FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chci darovat manželce svého syna, tedy snaše, nemovitost. Bude platit darovací daň, nebo je od ní osvobozená? děkuji Pokorná
Dobrý den, žiju dlouhodobě v zahraničí, ale chci si v ČR koupit nemovitost, tzn. budu do země posílat vyšší částku z osobního účtu v zahraničí na osobní účet v ČR. V ČR nemám žádné příjmy, v ČR pobývám prokazatelně méně než 180 dní v roce. Musím v tomto případě platit ještě nějakou daň, kromě daně z nemovitostí? Musím podat daňové přiznání? Děkuji.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je nutné vést u každého odběratele přehled o dodaných a vrácených vratných obalech. Zboží i vratné obaly účtujeme způsobem A. Děkuji za radu. M.
Dobrý den, když tuzemský plátce DPH vykoná službu- školení(k této činnosti je oprávněn certifikátem USA) za úplatu pro slovenského neplátce DPH, zaplatí tuzemský plátce DPH? Stane se také slovenský příjemce této služby (je neplátce DPH) osobou identifikovano k dani? Je možné, aby oba z té jedné služby zaplatily DPH? Děkuji moc za odpověd! S pozdravem Májová
dobrý den. Máme osobní automobil v OM s.r.o. a jezdíme tímto autem často pro potřeby i jiného s.r.o. Jakým způsobem máme tomu druhému s.r.o. dělat faktury (přefakturaci) jízdného a za použití automobilu pro jejich potřeby. děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem v zaměstnaneckém poměru a nyní jsem na rodičovské dovolené. Teď jsem dostala možnost přivydělávat si překlady. Předpokládám, že bych se musela přihlásit jako OSVČ, platit z honorářů daně atd. To vím. Můj dotaz ale zní: Plánuji druhé dítě. Pokud bych si nepřivydělávala a stihla bych druhé dítě do tří let věku prvního dítěte, měla bych opět od svého zaměstnavatele nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Jak by to ale bylo, kdybych si nyní přivydělávala jako OSVČ? Musela bych také platit nemocenské pojištění a nová mateřská by se mi vypočítávala z něj, nikoliv z mých předchozích (zaměstnaneckých) mezd?? To by se mi příliš nevyplatilo, počítám s přivýdělkem pár tisícovek měsíčně... Nebo bych měla nezávisle na nízkém přivýdělku opět nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle předchozí mzdy? Doufám, že jsem dotaz napsala srozumitelně a velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda musím danit cestovni náhrady od zamestnavatele za používání svého soukromého automobilu? Děkuji
Dobrý den, nakupujeme zboží od dodavatelů v EU (plátců DPH). Někteří nám odmítají prodat zboží za cenu bez DPH a platíme proto celou fakturu včetně zahraničního DPH. Při vkládání do daňové evidence mně není jasné, zda tuto fakturu vkládat jako "Pořízení zboží z jiného členského státu" (§16; §17 odst.6 písm. e); §19 odst. 3) a tedy na ní znovu uplatnit tuzemské DPH (jsem plátce DPH) nebo zda ji vkládat jen jako nákup zboží s nulovým DPH (tedy bez možnosti odečtu DPH). Děkuji za odpověď.
Na firmu (měsíční plátce DPH) byl zakoupen notebook v hodnotě 20000 bez DPH. Jako promoakce byl k tomuto notebooku dodán "zdarma" monitor v hodnotě 5OOO Kč. Položky a jejich popis na faktuře jsou napsány následovně: 1. NOTEBOOK(v případě zakoupení tohoto výrobku obdržíte za 1 Kč produkt: MONITOR v ceně 5000 Kč)............20000,00 bez DPH.....24200,00 vč. DPH 2. Zdarma MONITOR v ceně 5000 Kč.......1,00 bez DPH.........1,21 vč. DPH CELKEM.............................20001,00 bez DPH.....24201,21 vč. DPH MONITOR firma nechce a chce jej hned zaměstnanci prodat za 1 Kč a odepsat jej z účetnictví. Otázka zní: jaká je účetní hodnota MONITORu pro odpis? Je to 1 KČ nebo 5000 Kč? Předem děkuji za odpověď
Cestovní náhrady Dobry den, muze zamestnavatel krátit stravne? Příklad:Sluzebni cesta-POLSKO,ucel-servis zarizeni,ubytovani,naklady na prepravu hradi zamestnavatel v cene ubytovani je zahrnuta snidane(neni vykazana na fakture za nocleh),doba trvani 14dni,poskytnute stravne zamestnavatelem 55.-Zlotych\den. Normalni sazba pro Polsko 35€\den. Je takovy priklad v souladu se zakonikem prace? Dekuji za odpoved Marek Kirfel 23.5.2013 07:51 | odpovídal(a): Dytrich Petr, JUDr. Podle §170, odst.5 zákoníku práce krátí zaměstnavatel stravné/den o 25% za každé poskytnuté jídlo během zahraniční pracovní cesty. Podle vyhlášky je nárok na stravné do Polska 35,- €/den. Proč Vám zaměstnavatel vyplácí cestovné v PLN nevím, zřejmě to má v interní směrnici. Je třeba se informovat u něho. Děkuji za odpověď,o to mi právě šlo jestli je zákonně možná taková ''VNITŘNÍ SMĚRNICE'' jedná se o firmu s.r.o. Cestovní příkaz musím vypsat normálně...
