FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jakým způsobem dojde k převedení vlastnictví auta…

Jakým způsobem dojde k převedení vlastnictví auta z firmy na "soukromou osobu" při ukončení podnikání (leasing je splacen, auto je tedy v "majetku firmy" - jaký je rozdíl postupu v případě prodeje v době trvání firmy a jak v případě až po ukončení podnikání z pohledu daně z příjmu). děkuji

Mám dotaz ohledně DPH: Jakou sazbu DPH mám…

Mám dotaz ohledně DPH: Jakou sazbu DPH mám počítat při stavbě hospodářského stavení, pokud hospodářské stavení bude připojeno k rodinnému domu a nebude sloužit k podnikání? Děkuji

Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit: 1) Jak…

Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit: 1) Jak se daní příjmy ze zaměstnání v Irsku? Zaměstnánání trvalo od září 2006 do března 2007. Máme potvrzení o příjmech za oba roky zvlášť. A také už máme český překlad. 2) Jaký mám použít kurz k přepočítání na Kč za rok 2006 a pak i za rok 2007 nebo se příjem uvádí v EURech? Od ledna do září 2006 máme ještě potvrzení o příjmech ze záv. činnosti ze zaměstnání v ČR. 3) A můžete mi ještě napsat co se stane, když podáme daňové přiznání za rok 2006 až teď (do ČR jsme se vrátili až v dubnu 2007). 4) Budeme podávat řádné přiznání nebo dodatečné? Mockrát děkuji za odpovědi.

Dobrý den,dostal jsem nabídku na práci v Anglii…

Dobrý den,dostal jsem nabídku na práci v Anglii ale na muj český ŽL.Je to vůbec legální? jestliže ano,tak prosím o radu jake budu potřebovat doklady pro FÚ.Mnohokrát děkuji za odpověd.

Dobrý den. Může podikatel, FO, uplatňující…

Dobrý den. Může podikatel, FO, uplatňující náklady procentem z příjmů uplatnit v prokázané výši i soc. a zdr.poj. zaplacené za zaměstnance, nejenom to za sebe ? Děkuji za odpověď

Dobrý den, ráda bych převedla garsonku na svého…

Dobrý den, ráda bych převedla garsonku na svého syna, není ale ještě plnoletý - lze mu nemovitost darovat a co je třeba proto udělat, jaká bude v tomto případě daň? Děkuji za odpoveď

Dobrý den.Dovoluji se obrátit na Vás s dotazem,…

Dobrý den.Dovoluji se obrátit na Vás s dotazem, který se týká smlouvy o zamezení dvojího zdanění mezi ČR a Austrálii.Dcera má studentské vizum a povolení pracovat v Australii 20hod.týdně při studiu,na pokrytí nákladů v zemi. Z tohoto přijmu ji byla v Autralii sražečna daň a na území Australie se zdržovala v r.2006 335 dní.Jako rezident ČR má však povinnost podat v ČR DAP,neboť zde pronajala svůj byt(§ 9 ZDP)a kromě výše uvedeného příjmu ze závislé činnosti §6 v Australii neměla jiný příjem.Ze smlouvy čl.23 jsem nepochopila zda je možné uplatnit vynětí s výhradou progrese dle bodu 4.nebo se musí použít prostý zápočet daně. V případě zápočtu,by odvedla v ČR polovinu příjmu z dosaženého pronájmu. Děkuji za odpověď Boháčová

Dobrý den,nám dotaz.Jsem OSVČ,jakou část z…

Dobrý den,nám dotaz.Jsem OSVČ,jakou část z paušálních poplatků za telefon a internet si můžu měsíčně odepsat z daňového základu. Děkuji za odpověď.

