FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
chci se zeptat zda mám nárok na daňové zvýhodnění na dítě za podmínek: žiji od 1.dubna s přítelkyní a jejími dvěmi dětmi ve společné domácnosti (nejsem jejich otec)a přítelkyně pobírá v současné době dávky soc.zabezpečení
Vážený pane doktore, ještě se vracím k předeslé otázce, ohledně úroků z poskytnuté půjčky s.r.o. od osob blízkých. Budu při výplatě těchto úroků srážet srážkovou daň ve výši 15% ? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď a přeji Vám a celému kolektivu krásné dny. Volfová Marie
Vážený pane doktore, ještě se vracím k předeslé otázce, ohledně úroků z poskytnuté půjčky s.r.o. od osob blízkých. Budu při výplatě těchto úroků srážet srážkovou daň ve výši 15% ? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď a přeji Vám a celému kolektivu krásné dny. Volfová Marie
Vážený pane doktore, chceme půjčit do s. r. o. finanční částku. Syn je spolu s manželkou vlastníkem této společnosti. Mám následující dotaz: nechceme nějak vysoké úroky. Nejraději bychom nepožadovali žádné. Tento způsob, ale Zákon o daní z příjmů nedovoluje. Budou stačit úroky z půjčky ve výši 140% diskontní sazby ČNB platné v den půjčení hotovosti, když jsme osoby blízké? Předem Vám děkuji za odpověď. Marie Volfová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli musím danit 2000 z brigády, když jsem v agenture podepsala, že se o zdaneni postaram sama... Dekuji za odpověď :)
Dobrý den! Chci se zeptat co se děje s člověkem ktery je malý živnostník a nezaplatí 8 let dan. Je možnost domluvy s finančním úřadem nebo ne? Díky
Prosím jak je to se stravenkami u sro,když tu část,kterou má zaplatit zaměstnanec uhradíme ze zisku.Musím to zaměstnanci započítat do mzdy jako naturální příjem.Tak se to dělá u pohonných hmot u těch zaměstnaců,kterří používají služební vozidlo pro soukromé účely,neuhrazené phm ze soukromých jízd hradíme ze zisku a zaměstnanci připočítáme k dań.základu. Je to u stravenek stejné? Děkuji
Jak se vypočítá daň z prodeje nemovitosti, konkrétně pozemku?
Dobrý den, jsme účetní firma a obracíme se Vás s žádostí ozodpovězení dotazu k níže uvedenému účetnímu případu,předem děkujeme.Paukertová, DAUPP s.r.o. Popis účetního případu : Společnost s.r.o. jejíž podnikat.činností je : - koupě zboží za úč. jeho dalš. prodeje a prodej -provádění staveb, jejich změn a odstraňování - projektování jednoduchých a drobných staveb - pronájem nemovitostí koupila v březnu 2004 pozemek v hodnotě 2 897 000,-Kč(od soukromé osoby), který byl v katastru nem.veden jako orná půda.V březnu 2005 přikoupila v hodnotě 300 000,-Kč další pozemek (také od soukromé osoby), který je přilehlý k předchozímu a rovněž se jedná o ornou půdu. Účelem pořízení těchto pozemků byla jejich úprava a následný prodej. Nákup pozemků a níže uvedené služby byly zaúčtovány jako pořízení zboží. Uvedené pozemky byly na počátku rozčleněny na 6 parcelních míst. Během let 2004-2006 byly na základě projektové dokumentace k tomuto pozemku provedeny různé stavební úpravy, např. : - vytyčení a rozdělení hranic pozemku - usazení šachet vč.zemních prací -výstavba inženýrských sítí - vybudování elektropřípojky - vybudování veřejného osvětlení - položení zámkové dlažby atd. Tyto činnosti se uskutečnily dodavatelským způsobem. Faktury byly vystaveny plátci DPH. Společnost si dle zákona DPH nárokovala. V lednu 2007 došlo k prodeji jednoho parcelního místa. V kupní smlouvě je prodejní cena uvedena ve dvou položkách : - prodej pozemku v hodnotě 800 000,-Kč bez DPH (na výpisu z katastru nem. v době prodeje je tento pozemek stále evidován jako orná půda) - prodej poměrné části inženýrských sítí a veřejného osvětlení v hodnotě 260 000,- Kč vč. 19% DPH DOTAZ : Je při prodeji postup stanovení cen ( prodej pozemku bez DPH a prodej inženýrských sítí a osvětlení s 19% DPH) správný ?