Dobry den, muze zamestnavatel krátit stravne? Příklad:Sluzebni cesta-POLSKO,ucel-servis zarizeni,ubytovani,naklady na prepravu hradi zamestnavatel v cene ubytovani je zahrnuta snidane(neni vykazana na fakture za nocleh),doba trvani 14dni,poskytnute stravne zamestnavatelem 55.-Zlotych\den. Normalni sazba pro Polsko 35€\den. Je takovy priklad v souladu se zakonikem prace? Dekuji za odpoved Marek Kirfel
Dobrý den, měla bych na Vás prosbu. Nevíme jak zaúčtovat proplacení pracovního úrazu našemu zaměstnanci. Vedeme podvojné účetnictví. Máme zvlášť ušlou mzdu a zvlášť bolestné a potvrzení od doktora. Doufám, že jsem podala dostačující a ne zmatené informace :-) děkuji moc za odpověď. Poláková
Dobrý den, v dědictví jsem získala v roce 2012 byt po své matce. Letos ho chci pronajímat. Mohu uplatnit odpisy bytu - jaká bude vstupní cena, (mám pouze odhad pro dědické řízení), kdy bude započato odepisování ? ..... nebo musím uplatnit pouze paušál ?
DPH § 37a - Dobrý den, moc prosím o radu. Pokud někdo v roce 2012 obdržel zálohu ve výši 100 tis. Kč + 20 % DPH, a poté v roce 2013 dokončil úkol a byla mu určena celková odměna ve výši 200 tis. Kč + 21 % DPH, tak jak je to s tím DPH? Kolik vlastně zaplatí v roce 2013, resp., jaká bude ta jeho odměna? A jak je to s DPH v případě, že by odměna v roce 2013 byla snížena na 50 tis. Kč (a přitom v roce 2012 by obdržel zálohu ve výši 100 tis. Kč + 20 % DPH)? Moc Vás prosím o radu. Děkuji. Mirka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, myslím si, že příjem z mimosoudního vyrovnání (po dopravní nehodě) patří pod § 4, odst. 1, písmeno d - přijatá náhrada škody. Je to tak? Hlavně se mi jedná o to, zda se z toho musejí odvádět daně. Děkuji.
Dobry den, chtela bych vas poprosit o radu. Ve Velke Britanii (Walesu) jsme koupili dum,ze ktereho jsme udelali 2byty ktere ted pronajimame a vratili jsme se zpet do CR. Manzel v CR pracuje a ja jsem na materske dovolene ale tu my plati UK. Ve kterem state a ktery z nas ma podavat danove priznani - myslim dan z prijmu? Dekuji za odpoved
Dobrý den, mám nárok na vrácení přeplatku daně, když jsem daňové přiznání podávala až na konci dubna 2013? Můj bývalý zaměstnavatel to za mě neudělal, i když jsem mu dodala všechny potřebné dokumenty. Na FÚ se k tomu nijak nevyjádřili. Do kdy případně přeplatek daně obdržím? Děkuji.
Dobrý den, mám nárok na vrácení přeplatku daně, když jsem daňové přiznání podávala až na konci dubna 2013? Můj bývalý zaměstnavatel to za mě neudělal, i když jsem mu dodala všechny potřebné dokumenty. Na FÚ se k tomu nijak nevyjádřili. Do kdy případně přeplatek daně obdržím? Děkuji.
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Jsem občanem 3. státu, žiji v ČR a matka /která žije mimo EU/ mi chce darovat finanční obnos z prodeje jejího bytu. Otázka směřuje k tomu, jestli já jako syn žijící delší dobu v ČR musím tyto finanční prostředky nějakým způsobem danit, či je přiznávat na určitých institucích. Samozřejmě mám úředně potvrzený darovací doklad od mé matky a dané finance budou převedeny prostřednictvím bankovních účtů. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem OSVČ a mám v osobním vlastnictví malý nebytový prostor, ve kterém podnikám (prodejnu)- živ.list - nákup, prodej. Můj kamarád by chtěl, abych já v těchto prostorách přijímala objednávky na opravy mob.telefonů, notebebooků apod. Kamarád by jednou týdně přicházel pro zboží na opravu a opravoval by je doma. Vyrobili bychom reklamní letáky na obchodě a také prostřednictvím internetu. Teď nevím, zda-li musím mít já i kamarád živ.list na opravy elektro, nebo jen smlouvu mezi sebou kvůli kontroly z živnostenského úřadu. Děkuji za odpověď