FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den,ziji od nedavna v zahranici a mam byt v CR.Mam jen jednu otazku-pokud zde zustanu trvale,coz mam v planu kde mam platit za muj byt v CR dan z nemovitosti?Zde nebo v CR? Dekuji.
Dobrý den, jsem rozvedená a bývalým manželem jsme vlastnili nemovitost každý jednou polovinou, nyní jsme nemovitost prodali, chtěla bych se zeptat, zda budeme přiznávat daň z převodu opět každý zvlášť a jednou polovinou a jaké doklady k tomu zapotřebí? Děkuji za odpověď I. Odar
Dobrý den, vedu DE a na konci roku se vyčísluje kursový rozdíl pouze v pokladně a bance, vím že v PÚ jsou předkontace např. 563/221 nebo 221/663, ovšem v DE bude to daňový či nedaňový příjem (výdej)?? Zajímá mě v případě když používám v průběhu roku denní kurs ČNB i když používám pevný kurs a ke konci roku dělám přepočet příjmů a výdajů dle jednotného kursu. Děkuji
Dobý den, pane doktore, naše firma dává zaměstnancům stravenky,do nákladů si dává 55% a 45% z ceny stravenky platí zaměstnanec.V jaké nejvyšší hodnotě může firma dávat takovýmto způsobem stravenky. Nyní hodnota jedné stravenky činí 60,- Kč. Děkuji za odpověď
dobry den, prosim do prijmu v dan.priznani se musi uvadet i materska a nemocenska, ale nemuzu nikde najit, jak tento prijem pred vypoctem dane zase vyjmout....muzete mi poradit cislo radku? dekuji pekne
Dobrý den,jsem zaměstananá na plný úvazek a k tomu si ještě vydělávám příležitostnou uměleckou činmností-tanec na rámcovou dohodu.Za tuto činnost jsem dostávala zaplaceno hotově na příjmové pokladní doklady. Teď mám dle požadavku agentury svůj honorář fakturovat.Co to pro mě obnáší?Jak mám prosím postupovat abych mohla vypisovat faktury?Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, chci prodat byt, v němž mám trvalé bydliště méně než 2 roky (byt byl loni převeden z družstevního do osobního vlastnictví) a takto získanými penězi zcela umořit dříve zřízenou hypotéku na novostavbu rodinného domku (dlužníky uvedenými v smlouvě o hypotéčním úvěru je dcera, manžel a já). Vztahuje se na tento případ osvobození od daně z příjmu §4 odst. 1a zákona 586/1992 Sb. a pokud ano, v jakém rozsahu (tj. na úhradu celé hypotéky, nebo jen 1/3 - tj. jen na můj "podíl" na dluhu)? (Na FÚ mi nebyli schopni odpovědět, prý na to nejsou školeni. Jak pak chtějí vyměřovat daň :-) Děkuji za odpověď.
Lze uplatnit sazbu 3,80 za vozidlo, které bylo zapůjčeno od jiné osoby za účelem pracovní cesty pokud byla sepsána smlouva o výpůjčce věci movité?
Lze uplatnit sazbu 3,80 za vozidlo, které bylo zapůjčeno od jiné osoby za účelem pracovní cesty pokud byla sepsána smlouva o výpůjčce věci movité?
Dobry den. V praci jsem pozadal o zvyseni platu. Zamestnavatel souhlasil s tim, ze jsem musel podepsat Smlouvu o dilo a penize navic ted dostavam jako za vykony provedene na tuto smlouvu. Chci se zeptat-zamestnavatel odvadi dan i za prijem z teto smlouvy, anebo musim tuto cast prijmu zdanit ja? Kde bych mohl najit blizsi informace? Predem dekuji za pomoc.