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak bude danit studentka zisky z prodeje cenných papírů /prodaných před daňovým testem/, a zda to má nějaké další dopady / na daňové úlevy rodičů, atd. /?. Za odpověď děkuji Eva
Pane doktore, prosíme o radu. Jsme nevýdělečná organizace a budeme přecházet z DE na účetnictví. Máme část finančních prostředků v podílovém fondu.Prosíme o radu, jak při zavedení účetnictví zaúčtujeme poč.stav těchto akcií a jak budeme postupovat na konci příslušného roku v případě zvýšení/snížení ceny akcie? Moc děkujeme.
má nárok jednatel společnosti s.r.o.(pouze odměna jednatele dle smlouvy podle obchodního zákoníku) na příspěvek od zaměstnavatele na penzijní, životní pojištění, příspěvek na stravené, a jestli tyto příspěvek jsou pro společnost daňovým výdajem?
Dobrý den, plátce DPH natankoval benzín v Německu, také u plátce DPH, má nárok na odpočet? Děkuji
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda se může poplatek za kurzovné za autoškolu použít jako daňový výdaj, když si automobil , který nakoupím, vložím do podnikání. Děkuji za odpověď.
Dobry den.Chtela bych se zeptat,kdy mam jako podnikatel povinnost platit DPH.Jak vysoky musi byt prijem.A prijem cisty nebo hruby.
Dobrý den, prosím o radu ohledně přechodu z DE na účetnictví. Na účto přešel klient k 1.1.2006, tj. budou se provádět úpravy ZD v přiznání (přiznání podáváme k 30.6. - daňový poradce). Jedná se mi o to, že klient má pohledávky v poměrně vysoké výši - téměř 3mil, závazky pouze necelých 200tis. Mezi pohledávkami jsou pohledávky starší ve výši cca 300tis (rok 93-04). Musí upravovat ZD i o tyto starší pohledávky nebo se lze jejich dodanění nějak vyhnout? Bohužel staré pohledávky už jsou promlčené, tudíž nemohu vytvořit OP a odepsat (řada z nich je do 30 000 rozvahové hodnoty), ale mohla bych vytvořit k 31.12.06 opravnou položku alespoň na fa nepromlčené, tj. fa z 2003,2004 a daňově je odepsat (fa do výše 30 000)?
Jsem OSVČ s živnostenským listem. Osobní auto své firmy jsem po jeho plném odepsání vyřadil z obchodního majetku, ale dál ho používám i k pracovním cestám. Vím, že do výdajů na pracovní cesty smím zahrnout náhradu za spotřebované pohonné hmoty, nikoliv už tzv. základní náhradu. Jak je to ale s jinými výdaji na pracovní cesty - např. s proporcionální částí výdajů na mytí, parkování, provozní hmoty (olej, fridex), dálniční známku, povinné ručení a havarijní pojištění - vynaloženými evidentně na dosažení příjmů ? Nenašel jsem k tomu odpověď ani v § 24, písm. k, zákona o daních z příjmů ani okolo. Byl bych vám velmi vděčný za navedení.
Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit? Mám pozemek (ten se neodepisuje) a když k němu přikoupím část vedlejšího pozemku, jedná se o zhodnocení či o zvýšení vstupní ceny? Děkuji.
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o pomoc. Vedu DE v roce 2006 jsem přerušila živnost v 10.měsíci. V daňovém přiznání jsem uvedla do závazků doplatek daně - 3.962,- a do pohledávek přeplatek na OSSZ 11. 967,-. Nyní mi Fú poslal výzvu k odstranění pochybností a upravení základu daně o tyto pohledávky a závazky. Jakým způsobem to provedu? Musím opravit celé daňové přiznání a tedy základ daně nebo jen uvedu příjmy a výdaje na tyto částky a Fú mi doměří daň? Děkuji za spolupráci Koktavá Eva
Pane doktore, prosím Vás o radu. Jsme FO a konkrétně se mi jedná o platbu záloh na DPFO v roce 2007. Není mi jasné,který řádek v daňovém přiznání je směrodatný pro výpočet záloh. Je to vypočítaná konečná daňová povinnost z ř. 74 ? Děkuji.