FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jak je to se zdaněním dividend rezidenta ČR, který drží akcie německé firmy? Byly zdaněny 21,1%. Ve smlouvě o zamezení dvojího zdanění se uvádí , že má být daněno srážkovou daní 15%. Následně u nás daň v této výši uplatním. Pokud však strhnou 21,1% mohu požádat o navrácení 6,1 % na základě smlouvy o zamezení dvojího zdanění. Nevím však, kdo se žádá, zda FÚ v Německu nebo ten, kdo daň strhl - dočetl jsem se, že nemohu žádat rovnou německý FÚ, ale mám požádat toho, kdo daň strhl. Jinde píší opak? Je také možnost, abych tomuto příště předešel a ten kdo vyplácí dividendy strh pouze těch 15 % Jinak český FÚ nechce potvrzovat formuláře dle smluv, tj. v cizím jazyce, ale mají svůj ů potvrzení domicilu" - otázkou je zda jej akceptuje danný stát se který je smlouva uzavřena nebo musí udělat jeho přaklad atd..... Děkuji Ivo
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na pojem: plátce DPH. Nyní začínám pracovat na živnostenský list pro jednu firmu. Pro tuto firmu budu učit lidi pracovat s jedním PC programe. Tato firma po mně chce abych byl plátce DPH. Co vše potřebuji k tomu a bych se jím mohl stát? S čím mám přijít na finanční úřad? Živnostenský list mi byl už vydán. A začíná mi běžet od 15.7. Té firmě budu vyfakturovávat měsíčně výdaje, které mi poté proplatí. Plat budu mít okolo 24 000Kč. Předem děkuji za odpověď. S přáním krásného dne Radek
Dobrý den, mám na Vás následující dotaz - vloni v září jsem koupila byt na hypotéku do osobního vlastnictví od prvního majitele, zapsaná v katastru již jsem, daň z převodu nemovitosti zaplatil prodávající, avšak já jsem opomněla podat daňové přiznání a zaplatit Daň z nemovitosti. Jak mám postupovat dále ???? Mohu vyčkat na další zdaňovací období, kolik činí daň a čeká mě případná pokuta či penále ??? Děkuji za Vaši odpověď s pozdravem M. Šustrová
Dobrý den, mám na Vás následující dotaz - vloni v září jsem koupila byt na hypotéku do osobního vlastnictví od prvního majitele, zapsaná v katastru již jsem, daň z převodu nemovitosti zaplatil prodávající, avšak já jsem opomněla podat daňové přiznání a zaplatit Daň z nemovitosti. Jak mám postupovat dále ???? Mohu vyčkat na další zdaňovací období, kolik činí daň a čeká mě případná pokuta či penále ??? Děkuji za Vaši odpověď s pozdravem M. Šustrová
Dobrý den, narazila jsem na problém při likvidaci faktur.Likviduduji fakturu a jsou na ní náklady na přepravu.Vždy i s této částky/doprava/ je počítána daň.Náklady na přepravu rozpočítávám do ceny.Teď mi přišla faktura: Zboží přišlo poštou.Na faktuře je balné počítáno s daní a potom tam je cena za profibalík a tato částka je bez daně.Prosím poraďte mi jak to mám zaúčtovat,pokud je to správně. Děkuji
Dobrý den pane doktore. Mám na Vás dotaz ohledně DPH - přiznání. Podnikatelka má vývoz služeb do zahraničí(reklamní činnost-inzerce v EU) a je osvobozena od DPH. Při zadání do počítače se mi nabízí fakturace do zahraničí a pak ost.osvob.s plným nárokem na odpočet podle §63. V přiznání DPH se mi pak objevuje částka v ř.440. Do této řádky to píšu od dob, kdy toto přiznání je a nyní mi FÚ sdělil po podnikatelce ať to do tohoto řádku nepíšu. Její správce na FÚ je nyní na dovolené a kolegyně mi sdělila, i když přesně neví (musí se na její spis podívat), že by se částka za vývoz služeb měla objevovat v řádcích 230 a 235 a pak 330 a 335. Můj programátor žádnou změnu nenahlásil. Můžete mi nějak poradit. Marie
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně účtování záloh dle platebního kalendáře.Firma vystaví platební kalendář.Pokud odběratel zaplatí dříve, než je datum na pl.kalendáři,budu účtovat příjmový doklad s datumem přijetí platby a 211/324-343 a dle tohoto datumu odvedu DPH,nebo jinak? A jak účtovat když nezaplatí v termínu dle pl. kalendáře, účtovat přijem podle skutečného opožděného příjmu a i podle tohoto datumu odvedu DPH? Moc děkuji S.
Dobrý den, jsem dovozce vín z Francie. Jsem čtvrtletním plátcem DPH. Nyní jsem poprvé dovezl tzv."šumivé víno"(červen 2007).Celní úřad mi vypočetl spotřební daň, kterou jsem ihned zaplatil. Jaký je další postup? Z této faktury se také musí na přiznání vypočítat DPH na vstupu i výstupu? Děkuji za radu. Se spotřební daní jsem se ještě v praxi nesetkala.
