FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěl bych si se sousedem vyměnit…

Dobrý den, chtěl bych si se sousedem vyměnit část pozemku a zajímalo by mě, jakou smlouvu uzavřít (dohoda o směně, darovací smlouva, kupní smlouva) z hlediska daně z převodu nemovitostí a z hlediska jednoduchosti převodu. Děkuji.

Dobrý den. Mám již jeden hypoteční úvěr na…

Dobrý den. Mám již jeden hypoteční úvěr na nemovitost, kde mám trvalé bydliště. Nyní jsem uzavřela druhý hypoteční úvěr na nemovitost v jiném kraji. Existuje nějaká možnost, jak odečíst úroky z obou úvěrů ze základu daně z příjmů? Děkuji.

Účtování obratového bonusu Jsme obchodní…

Účtování obratového bonusu Jsme obchodní společnost, která se rozhodla motivovat své zákazníky k nákupům formou obratového bonusu, kdy za každý nákup obdrží určitý počet bodů, které odpovídají následně určitým hmotným odměnám např. 1000 bodů = MP3 přehrávač. Prosím o radu, jakým způsobem tyto věcné ceny účtovat a jak je předávávat např. formou dodacího listu a jak vyčíslovat na fakturách např. za 1,-? Sponzoring Jako obchodní společnost (zatím fyzická osoba vedoucí účetnictví, ale budoucí s.r.o. ..) bychom rádi sponzorovali syna majitele, který jezdí motokárové závody. Jedná se o to, že jezdí sám za sebe, tj. nereprezentuje žádnou skupinu, není organizován. Jedná se o to, aby tyto náklady pro nás měly nějaký daňový efekt - zda by bylo možné s ním uzavřít např. smlouvu o reklamě, tak že bude např. na motokáře vyznačena naše firma a pak náklady účtovat daňově jako reklamní službu?

Posílám dotaz již podruhé - zatím mi nikdo…

Posílám dotaz již podruhé - zatím mi nikdo neodpověd: jsme čtyři podnikatelé - sdružení fyzických osob, můj otec a já a jeden manželský pár. Otec je již v důchodu a chtěl by ze sdružení odejít, místo něho by do sdružení přišel manžel. Podle daňového poradce je to téměř neproveditelné, otec by prý musel zbylé zásoby dodanit, darovat je manželovi prý nemůže - pokud by to udělal, musel by zase manžel zaplatit darovací daň ze zásob. Vzhledem k tomu, že na to nemáme peníze, nevíme, jak pokračovat. Přitom se jedná pouze o převod v rámci rodiny. Pokud nám poradíte, budu moc ráda. Děkuji za odpověď. S pozdravem Hana Svobodová.

Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně dobropisu…

Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně dobropisu z listopadu 2004. Přišel nám dobropis z období 11/2004 na nájemné při ukončení operativního leasingu. Tento dobropis nemáme v evidenci. Potvrdíme ho až nyní (4/2007). Dodavatel si DPH vypořádal v období 11/2004. My si vypořádáme DPH až v období 4/2007. Postupujeme správně anebo musíme podat dodatečné přiznání do období 11/2004? Děkuji Vám.

Dobrý den pane doktore, může manžel při společném…

Dobrý den pane doktore, může manžel při společném zdanění manželů uplatnit na manželku podle § 35ba slevu, případně v jakém rozsahu, jestliže manželka byla v kalendářním roce zaměstnána 4 měsíce s celkovým příjmem od zaměstnavatelů ve výši 32.592 Kč a 8 měsíců byla vedena u ÚP v evidenci uchazečů o zaměstnání. Za těchto 8 měsíců jí byla vyplacena podpora v nezaměstnanosti ve výši 27.006 Kč (počítá se podpora do příjmů, přesáhne se tímto příjem 38.040 Kč). Za odpověď předem děkuji.

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, zda je…

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, zda je možné, uplatnit v nákladech jako dar např. papouška pro nějakou firmu? Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu, jak mám účtovat v DE…

Dobrý den, prosím o radu, jak mám účtovat v DE fakturu za plyn-LPG náplně. Dodavatel fakturuje prodané množství plynu a odečítá provizi z prodeje. Jedná se o náklad, proti kterému mám tržbu, nebo účtuji jenom o provizi, kterou dám do příjmů? Moc děkuji za odpověď.

Hezký den, může OSVČ pronajmout svému…

Hezký den, může OSVČ pronajmout svému zaměstnanci své soukromé auto a tento na něj bude psát cesťáky? Děkuji. Jana Šebestová

Dobrý den, společník používá os. automobil k…

Dobrý den, společník používá os. automobil k podnikání, platí silniční daň. Automobil není v majetku společnosti. Může spol.sr.o. uplatnit tuto daň do nákladů? Jak je to s ostatními náklady jako je parkovné, dálniční známka, mytí vozu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, známý, občan SRN, zdědil pozemek s…

Dobrý den, známý, občan SRN, zdědil pozemek s chatou v ČR, jaké má povinnosti ohledně přiznání a placení daně z nemovitosti?

Dobrý den, jsem živnostník a vedu DE a nejsem…

Dobrý den, jsem živnostník a vedu DE a nejsem plátcem DPH. Chtěla bych koupit osobní automobil do podnikání,nemám však dostatečné množství prostředků. Proto bych se ráda poradila, co je v dnešní době výhodnější? Myslím tím, zda je lepší vzít si úvěr a nebo pořídit automobil na leasing? Děkuji za odpověď.