Tělovýchovná Jednota-občanské sdružení má ve svém vlastnictví dlouhodobý HIM (budovy, venkovní hřiště). Prý se odepisuje pouze budova, která slouží ke sport. účelům, ale hřiště jako jsou tenisové kurty, hřiště na házenou, odbíjenou (i když prošly v letošním roce velkými finančními opravami)se neodepisují. Nikde jsme však tuto specifikaci nenašli. Čím se řídí odepisování dlouh. HIM v TJ a sportovních klubech? Děkuji.
dobrý den, je možné, aby jednatel nebo společník v s.r.o. nebyl ve firmě zaměstnán, ale pracoval pro firmu na živnostenský list? děkuji za odpověď
jak lze uplatnit sazbu 3,80 za vozidlo, které bylo zapůjčeno od jiné osoby za účelem pracovní cesty?
Dobrý den pane doktore, prosím o radu - nechali jsme si vybudovat od Vodovodů a kanalizací novou vodovodní přípojku k chatě (materiál i s prací). Na faktuře byla částka vyčíslena s 19%DPH, na můj dotaz uvedli, že je to tak správně. Dle mého názoru mělo být ale DPH jen ve výši 5%. Nebo se mýlím se? Díky za odpověď, L. Kolářová
Dobrý den, obchoduji na americké burze akciové indexy. Chtěl jsem se zeptat, jakou sazbou se daní tyto zisky? Jako akcie (tuším 15 % ze zisku, pokud je prodám dříve než za 6 měsíců) nebo podle příjmu do jaké skupiny spadám svým celkovým ročním příjmem? Děkuji Marek
dobry den, moje matka mi chce darovat rodinny domek a pozemky v celkove hodnote 2500000 kc. Kolik bude cinit darovaci dan respektive jde cely prevod udelat bez nutnosti platit jakoukoliv dan ? Dale co je treba k tomu vse vyridit ? Jake vypisy apod. dekuji za odpoved
Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Jak to udělat, když za určitou práci mi vystaví fakturu neplátce DPH. Já si tedy DPH nemůžu uplatnit, takže vlastně zaplatím DPH jen za výdaje? Je možné neplatci zaplatit o tuto DPH méně a jak se to účtně provede? Děkuji
Vedu DE a provozuji služby v cizině.Z prov.důvodů jsem byl nucen pořídit několik aut. Tyto jsou reg. v cizině,daň je placená v cizině a pojištění rovněž.Já jsem daň.rezidentem v ČR. Mohu uplatnit cest.náhrady za tyto auta jako daň.uznatelnou položku? Podotýkám,že auta vlastním jako soukr.osoba a jsou použita k dopravě na prac. a zpět. Děkuji, Sedlák Petr
Dobrý den, prosím o radu .... Mám ŽL na účto, hlavní příjem mám ze zaměstnání, výdaje uplatňuji % (50%). Abych nemusela platit min.SP z vedlejší činnosti, tak si hlídám, abych nepřekročila rozhodnou částku tj. pro 2007 - 48 334 Kč. (Příjmy za 2007 tedy mohu mít max 96 668,-). Bohužel však budu mít nyní jednorázový příjem z podnikání - zpracování účta pro DPFO 2006, kterým bych tuto hranici překročila a tak uvažuji, jak se tomu vyhnout -)). Vymyslela jsem, že bych vyfakturovala jen část, tak abych hranici nepřekročila a na zbytek cca15 tis by ta daná firma uzavřela příkazní smlouvu s mojí sestrou, která je toho času na rodičovské dovolené např. na "přípravné práce pro účetní závěrku 2006", posuzováno by bylo jako její ostatní příjem dle §10 a nemusela by nic danit (osvobozeno max 20tis). Prosíííím, mohu to takto vyřešit, jestliže ano, nemáte prosím někdo vzor příkazní smlouvy a bude muset sestra někde tento příležitostný příjem někam uvádět např. pro sociálku?
Dobrý den, jsem začínající podnikatel (fyzická osoba, plátce DPH). Plánuji dovoz (z jiného členského státu EU) lihových výrobků (medovina do 70% obj. alkoholu) a následný prodej v ČR. Vznikne mi dovozem a uvedením do oběhu daňová povinnost ke spotřební dani? Pokud ano, jaké kroky musím podniknout, abych se nedostal do konfliktu se zákonem (od registrace...po daňové přiznání)? Jaké by byly sazby a výpočet spotřební daně? Předem děkuji za odpověď.