FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážení, mám dotaz ohledně DPH. Firma /plátce DPH/…

Vážení, mám dotaz ohledně DPH. Firma /plátce DPH/ platí měsíčně vysoké zálohy na el. energi a vodné. Měsíčně uplatňuje DPH za uhrazené platby/na základě potvrzení o přijaté platbě./Při vyúčtování od dodavatele přefakturuje část jedné firmě /plátci DPH/, druhé firmě /neplátci DPH/ a nájemníkovi-občanovi. Musí všem firmám při přefakturaci účtovat DPH ? Účtuje za el.energii 19% a vodné 5%? Děkuji za odpověď

Dobrý večer, chtěl bych se ujistit, že v případě…

Dobrý večer, chtěl bych se ujistit, že v případě koupě N1 na úvěr, lze na základě daňového dokladu odečíst celé DPH i když je v TP uvedený majitel společnost, která úvěr poskytla a provozovatelem je podnikatel. Dále pro odpisování N1 je nutné mít uzavřenou smlouvu o výpůjčce, neboť v úvěrové smlouvě je klouzule o zajišštovacím převodu práva a ještě když podnikatel, převzal vozidlo 29. 6. 2007, zaplatil první splátku úvěru a přihlasil vozidlo až 2. 7. 2007, má nárok na odpočet již za II. čtvrtletí nebo až III. čtvrt. děkuji

Dobrý den pane doktore, V únoru jsem zakoupil…

Dobrý den pane doktore, V únoru jsem zakoupil nákladní automobil (podvozek) za 39.000,- bez DPH a odepsal ho najednou. V červenci jsem k tomu automobilu nechal zhotovit nástavbu (montážní plošinu) v hodnotě 940.000,- bez DPH. Domnívám se, že v mém případě jde o technické zhodnocení vozidla a budu odepisovat pouze tuto nástavbu. Nevím ale do které odpisové skupiny patři. Předem děkuji za odpověď Pavel Jonáš

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Jsem…

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Jsem student a letos v květnu jsem začal podnikat na ŽL (reklama a marketing) a zajímalo by mne, jaké kroky musím udělat, abych mohl mít (pro tento i další roky) výdaje procentem (50%). Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, vedu DE a jsem plátce DPH. Na leasing…

Dobrý den, vedu DE a jsem plátce DPH. Na leasing jsem koupila užitkové auto (N1). Akontaci bez DPH rozpočítám do nákladů poměrně na 48 měsíců. Jak je to s DPH? Mohu si ji uplatnit v celé výši jednorázově ze složené akontace? Leasingová společnost mi vedle splátkového kalendáře vystavila i daňový doklad, kde je spočtena celková cena s vyúčtováním DPH a s odečtením akontace. Jak tuto fakturu zaevidovat, když jsem si do závazků zadala jednotlivé splátky?? Děkuji za radu.

Dobry den, mam nabidku si privydelavat na ŽL v…

Dobry den, mam nabidku si privydelavat na ŽL v oblasti personalniho poradenstvi cca 50 000 mesicne. Jsem bezny zamestnanec se stejnym prijmem od sveho zamestnavatele. Muzete mi prosim objasnit, kolik bych odvadel pojisteni a dan mimo toho, co automaticky odvadi muj zamestnavatel, pokud bych mel oba prijmy? Vydaje bych vyuzival jen pausalni, pocitejte prosim bez ruznych odectu na deti, uroky apod. Leos

Dobrý den, moc děkuji za vaší odpověď na můj…

Dobrý den, moc děkuji za vaší odpověď na můj dotaz ohledně úplatného převodu družstevních práv(1,5 roku) se zrušením práva užívání(bydlím zde stejně dlouho), ale stále mi není jasné, jestli mohu použít jako výdaj i cenu tohoto bytu( který chci ted prodat )koupeného v lednu 2006 + cenu nového- dalšího bydlení ? Příklad : 1)původní byt koupený v 1/06 stál 1000000, nyní ho prodám v 8/07 třeba za 3000000 a další bydlení nakoupím za 1500000. Lze 3mil mínus 1mil mínus 1,5mil je ke zdanění 500000 ? 2) Nebo 3 mil mínus pouze 1,5 mil a ostatní musím zdanit ? Prosím, mužete mi odpovědět polopaticky, nerada bych uplatnila nebo počítala s něčím, co nelze uplatnit. Nezlobte se a moc děkuji.

Dobrý den pane doktore.Mám dotaz ohledně…

Dobrý den pane doktore.Mám dotaz ohledně Intrastatu.Dodáváme halu v rozloženém stavu do Polska včetně montáže. Jedná se o Smlouvu o dílo a montáž společně s hodnotou zboží tvoří jednotný základ ceny a takto je i vykazována v DPH(ř.510). 1. Vykazuji v Intrastatu hodnotu zboží včetně ceny montáže? 2. Vykazuji v Intrastatu fakturovanou hodnotu až po předání díla?Předem děkuji.

Dobrý den. Klient podniká v oboru izolatérství.…

Dobrý den. Klient podniká v oboru izolatérství. Chtěla jsem zeptat - pokud je v pozici subdodavatele (s.r.o. si jej najala, aby v rodiném domě provedl nějaké práce) bude doklad vystavovat na toto zmíněné s.r.o. a DPH bude v základní sazbě nebo ve snížené sazbeě jelikož práce byly provedeny na RD? Moc děkuji.