Jsem zamestnan u česke fyrmy ale misto pusobení…

Jsem zamestnan u česke fyrmy ale misto pusobení mam na slovensku.Při ročním zučtovaní dane my bylo zdeleno ze fyrma za me platí take dan na slovensku a proto musim odves přiznaní i zde.Chci se zeptat jesli je mozne platit dvoji dan.A velice by me zajimalo jestli bych mel fyrme vracet penize které mi poslal česky financní uřat jako vyrovnaní za daně které za me platily na slovensku.Diky za otpovet.

Dobrý den,prosím o radu s jakou sazbou DPH mám…

Dobrý den,prosím o radu s jakou sazbou DPH mám účtovat? Předmětem díla je dodávka stav.a mont.prací a konstrukcí na zakázce: Provedení nového odpadního potrubí vč. zrušení septiku u družstevního domu. Jedná se o bytový dům v souladu s §48 zak.č.235/2004 Sb.4. /tak je uvedeno ve smlouvě o dílo/. Děkuji

Dobrý den,mám prosím tento dotaz.Občas chodím…

Dobrý den,mám prosím tento dotaz.Občas chodím vypomáhat do pohostinství.Kolik hodin v roce mohu odpracovat nebo kolik Kč rocně si mohu vydělat,abych nemusela podávat daňové přiznání.Pobírám starobní důchod.

V roce 2006 jsem na zálohách na pojištění…

V roce 2006 jsem na zálohách na pojištění zdravotní i na sociální měl přeplatek, který mi byl vrácen. Musím tento přeplatek uvést do zdanitelných příjmů v roce 2007? Předpokládám že vrácený přeplatek na zálohách daně z příjmu fyzických osob se do příjmu neuvádí. Děkuji!

V roce 2006 jsem na zálohách na pojištění…

V roce 2006 jsem na zálohách na pojištění zdravotní i na sociální měl přeplatek, který mi byl vrácen. Musím tento přeplatek uvést do zdanitelných příjmů v roce 2007? Předpokládám že vrácený přeplatek na zálohách daně z příjmu fyzických osob se do příjmu neuvádí. Děkuji!

Dotaz: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o…

Dotaz: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu v následující věci: Můj manžel je fyz. osoba se živ. oprávněním na nákup zboží za účelem jeho dalšího prodeje. Stala se mu taková věc. U obchodníka ve velkoobchodu nakoupil na paragon zboží (9 ks šátků za 360 Kč) za účelem dalšího prodeje. Až po uskutečnění tohoto obchodu zjistil, že razítko a veškeré údaje na paragonu jsou falešné ...?! Mezitím však již nakoupené zboží prodal dále (9ks za 450 Kč). Vlastně tedy nemá řádný doklad o původu, nabití nakoupeného zboží. Zajímalo by nás, jestli je nutné mít tento doklad nebo jak tuto situaci účetně řešit. Nikdy by nás nenapadlo, že je něco takového možné ... Za Vaši odpověď předem děkuji. Odpověď: Za správnost údajů uvedených na daňovém dokladu odpovídá ten, kdo jej vystavil. Nevím, jak jste přišli na to, že údaje na něm jsou falešné a tudíž nedokážu posoudit, zda to může zjistit i správce daně v případě kontroly. Proto se blíže nemohu vyjádřit. Doporučuji ještě případ konzultovat s daňovým poradcem v místě. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Jen pro upřesnění, na to, že jsou údaje falešné jsme přišli až ve chvíli, kdy jsme vyhledávali IČO v živ. rejstříku, následně i v obchodním, pro zjištění, zda je prodejce skutečným plátcem DPH. Tedy ani IČO ani podnikatel pod uvedeným jménem neexistuje. Nicméně jsme za zboží skutečně zaplatili, ale nemáme od tohoto nákupu vlastně potvrzení. Je možné toto zboží dát do účetnictví jiným způsobem, např. osobním vkladem? Ještě jednou děkuji za Vaši radu.

Vazeny pane doktore, uz jsem mela jeden dotaz…

Vazeny pane doktore, uz jsem mela jeden dotaz na daneni licence. Dekuji za jeho zodpovezeni. Ted mam dotaz jeste jeden a sice jestli se vlastne bude jednat o prijem za licenci. Chtela bych si totiz zalozit offshore firmu na Kypru, kde se prijmy z licencnich poplatku dani jen 10%, Kypr ma s CR smlouvu o zamezeni dvojiho zdaneni, takze by to bylo v poradku... ale otazka je jestli bude jako prijem z licencnich poplatku klasifikovan prijem plynouci z odprodeje meho patentu USA firme za platbu v procentech z prodejni ceny produktu. Tj.v dobe, kdy mi budou chodit penize z teto transkace, nebudu vlastne majitelem patentu ja, ale ta USA firma. Na exkluzivni licenci na vyrobu (kdy bych byla majitelem patentu ja) nechteji pristoupit. Dekuji.

Vyměnil jsem byt za menší, za odstupné. Jsem…

Vyměnil jsem byt za menší, za odstupné. Jsem důchodce. Musím z odstupného něco zaplatit státu? A když tak kolik?