Dobry den, podala jsem si patent a nyni jednam s…

Dobry den, podala jsem si patent a nyni jednam s firmou o jeho prodeji. Prijmem budou procenta z budoucich vynosu. Jak prosim zdanim tyto prijmy? Nasla jsem si § 10 odst.d), kde jsou ..."prijmy ze ZDEDENYCH prav z prumysloveho a jineho dusevniho vlastnictvi...", ale zde se nebude jednat o zdedene vlastnictvi, ale o moje. Plati to i tak? Komlikuje situaci nejak skutecnost, ze ma firma sidlo v USA a me prijmy budou tudiz v cizi mene? Dekuji

Dobrý den, prosím informaci. V roce 2005 jsem…

Dobrý den, prosím informaci. V roce 2005 jsem koupila byt. Od ledna 2006 do května 2006 v něm bydlel můj syn - mohu si tedy za tuto dobu (5 měsíců) uplatnit odpočty úroků na hypotéku? Od června 2006 jsem pak již byt pronajímala.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, manželka chce prodávat zboží do…

Dobrý den, manželka chce prodávat zboží do Anglie. Od anglických prodejců nakupuje často bez DPH a zde sama nic neplatí. Je toto možné v ČR? Zboží by nakupovala u firmy v ČR.

Zboží dodané do Rumunska plátci DPH fakturujeme…

Zboží dodané do Rumunska plátci DPH fakturujeme bez DPH? Dále fakturujeme zprostředkovatelskou odměnu témuž plátci. Ta již bude s 19 % DPH a může si odběratel požádat u nás o vrácení DPH? Děkuji moc za radu.

Dobrý den, naší firmě poškodilo auto při…

Dobrý den, naší firmě poškodilo auto při dopravní něhodě plot.Poté přišli peníze z pojišťovny . Např 20 000,- . V průvodním dopise bylo napsáno že : pojistné plnění poskytujeme bez DPH. Uvedu to teda s 0% DPH? děkuji

Dobrý den,prosím o radu. V 11/06 jsem koupil auto…

Dobrý den,prosím o radu. V 11/06 jsem koupil auto za hotové a vložil ho do podnikání. Nyní ho budu prodávat. Je mi jasné, že to bude daňový příjem. Jak je to ale s odpisy? Mohu si v letošním roce uplatnit poměrnou část? Děkuji

Jsme stavební firma. Můžeme si uplatnit vyvolání…

Jsme stavební firma. Můžeme si uplatnit vyvolání barevných fotografií jako daňově uznatelný náklad (vedeme DE, do provozní režie)? Bylo to 125 fotografií. Děkuji

Jsme stavební firma. Můžeme si uplatnit vyvolání…

Jsme stavební firma. Můžeme si uplatnit vyvolání barevných fotografií jako daňově uznatelný náklad (vedeme DE, do provozní režie)? Bylo to 125 fotografií. Děkuji

Dobrý večer pane doktore, chceme prodat byt v…

Dobrý večer pane doktore, chceme prodat byt v osobním vlastnictví a sepsáním kupní smlouvy jsme chtěli pověřit právníka. Jaká je výše odměny za sepsání takové smlouvy, když by prodejní cena, na které jsme se domluvili byla asi 600 000,-? Děkuji a zdravím.

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Dopravní firma účtuje zákazníkovi marnou jízdu. Někde jsme se doslechli, že marná jízda není podle zákona o DPH považována za předmět daně a tudíž se neuplatňuje DPH na výstupu. Je tento názor správný? Děkuji za odpověď. P.Matys

Dobry den, mam prosim dotaz k §8 odst4). Mam…

Dobry den, mam prosim dotaz k §8 odst4). Mam prijmy ze zahranici - uroky a dividendy z penez ulozenych v bance v USA. Kazdy rok zdanuji dle §16, odst2) - zdaneni dle samostatneho zakladu dane a zahrnuji zde dan srazenou v zahranici. Tomu rozumim. Otazka zni: Mohu si dan v CR snizit o vydaje nutne k dosazeni techto prijmu - tj. o poplatky za vedeni uctu v USA? Dekuji.

Hezký den, mám dotaz z oblasti prodeje spotřební…

Hezký den, mám dotaz z oblasti prodeje spotřební elektroniky na Slovensko. Jedná se o obchodního partnera, který není plátcem DPH, fakturu vystavím včetně DPH a v daňovém přiznání bude zahrnuta na řádku 210 a 215. Bude se toto plnění psát do seznamu zboží dodávaného do EU?