Dobry den, chtěl bych se zeptat zda pokud má…

Dobry den, chtěl bych se zeptat zda pokud má člověk k řádnému úvazku ještě dohodu o pracovní činnosti, kde u dohody je měsíční hrubý přijem víc než 30 tisíc a na výplatní pásce je uvedena Srážená záloha za daň, zda se jedná o srážkovou daň kterou nemusí zahrnovat do daně k prvnímu úvazku? Nebo zda se v tomto případě musí dělat společné zdanění obou úvazků?

zdravím, vlastním pozemek, který je v územním…

zdravím, vlastním pozemek, který je v územním plánu veden jako zahrada.SÚ mi podle jejich vyjádření povolí stavět objekt k individuální rekreaci. V takovém případě bych ale musel jít na sazbu DPH 19%. V případě, že v tomto objektu chci trvalet bydlet, je možné se dostat na sazbu 5% DPH? Dík a přeji příjemný den, Mgr. Václav Háse.

Dobrý den, ještě jednou se na Vás obracím s…

Dobrý den, ještě jednou se na Vás obracím s dotazem na fakturaci s DPH. V minulém dotazu jsem neuvedla jakou činností se manžel zabývá jde o poskytování služeb v řemeslnné činnosti. Manžel je fyzická osoba podnikající v ČR a pracuje pro firmu která má sídlo taky ČR byl vyslán na práci do zahraničí.Ted má vystavit fakturu a účetní mu tvrdí že má fakturovat v nulové sazbě. Po prostudování zákona o DPH si myslím taky že když má sídlo v místě bydliště což je ČR a pracuje pro firmu sídlící v ČR DPH účtovat musí. Jen se chci ujistit jestli tomu tak je. Děkuji

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně…

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně sazby DPH. Při opravě plynového kotle v bytě, kdy bylo třeba z kotle vymontovat uričté již nefunkční díly a napevno zpět do kotle namontovat díly nové se použije snížená sazba dle § 48 odst.2, ZDPH nebo se uplatní sazba základní?? Děkuji, s pozdravem Karel Švejda

Dobrý den, prosím o odpověď. Mám koupený na ŽL…

Dobrý den, prosím o odpověď. Mám koupený na ŽL skútr ccm 126, musím za něj platit silniční daň? Předem děkuji. J.V.

Dobrý den, měli bychom 2 dotazy: 1. Prosili…

Dobrý den, měli bychom 2 dotazy: 1. Prosili bychom stanovit způsob výpočtu částky pro úhradu do pokladny firmy /tržby+odvod DPH/ za spotřebované PHM za soukromě ujeté km vykázané v knize jízd. Veškeré náklady na PHM firma uhradila a má je v nákladech. 2. Jedná se o užitkové-nákladní vozidlo. Zaměstnanci se přidaňuje 1% z poř.ceny vč.DPH ke mzdě. DPH při nákupu tohoto vozidla bylo odpočteno na vstupu ve 100% výši. Slyšeli jsme, že daň.poplatník - spol. s r.o. má v tomto případě odpočtené DPH nějakým způsobem vracet státu z titulu toho, že se výše uvedeným vozidlem jezdí i soukromé km. Je, prosím, znám nějaký způsob tohoto výpočtu? Snad jsme uvedli všechny podstatné údaje. Děkujeme za odpovědi a jsme s pozdravem.

Dobrý den, jsem student a pracuji na poloviční…

Dobrý den, jsem student a pracuji na poloviční úvazek pro jednu firmu formou zaměstnatelské smlouvy a pak na poloviční úvazek formou dohody pro druhou firmu. Chtěl bych se zeptat jak se v tomto případě počítá daň? Zdaňuje se každý úvazek zvlášť a nebo se to na konci roku sečte a zdaní dohromady? Děkuji předem za odpověď

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jak je to s…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jak je to s úplatným převodem družstevních práv (družstevnictví jen 1,5roku,bydlení také) a následnou koupí(do 1 roku) dalšího bydlení ohledně daně z příjmu. Když "prodám" a koupím,co všechno si mohu uplatnit jako výdaje ? příjem je to, za co byt prodám. Co všechno od toho mohu odečíst a uplatnit? Nákup PŮVODNÍHO bytu a vklad družst.podílu a jeho oprava a také nákup NOVÉHO,dalšího bydlení a jeho oprava ? Když by byly výdaje větší než příjem, je to osvobozené a do DP se to nepíše ? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Dobrý den, ráda bych se zeptala do kdy je…

Dobrý den, ráda bych se zeptala do kdy je finanční úřad povinen zaslat přeplatek daně fyzických osob na účet? děkuji

Dobrý den, Anglická firma fakturuje za službu,…

Dobrý den, Anglická firma fakturuje za službu, tato firma údajně nemá VAT, na kterém řádku přiznání k DPH bude tato služba uvedena?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu ohledně fakturace s DPH…

Dobrý den, prosím o radu ohledně fakturace s DPH.Manžel je plátce DPH pracuje pro firmu která je taky plátce DPH. Tato firma je česká a má sídlo v České republice. Byl vyslán na pracovní cestu do Španělska. Má vystavit fakturu a ted mu účetní z uvedené firmy tvrdí že musí fakturovat s 0% DPH protože je to práce mimo ČR je tomu tak i když pracuje pro českou firmu děkuji za odpověď