Dobrý den, prosím o radu: Vedu DE a jsem čtvrtletní plátce DPH. a)Jsem povinen žádat o vrácení DPH z jednotlivých plateb záloh, např. el. energie, plyn, vodné a stočné? b)Nebo mohu toto vrácení DPH požadovat až na základě vyúčtování vždy za období podle jednotlivých dodavatelů. c) Mám napřílad vystaven předpis záloh na el. energii(vč. rozpisu DPH a termínů plateb). Ale může nastat i situace, kdy zaplatím nevyžádanou zálohu na energii (předpokládám vyšší spotřebu a tím i platbu). d)A v případě, že bych uplatnil nárok na vrácení DPH až po celkovém vyúčtování, jak postupovat, když některé zálohy(bez uplatnění odečtu při platbě) proběhli např. v r.2006 a konečná fa je v r. 2007. Je pro mne datum zd. plnění datum vystvení? Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat.Před rokem jsme koupil pozemek jako zemědělskou půdu ,pro stavbu domu, ale změnili se naše finanční a sousedské vztahy. Chtěl bych tento pozemek prodat.Co budu muse všechno zaplatit za daně (z prodeje ,danit jako příjem) a dá se tato situace nějak jinak vyřešit.Děkuji za odpověď Diviš Mrtin
Dobrý den, prosím Vás, dělám čtvrtletní DPH.Mezi tímto II.Q mám i fakturu,která přišla po I.Q, ale spadá do něj.Můžu ji nechat v přiznání za 2.čtvrtl.Nebo jak se to řeší? Děkuji
Dobrý den, na živnostenský list vyrábím drobné dřevařské předměty, výdaje si uplatňuji do daňového přiznání procentem z příjmu, jakou výši procent jsem mohla uvést za rok 2006 a kolik za rok 2007. děkuji
Jsem živnostník, v 2/2007 daruji dar neziskové organizaci za který rok do daňového přiznání tento úkon uvedu? děkuji
Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Jsme stavební firma a budeme opravovat fasádu místní fary. V rozhodnutí stavebního úřadu k povolení opravy stojí: vydává se povolení k opravám ... na objektu fary. V současné době fara neslouží k účelům církve, ale je obývána rodinou. Prosím Vás o určení sazby DPH pro stavební práce. Děkuji.
Přečetla jsem si u Vás na dotazech, že povinné ručení doporučejete účtovat na 518.Předchozí účetní i já účtuji povinné ručení/pojištění majetku..../ na 56800.Měli jsme kontrolu roku 2004 a neshledali závadu.Můžu to tedy nechat i v tomto roce na 568000? Děkuji
Dobrý den, Vystavím zálohovou fakturu, zašlu ji zákazníkovi. V den zaplacení zákazníkem ji zaúčtuji,odvedu daň.Je nějaký termín do kdy ji musím odečíst zákazníkovi ze zakázky?Nebo už to je pak jedno,když je daň zaúčtována v den zaplacení. Děkuji
Dobrý den, Můj dotaz je na uplatnění poplatků. Konkrétní případ: 1.Nakoupeny jednorázově akcie 102ks za celkem 113220 Kč, poplatky činily 950 Kč.Po 5 měsících následoval prodej 51 ks akcií celkem za 81000Kč,poplatky 520Kč. Zbytek akcií, tj. 51 ks si nechám déle než 6 měsíců. Je mi jasné, že poplatky za prodej v tomto případě uplatním jako výdaj v plné výši, ale nevím v jaké výši mohu uplatnit poplatky za nákup, pokud jsem prodal jen část z nakoupených akcií? 2.Koupím 10ks akcií, poplatek bude 1000Kč. Druhý den koupím 1ks té samé akcie, poplatek bude také 1000 Kč( protože je to minimální poplatek). Tj. mám v držení 11 ks akcií a na polatcích jsem zaplatil 2000Kč. Za měsíc prodám 1ks této akcie a poplatek za prodej bude činit opět 1000 Kč. Mohu si do výdajů z prodeje jedné akcie uplatnit celých 1000Kč z nákupu nebo mohu pouze poměrnou část tj. 2000/11*1 = 182 Kč? Nejsou to akcie v listinné podobě, tj. nemají "číslo". Děkuji
Dobrý den,nevím jestli to sem patří, ale mám takový dotaz, byl jsem zaevidovaný na úřadu práce a měl jsem jít na sjednanou návštěvu 2.7.07 a šel jsem až dneska protože jsem na to zapomněl a tam mě řekly že mě vyřadí z evidence uchazečů o zaměstnání,mám částečný invalidní důchod a nevím co mám dělat dále jestli mám jít na sociálku nebo zdravotní ať neplatím nějaký penále tak vás prosím moc o radu a děkuji za rychlou odpověď.
Dobrý den, zaúčtovala jsem dvě zálohové faktury .314/211, 314/321.U obou jsem rozúčtovala i daň. Pak přišel daňový doklad a provedla jsem rozúčtování.Je to dobře,může to tak být? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Uzavřeli jsme smlouvu na zápis v obchodním adresáři pro rok 2008.Vystavili nám fakturu.Smlouvu jsme zrušili.Zaslali nám dobropis .V jejích v podmínkách smlouvy je napsáno,že v případě zrušení je nutné zaplatit 50% nákladů na zpracování.Na tyto náklady zaslali fakturu,kterou jsme uhradili.Na jaký účet mám zaúčtovat tuto částku? Děkuji