlení, tak to ze zákona vyplývá.

Mám ještě jeden dotaz, je možné uplatnit v…

Mám ještě jeden dotaz, je možné uplatnit v daňovém přiznání zároveň výdej paušalem a společné zdanění teda vlastně oboji? Děkuji. Al.

Dobrý večer, vztahuje se snížená sazba DPH na…

Dobrý večer, vztahuje se snížená sazba DPH na provedené zámečnické práce výroba a montáž zábradlí? Druhý dotaz, když FÚ vyměřil platební výměr na DPH v částce cca 1000,- Kč, musím podat dodatečné přiznání k DPH? Moc vám děkuji. Alice

Dobrý den,chtěla bych požádat o radu: od 1.1.2007…

Dobrý den,chtěla bych požádat o radu: od 1.1.2007 jsme registrovana jako plátce DPH,vedu daň.evidenci. Z roku 2006 mám neuhrazené pohledávky.Dotaz - budou tyto pohledávky podléhat odvodu DPH? (byly uhrazeny v lednu 2007 tedy v době, kdy už jsem byla registornaná jako plátce) děkuji

Dobrý den, jsem zaměstnaný a uvažuji o založení…

Dobrý den, jsem zaměstnaný a uvažuji o založení ŽL pro příležitostný přivýdělek při zaměstnání (bohužel bez něj to nejde). Jak je to s platbou soc. a zdrav. pojištění? Postačí to, co odvádím jako zaměstnanec nebo je třeba platit ještě něco navíc? Děkuji

Dobrý den, jsem rozvedená a z manželství mám 2…

Dobrý den, jsem rozvedená a z manželství mám 2 nezaopatřené děti,na které jsem uplatňovala odpočitatelnou částku z daně. Nyní jsem na mateřské dovolené se třetím dítětem a žiji ve společné domácnosti s partnerem (otcem dítěte),jsme v okruhu společně posuzovaných osob např. pro přídavky na děti, trvalé bydliště máme jiné, manželé nejsme.Za jakých podmínek by mohl partner uplatnit daňovou úlevu na mé dvě děti z rozvedeného manželství ? Děkuji za odpověď.

dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli si mohu…

dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli si mohu dát do nákladů vstupní prohlídku zaměstance. Nemáme to uvedeno ve vnitřním předpise ani nemáme smluvního lékaře. Jaký způsobem se to když tak zaúčtuje , vedeme PÚ . Děkuji moc.

Dobrý den,mám dotaz týkající se DPH.Jsme plátci…

Dobrý den,mám dotaz týkající se DPH.Jsme plátci DPH,poskytujeme služby /přesně opravy motorových dílů nebo nové díly/ osobě registrované k dani na Slovensku.Fakturu vystavíme např.na částku 15000 bez DPH.Předpokládám osvobození této částky tzn. v danovém přiznání řádek 440 - 15000,-kč.A pokud by to byla nepodnikající osoba na Slovensku,platí taky osvobození při stejné částce 15000,- nebo se faktura vystaví s DPH.Děkuji

Koupil jsme havarované auto a chci jej opravit a …

Koupil jsme havarované auto a chci jej opravit a dát do firmy. Jak budu účtovat? Dám na účet pořízení investic auto a všechny díly, které potřebuji k opravě, mimo své práce, tu si budu dělat sám a od kdy platím silniční daň, až po uvedení do provozu? Děkuji